U heeft als inzittende van een bus, tram, metro of trein letsel opgelopen. U bent gewond geraakt. Een ongeval openbaar vervoer met letselschade. Door sterk remmen, een busongeluk of een scherpe bocht heeft u verwondingen opgelopen. Een ongeluk als passagier van een bus. Kunt u als buspassagier een schadevergoeding eisen?
Tijdens een busrit met het openbaar vervoer bent u door toedoen van de buschauffeur gewond geraakt. Door remmen, een scherpe bocht of een aanrijding bent u door de bus heen gerold , en heeft u verwondingen opgelopen of uw eigendommen als kleding, horloge of bril zijn beschadigd geraakt. Of wellicht nog erger, u heeft letselschade opgelopen.

Een ernstige verwonding kan u heel wat schadeposten opleveren. Als u letsel heeft opgelopen voor ongelukkig ongeval met het openbaar vervoer dan is het goed mogelijk dat u een tijd niet kunt werken of het kan nog jaren duren voordat u weer de oude bent. Als passagier van de bus wilt u er op kunnen vertrouwen dat u veilig vervoerd wordt in het openbaar vervoer. U wilt alle schade vergoed hebben. U wilt een schadevergoeding ontvangen voor alle opgelopen schade. Wie kunt u voor uw schade aansprakelijk stellen? Ongeval openbaar vervoer en maximale schadevergoeding eisen? Hoe kunt u de schadevergoeding voor alle letselschade claimen?
Aansprakelijkheid busbedrijf voor opgelopen schade passagier
De aansprakelijkheid voor alle schade, waaronder de letselschade, is bij een ongeval in het openbaar vervoer, zoals in een bus, trein, tram of metro, is niet al te ingewikkeld. De vervoerder is aansprakelijk voor alle schade die hun passagiers oplopen. Het busbedrijf, de NS, de trammaatschappij of metro beheerder is aansprakelijk als er met een passagiers een ongeval gebeurt in de bus, trein, tram of metro.
U heeft als passagier door het kopen van een vervoersbewijs een overeenkomst gesloten met de vervoerder die u de openbaar vervoer dienst aanbiedt. De bus organisatie is er verantwoordelijk voor dat u veilig met het de bus mee kunt. U moet erop kunnen vertrouwen dat u veilig op uw plaats van bestemming kunt komen. Ook al hebben bussen niet de beschikking over airbags of veiligheidsriemen, de buschauffeur moet zijn passagiers zo vervoeren dat dit geen onveilige situaties oplevert.
Loopt u tijdens uw busrit verwondingen of schade aan uw eigendommen op, dan is de vervoerder aansprakelijk voor de letselschade. Bij ongeval openbaar vervoer dient alle materiële en immateriële schade moet worden vergoed.
Geen schadevergoeding voor openbaar vervoer ongeluk bij overmacht
U heeft als passagier van een bus dus altijd recht op een maximale schadevergoeding van het busbedrijf. De buschauffeur had u netjes en veilig moeten vervoeren en moeten anticiperen op situaties waarbij uw veiligheid in het geding zou kunnen komen.
- Dus als de achterband niet goed was opgepompt waardoor u een schuiver door de bus maakte, dan had de buschauffeur dit moeten opmerken. Uw schade wordt vergoed.
- Heeft de buschauffeur het verkeer van rechts geen voorrang geven, en een botsing veroorzaakt waardoor u door de bus bent geslingerd, dan is dat de buschauffeur te verwijten.
Omdat de chauffeur in dienst is van de vervoerder, is deze aansprakelijk voor de schade. Zo ook voor de NS of ProRial. Als er door nalatigheid van de trein machinist of niet goed functioneren van de trein of rails een ongeval met de treinpassagiers ontstaat, is de NS of ProRail aansprakelijk.
Alleen als er sprake is van overmacht, en de vervoerder kan ook aantonen dat het onmogelijk was om het ongeval in het openbaar vervoer te voorkomen en de vervoerder daarin niets te verwijten valt, dan is er sprake van een overmacht situatie en is de vervoerder niet aansprakelijk. Is de passagier te verwijten dat er een onveilige situatie is ontstaan, bijvoorbeeld omdat deze dronken door de bus liep en zich opzettelijk niet vasthield of niet is gaan zitten, dan kan het zijn dat de buspassagier voor een deel aansprakelijk is.
Letselschade claim bij ongeval openbaar vervoer
Indien u in het openbaar vervoer een ongeval hebt gehad als passagier in een bus, trein, tram of metro dan dient uw letselschade te worden vergoed door de vervoerder. Als de letselschade aanzienlijk is, zal de verzekeringsmaatschappij van de vervoerder ook enige bewijzen willen zien dat uw verwondingen of schade aan uw spullen ontstaan is door de calamiteit in de bus, trein, tram of metro.
Probeer bewijsmateriaal te verzamelen:
- maak foto’s van de situatie,
- noteer de namen en contactgegevens van de getuigen,
- noteer het busnummer en het kenteken,
- noteer de naam van de buschauffeur.
Maar even zo belangrijk: ga met uw verwondingen naar een arts toe. Laat u direct door een dokter onderzoeken. Doordat deze direct na het openbaar vervoer ongeval zijn bevindingen in het medisch dossier vermeld, is de causaliteit met het busongeval of treinongeval eenvoudiger aan te tonen dan wanneer u pas na een week medische hulp zoekt.
Vervolgens dient u de vervoerder, de busmaatschappij of de Nederlandse Spoorwegen aansprakelijk te stellen voor de schade. U doet dit door het sturen van een brief, een aansprakelijkstelling. Dit is de eerste stap in een letselschade procedure bij een ongeval openbaar vervoer. Als de vervoerder de aansprakelijkheid heeft erkend kunt u een schade claim in dienen. De vervoerder dient bij volledige aansprakelijkheid een schadevergoeding te betalen voor alle extra onkosten die u moet maken.
Claimen van een schadevergoeding bij ongeval openbaar vervoer
Bij volledige aansprakelijkheid van de vervoerder wordt al uw schade vergoed. Dit kan zijn uw:
- tas,
- bril,
- horloge,
- kleren.
Maar mogelijk heeft u ook letselschade opgelopen. Bij letselschade maakt u veel onkosten. Wellicht kunt u een tijd niet werken of heeft u medische kosten die door de zorgverzekering niet vergoed worden. Voor alle kosten die u extra moet maken dan wanneer u het ongeval niet had gehad komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Bij letselschade door het openbaar vervoer ongeval kunnen dit als snel een flink aantal schadeposten zijn.
- De grootste post is vaak de inkomensschade die u ondervindt omdat u, al dan niet tijdelijk, geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent.
- Maar ook kleine posten als bijvoorbeeld de telefoonkosten omdat u meer telefoneert door uw letsel komen voor een schadevergoeding in aanmerking.
Er zijn een groot aantal onkosten die u ongemerkt maakt.
- Heeft u hulp in de huishouding of bij het onderhoud van uw tuin nodig omdat u dat niet meer zelf kunt, dan worden de onkosten die u hiervoor maakt vergoed.
- Kunt u uw studie niet afmaken of moet u deze een tijdje stop zetten, dan wordt dit vergoed.
- Moeten er aanpassingen in uw huis of auto plaatsvinden dan wordt dit vergoed.
- Moet u de hulp inroepen van een jurist of letselschade advocaat om u te helpen met uw letselschade zaak, dan wordt dit vergoed.
- Maakt u reiskosten omdat u naar het ziekenhuis, revalidatiecentrum of wellicht de fysiotherapeut moet, dan krijgt u ook hiervoor een schadevergoeding.
Laat u goed informeren over de letselschade procedure
Heeft u letselschade in het openbaar vervoer opgelopen als passagier van bus, trein, tram, metro dan is de vervoerder waarschijnlijk aansprakelijk voor alle door u opgelopen letselschade. Laat u van te voren goed informeren hoe u alle door u opgelopen schade kunt claimen bij de vervoermaatschappij. Bij volledige aansprakelijkheid krijgt u uw rechtshulp kosten vergoed. Denkt u er wel om dat dit alleen het geval is bij volledige aansprakelijkheid. Laat u van te voren goed informeren door een letselschade advocaat en een letselschade jurist over het openbaar vervoer ongeluk. Laat u niet verleiden om de schade met een bedrag ineens af te kopen. Het kan zijn dat uw letselschade door het ongeval in het openbaar vervoer in de toekomst nog veel onkosten met zich meebrengt