Een preparatoir vonnis is een tussenvonnis. Bij een preparatoir vonnis vraagt de rechter vaak om stukken over te leggen, een opdracht voor het aanleveren van bewijsstukken of een bevel tot nader onderzoek. Deze aanvullende zaken zijn nodig om tot een goed eindoordeel te kunnen komen. De beslissing van de zaak is afhankelijk van deze extra bewijsvoering.
Rechters hebben het druk en moeten over een diversiteit van geschillen beslissingen nemen. Als er een beslissing genomen moet worden over een letselschadevergoeding of een smartengeld uitkering zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor het slachtoffer op de lange termijn van belang. In welke mate kan het slachtoffer zijn oude leven en baan weer oppakken.

Hiervoor is bijvoorbeeld medische informatie nodig die een rechter moet hebben om een beslissing te kunnen nemen. Wat zijn de gevolgen van het opgelopen letsel? Welke gevolgen ondervindt het slachtoffer op de lange termijn nog van het letsel in zijn dagelijks functioneren? Welke kosten zijn precies gemaakt als gevolg van het letsel? Wat zijn de gederfde inkomsten? Hoeveel is het verdienvermogen op de lange termijn?
Zeker bij bijvoorbeeld blijvende whiplash letsels of andere permanente letsels kan de financiële schade groot zijn. Hier moet duidelijkheid over zijn voordat de rechter een beslissing kan nemen. Er is dus gaande het proces meer inhoudelijke informatie nodig om tot een eindoordeel te kunnen komen. In een preparatoir vonnis laat de rechter weten welke stukken door wie nog aangeleverd moeten worden.
Een preparatoir vonnis is niet van invloed op het eindvonnis
Er kunnen verschillende deskundigen worden geraadpleegd in een letselschade zaak.
- Zo zal de deskundigheid van een medisch adviseur nodig zijn om de gevolgen van het letsel op de korte en lange termijn te kunnen beoordelen.
- Bij een aanrijding zal een autoschade-expert nodig zijn om tot een juist schadebedrag te kunnen komen.
- Bij een bedrijfsongeval met een machine zal weer een arbodeskundige zijn oordeel moeten geven.
De rechter zal zijn verzoek om meer informatie van deskundigen in dit tussenvonnis opnemen en de partijen verzoeken hieraan te voldoen. Het is meestal de eisende partij die de deskundigen moeten inschakelen en betalen. Dit vonnis heeft dus alleen betrekking op de behandeling van de zaak en is niet van invloed op het eindvonnis van de rechter. Er wordt nog geen eindoordeel gegeven . Het is slechts een beslissing waarbij de rechter om aanvullend bewijsmateriaal vraagt.
Een preparatoir vonnis is een tussenvonnis in het burgerlijk procesrecht. Een preparatoir tussenvonnis is niet van invloed op het uiteindelijke eindvonnis. De term wordt echter niet zo vaak meer gebruikt. Tussenvonnis is de term die tegenwoordig gangbaar is als een rechter verzoekt om meer bewijsstukken te overleggen.
Preparatoir vonnis of tussenvonnis belangrijk voor duidelijkheid schadeclaim
Een tussenvonnis is geen onbekend fenomeen in de letselschade praktijk. Permanent letsel kan grote financiële schade voor het slachtoffer met zich meebrengen. Het is belangrijk om de schade goed te beoordelen en goed te kunnen berekenen.
Inkomensschade is vaak een grote schadepost. Medische adviseurs en arbeidsdeskundigen dienen zich te buigen over de mogelijkheden en onmogelijkheden om arbeid te verrichten. Het oordeel is belangrijk. Als er inkomensschade is ontstaan, zal de aansprakelijke partij dit verlies aan inkomsten financieel moeten compenseren. Bij permanent letsel door bijvoorbeeld een whiplash, dwarslaesie, amputatie, hersenletsel of ander ernstig letsel kan de schade groot zijn. Omdat de tegenpartij het hoge bedrag zal betwisten is het oordeel van een deskundige voor de rechter belangrijk.
Via een preparatoir vonnis of tussenvonnis probeert de rechter meer duidelijkheid te krijgen. De kosten van deze externe onderzoeken dienen wel door de partijen zelf betaald te worden. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en komen in de meeste gevallen te liggen bij de partij die de schadeclaim heeft ingediend.
Rechter kan afwijken van het deskundigenoordeel uit tussenvonnis
Bij een preparatoir vonnis wordt door de rechter om extra stukken gevraagd. Op basis van het oordeel van de deskundige(n), kan de rechter zijn eindvonnis baseren. In dat geval kan de deze in zijn eindoordeel volstaan met de verwijzing naar het deskundigenoordeel. Een rechter hoeft het oordeel van de ingeschakelde deskundigen niet te volgen. Indien de rechter van dit oordeel afwijkt zal de rechter zijn argumenten daarvoor uitgebreid motiveren in zijn eindvonnis.