Pols letselschade door ongeluk of ongeval? Polsletsel heeft vaak flinke gevolgen. Bij pols letselschade bent u vaak niet direct van uw klachten af. U lijdt daardoor behoorlijke schade die u vergoedt wilt zien. U wilt een maximale schadevergoeding.
Een pols is een kwetsbaar deel van ons lichaam. Niet alleen omdat bij een bedrijfsongeval, ongeluk in het verkeer of een sport ongeval de pols vaak betrokken is, maar ook door de complexiteit van het gewricht is een sportletsel vaak meteen een ernstig letsel.

U kunt ineens niet meer werken, huishouden uitvoeren, met uw kinderen spelen, hobby’s uitoefenen of u zelf verzorgen. Als het polsletsel dan ook nog de schuld is van een ander, wilt u voor uw letselschade gecompenseerd worden in de vorm van een schadevergoeding of smartengeld uitkering.
De pols is complex gewricht om te genezen bij polsletsel
De pols bestaat uit de acht polsbeentjes en de beenderen van de arm, de ellepijp en spaakbeen. De acht polsbeentjes liggen in twee rijen van vier boven elkaar. Hieronder bevindt een soort van tunnel, de zogenaamde carpaal tunnel. Alles wordt bij elkaar gehouden door een geheel aan banden. Door de carpaal tunnel loopt een belangrijke zenuw van de arm naar de hand. Aan de onderkant van de carpaal tunnel bevindt zich een stevige gewrichtsband. Ook lopen er verschillende buigpezen door deze tunnel.
Al deze zaken kunnen bij niet goed functioneren ernstige klachten met zich meebrengen. Het zijn vooral de zenuwen die bij pols letselschade voor de problemen zorgen. In de pols bevinden zich drie belangrijke zenuwen. Letselschade aan de zenuwen kunnen het gevolg zijn van een beklemming of uitrekking van de zenuw. De verschijnselen zijn afhankelijk van de zenuw die is aangedaan en de plaats van het polsletsel. Zenuwletsel kan leiden tot verlies van de spierfunctie wat zich uit in verzwakking of verlamming. Verlies van de senibele functie uit zich in gevoelloosheid van delen van de hand.
Schadevergoeding bij pols letselschade
De gevolgen van uw leven na het polsletsel kunnen aanzienlijk zijn. Niet alleen voor wat betreft uw ongemakken en emotionele schade maar ook moet u kosten maken die u voor uw ongeluk niet hoefde te maken. Wellicht heeft u huishoudelijk hulp moeten inhuren, kunt u geheel of gedeeltelijk niet meer werken, moet u regelmatig naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum reizen, moet u vaker met de taxi om u niet meer kunt autorijden. Allemaal de gevolgen van uw pols letselschade. Deze kosten van uw pols letselschade wilt u vergoed zien.
Een smartengeld uitkering bij pols letselschade is een extra schadevergoeding om tegemoet te komen aan de emotionele schade: de tegemoetkoming voor de pijn, frustratie, ergernis en alle andere psychische schade.
Als een ander de schuld aan uw pols letselschade heeft en daar ook aansprakelijk voor gesteld kan worden dan kunt u een letselschadevergoeding claimen voor de door u opgelopen schade, zowel materieel (schadevergoeding) als immaterieel (smartengeld).
Veel voorkomende pols letselschade: een gebroken pols
Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken. Bij een gebroken pols is er een breuk van het:
- spaakbeen,
- ellepijp
- of beide botten nabij de pols.
Soms betreft het alleen een scheurtje in het bot, maar vaak is er een verplaatsing van de bot stukken. Behalve een polsletsel van het bot is er ook altijd letsel van de zogeheten weke delen, zoals:
- pezen,
- spieren,
- en eventueel vaten en zenuwen.
De oorzaak van een gebroken pols is vaak een ongeluk of ongeval. Indien er geen belangrijke verplaatsing van de bot stukken is, dan wordt alleen een gipsspalk aangelegd. Indien de bot stukken te veel verplaatst zijn, dan moet het bot worden teruggeplaatst (gezet). Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door in het gebied van de breuk plaatselijk te verdoven. Na het zetten van het bot wordt een gipsspalk aangelegd en wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren of de juiste stand is bereikt. Als een juiste stand niet wordt bereikt, kan soms een operatie nodig zijn. Bij een operatie zijn verschillende technieken mogelijk:
- uitwendig fixatie,
- buigbare metaaldraden (k-draden),
- het vastzetten door plaatjes en schroeven,
- het opnieuw breken van het bot.
De operatie vindt onder volledige narcose of plaatselijke verdoving plaats. Deze operatie moet soms met spoed worden uitgevoerd, maar zal meestal wordt de operatie in de dagen na het ontstaan van de breuk gepland.
Pols letselschade met veel gevolgen: peesletsel in de pols
Een of meerdere pezen in uw pols kunnen door het ongeluk of ongeval zijn gescheurd of doorgesneden waardoor u uw pols niet goed meer kunt bewegen. Pezen worden omgeven door een peeskoker. Het is belangrijk dat de pezen ten opzichte van elkaar kunnen schuiven en glijden door de peeskoker.
Bij pols letselschade aan de pees is het mechanisme van schuiven en glijden aangetast. Wanneer de pezen zijn doorgesneden dienen deze door de arts te worden gehecht. De oorzaak van een gescheurde pees is vaak een ongeluk. Bij peesletsel hecht de arts de twee gescheurde peesuiteinden weer aan elkaar. Deze operatie is meestal mogelijk wanneer de pols letselschade door een ongeluk is veroorzaakt.