U bent fietsend betrokken geraakt bij een aanrijding. Een scooter heeft u op de fiets aangereden en u bent ten val gekomen. U heeft schade opgelopen. Wellicht bent u gewond geraakt. Op de fiets aangereden door een scooter: wie is aansprakelijk en wie gaat de schade vergoeden?
Als een fietser wordt aangereden door een scooter, dan gelden er speciale wettelijke regels omtrent de aansprakelijkheid. Omdat de kans op ernstige verwondingen groot is als een fietser bij een botsing met een scooter betrokken raakt, krijgt de fietser altijd een schadevergoeding.

De veroorzaker van het ongeval is in de regel aansprakelijk voor de opgelopen schade van de ander en moet de schade vergoeden. Om bepaalde kwetsbare weggebruikers in het verkeer te beschermen tegen ernstig letsel en blijvende invaliditeit zijn er afwijkende aansprakelijkheidsregels in het leven geroepen.
Sommige weggebruikers hebben bij een botsing meer kans op ernstig letsel dan anderen. In de wet die het verkeer regelt, wordt er onderscheid gemaakt tussen weggebruikers die:
- kwetsbaar zijn in het verkeer,
- die minder kwetsbaar zijn.
De kwetsbare verkeersdeelnemers krijgen van de wetgever een aansprakelijkheidsvoordeel. Om er maar voor te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren met de kwetsbare weggebruikers zijn de minder kwetsbaren altijd minimaal voor de helft aansprakelijk bij een botsing tussen de twee. De kwetsbare weggebruiker kan er dus altijd op rekenen dat sowieso de helft van zijn schade wordt vergoed.
Een fietser valt in de categorie kwetsbare weggebruikers ofwel zwakke verkeersdeelnemers:
- fiets,
- voetganger,
- kinderen.
Een scooter valt in de categorie minder kwetsbare weggebruikers ofwel sterke verkeersdeelnemers:
- scooter,
- auto,
- vrachtauto,
- tractor,
- bus,
- bestelauto,
- taxibus,
- motor.
Bent u op de fiets aangereden door een scooter, dan bent u als zwakke verkeersdeelnemer aangereden door een sterke verkeersdeelnemer. De speciale aansprakelijkheidsregels zijn dan van toepassing.
Ik ben op de fiets aangereden door een scooter, wat nu?
Bij een aanrijding wordt als eerst gekeken naar wie er schuld heeft. Heeft de fietser die door de scooter is aangereden schuld aan het ongeluk of is de scooterrijder die de fiets heeft aangereden schuldig aan het verkeersongeval? Degene die schuld heeft aan de aanrijding moet een schadevergoeding aan de ander betalen. Alle schade moet de schuldige scooterrijder of schuldige fietser vergoeden aan de ander. Echter, de schuldige hoeft niet altijd degene te zijn die alle schade moet vergoeden.
Op de fiets aangereden door een scooter? U krijgt als zwakke verkeersdeelnemer altijd een schadevergoeding voor de opgelopen schade. Hoeveel schadevergoeding is afhankelijk van de aansprakelijkheid.
Op de fiets aangereden door een scooter en schuldig
Als u als fietser schuld heeft aan de botsing met de scooter omdat u de van rechts komende scooter geen voorrang gaf of omdat u met uw fiets door rood reed en daarbij botste met de scooter, dan bent u niet voor 100% aansprakelijk. U bent wel voor 100% schuldig, maar nooit meer dan voor 50% aansprakelijk.
Als fietser bent u een zwakke verkeersdeelnemer. Omdat u als zwakke verkeersdeelnemer door een sterke verkeersdeelnemer bent aangereden, bent u nooit voor meer dan voor 50% aansprakelijk. Als u op de fiets bent aangereden door een scooter en u had volledig schuld en de scooterrijder valt niets te verwijten, dan moet u de helft van de schade betalen. De scooterrijder moet de andere helft van de schade vergoeden.
Op de fiets aangereden door een scooter en niet schuldig
Heeft de scooter u als fietser geschept op het fietspad omdat de scooterrijder niet goed zat op te letten of heeft de scooter u al fietsend met hoge snelheid aangereden omdat de scooter u geen voorrang gaf, dan bent u niet aansprakelijk. De scooter is voor 100% schuldig aan de aanrijding en is dan ook voor 100% aansprakelijk. Als sterke weggebruikers zijn er voor scooters geen uitzonderingen voor wat betreft de aansprakelijkheid.
Op de fiets aangereden door een scooter en voor een deel schuldig
Het kan ook zijn dat de scooter die u heeft aangereden fout was, maar dat u als fietser niet helemaal vrij uit gaat. U maakte ook een verkeersfout. Wellicht heeft de scooter u als fietser op een voorrangsweg geen voorrang gegeven, maar deed uw fietslicht het niet. Wellicht heeft de scooter u op de fiets aangereden omdat de scooterrijder u schepte bij het afslaan, maar liet u dit niet weten omdat u uw hand niet uit stak bij het afslaan. U heeft beide schuld aan de aanrijding.
De rechter kan in een situatie van allebei schuld besluiten om de aansprakelijkheid te verdelen met een percentage. U als fietser kunt voor bijvoorbeeld 30% schuldig bevonden worden. De scooterrijder is dan voor 70% schuldig. Andersom kan ook, u kunt als fietser voor 70% de schuld krijgen. Echter, u kunt als zwakke verkeersdeelnemer nooit meer van voor 50% aansprakelijk zijn.
Dus bent u op de fiets aangereden door een scooter en voor 70% schuldig, dan bent u voor 50% aansprakelijk voor de schade. Bent u voor 30% schuldig bevonden aan het fietser-scooterongeval, dan bent u ook voor 30% aansprakelijk aan het ongeval.
Vergoeding schade na fietser-scooterongeval
Als u als fietser gewond bent geraakt bij de botsing met de scooter, dan heeft u direct met letselschade te maken. U maakt direct onkosten als gevolg van het ongeluk.
- Schade aan uw fiets, kapot horloge, stukke kleding, gebroken bril of beschadigde mobiele telefoon.
- Uitgeven van uw eigen risico van uw zorgverzekering door het bezoek aan de spoedeisen hulp of opname in het ziekenhuis.
- Eigen bijdrage aan verbandmiddelen, medicijnen of huur van krukken.
- Inhuren van oppas voor uw kinderen.
Naarmate uw letsel ernstig is, nemen de onkosten toe. Dit kunnen grote onkosten zijn, maar ook allemaal kleine kosten die samen weer een groot bedrag vertegenwoordigen.
- Schade aan uw inkomsten omdat u een tijd niet kunt werken of gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt.
- Kosten voor alle fysiotherapie die buiten de hoeveelheid therapie valt die uw zorgverzekering vergoed.
- Kosten voor uw sportschool abonnement waar u geen gebruik meer van kunt maken.
- Vergoeding voor de studieachterstand die u heeft opgelopen omdat u uw studie moet stopzetten.
- Inkomensschade omdat u ander minder betalend werk moet zoeken omdat u uw oude werk niet meer kunt oppakken.
- Kosten voor huishoudelijke hulp omdat u dat zelf een tijd niet voor elkaar krijgt te doen.
- Vergoeding voor alle geestelijk schade die u als gevolg van het fietser-scooterongeval hebt opgelopen.
Allemaal schadeposten waar u mee geconfronteerd wordt. Het ongeluk waarbij u gewond bent geraakt was niet uw schuld. U wilt alle letselschade van de scooterrijder of de scooterverzekering vergoed krijgen. Als de scooter aansprakelijk is voor het ongeval dan kunt u alle schade claimen bij de scooterrijder of de scooterverzekering. Op de fiets aangereden door een scooter en gewond geraakt: houdt alle grote en kleine onkosten nauwkeurig bij en claim alle schade. U heeft er recht op.
Op de fiets aangereden door een scooter en smartengeld eisen
Naast een schadevergoeding voor alle kosten die u maakt, heeft u als u letsel hebt opgelopen ook te maken met geestelijke schade. Door het opgelopen letsel is het plezier in het leven afgenomen. U heeft verdriet over:
- de littekens die u heeft opgelopen,
- uw baan die u niet meer kunt oppakken,
- uw hockey hobby die u heeft moeten opzeggen,
- de angst in het verkeer als u weer gaat fietsen.
Maar ook de pijn van de operaties en het pijnlijke langdurige herstel heeft het plezier in uw leven doen verminderen. Voor al deze geestelijke schade kunt u een schadevergoeding claimen. U kunt van de aansprakelijke scooterrijder smartengeld eisen voor uw geestelijke schade. Hoe ernstiger het letsel, hoe meer uw levensplezier is afgenomen, hoe hoger de smartengeld vergoeding.