U heeft een ongeval gehad en daar pijnklachten aan overgehouden. Chronische pijn, pijnscheuten, zeurende pijn, stekende pijnen, ernstige en minder ernstige pijn klachten kunnen uw leven danig ontwrichten, emotioneel én financieel. U wilt een schadevergoeding claimen. Pijn na ongeval, wat te doen?
Als een ander aansprakelijk is voor het ongeval of ongeluk, dan moet deze al uw schade vergoeden. Heeft u schade omdat de gevolgen van de pijn zorgen voor extra kosten of verlies van inkomsten, dan heeft u recht op een schadevergoeding van de tegenpartij.

Wettelijk is het uitgangspunt dat een slachtoffer van een ongeval waarbij een ander aansprakelijk is, financieel gecompenseerd moet worden voor de gevolgen van het letsel. Alle letselschade moet worden vergoed, zowel de materiële schade als de immateriële schade.
Een ongeluk waarbij u gewond raakt is altijd pijnlijk, maar wat als de pijn niet weggaat of steeds weer terug komt en van invloed is op uw leven? Van invloed omdat:
- uw levensvreugde is verminderd,
- u allemaal extra onkosten moet maken,
- uw pijnklachten invloed hebben op uw inkomsten.
Dan heeft u letselschade. Bij schade door letsel moet de aansprakelijke partij al uw schade vergoeden.
Als een ander aansprakelijk is voor wat u is overkomen, dan mag u geen financiële gevolgen ondervinden van uw letsel. Blijft u pijn houden en zorgt dat ervoor dat u kosten moet maken, bijvoorbeeld omdat u pijnstillers moet kopen of dat u extra huishoudelijke hulp nodig hebt, dan moet dit worden vergoed. Maar niet alleen de extra kosten, ook inkomsten die u misloopt en verminderde levensvreugde door de pijn, dienen financieel te worden gecompenseerd.
Aansprakelijk stellen van de tegenpartij
Om een vergoeding voor al uw schade te kunnen claimen, is het van belang dat er een aansprakelijke partij is. De tegenpartij moet zijn aansprakelijkheid erkennen om aangesproken te kunnen worden op het betalen van al uw letselschade. De start van een letselschade procedure start dan ook altijd met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij.
Pijn na ongeval: stel de tegenpartij aansprakelijk voor de schade als gevolg van uw pijnklachten.
De aansprakelijkstelling doet u schriftelijk per aangetekende brief. U geeft daarin aan wat er is gebeurt, welke schade u als gevolg van de pijn na het ongeval hebt opgelopen, dat u mogelijk nog meer schades verwacht en dat u de schade vergoed wilt zien.
Als er sprake is van volledige aansprakelijkheid, dan krijgt u alle schade, die u heeft door de pijn na het ongeval, vergoed. Het kan ook zijn dat u maar een deel van uw extra onkosten of gemist inkomen vergoed krijgt. Ging u bij het ongeval waar u uw pijnklachten hebt opgelopen niet helemaal vrijuit, en had u zelf ook voor een deel schuld aan het ongeval, dan kan het zijn dat er geen sprake is van 100% aansprakelijkheid van de tegenpartij. U krijgt dan maar een deel vergoed.
- Heeft u pijn na een verkeersongeval opgelopen omdat u bent aangereden terwijl u voorrang had, dan is de ander volledig aansprakelijk en moet alle letselschade als gevolg van uw pijnklachten worden vergoed. De tegenpartij moet 100% schadevergoeding aan u uitbetalen.
- Heeft u pijn na de aanrijding opgelopen door de van links komende auto terwijl u van rechts kwam, maar droeg u zelf uw gordel niet? Dan kan het zijn dat de rechter u voor een deel zelf aansprakelijk stelt, bijvoorbeeld voor 20%. U krijgt dan 80% van de schade van de wederpartij vergoed.
Pijn na ongeval en daardoor letselschade opgelopen: stel de ander aansprakelijk. U kunt uw letselschade alleen vergoed krijgen als uw schade als gevolg van de pijn verhaald kan worden op een aansprakelijke derde partij.
Pijn na ongeval en de materiële schadevergoeding
Heeft u chronische pijn, pijnscheuten, zeurende pijn, stekende pijnen, ernstige en minder ernstige pijnklachten overgehouden aan het ongeval, dan krijgt u mogelijk te maken met extra kosten. Kosten die u zonder het ongeval niet had hoeven te maken:
- de eigen bijdragen voor pijnstillers en slaaptabletten,
- extra uren oppas voor de kinderen omdat u het niet trekt om op te passen,
- parkeerkosten omdat u zich op de pijnpoli moet laten behandelen,
- annuleren van de vakantie omdat u te veel pijnklachten heeft om weg te gaan, etc.
Maar pijn na een ongeval kan meer financiële gevolgen hebben. U kunt ook te maken krijgen met een terugval in inkomen. Alle pijnklachten zorgen ervoor dat u:
- langdurig in de ziektewet komt en na een tijd terugvalt in loon,
- gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt waardoor u minder gaat verdienen,
- een andere, minder goed betalende, baan moet zoeken waardoor er minder binnenkomt, etc.
Als slachtoffer mag u er financieel eigenlijk niets van merken dat het ongeval u is overkomen. Heeft pijn na ongeval of ongeluk voor u financiële consequenties, dan dient dit door de aansprakelijke derde te worden gecompenseerd.
Pijn na ongeval en de immateriële schadevergoeding
Pijn na ongeval betekent niet alleen dat u schade kunt krijgen door allerlei extra onkosten, het kan ook zijn dat chronische pijnklachten leiden tot minder plezier in het leven. Gederfde levensvreugde is ook een schadepost die u kunt declareren bij de aansprakelijke partij. Een vergoeding voor deze psychische schade wordt smartengeld genoemd.
Pijn na ongeval betekent dat u psychische-, emotionele- en geestelijke schade lijdt. Niet direct tastbaar, maar wel in een schadebedrag uit te drukken. Als u pijn lijdt dan is de kwaliteit van uw leven minder. Daarom heeft u ook recht op een smartengeld vergoeding.
De hoogte van het bedrag wat uw pijn na het ongeluk moet compenseren kan op twee manieren worden bepaald:
- een weging van een groot aantal factoren,
- een vergelijk met een gelijksoortige case uit het verleden.
Bij een weging van factoren neemt de rechter een groot aantal factoren in overweging en bepaalt in welke mate elke factor een vermindering van levensvreugde tot gevolg heeft en verbindt hier een bedrag aan. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:
- mate waarin u uw hobby’s nog kunt uitvoeren,
- ernst van de pijn,
- mate van blijvende pijnklachten,
- uw leeftijd,
- de pijn die u in de toekomst nog blijft houden,
- duur van het herstel,
- restbeperkingen, etc.
De rechter verbindt hier vervolgens een bedrag aan. Ook is het mogelijk dat wordt teruggegrepen naar een case waarbij pijn na ongeval of ongeluk ook aan de orde was. In de Smartengeldgids staan alle eerdere casussen en de bijbehorende vergoedingen.
Bezoek bij chronische pijn een dokter
Ondervindt u pijn na een ongeval, dan is het belangrijk uw huisarts of een dokter in het ziekenhuis te bezoeken en u te laten onderzoeken. Niet alleen is dat belangrijk voor u eigen gezondheid en herstel, maar ook voor uw letselschade zaak. Omdat direct na het ongeval een medisch dossier wordt opgemaakt, bent u verzekerd van belangrijk bewijsmateriaal.
Bewijs dat u de pijn bij het betreffende ongeval hebt opgelopen en niet bij een ander ongeval daarna. Als uw aandoening zich ontwikkelt tot chronische pijn met flinke letselschade bedragen tot gevolg, dan wil de tegenpartij nog wel eens ter discussie stellen of u de pijnklachten wel bij het betreffende ongeval hebt opgelopen.
Recht op een voorschot op de schadevergoeding
Omdat u direct na het ongeval met onkosten krijgt te maken moet u direct een beroep doen op uw financiële reserves. Het is niet de bedoeling dat u als slachtoffer ook nog eens pijn aan uw portemonnee ondervindt. Om te voorkomen dat u eerst de uitspraak moet afwachten voordat u een vergoeding krijgt, en daardoor financieel in de problemen komt, heeft u recht op een letselschade voorschot.
Omdat de slotafrekening pas kan plaatsvinden als de medische eindtoestand is bereikt, kan het lang duren voordat u ook maar één cent aan schadevergoeding of smartengeld ziet. De Gedragcode Behandeling Letselschade bepaalt dat u binnen veertien dagen na melding een voorschot van de tegenpartij moet krijgen om zo de voor u extra kosten te kunnen betalen.