Er zijn veel gebruikers van pauzesoftware. Dit zijn speciale software programma’s ter voorkoming van RSI-klachten. Iedereen die regelmatig aan een beeldscherm werkt kan RSI-klachten krijgen. Klachten die ontstaan als u langdurig in dezelfde houding werkt of repeterende bewegingen maakt.
De klachten komen voor in de nek, schouders, armen, polsen en handen. De klachten kunnen zich uiten als pijn, vermoeidheid, irritatie van spieren en pezen, tintelingen, een doof gevoel of krachtverlies. Veel organisaties in Nederland hebben om dit tegen te zogenaamde pauzesoftware op hun computers geïnstalleerd sinds Repetitive Strain Injury bekend werd.

Deze speciale pauzesoftware programma tegen RSI-klachten vraagt op gezette tijden de gebruiker om voor korte of langere tijd te stoppen met werken en eventueel specifieke oefeningen te doen. Deze pauzesoftware en anders RSI software programma’s hebben niet het effect wat ze moeten hebben.
Pauzesoftware en andere anti RSI-software veroorzaakt stress
Medewerkers raken gestrest van de pauzesoftware programma’s. Uit pauzesoftware onderzoek blijkt vinden het niet prettig om via deze anti RSI-software te moeten stoppen met werken als ze dat juist graag willen. Als ze net koffie hebben gedronken of gekletst met collega’s hebben ze geen zin om weer te moeten stoppen met werken. Dit veroorzaakt dat ze contraproductief zijn en dit zorgt voor stress bij de medewerkers. Een betere methode om RSI te voorkomen dan pauzesoftware is door :
- regelmatige pauzes te nemen,
- beeldschermwerk met ander werk af te wisselen,
- rust na elk uur aan het beeldscherm gewerkt te hebben tien minuten uit.
Werk ook niet te lang aan een beeldscherm (maximaal zes uur per dag) en notebook gebruikers mogen maximaal twee uur per dag werken aan het notebook toetsenbord.
Pauzesoftware helpt om RSI te voorkomen met pauzes
Denk erom het belangrijkste is om de klachten serieus te nemen. Bij beginnende pijntjes en klachten onmiddellijk actie ondernemen. Pauzesoftware en andere anti-RSI-software blijken minder goed te werken dan gedacht.