U bent betrokken bij ongeval waarbij de tegenpartij niet verzekerd was. De onverzekerde bestuurder is strafbaar en kan in grote problemen komen als deze een aanrijding heeft veroorzaakt met flinke letselschade. Onverzekerd ongeluk veroorzaakt betekent volledige aansprakelijk voor de aanrijding.
Een aanrijding waarbij een onverzekerde bestuurder betrokken is, kan als er letselschade is ontstaan, een flinke financiële impact hebben. Doordat onverzekerd rijden strafbaar is, dient de onverzekerde bestuurder voor alle schade op te draaien. Letselschade schadeposten kunnen aanzienlijk oplopen. Vooral inkomensschade kan flink in de papieren lopen. Maar vergeet ook de medische kosten niet. Alle extra kosten die moeten worden gemaakt als er onverzekerd een ongeluk veroorzaakt wordt, moeten worden vergoed.

De schade van de bestuurder die is aangereden wordt vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze zal vervolgens de schade weer verhalen op degene die onverzekerd de aanrijding heeft veroorzaakt. Ook als de niet verzekerde bestuurder is doorgereden en onbekend is gebleven, neemt het Waarborgfonds de schade op zich. Onverzekerd ongeluk veroorzaakt door zonder aansprakelijkheidsverzekering te rijden, heeft als gevolg dat de eigenaar van het niet verzekerde voertuig met het Waarborgfonds Motorverkeer te maken krijgt als deze de schade komt verhalen.
Onverzekerd ongeluk veroorzaakt door onverzekerd rijden
Onverzekerd rijden kan zorgen voor enorme financiële problemen. Een autoverzekering is wettelijk verplicht. De Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW en de politie controleert hier streng op. Staat een kenteken op uw naam dan dient u verzekerd te zijn middels een aansprakelijkheidsverzekering. Onverzekerd rijden is niet toegestaan en wordt gesanctioneerd met een bekeuring.
Wanneer een automobilist zonder verzekering ernstige letselschade veroorzaakt zal de schade groot zijn. Niet alleen voor de eigenaar van het voertuig die geen verzekering heeft afgesloten, maar mogelijk ook de maatschappelijke schade. Het Waarborgfonds moet dit voorschieten en het is nog maar de vraag of deze letselschade bedragen teruggevorderd kunnen worden op de kentekenhouder die niet verzekerd is.
U dient minimaal een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Dit is een verplichting die voor alle Europese landen van toepassing is. Bij ernstige letselschade kunnen de letselschade bedragen aanzienlijk zijn. Bedragen die u zult moeten terugbetalen als u onverzekerd de weg op bent gegaan.
Eigenaar aansprakelijk indien onverzekerd ongeluk veroorzaakt is
Elke auto moet verzekerd zijn. Er zijn verschillende verzekeringen mogelijk maar minimaal moet er een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten zijn. Dit is verplicht. De eigenaar van het gemotoriseerde voertuig is verantwoordelijk voor zijn auto, bus, vrachtwagen, bestelbus, motor, scooter, noem maar op. Als een ander in het voertuig rijdt dan is de eigenaar verantwoordelijk, ook voor de gedragingen van de bestuurder.
Een werkgever moet dus ook altijd ervoor zorgen dat deze voor zijn werknemers, die bijvoorbeeld met de bestelbus van het bedrijf de weg op gaan, een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Veroorzaakt de werknemer die de auto bestuurde ernstige letselschade en is deze ook aansprakelijk voor de schade dan dient de onverzekerde eigenaar op te draaien voor de schade. De schade kan de eigenaar niet claimen op de bestuurder die bij het verkeersongeval de fout is ingegaan.
Uitzondering hierop is als de bestuurder zonder dat de eigenaar het wist de bestelbus heeft meegenomen. Er moet dan wel sprake van ongeoorloofd gebruik zoals dat bijvoorbeeld bij joyriding of diefstal het geval is.
Letselschade schadeposten bij onverzekerd rijden
De eigenaar van het motorvoertuig, of dit nu een scooter, bus of auto is, draait op voor alle letselschade als er geen aansprakelijkheidsverzekering op het kenteken is afgesloten. Letselschade kosten kunnen aanzienlijk zijn. In principe dienen alle extra kosten vergoed te worden. Alle kosten komen in aanmerking die, als het verkeersongeval niet had plaatsgevonden, niet zouden worden gemaakt.
- Kan het slachtoffer geheel of gedeeltelijk niet meer werken, dan dient het tekort aan inkomen vergoed te worden.
- Moeten er aanpassingen in huis gebeuren, dan moet dit vergoed worden.
- Is er extra huishoudelijke hulp nodig omdat het slachtoffer niet alles zelf meer kan, dan dient hier een schadevergoeding voor betaald te worden.
- Extra medische kosten komen voor rekening van de aansprakelijke partij en niet het slachtoffer
- Vervoer naar het revalidatiecentrum kost geld wat het slachtoffer anders niet had moeten .
- Kosten van het niet kunnen afmaken van een opleiding hoeft u niet zelf te dragen.
- Kosten van een klusjesman voor klusjes die vroeger door het slachtoffer zelf gedaan werden, etc.
Alle extra kosten komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Dat dit flink kan oplopen kunt u zich voorstellen. De letselschade bedragen kunnen enorm als onverzekerd een ongeluk veroorzaakt is.
Onverzekerd ongeluk veroorzaakt en het Waarborgfonds Motorverkeer
Het Waarborgfonds Motorverkeer neemt de schade van het slachtoffer over:
- als er onverzekerd een ongeluk veroorzaakt is, de auto, bus, vrachtauto, motor, snorfiets, bestelauto, bromfiets of scooter van de tegenpartij blijkt niet verzekerd te zijn;
- als de verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijkheidsverzekering failliet is geraakt
- Als de tegenpartij om principiële redenen geen verzekering heeft willen afsluiten neemt het Waarborgfonds de schade over.
U dient wel de aansprakelijke onverzekerde tegenpartij te laten weten dat u deze aansprakelijk stelt. Dit dient u per brief te doen. U dient hierin te vermelden waar en wanneer dit plaatsvond en wat de schade is die bij het verkeersongeval is ontstaan.
Ook moet u meewerken aan de bewijsvoering:
- u moet aantonen dat het een motorvoertuig betreft;
- dat de onverzekerde bestuurder van het voertuig de schade moet vergoeden;
- en aantonen dat deze ook echt onverzekerd is.
Als u er vervolgens zelf alles aan hebt gedaan om de onverzekerde tegenpartij tot betaling van de letselschade te bewegen, dan wordt alle letselschade door het Waarborgfonds Motorverkeer betaald als ware deze de aansprakelijke partij. Het Waarborgfonds zal vervolgens deze schade weer verhalen op de eigenaar van het motorvoertuig wat niet verzekerd was.
Zonder verzekering rijden kan voor grote financiële problemen zorgen
Wanneer iemand onverzekerd rijdt loopt deze grote financiële risico’s. Bij een aanrijding met letselschade is de eigenaar van het motorvoertuig altijd aansprakelijk. Schadeposten bij letselschade kunnen bij ernstig letsel flink hoog oplopen. Voordat iemand is uitbehandeld en er een medische eindsituatie is ontstaan moeten alle extra kosten vergoed worden. Onverzekerd ongeluk veroorzaakt betekent bij ernstig letsel vooral heel veel betalen. Het Waarborgfonds Motorvoertuigen zal alle schade verhalen op de onverzekerde eigenaar.