U heeft in uw vakantie of in het buitenland een ongeval gehad en letsel opgelopen. Daarbij is letselschade ontstaan. De directe schade wordt meestal wel vergoed door de reisverzekering maar de letselschade niet. U wilt een schadevergoeding claimen voor het ongeval op vakantie.
U bent betrokken geweest bij een ongeluk of ongeval in het buitenland. Er gebeuren tijdens een vakantie heel wat ongelukken. Ongevallen waarbij letselschade en daar mee een schadevergoeding of smartengeld uitkering in het geding zijn. Kunt u iemand aansprakelijk stellen voor het ongeval voor de letselschade op vakantie opgelopen? Dan behoort een schadevergoeding van al uw opgelopen schade tot de mogelijkheden.

Een auto-ongeluk op een buitenlandse snelweg, een verkeersongeluk met een gehuurde scooter, een elektrische schok met blootliggend stroomdraden op uw hotelkamer, voedselvergiftiging in uw all-inclusive resort, omvallende ondeugdelijk vastgemaakte vlaggenmast, besmet water uit de douche, ontploffende buitenboord motor omdat er nooit onderhoud plaatsvindt, val van een paard omdat de zadelriemen versleten zijn, een balk die loslaat in uw vakantiehuisje, allemaal ongelukken en ongevallen die op vakantie in het buitenland kunnen plaatsvinden.
Letsel na ongeval op vakantie in buitenland opgelopen
Als u letsel tijdens uw vakantie in het buitenland heeft opgelopen en er is letselschade ontstaan dan wilt u deze kosten vergoed krijgen. U wilt een schadevergoeding voor alle extra kosten die u moet maken. Wellicht zelfs een smartengeld uitkering voor alle pijn en psychisch leed wat u heeft ondervonden op vakantie.
- Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid in het buitenland?
- Hoe zit het met het claimen van de letselschade in dat land?
- Hoe krijgt u de schade vergoed? Zijn er andere wetten die in dat land gelden?
- Maak ik wel kans om mijn schade vergoed te krijgen als het ongeluk in het buitenland heeft plaatsgevonden en de veroorzaker van het ongeluk in het buitenland woont?
Allemaal vragen waar u een antwoord op wilt. U wilt namelijk de schade claimen bij degene die aansprakelijk is voor de door u opgelopen schade. Echter de vraag of de opgelopen buitenlandschade door het ongeval op vakantie wordt vergoed is niet altijd eenvoudig te beantwoorden.
Reisorganisatie aansprakelijk voor letsel en schade na ongeluk
Als u ten tijde van het ongeluk onder de verantwoordelijkheid van een reisorganisatie viel, dan is de letselschade die u heeft opgelopen de aansprakelijkheid van de reisorganisatie. U kunt de reisorganisatie aansprakelijk stellen voor de schade opgelopen door het ongeval op vakantie. Het is zo dat de reisorganisatie verplicht is om de georganiseerde reis of pakketreis voor u uit te voeren op de wijze die u redelijkerwijs van hun had mogen verwachten. Bij het oplopen van letselschade tijdens een georganiseerde reis is dat niet het geval.
De reisorganisator is verplicht tot uitvoering van de reisovereenkomst overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mag hebben (7:507 lid 1 Burgerlijk Wetboek).
Het moet dan natuurlijk niet zo zijn dat u zelf schuldig bent aan de letselschade, bijvoorbeeld door:
- roekeloos gedrag,
- of onverantwoord gedrag.
Ook moet het niet zo zijn dat de reisorganisator het ongeluk of ongeval op uw vakantie niet had kunnen voorkomen. Het is niet zo dat de reisorganisatie overal aansprakelijk voor is. Heeft iemand het letsel veroorzaakt die niet was ingehuurd door de reisorganisatie dan is deze touroperator ook niet aansprakelijk.
Anders is het als deze wel ingehuurd is door de touroperator, dan is deze derde onderdeel van de activiteiten van de touroperator. Bijvoorbeeld:
- een ongeluk in uw vakantiehuis wegens slecht onderhoud,
- een ongeluk met de bustocht omdat de chauffeur roekeloos reed,
- of een boottochtje waarbij het afstapje doorgeroest was.
De touroperator kan dan aansprakelijk gesteld worden. Zorg er wel voor dat u na het ongeval op vakantie de touroperator zo snel mogelijk op de hoogte stelt van de door u opgelopen letselschade.
Letselschade bij ongeval op vakantie in het buitenland
Hoe zit het met de wetgeving als u een ongeval in het buitenland krijgt. Het is zo dat u bijna altijd te maken krijgt met de wetten in het land waar u de letselschade heeft opgelopen. De wet van het land geldt.
Een uitzondering hierop is als er een verkeersongeluk plaatsvindt tussen twee voertuigen en de bestuurders komen allebei uit hetzelfde land en het verkeersongeluk vindt plaats in Europa, dan is het recht van toepassing van het land waar beide bestuurders vandaan komen. Het gaat dan alleen maar om het recht op schadevergoeding. De verkeerswetten blijven onherroepelijk de wetten van het land waar het verkeersongeval plaatsvond. Als twee Nederlanders in een Europees land een botsing krijgen dan is het schadevergoedingsrecht van Nederland van toepassing. Een tweede uitzondering is de bovengenoemde case bij een pakketreis of georganiseerde reis. Hier is de touroperator aansprakelijk voor de letselschade als deze niet voor een veilige reis en verblijf gezorgd hebben.
Letsel in het buitenland en claimen schadevergoeding
De wetgeving verschilt van land tot land en de letselschade claim en de schadevergoeding regelen ook. Belangrijk is dat u na een ongeval op vakantie zo snel mogelijk medische hulp inroept om het causale verband met uw ongeval aan te tonen. Daarnaast is het raadzaam om zo veel mogelijk bonnetjes, briefjes, gegevens van getuigen te verzamelen als bewijsmateriaal. En vooral niet te vergeten: maak zo veel mogelijk foto’s van het ongeval en de schade. Fotografeer alles waarvan u denkt dat dit met uw ongeval op vakantie te maken heeft. Uw raadsman heeft er bij het claimen veel plezier van.