Als u te maken krijgt met letselschade bij een ongeval, dan moet de aansprakelijke partij alle schade vergoeden. De wet stelt dat degene die aansprakelijk is het slachtoffer ‘terug moet brengen naar de staat van voor het ongeval’. Dit betekent dat alle materiële en immateriële schade moet worden vergoed. Alle extra kosten, gemiste inkomsten en psychische schade moet financieel worden gecompenseerd. Daar zijn veel vragen over. Vind hier de meest gestelde vragen op een rij.
1. Wat is letselschade precies?
Als u bij een ongeval gewond raakt en letsel oploopt, dan krijgt u te maken met de nadelen hiervan. Extra te maken kosten, minder inkomsten en mogelijk verminderde levensvreugd. Dit is allemaal schade als gevolg van uw letsel. Pas als uw medische eindtoestand is bereikt, kunt u de balans opmaken hoeveel letselschade u heeft opgelopen en nog zal oplopen. Een slachtoffer heeft bij aansprakelijkheid van de tegenpartij recht op vergoeding van de letselschade.
2. Hoe kan ik mijn letselschade vergoeding berekenen?
Bij letselschade wordt onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Het berekenen van materiële schade gebeurt door alle bonnen, facturen en gedeclareerde uren bij elkaar op te tellen. Immateriële schade wordt berekend door een groot aantal factoren te wegen die voor verminderde levensvreugde zorgen. Als u alle schades bij elkaar optelt, heeft u uw letselschade berekend.
Meer informatie over het berekenen van een letselschade vergoeding
3. Welke stappen moet ik doorlopen bij letselschade?
Een letselschadeprocedure kan lang duren. Er zijn verschillende stappen die in een procedure voor het claimen van een schadevergoeding en smartengeld uitkering moeten worden doorlopen. De eerste formele stap is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. De allereerste stap moet echter zijn het bezoeken van een arts. Vooral voor uw gezondheid, maar dat niet alleen. Een bezoek aan een arts zorgt ook voor belangrijk bewijsmateriaal
Meer informatie over stappenplan wat te doen bij letselschade
4. Met welke letselschade tips en adviezen moet ik rekening houden?
Er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden en zaken die u niet mag vergeten. Het eerste en ook belangrijkste advies is: bezoek een arts. Een bezoek aan uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid, maar is ook belangrijk om een causaal verband aan te tonen tussen uw opgelopen letsel en het ongeval. Zo zijn er nog meer tips en adviezen.
5. Hoe stel ik de tegenpartij aansprakelijk bij letselschade?
De eerste belangrijke formele stap in een letselschade procedure is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Het aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade. Belangrijk want zonder aansprakelijke partij is het niet mogelijk om een schadevergoeding te claimen. U stelt de ander aansprakelijk door middel van een brief waarin u meldt wat er is gebeurt en wat de schade is en dat er mogelijk nog meer schade is te verwachten.
Meer informatie over het aansprakelijk stellen bij letselschade
6. Hoe kan ik mijn letselschade verhalen op de tegenpartij?
Om uw letselschade te kunnen verhalen op de tegenpartij dient u deze eerst aansprakelijk te stellen. Bij volledige aansprakelijkheid krijgt u alles vergoed. U dient al uw schades nauwkeurig te verzamelen en op uw schadestaat te vermelden. Schades zijn alle onnodige of extra kosten en alle gemiste inkomsten. Deze verhaalt u bij de tegenpartij. U kunt daarnaast ook een smartengeld uitkering verhalen voor alle pijn en verdriet.
Meer informatie over het verhalen van letselschade op de tegenpartij
7. Wat doet De Letselschade Raad en wat heb ik eraan?
De Letselschade Raad zet zich in voor verbetering van de afwikkeling van letselschadezaken en heeft afspraken gemaakt over procedures en andere kwaliteitsnormen met aangesloten bureaus van letselschade advocaten en letselschade juristen. Ook heeft De Letselschade Raad richtlijnen met normbedragen voor schadeposten. Zo weet u bijvoorbeeld wat het normbedrag is voor een uur huishoudelijk hulp.
8. Welke letselschade adviezen heeft u voor mij?
Als u letselschade hebt opgelopen, dan dient u met een aantal zaken rekening te houden. Bewijsvoering is daar een belangrijke van. Als u met flinke letselschade komt te zitten waardoor u bijvoorbeeld niet of bijna niet meer kunt werken, dan loopt de letselschade in de loop der tijd flink op. Heeft u niet genoeg aandacht gehad voor bewijs of heeft u niet direct een arts geraadpleegd, dan kan de verzekeraar van de tegenpartij mogelijk onder de schade uitkomen.
9. Wat te doen als ik letselschade heb opgelopen door een medische fout?
Als er bij een operatie of andere medische behandeling iets fout is gegaan, dan hoeft dat niet meteen een medische fout te zijn. Er kan een complicatie zijn ontstaan. Echter als er slecht werk is gedaan die een collega dokter, in dezelfde omstandigheden bij een zelfde soort aandoening beter had gedaan, dan is er sprake van een medische fout en kunt u de arts of het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de schade.