U bent slachtoffer geworden van een ongeluk op de bouw. Door het ongeval op de bouw heeft u letselschade opgelopen. Bij een bouwongeval kunt u recht hebben op een schadevergoeding.
U bent betrokken geweest bij een ongeval op de bouw. Ongevallen op de bouwplaats komen vaak voor. Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval op de bouwplaats, dan kunt u uw werkgever of opdrachtgever aansprakelijk stellen voor de schade. U wilt de door u geleden schade door het arbeidsongeval op de bouwplaats vergoed krijgen. Heeft u schade opgelopen aan uw eigendommen of heeft u lichamelijke verwondingen opgelopen?

Bij een ongeval op de bouwplaats heeft u meestal recht op een schadevergoeding van alle schade ten gevolge van het bedrijfsongeluk. U dient hiervoor uw werkgever voor uw letselschade aansprakelijk te stellen. Dit doet u schriftelijk. Om uw schade van het bedrijfsongeval succesvol te claimen dient u als het even kan bewijsmateriaal te verzamelen. Noteer de namen van mensen die tijdens het bedrijfsongeval ook aan het werk waren, maak foto’s van de situatie, zorg dat u direct een arts naar uw verwondingen laat kijken en alles goed in het medisch dossier zet. Als de werkgever zijn aansprakelijkheid heeft erkend kunt u uw letselschade claimen.
U wilt de schade vergoed krijgen
Ongevallen op de bouwplaats gebeuren vaak. Een ongeluk zit op de bouw in een klein hoekje:
- zware materialen;
- vluchtige chemische stoffen;
- veel losse onderdelen;
- half afgemaakte constructies;
- zware gereedschappen;
- veel mensen op de bouwplek;
- allemaal oorzaken voor een ongeval op de bouw.
U kunt bij een ongeluk geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken. Als u te maken heeft met een arbeidsongeval in de bouw dan heeft u recht op vergoeding van de schade. Dit kunnen materiële maar ook immateriële schade zijn. Maar ook schade die op dit moment duidelijk zijn en mogelijk in de toekomst te verwachten letselschade. In het Burgerlijk Wetboek artikel 7:658BW is geregeld dat (de verzekeringsmaatschappij van) uw werkgever moet bewijzen dat deze niet voor het ongeval op de bouw aansprakelijk is. De bewijslast ligt dus niet bij u maar bij de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever.
Werkgever aansprakelijk stellen voor het ongeval op de bouw
Als u slachtoffer bent geworden van een ongeval in de bouw dan dient u als eerste uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen letselschade. De zorgplicht van uw werkgever zorgt ervoor dat uw baas naar alle waarschijnlijkheid aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeval op de bouw. Een werkgever heeft een zorgplicht. Werkgevers dienen voor hun werknemers zorg te dragen als het gaat om de veiligheid.
- Alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen.
- Uw werkgever moet daar op toezien en mag u anders niet aan het werk laten gaan.
- Ook dient u door uw werkgever goed geïnformeerd te zijn geweest hoe u uw werk veilig moet uitvoeren.
- U dient informatie en werkinstructies te hebben gehad over de wijze waarop u uw werk moet doen.
- Ook heeft uw werkgever op de uitvoering hiervan controle moeten uitvoeren.
Werkgevers met werknemers op de bouw zijn vaak verzekerd voor bedrijfsongelukken op de bouwplaats. Zij zijn op de hoogte van de zorgplicht van werkgevers en dat een ongeval op de bouw regelmatig voorkomt. Uw werkgever moet aan zijn zorgplicht voldoen.
Bedrijfsongeval op de bouw? Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval op de bedrijfsplaats? U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding.
Om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen voor het ongeval op de bouw. De aansprakelijkstelling is de eerste stap om uw schadevergoeding te claimen. Alleen als uw baas kan aantonen dat aan alle voorwaarden van goede zorgplicht is voldaan en het ongeval op de bouw komt door de roekeloze wijze waarop u gewerkt heeft of dat u wellicht opzettelijk het ongeval op de bouwplaats heeft veroorzaakt, dan is uw baas niet aansprakelijk voor alle door u op de bouwplaats opgelopen schade.
Uw baas moet dus, wil deze onder zijn aansprakelijkheid uit willen komen, aantonen dat deze er alles aan gedaan heeft om als leverancier van werk goed voor u te zorgen en uw baas moet aantonen dat er van u kant sprake is van roekeloosheid en opzet.
Werkgever bijna altijd aansprakelijk bij ongeval op de bouw
Bij een bedrijfsongeval met letselschade is een werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de door de werknemer opgelopen schade. Werkgevers zijn daar goed voor verzekert dus schroom niet om de schade op uw werkgever te claimen. U hoeft niet bang te zijn dat u hierdoor uw baan verliest of dat uw arbeidsrelatie verslechtert. Het is niet uw werkgever die moet betalen maar zijn verzekeringsmaatschappij.
Het Nederlands recht heeft de aansprakelijkheid van de werkgever voor een ongeval op de bouw in artikel 7:658 goed geregeld. Volgens de wetgeving is uw werkgever aansprakelijk mits er niet wordt aangetoond dat dit bouwongeval met de daaruit ontstane letselschade het gevolg is van opzet of roekeloosheid van uw kant. Ook moet worden aangetoond dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen zijn genomen, u daar over voldoende was geïnformeerd en steeds controle was of deze maatregelen wel werden nageleefd.
Welke schadevergoeding kunt claimen na een ongeval op de bouw
Als u letselschade heeft opgelopen na een ongeval op de bouwplaats en de werkgever is aansprakelijk voor het ongeval dan kunt u een schadevergoeding vragen voor alle schade door het bedrijfsongeval. Alle onkosten die u extra maakt, krijgt u vergoed.
Van de extra huishoudelijke hulp omdat u dat niet zelf meer kunt tot de compensatie van het verlies aan inkomsten omdat u een tijd niet meer kunt werken. Maar denkt u ook aan de benzinekosten van de ritjes naar het ziekenhuis, compensatie voor de studie die u niet kunt afmaken, vergoeding van het abonnement op de sportschool waar u een tijd niet heen kunt, de medische kosten die niet door uw zorgverzekeraar worden vergoed. Alle kosten die u extra moet maken komen voor vergoeding in aanmerking.
Ruzie met uw werkgever door ongeval op bouwplaats
U hoeft zich geen zorgen te maken over uw werkgever als u hem aansprakelijk stelt voor de door u opgelopen letselschade. Werkgevers zijn bijna altijd verzekerd. De schadeclaim gaat linea recta naar de verzekeringsmaatschappij. In de letselschade zaak over het ongeval op de bouw staat u niet tegenover uw werkgever maar tegenover zijn verzekeringsmaatschappij. Anders dan de maandelijkse premie voor de verzekering, kost het ongeluk op de bouwplaats uw baas niets.