Wat is prorogatie, wat is de betekenis en wat houdt het in? Er is sprake van prorogatie als het geschil wat partijen hebben niet wordt voorgelegd aan de rechter bij wie het voorgelegd zou moeten worden, maar er direct voor een andere rechter gekozen wordt.
De rechtbank wordt bij prorogatie dan overgeslagen en de partijen stappen, als ze het daar beide mee eens zijn, direct naar het gerechtshof. De zaak wordt dus direct een stapje hoger gelegd en wordt niet voor de rechter gebracht voor wie het geschil eigenlijk bedoeld was.

Dit betekent dus eigenlijk een stapje overslaan. De rechtbank wordt overgeslagen en de zaak wordt direct aan het gerechtshof voorgelegd. Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, artikel 329 geeft daartoe de mogelijk voor.
Voorwaarde voor toepassing van deze mogelijk om het geschil direct aan een hogere rechter voor te leggen is dat de tegenpartij het er ook mee eens is dat deze weg gevolgd wordt.
Prorogatie wordt ook in het bestuursrecht toegepast
In de Awb of wel de Algemene wet bestuursrecht kent dit begrip. Er wordt dan ook een stapje overgeslagen. De bezwaarprocedure zal dan worden overgeslagen en direct bij de administratieve rechter beroep worden aangetekend en behandeld. Op voorwaarde dat beide partijen en ook de administratieve rechter het hiermee eens is.
Artikel 329 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering
In alle voor hoger beroep bij het gerechtshof vatbare geschillen over zaken die ter vrije bepaling van de partijen staan, kunnen partijen overeenkomen die geschillen bij de aanvang van het geding dadelijk ter kennis te brengen van het gerechtshof dat in hoger beroep bevoegd zou zijn.
In de wetboeken
Prorogatie van de rechtbank staat vermeld in artikel 329 van het Wetboek van Burgelijke rechtsvordering en van het bestuursrecht staat vermeld in de Awb artikel 7:1a. Afstand doen van één trap in de rechtsbedeling wordt op in deze wetsartikelen als mogelijke rechtsgang beschreven. Voorwaarde is wel dat beide partijen er beide voor kiezen om op deze manier de zaak te laten behandelen.