U heeft in het verkeer een ongeluk gehad terwijl u op weg was naar uw werk of terwijl u weer naar huis reed. Is de werkgever dan ook aansprakelijk voor de schade? Is woon-werkverkeer ook werktijd? Wie is aansprakelijk bij een ongeval tijdens woon-werkverkeer?
Onder werktijd is uw werkgever aansprakelijk, maar hoe zit dat als u op weg bent naar uw werk? Maakt het uit of u een auto van de zaak hebt? Maakt het uit of u nog een klusje onderweg verrichte? Maakt het uit of u eigen schuld had? Wanneer betaalt de inzittendenverzekering van uw baas uit?

Werkgevers hebben een wettelijk vastgestelde plicht om zich te gedragen als goed werkgevers. Niet alleen zijn er strenge eisen aan het werkgeverschap als het gaat om het creëren van omstandigheden dat werknemers veilig hun werk kunnen doen. Ook wordt van ze verwacht dat ze hun medewerkers goed verzekeren als ze aan het werk zijn.
Voor een ongeval onder werktijd sluiten werkgevers dan ook een inzittende verzekering af. Een verzekering die de letselschade van de werknemer, die voor de baas de weg op was, volledig vergoed.
De vergoeding voor schade door een ongeval onder werktijd is dus goed geregeld. Voor de werknemer wordt alles vergoed. Alle schade die de werknemer oploopt bij een aanrijding als deze aan het werk is, kan gedeclareerd worden bij de verzekering van de werkgever. De vraag is of een ongeluk tijdens woon-werkverkeer ook als werktijd wordt gezien. Voor ongelukken onder werktijd is de baas namelijk altijd aansprakelijk te stellen.
Aansprakelijkheid bij een ongeval tijdens woon-werkverkeer
Wie is aansprakelijk tijdens een ongeluk als u naar het werk rijdt of weer naar huis? Woon-werkverkeer wordt gezien als privétijd. Weliswaar rijdt u naar het werk toe, maar bent u niet voor uw baas aan het werk. Het is geen werktijd. U bent privé aan het rijden als u naar het werk toe gaat.
Voor alle schade die door een ongeval tijden woon-werkverkeer ontstaat, bent u zelf aansprakelijk. U moet uw eigen schade betalen of opgeven aan uw eigen verzekering. Uw werkgever is niet aansprakelijk te stellen als u een ongeval tijdens woon-werkverkeer overkomt.
Maar hier zijn wel uitzonderingen op te maken. Een essentiële voorwaarde om de werkgever aansprakelijk te stellen bij een ongeluk, is dat u werkzaamheden voor uw baas aan het uitvoeren was. Onder werktijd is dat duidelijk, dan bent u voor uw baas aan het werk. Maar er kunnen zich ook situaties voordoen dat uw op weg van of naar huis voor uw baas aan het werk bent. In dat geval is de werkgever wél aansprakelijk voor alle letselschade die bij een ongeval tijdens woon-werkverkeer ontstaat.
Werkgever wel aansprakelijk bij ongeluk tijdens woon-werkverkeer
Als u bij het naar huis gaan of als u naar uw werk toe gaat werkzaamheden voor uw werk uitvoert, is privétijd werktijd geworden en is uw werkgever aansprakelijk bij een ongeluk.
- Omdat een klant precies op de route naar uw huis zit, geeft u op weg naar huis nog even een pakketje af. Dan hoeft de volgende dag er niet speciaal een koerier heen te rijden.
- Op weg naar het werk haalt u ’s morgens nog even onderdelen op bij een leverancier. Onderdelen voor het werk die u de dag ervoor was vergeten mee te nemen.
- Terwijl u naar huis rijdt denkt u er plotseling aan dat u bent vergeten om bij een opdrachtgever een hendel om te zetten. U besluit om te rijden om zo nog even snel langs de opdrachtgever te gaan om de hendel goed te zetten.
- Als de werkdag klaar is en u aan het eind van de middag naar huis fietst, neemt u altijd de post mee om deze bij het postkantoor af te geven om te verzenden.
In deze situaties was u werk aan het verrichten. Een ongeluk tijdens woon-werkverkeer is dan een bedrijfsongeval geworden. Een bedrijfsongeval waar u uw werkgever aansprakelijk voor kunt stellen.
Ongeval op weg naar het werk bij het carpoolen
Er is nog een uitzondering waar de werkgeversaansprakelijkheid van toepassing is bij een ongeval tijdens woon-werkverkeer. Stel u krijgt een ongeluk op weg naar het werk terwijl u met een aantal collega’s aan het carpoolen was. Uw carpoolende collega’s kunnen als inzittenden bij een ongeluk hun letselschade claimen bij u als chauffeur.
Dat is geen probleem van u heeft namelijk een verplichte WA-verzekering. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering dekt de letselschade ontstaan bij inzittenden bij u in de auto. Echter, u blijf als bestuurder zelf wel met alle letselschade zitten. Uw WA-verzekering dekt uw eigen letselschade namelijk niet.
Dit vindt de wetgever niet redelijk en stelt dat voor deze situatie de werkgever aansprakelijk is voor de schade. Een ongeval tijdens woon-werkverkeer waar carpoolende collega’s bij betrokken zijn, valt onder de werkgeversaansprakelijkheid. De inzittenden verzekering van uw werkgever moet de letselschade vergoeden.
Schade wordt vergoed door inzittende verzekering
Als woon-werkverkeer werkverkeer wordt, is de werkgeversaansprakelijkheid van toepassing. Wettelijk wordt verwacht dat een werkgever zich als een goed werkgever gedraagt naar zijn medewerkers. Op grond van artikel 7:611 BW is een werkgever verplicht zorg te dragen voor een behoorlijk verzekering zijn werknemers.
Dit betekent dat werkgevers verplicht een SVI-verzekering moeten afsluiten voor hun medewerkers. Een Schade Verzekering Inzittenden die alle letselschade dekt die medewerkers onderweg oplopen als zij werkzaamheden voor hun baas aan het uitvoeren zijn.
Reden ook om u niet bezwaard te voelen om uw werkgever aansprakelijk te stellen als u een ongeluk tijdens woon-werkverkeer hebt gehad terwijl u nog iets voor het werk deed. Uw baas hoeft de door u opgelopen letselschade namelijk niet zelf te betalen. Uw baas zal er financieel niet veel van merken, hoe hoog uw letselschade kosten door het ongeval tijdens woon-werkverkeer ook zullen worden.
Ongeval op weg naar het werk is meestal geen werktijd
Een ongeval tijdens woon-werkverkeer wordt dus bijna altijd gezien als privétijd. Alleen als er daadwerkelijk werkzaamheden worden uitgevoerd, is er sprake van werktijd. De werknemer moet dus meestal een beroep doen op zijn eigen WA-verzekering en zijn eigen aanvullende verzekeringen bij een ongeval tijdens woon-werkverkeer.