Wat is overlijdensschade precies en hoe kunt u deze schade berekenen? Schade die voortkomt als gevolg van het overlijden van iemand wordt overlijdensschade genoemd.
Overlijdensschade kan geclaimd worden door nabestaanden als door het overlijden van de persoon deze niet meer in staat is de nabestaanden te onderhouden en te verzorgen. De nabestaanden kunnen dan schade claimen en een schadevergoeding vragen bij degene die het overlijden van die persoon heeft veroorzaakt.

Iemand kan als gevolg van een medisch fout, verkeersongeluk, moord of iets dergelijks, door schuld van een derde overleden zijn. De schade die bij overlijdensschade geclaimd kan worden, is misgelopen gelden voor levensonderhoud en de kosten van de begrafenis als deze niet door een verzekering zijn gedekt. Deze vorm van schade komt veel voor bij nabestaanden van slachtoffers van verkeersongelukken. Bij schade door het overlijden worden de nabestaanden financieel gecompenseerd.
Recht op overlijdensschade
Wie heeft er nu recht op schade na het overlijden? Er kunnen een flink aantal mensen financiële gevolgen ondervinden van iemand die overleden is. Alleen mensen die dicht bij de overleden persoon stonden hebben recht op overlijdensschade. De rechter noemt deze personen de kring van rechthebbenden. Alleen zij kunnen aanspraak maken op de overlijdensschade. Personen die hieronder vallen zijn de:
- echtgenoot,
- geregistreerd partner,
- gezinsleden die onderhouden werden,
- andere aanverwanten die door de overleden persoon financieel werden onderhouden.
Niemand kan overigens aanspraak maken op smartengeld als gevolg van het aangedane verdriet. Het gaat bij overlijdensschade alleen om financiële schade. Wel kan er een mogelijkheid zijn dat nabestaanden recht hebben op affectieschade.
Affectieschade claimen na overlijden
Bij affectieschade kan een vergoeding worden geclaimd door nabestaanden. Een schadevergoeding voor het verdriet wat zij ondervinden door het overlijden een naaste als gevolg van een ongeval of een misdrijf. Een ongeval of misdrijf waar een derde aansprakelijk voor is.
De mogelijkheid om affectieschade te claimen is voorbehouden aan naasten. De in de wet genoemde naasten zijn:
- partner, echtgenoot, levensgezel,
- kinderen,
- ouders,
- degene met wie de overledene in gezinsverband woonde en deze de zorg had,
- enig ander persoon die een nauwe en affectieve relatie met de overledene had.
Er zijn wel een aantal voorwaarden om voor een affectieschade vergoeding in aanmerking te komen.
- de nabestaande heeft het ongeval zien gebeuren en is direct geconfronteerde met de gevolgen,
- een ander moet aansprakelijk zijn voor het overlijden van het slachtoffer,
- de nabestaande moet een nauwe band hebben gehad met het overleden slachtoffer.
De hoogte van het bedrag aan affectieschade is vastgelegd in normbedragen. Bij een overleden naaste liggen de bedragen die geclaimd kunnen worden tussen de 15.000,- en 20.000,- Er is geen maximum gesteld aan het aantal nabestaanden die een affectieschade vergoeding kan ontvangen. Iedereen die meent recht te hebben op deze vergoeding kan deze bij de aansprakelijke partij claimen.
Berekenen van de overlijdensschade geen eenvoudige berekening
Het berekenen van het juiste bedrag aan overlijdensschade is niet eenvoudig. Bij deze schadevorm wordt gekeken naar de zogenaamde behoeftigheid. Hoeveel geld is er nodig om de behoeften van de nabestaanden te kunnen blijven voldoen. Wat is de behoefte bij degene die achterblijven? Bij het berekenen van de schade door overlijden worden een hoop zaken meegenomen. Wat is namelijk iemands financiële behoefte? Geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Bij het berekenen wordt gekeken naar de situatie voordat de persoon overleed en hoe financieel zijn toekomst eruit gezien zou hebben. Er wordt ook gekeken naar de situatie van de nabestaanden.
De partij die het overlijden heeft veroorzaakt betaald aanvulling voor levensonderhoud nabestaanden op niveau gezinsinkomen van voor overlijden. Was dit veel, dan is de overlijdensschade ook veel. Net alsof de veroorzaker alimentatie betaald.
Bij het berekenen van de schade door overlijden houdt men er rekening mee dat de nabestaanden er niet enorm op achteruitgaan na het overlijden en min of meer hun levensstandaard op peil kunnen houden. De behoefte is hierbij uitgangspunt. Is er minder behoefte omdat de kinderen uit huis gaan en op eigen benen kunnen staan dan wordt de overlijdensschade lager, als de weduwe hertrouwd is de behoefte minder en zal de overlijdensschade minder worden. Deze berekening is lastig en de rechter zal een extern deskundige vragen naar de situatie te kijken en over de de uitkering van deze schade te adviseren.
Overlijdensschade vergoedt ook de schade van werk in natura
Ook werkzaamheden die in natura werden verricht door de overleden persoon komen in aanmerking voor een schadevergoeding. De wet kijkt niet alleen naar het gemis aan een financieel inkomen maar ook naar een gemis aan werkzaamheden in natura waar geen financiële vergoeding tegenover stond. De reden waarom dit toch tot de overlijdensschade wordt gerekend is dat bij het wegvallen hiervan de nabestaanden wel extra kosten te verwerken krijgen.
- Als de overleden persoon bijvoorbeeld de kinderen verzorgde en van school ophaalde dan kan dat niet meer en er zal kinderopvang moeten worden ingehuurd.
De kosten hiervan vallen onder de overlijdensschade.
- Maar ook het huishoudelijke werk wat verricht werd moet na het overlijden door een schoonmaakster gedaan worden die extra ingehuurd moet worden.
Allemaal extra kosten die ook tot deze schadevorm gerekend mag worden.
Het is niet eenvoudig om te berekenen op hoeveel schade u recht heeft
Vaak wordt een extern deskundige ingeschakeld om te berekenen wat de schade door het overlijden precies is en hoe hoog deze schadepost precies moet zijn. Het berekenen van deze schade is niet eenvoudig. Professionele hulp daarbij inhuren is iets wat u ter overweging moet nemen.