U bent het slachtoffer geworden van een ongeluk onder werktijd. Wat nu? U bent wellicht gewond geraakt. U heeft lichamelijke letsels en mogelijk ook psychisch letsel opgelopen. U heeft letselschade. Maar hoe zit het met de aansprakelijk voor de schade? In welke mate is de werkgever aansprakelijk voor het ongeval op het werk?
De financiële gevolgen van een ongeval op het werk kunnen voor u aanzienlijk zijn. U was bezig met de door u opgedragen werkzaamheden en daarbij ging er iets mis. Door uw verwondingen en de gevolgen van uw letsel loopt u grote kans voor flinke schadeposten te komen staan.

Onkosten die betaald moeten worden. U wilt de schade verhalen op de werkgever. U wilt een schadevergoeding voor alle onkosten die u als gevolg van het ongeval op het werk moet maken.
U wilt een maximale schadevergoeding claimen. Alle kosten moeten worden vergoed door uw baas. Ten tijde van het bedrijfsongeval was u in dienst en daarom vindt u dat uw baas al uw onkosten moet vergoeden. Maar is uw werkgever aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade. Kunt u alle schade wel bij uw werkgever claimen? Meestal is dat zo. Werkgevers zijn bijna altijd aansprakelijk voor de schade als er op het werk een ongeval plaatsvindt waar een medewerker bij betrokken is.
Een ongeval op het werk zit in een klein hoekje
Ongevallen op de werkvloer gebeuren. In sommige bedrijfstakken meer dan in andere. De bouw is koploper als het gaat om ongevallen op de werkplaats. Op bouwterreinen gebeuren de meeste bedrijfsongevallen. Maar ook in de landbouw, horeca en de industrie gebeuren er relatief vaak ongelukken tijdens het werk. Een ongelukkige val van een steiger, ladder, losliggende kabels of stenen, ledematen en handen die bekneld raken in machines met bewegende delen of zware machines die niet goed meer werken, onvoorzichtig rijden met bedrijfswagens en vorkheftrucks en het door hoge werkdruk overhaast moeten uitvoeren van werkzaamheden zijn belangrijke oorzaken van ongevallen op het werk. Meer voorbeelden zijn:
- vallen van een trap, losse kabels of niet vast zittende ladder;
- aanrijding door een heftruck of orderpick wagen;
- valpartij of struikelen van platform, steiger of laadklep;
- onvoldoende veiligheidsinstructies of onveilige situatie;
- vallend voorwerp of omvallende producten;
- letsel aan hand of vinger in bewegende delen machine of klem raken daarin;
- uitglijden op een gladde vloer;
- onjuist gebruik van gevaarlijke machine;
- verkeersongeluk tijdens werktijd;
- onverantwoord hoge werkdruk en werkbelasting;
- ongeluk met scherpe onderdelen, messen en snijmachine;
- vallen door een dak of niet afgedekte gaten in de werkvloer.
Een ongeval op het werk zit vaak in een klein hoekje. Jaarlijks zijn meer dan 458.000 mensen betrokken bij een ongeluk op het werk. Bij de ernstige bedrijfsongevallen is er het meest sprake van botbreuken, vergiftiging, vergassing, brandwonden en amputaties. Verrekking en verstuiking, snijwonden en open wonden, kneuzingen en opgelopen infecties zijn letsels die veel voorkomen bij de minder ernstige bedrijfsongevallen.
Onder werktijd is de werkgever verantwoordelijk voor uw veiligheid
De wet stelt hoge eisen aan werkgevers als het gaat om veilig werken en veiligheid op de werkvloer. Werkgevers moeten er voor zorgen dat hun medewerkers veilig hun werk kunnen doen zodat ongelukken tijdens werktijd niet kunnen voorkomen. Veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen en instructies moeten zijn gegeven. Ook dient hier controle op te worden uitgeoefend door de werkgever. Het zijn nogal wat eisen die aan uw baas gesteld worden om een bedrijfsongeval te voorkomen.
Zijn zorg voor uw veiligheid is van toepassingen in alle situaties waarin u voor uw baas aan het werk bent. Dus niet alleen als werknemers achter de lopende band staan, op de bouw aan het metselen zijn of de machine of vorkheftruck bedienen. Maar ook:
- als u voor uw werkgever in uw eigen auto op de weg zit naar een leverancier;
- als u in het weekend op reis bent naar de vestiging in het buitenland;
- u aan het pauzeren bent onder een onveilige steiger;
- als u met een leaseauto van een klant vandaan komt;
- als u uitglijdt in een plas olie op het parkeerterrein van werk;
- zelfs als u tijdens een bedrijfsfeestje of een uitje met de afdeling te maken krijgt met een ongeval.
In al deze gevallen valt uw veiligheid ook onder de verantwoordelijkheid van uw werkgever.
Is uw werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval?
Er zijn drie nogal uitgebreide veiligheidsonderdelen waaraan uw werkgever moet voldoen. Het hieraan voldoen wordt door rechters ruim opgevat. Uw werkgever moet zorgen voor veiligheidsmiddelen ter bescherming van uw veiligheid. Denkt u hierbij aan zaken als:
- veiligheidsbril zodat er geen opspattend materiaal in uw ogen komt;
- op tijd onderhoudsbeurten van de bedrijfswagens;
- voldoende luchtafvoer van gevaarlijke stoffen die u niet mag inademen;
- hete of bewegende delen van de gevaarlijke machine zijn afgedekt;
- zichtbare paden voor de vorkheftruck;
- goed onderhoud van machines zodat deze blijven functioneren en niet haperen;
- relingen voor steigers zodat niemand er van af kan vallen;
- overleg over werkdruk zodat werkbelasting geen ongeval op het werk veroorzaakt;
- veiligheidsschoenen zodat vallende voorwerpen u geen letsel bezorgen.
De werkgever mag niet verweten worden een maatregel niet genomen te hebben. Heeft uw baas niet alle maatregelen genomen, dan is uw werkgever aansprakelijk voor alle door u opgelopen schade tijdens het ongeval op het werk. Maar niet alleen moeten er voldoende maatregelen zijn genomen om een ongeval op het werk te voorkomen, uw werkgever moet ook voldoende instructies aan u hebben gegeven.
- Bent u op alle gevaren gewezen?
- Bent u goed geïnstrueerd hoe de machine te bedienen?
- Heeft u voldoende kunnen oefenen met de heftruck?
- Bent u geïnformeerd over het gebruik van de noodstop?
Uw werkgever moet u goed hebben geïnformeerd en geïnstrueerd hoe u uw werk veilig kunt doen. En alsof dit nog niet genoeg is, moet een werkgever er ook nog op toezien dat deze veiligheidsmaatregelen zijn genomen en er op toezien dat zijn medewerkers er zich er ook aan houden. U kunt zich voorstellen dat er bij een calamiteit op het werk er altijd wel iets op deze werkgeversverplichtingen is aan te merken. Zeker als een rechter deze zorgplicht ruim opvat.
Een werkgever draagt een grote verantwoordelijkheid om een ongeval op het werk te voorkomen.
Reden waarom bij een bedrijfsongeval de aansprakelijk bijna altijd volledig bij de werkgever ligt. Werkgevers zijn bijna altijd volledig aansprakelijk bij een bedrijfsongeval. Werknemers die met een ongeval op het werk te maken krijgen, kunnen vanwege deze strenge eisen al hun schade verhalen op de werkgever.
Wanneer ligt de aansprakelijkheid van een arbeidsongeval bij de werknemer?
Ondanks de strenge eisen die organisaties en bedrijven hebben als het gaat om de veiligheid van hun medewerkers en de daarbij horende aansprakelijkheid als er op de werkvloer een ongeval gebeurt, kan het zijn dat de werknemer aansprakelijk is voor het ongeval op het werk. De werknemer is zelf aansprakelijk voor schade van het ongeluk en kan deze de schade niet verhalen op de werkgever als:
- een medewerker met opzet het arbeidsongeval heeft veroorzaak;
- of bewust roekeloos heeft gedragen waardoor het ongeval kon plaatsvinden.
Het is wel aan de werkgever om aan te tonen dat er sprake was van opzet of roekeloos gedrag van zijn medewerker. Zat u met een slok op achter het stuur van de bedrijfswagen naar een klant? Droeg u geen veiligheidshelm op de bouw omdat het die dag zo warm was? Duidelijke gevallen van opzettelijk negeren van de veiligheidsvoorschriften waardoor een ongeval op het werk kon gebeuren. Maar ik welke mate heeft uw werkgever u hierover instructies gegeven of heeft deze toegezien dat deze onveilige werksituatie kon ontstaan? De bij de werkgever liggende bewijslijst is in situaties van opzet en roekeloos gedrag niet in alle gevallen altijd eenvoudig aan te voldoen.
Maak melding bij Inspectie SZW bij ernstig ongeval op het werk
Als er sprake is van een ernstig ongeluk op het werk waardoor een medewerker moet worden opgenomen in het ziekenhuis, blijvend invalide raakt of zelfs komt te overlijden, dan dient het bedrijfsongeval aangemeld te worden bij de Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie. Bij ernstige calamiteiten op de werkvloer dient de Inspectie SZW een rapport op te maken over de toedracht van het arbeidsongeval.
De werkgever is verplicht om bij dit soort ongevallen deze aan de inspectiedienst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te melden. Wordt een ernstig ongeval op het werk niet gemeld, dan wordt er een boete geriskeerd. U kunt ook zelf een arbeidsongeval melden. Dit kunt u telefonisch doen via 0800-5151 of via een online meldformulier. Voor het aansprakelijk stellen en het claimen van een letselschade vergoeding is het rapport van de voormalige arbeidsinspectie belangrijk bewijs voor eventuele nalatigheid van de werkgever.
Aansprakelijk stellen van werkgever voor het ongeval op het werk
De eerste stap die u moet nemen om een schadevergoeding te claimen voor uw letselschade bij uw werkgever is door het bedrijf aansprakelijk te stellen voor alle door u opgelopen schade. Als u de schade van het arbeidsongeval wilt verhalen op uw werkgever, dan dient u deze aansprakelijkstelling schriftelijk aan uw werkgever kenbaar te maken.
U meldt hoe het ongeval op het werk is gebeurt, welke schade u heeft opgelopen, dat er nog meer schade te verwachten valt en dat u het bedrijf of organisatie volledig aansprakelijk stelt voor alle letselschade. De bewijslast ligt nu bij uw werkgever. Het is nu aan uw werkgever om te bewijzen dat deze aan al zijn zorgplichten heeft voldaan en niet aansprakelijk is. Dat alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen, dat u voldoende instructies hebt gekregen, dat uw baas hierop allemaal toegezien heeft, dat u mogelijk opzettelijk of door roekeloos gedrag het ongeval op het werk hebt veroorzaakt, alle bewijsvoering ligt bij uw baas.
Bewijslast aansprakelijkheid arbeidsongeval ligt bij werkgever
Omdat alle bedrijven verzekerd zijn voor bedrijfsongevallen zal de claim door de ongevallen verzekering van uw werkgever worden afgehandeld. U hoeft dus ook niet bevreesd te zijn voor een boze en kwade werkgever en vrezen voor ontslag als u een grote schadeclaim indient. De verzekeringsmaatschappij betaalt de schadevergoeding. Omdat bij een ongeval op het werk bijna altijd de werkgever in gebreke is, kunt u waarschijnlijk al uw schade vergoed krijgen.
Welke schade verhalen op de werkgever na ongeluk op werk?
U kan bij een bedrijfsongeval flinke schade oplopen. U kunt bij volledige aansprakelijkheid van het bedrijf of organisatie ervan uitgaan dat u door het ongeval geen kosten hoeft te maken. Alle extra onkosten die u als gevolg van uw opgelopen letsel moet maken worden vergoed. Het maakt niet uit of het hele grote schadeposten zijn of schadeposten die kleine onkosten vertegenwoordigen. Een beruchte grote schadepost is het verlies van verdienvermogen of inkomensschade. In eerste instantie zal u loon doorbetaald worden, maar na een jaar kan uw werkgever u op uw loon korten, en na twee jaar kunt u wellicht uw ontslag tegemoet zien. Als u door het ongeval op het werk geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, moet uw werkgever al uw gemiste inkomsten financieel compenseren. U kunt zich voorstellen dat deze letselschade bedragen flink kunnen oplopen.
Verlies van verdienvermogen of inkomensschade kan bij een ongeval op het werk een grote schadepost betekenen.
Maar ook kleine bedragen komen in aanmerking. Van parkeergeld en reiskosten naar het ziekenhuis tot de extra portokosten die u moet maken en van het inhuren van extra oppas voor de kinderen tot aanpassingen in huis. Alle extra te maken kosten komen voor een letselschade vergoeding in aanmerking:
- eigen bijdragen van medicijnen die de zorgverzekering niet vergoed;
- vergoeding van de huishoudelijke hulp omdat u het niet meer zelf kunt;
- studiekosten omdat u uw studie moet staken;
- klusjesman voor klusjes in huis die u eerst altijd zelf deed;
- verlies van eigen bijdrage van uw zorgverzekering;
- reiskosten naar het ziekenhuis of fysiotherapie;
- vergoeding van uw sportabonnement waar u geen gebruik meer van kunt maken;
- juridische kosten van een letselschade advocaat of letselschade jurist;
- financiële compensatie omdat uw arbeidsmarkt positie is verslechterd;
- aanpassingen aan uw auto of huis;
- compensatie van inkomen en bonussen omdat u niet meer in eigen functie kunt terugkeren;
- et cetera.
Alles schadeposten die u voor het ongeluk op de werkvloer niet had gehad, dienen te worden vergoed bij volledige aansprakelijkheid. Houdt u alle schadeposten goed bij. U kunt vaak meer declareren dan u op het eerste gezicht denkt. Schroom niet om alle kosten te claimen, ook de kleine letselschade bedragen. U heeft er recht op.

Ongeval met ZZP’er of uitzendkracht
Als u als ZZP’er, uitzendkracht of freelance medewerker bent ingehuurd en u raakt betrokken bij een bedrijfsongeval, dan kunt in bepaalde gevallen de opgelopen letselschade claimen bij de opdrachtgever. Als u als uitzendkracht bij een arbeidsongeval betrokken bent dan heeft u de minste zorgen. U kunt uw schade claimen bij zowel het inhurende bedrijf, dat voor een veilige werkomgeving moet zorgen, als het uitzendbureau dat uw werkgever is.
Als u als ZZP’er of freelance medewerker op de locatie van de werkgever werkzaamheden moet verrichten die ook door medewerkers van het bedrijf ook verricht hadden kunnen worden, dan is uw opdrachtgever ook aan te spreken op zijn zorgplicht. Bij een ongeval op het werk is de opdrachtgever dan ook aansprakelijk als het schort aan de veiligheidsvoorzieningen die bij de wettelijke zorgplicht horen.
Psychische schade na een ongeluk tijdens werktijd
Naast een materiële schadevergoeding is het ook mogelijk om bij een ongeval op het werk een immateriële schadevergoeding te eisen, een zogenaamd smartengeld uitkering. Dit is een financiële compensatie voor al het ondervonden leed. Een vergoeding voor alle pijn en verdriet wat u heeft moeten doormaken. Smartengeld is een schadepost die u kunt opvoeren in uw schadeclaim. Bij het bepalen van een vergoeding voor de door u opgelopen psychische en emotionele schade wordt gekeken naar rechtbank uitspraken van letsels met gelijksoortige gevolgen voor het slachtoffer.