U bent betrokken geweest bij een verkeersongeval. U heeft een botsing gehad met een auto. U bent lelijk gevallen met uw fiets. Op de fiets aangereden door auto betekent meestal dat u veel schade heeft opgelopen en mogelijk ernstige letselschade. U wilt een maximale schadevergoeding claimen.
U bent als fietser behoorlijk in het nadeel als u door een auto wordt aangereden. De bestuurder van de auto zit hoog en droog achter het stuur, geheel beschermd door zijn auto. U als fiets heeft deze bescherming niet. Bij een botsing heeft u een veel grotere kans op ernstige letselschade. Bij een aanrijding met een lage snelheid van de auto heeft de automobilist geen lichamelijk letsel, u waarschijnlijk niet. De kans om met flinke letselschade opgezadeld te zitten en naar het ziekenhuis te moeten is groot.

Om deze reden is een fietser in het verkeer wettelijk extra beschermd als het gaat om de aansprakelijkheid. Een fietser is een zogenaamde zwakke verkeersdeelnemer. Bent u op de fiets aangereden door een auto dan is ongeacht de schuldvraag de bestuurder van de auto altijd minimaal voor 50% aansprakelijk voor de schade.Als automobilist weet u dan dat u bij fietsers extra moet oppassen. Want als het gaat om aansprakelijkheid krijgt de automobilist altijd voor de helft ‘de schuld’ van het verkeersongeval. De schadevergoeding kan dan ook minimaal altijd voor de helft geclaimd worden. Had de bestuurder van de auto schuld, dan wordt de 50% vergoeding hoger en mogelijk tot aan 100% schadevergoeding.
Op de fiets aangereden door auto en de schuldvraag
Als u op de fiets zat en een auto heeft u aangereden, dan is de schadevergoeding die u kunt claimen afhankelijk van de schuldvraag. Een botsing met een fietser gebeurt niet zo maar.
- Wie heeft schuld aan het verkeersongeval?
- Had de automobilist u niet gezien?
- Hield de autobestuurder niet voldoende afstand?
- Of keek u niet goed uit toen u de weg over fietste?
- Reed u wellicht door rood licht?
- Gaf u de van rechts komende auto geen voorrang?
Als zwakke verkeersdeelnemer op de fiets aangereden door auto of bus betekent niet dat u als fietser helemaal niet aansprakelijk bent. Als de schuld van het verkeersongeluk bij u lag, dan bent u aansprakelijk voor de schade. Echter omdat u als fietser een zwakke verkeersdeelnemer bent, is de aansprakelijkheid beperkt. Een auto is altijd aansprakelijk voor de helft van de schade. De rest van de aansprakelijkheid, en daarmee de schadevergoeding, is afhankelijk van de schuldvraag.
Voorbeeld bepaling van schadevergoeding percentage fietsongeval
Geeft een fietser geen voorrang aan de van rechts komende auto dan blijft de aansprakelijkheid, en daarmee de vergoeding van de schade, 50%. Reed de auto door rood licht en daardoor de fietser aan, dan kan een maximale schadevergoeding van 100% door de fietser geclaimd worden. Gaf een fiets een auto op een voorrangsweg geen voorrang dan kan het zijn dat de aansprakelijkheid op 50% wordt gezet.
Maar het is ook mogelijk dat de rechter oordeelt dat de fietser weliswaar volledig schuldig was, maar dat de automobilist als hij beter had opgelet de fietser had kunnen zien en op tijd had kunnen anticiperen op de fout van de zwakke verkeersdeelnemer. Om deze redenen kan een rechter besluiten dan de schadevergoeding op 80% gezet kan worden. Op de fiets aangereden door auto of bus betekent in ieder geval dat uw schade minimaal altijd voor 50% vergoed wordt.
Kind op de fiets aangereden door auto
Als een kind die niet ouder is dan dertien jaar op de fiets is aangereden door een auto, dan is de schuldvraag in zijn geheel niet van belang. Een jong kind op de fiets aangereden door auto of bus is nooit aansprakelijk voor de schade en krijgt altijd een maximale schadevergoeding. Een kind op de fiets aangereden door auto betekent over het algemeen aanzienlijke letselschade.
Een kind onder de veertien jaar is door de Wegenverkeerswet extra beschermd. Zo weten automobilisten dat als er een kind aan het fietsen is dat zij extra goed moet opletten. Niet alleen omdat kinderen in het verkeer vaak roekeloos en onoplettend zijn, maar ook omdat autobestuurders weten dat bij een aanrijding er sprake is van 100% aansprakelijkheid en daarmee 100% schadevergoeding.
U zult begrijpen dat als een kind op de fiets wordt aangereden door een auto de letselschade enorm kan zijn. Fietsende kinderen in het verkeer betekent extra opletten en extra voorzichtig zijn voor de gemotoriseerde voertuigen op de weg. Een kind op de fiets aangereden door auto of bus kan voor onherstelbare letselschade zorgen en daarmee voor torenhoge schadeposten.
Schadevergoeding claimen door autobestuurder aansprakelijk te stellen
De eerste stap in het claimen van een schadevergoeding bij een aanrijding met een fiets is het aansprakelijk stellen van de autobestuurder die betrokken was bij de aanrijding. Na het erkennen van de aansprakelijkheid of door de rechter bepalen van de aansprakelijkheid kan een schadevergoeding worden geclaimd. Op de fiets aangereden door auto of bus en een schadevergoeding claimen begint met een brief naar de tegenpartij.
In deze aansprakelijkstelling zet u uiteen dat u bent aangereden op de fiets door de tegenpartij en waarom u vindt dat de automobilist aansprakelijk is voor de door u opgelopen schade en dat u daar een schadevergoeding voor wilt hebben. Op het moment dat de aansprakelijkheid duidelijk is kan met de volgende stap begonnen worden. De schade kan geclaimd worden.
Welke letselschade schadeposten claimen na aanrijding op fiets
Op de fiets aangereden door auto, bus, motor, scooter of vrachtauto kunnen er waarschijnlijk aanzienlijke letselschade bedragen worden geclaimd. Heeft u als zwakke verkeersdeelnemer een botsing met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer gehad, dan kunt u er flink aan toe zijn. U kunt alle letselschade claimen als gevolg van het fietsongeluk. Alle extra kosten die u moet maken door de aanrijding met de auto kunt u claimen als schadevergoeding. Niet alleen alle schade aan uw fiets maar ook alle andere kosten die u moet maken.
- Als u een tijd niet kunt werken, of mogelijk helemaal niet meer, dan moeten deze kosten vergoed worden.
- Als u in huis niet alles meer kunt dan moet uw huishoudelijke hulp vergoed worden.
- Als u uw opleiding niet kunt afmaken of aanzienlijke vertraging oploopt, dan moet deze schade vergoed worden.
- Moet u naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum rijden dan moeten de reiskosten vergoed worden.
- Moet u een klusjesman inhuren voor klusjes in huis die u voor het fietsongeluk zelf deed, dan moet deze schade vergoed worden.
Zo zijn er nog veel meer schadeposten die voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Op de fiets aangereden door auto of bus kan flinke letselschade en hoge kosten veroorzaken voor de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
Registreer de schadeposten en uw medische geschiedenis
Zorg dat u alles goed registreert. Ga direct na het fietsongeluk naar uw huisarts of de Spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Laat uw medische klachten goed in uw medisch dossier opnemen. Wacht niet te lang met een doktersbezoek. Op de fiets aangereden door auto of bus, dan is het verstandig u goed medisch te laten onderzoeken. De tegenpartij zal de causaliteit met het fietsongeluk betwisten als de tijd tussen de dokter bezoeken en het verkeersongeluk te groot is. Registreer ook alle extra kosten. Het bijhouden in een schriftje van alle schadeposten is een goed idee. Alle, maar dan ook alle, extra kosten kunt u daarin noteren.