Een uitzendkracht heeft een ongeluk gehad tijdens het werk en is gewond geraakt. Wie draait voor de letselschade op? Moet het inlenende bedrijf de schade vergoeden of draait het uitzendbureau voor de schade op? Ongeval uitzendkracht: wie is aansprakelijk en moet de letselschade vergoeden?
Degene die aansprakelijk is, draait op voor de schade en moet een schadevergoeding aan de uitzendmedewerker betalen. Maar wie is nu eigenlijk aansprakelijk voor het ongeval met de uitzendkracht? Bij wie moet de uitzendkracht de schade van het ongeval claimen? Is de werkgever of het uitzendbureau aansprakelijk?

Werkgevers hebben een zorgplicht naar hun medewerkers. Ze moeten er alles aan doen om te zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen doen. Die eisen zijn vrij uitgebreid. Wordt er niet aan de zorgplicht voldaan, dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade en moet de werkgever alle letselschade vergoeden. Een uitzendkracht is ook een werknemer. Maar van wie? Is een uitzendmedewerker een werknemer van het uitzendbureau of is de uitzendmedewerker een werknemer van het inlenende bedrijf?
Ontstaat er ernstig letsel door een ongelukkige val van een ladder, raakt de hand van de uitzendmedewerker beknelt in een machine of loopt de tijdelijke kracht een whiplash op tijdens een aanrijding met de bestelwagen, dan kunnen de letselschade bedragen aanzienlijk zijn. De uitzendkracht wil zijn schade vergoed willen zien. De verantwoordelijke partij dient de letselschade te vergoeden.
Een uitzendkracht heeft bij een ongeval op het werk, waarbij deze gewond is geraakt, dezelfde rechtsbescherming als de vaste werknemers die in loondienst werken.
De kans op een ongeval met een uitzendkracht tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden, is groter dan een ongeval met een vaste kracht van het bedrijf. Uitzendmedewerkers zijn vaak meer onervaren en zich minder bewust van de gevaren dan de vaste krachten van het bedrijf dit zijn. Een ongeval met een uitzendkracht zit vaker in een klein hoekje.
Soorten van arbeidsongevallen bij uitzendkrachten
Uit onderzoek van het rivm blijkt dat de meeste ongevallen met uitzendkrachten gebeuren door contact met bewegende delen van machines, aanrijdingen met of in een rijdend voertuig, voorwerpen die vallen, beknellingen en ongevallen door vallen van hoogte.
- Contact met handgereedschap.
- Aanrijding van een voetganger door een voertuig.
- Contact met vallende objecten.
- Beknelling tussen verschillende objecten.
- Ongeval uitzendkracht door val van ladder of trapje.
- In/ op bewegend voertuig met verlies van controle.
- Contact met bewegende delen van een machine.
- Ongeval uitzendkracht door val van steiger.
- Val van dak, verdiepingsvloer of platform.
- Ongeval uitzendkracht door val op gelijke hoogte.
Uitzendkrachten hebben vaker een ongeval vanwege het gebrek aan kennis en vaardigheden dan vaste medewerkers. Hoewel uitzendkrachten zich relatief vaker houden aan de regels, en minder snel productie voor hun eigen veiligheid zullen laten gaan, (her)kennen ze de gevaren duidelijke minder goed dan overige werknemers. Uitzendkrachten zijn zich dus minder bewust van de gevaren waardoor een ongeval sneller op de hoek ligt.
Aansprakelijkheid bij ongeval uitzendkracht
Met wie heeft een uitzendkracht te maken na een ongeval als deze zijn letselschade wil claimen? Een uitzendmedewerker heeft eigenlijk te maken met twee werkgevers, de inlener en het uitzendbureau.
- Het inlenende bedrijf is de materiële werkgever van de uitzendmedewerker.
- Het uitzendbureau is de formele werkgever van de uitzendmedewerker.
Werkgevers hebben conform artikel 7:658 BW een zorgplicht naar hun werknemers, zowel een zorgplicht naar hun vaste werknemers als ook naar hun flex werknemers. Een ongeluk of ongeval met een uitzendkracht of een ongeluk of ongeval met een medewerker in vaste dienst dient te worden voorkomen. Alle maatregelen die redelijkerwijs maar mogelijk zijn, moeten door de werkgever zijn genomen. Deze zorgplicht voor werkgevers gaat ver.
Gewond tijdens het werk als uitzendkracht? U kunt zowel uw tijdelijke werkgever als uw uitzendbureau aansprakelijk stellen.
Een werkgever die de zorgplicht verzaakt, en dat is vanwege de strenge eisen al snel, dient alle letselschade te vergoeden die de werknemer door het ongeval op het werk heeft opgelopen. Een uitzendkracht kan bij een ongeval zijn letselschade claimen bij één van zijn werkgevers, zijn materiële of zijn formele werkgever. De uitzendkracht mag conform artikel 7:658 lid 4 BW na een ongeval kiezen bij wie deze de aansprakelijkheid voor het bedrijfsongeval neerlegt.
Ongeval uitzendkracht? Zowel het inlenende bedrijf als het uitzendbureau zijn hoofdelijke aansprakelijk. Bij een ongeval met uitzendkracht kunnen beide partijen door de uitzendkracht aansprakelijk gesteld worden.
In de meeste gevallen zal het bedrijf waar de uitzendkracht zijn of haar werkzaamheden verrichtte als aansprakelijke partij worden aangemerkt. Op zich logisch, het is het inleende bedrijf die het toezicht houdt op de uitzendkracht en verantwoordelijk is voor veilige arbeidsomstandigheden. Maar vaak ook omdat in de overeenkomst tussen het inleende bedrijf en de uitzendorganisatie de aansprakelijkheid bij voorbaat al wordt geregeld en de uitzendorganisatie dit neerlegt bij de inlener. Neemt niet weg dat de uitzendkracht na een ongeval altijd kan kiezen welke organisatie aansprakelijk te stellen voor de letselschade.
Schadevergoeding bij ongeval uitzendkracht
Bij een bedrijfsongeval zal de werkgever bijna altijd aansprakelijk zijn voor de opgelopen letselschade. De wettelijke zorgplicht voor werkgevers gaat ver. Niet alleen moeten alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen en instructies zijn gegeven. De werkgever moet er ook op toezien dat zijn vaste en tijdelijke medewerkers zich er ook aan houden. Dat is nogal wat en daarom moet de werkgever bijna altijd zijn portemonnee trekken voor een schadevergoeding als er letselschade in het spel is.
Ongeval uitzendkracht? Het is de werkgever bijna altijd te verwijten dat deze niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
Reden waarom werkgevers ook altijd verzekerd zijn voor de gevolgen van bedrijfsongevallen. De werkgever is echter niet aansprakelijk als:
- het ongeval met de uitzendkracht is ontstaan door roekeloos gedrag van de uitzendmedewerker,
- het ongeval met de uitzendkracht door opzet van de uitzendmedewerker is ontstaan.
Indien deze situatie van toepassing is, dan is het echter nog wel aan de werkgever om dit te bewijzen.
Beperking aansprakelijkheid uitzendbureau bij ongeval uitzendkracht
Op basis van artikel 7:658 lid 4 BW kan de uitzendkracht na een ongeval er voor kiezen in plaats van de inlener het uitzendbureau aansprakelijk te stellen voor de letselschade. Om deze reden zullen uitzendbureau’s de aansprakelijkheid in de inleen overeenkomst proberen te regelen. Immers een uitzendbureau kent de werkomstandigheden waaronder gewerkt moet worden niet altijd en kan ook geen toezicht houden op haar uitzendkracht tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.
Als een uitzendbureau op de hoogte was dat de arbeidsomstandigheden een risico waren voor de uitzendkracht om op veilige wijze zijn werk te kunnen doen, dan kan de uitzendorganisatie zonder meer aansprakelijk gesteld worden.
Door overeen te komen gebruik te maken van de NBBU-voorwaarden kan het uitzendbureau voor een belangrijk deel gevrijwaard worden van een schadeclaim voor letselschade. Wordt geen gebruik gemaakt van de NBBU-voorwaarden, dan kunnen bepalingen in de algemene voorwaarden of de inleen overeenkomst hiervoor zorgen.