U bent betrokken geweest bij een bedrijfsongeval. U bent een tijd lang arbeidsongeschikt geweest en heeft in de ziektewet gezeten. Nu moet u opnieuw aan het werk. Om weer in het werkproces te komen re-integreert u op een andere afdeling of in uw eigen aangepaste baan. Hoe gaat re-integreren na bedrijfsongeval of beroepsziekte in zijn werk?
Het arbeidsongeval of uw beroepsziekte heeft u een tijd thuis gehouden. U was niet meer in staat om te werken en u bent in de ziektewet beland. U bent echter weer dusdanig herstelt, dat er weer aan werken gedacht kan worden. Om weer zo goed mogelijk beschikbaar te komen voor het verrichten van arbeid, moet u worden gere-integreerd. U wordt weer gedeeltelijk aan het werk gezet. Dit is nodig om weer werkritme op te doen en ook mentaal weer te wennen aan het werken in het bedrijf waar het bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden of de beroepsziekte is ontstaan.

Re-integreren na een bedrijfsongeval kan op de afdeling waar u werkzaam was voor het ongeval, maar kan ook op een andere afdeling zijn. U zult vaak beginnen met een beperkt aantal uren, waarna de uren zullen worden opgebouwd. Hierbij zal de arboarts of bedrijfsarts uw arbeidsbeperkingen beoordelen en in de urenopbouw hierop sturen.
Ook kijkt de bedrijfsarts of de arboarts naar mogelijk noodzakelijke aanpassingen aan uw oorspronkelijke werkplek, om zo uw oude werk weer op te kunnen pakken. Het re-integreren na bedrijfsongeval of beroepsziekte dient zorgvuldig te gebeuren. Psychische en emotionele klachten spelen vaak een rol bij het hervatten van werkzaamheden, al dan niet in de eigen functie.
Re-integreren na bedrijfsongeval en deels arbeidsongeschikt
Als de re-integratie procedure goed is verlopen en u ondervindt geen problemen met de urenopbouw, uw werkplek is aangepast of hoefde niet aangepast te worden, en u zit weer lekker in uw vel, dan kunt u uw werk weer hervatten.
Maar wat nu als het herstel en het toetreden tot het normale werkzame leven niet goed meer lukt?
Dan blijft u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt voor het uitvoeren van werkzaamheden bij uw werkgever. U heeft bij geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid recht op twee jaar loondoorbetaling voordat de werkgever een ontslagvergunning kan aanvragen, en u in de WIA terechtkomt. U bent dan op een uitkering aangewezen. Maar door deze uitkering gaat uw inkomen flink omlaag in vergelijking met de situatie van voor het bedrijfsongeval.
U lijdt door de teruggang verlies van inkomen. Inkomensverlies veroorzaakt door het arbeidsongeval waar u niets aan kon doen. U lijdt inkomensschade. Als uw werkgever aansprakelijk is voor het arbeidsongeval, dan moet uw werkgever de teruggang aan inkomen compenseren door middel van een schadevergoeding. Hierbij is het niet alleen uw netto inkomen uit loon wat terugvalt, maar ook allerlei extra inkomsten die aan uw dienstbetrekking gekoppeld zijn. Zo moet u bijvoorbeeld missen uw:
- onregelmatigheidstoeslag;
- eindejaarsuitkering;
- vakantietoeslag;
- bonussen.
Alle inkomsten die u niet meer heeft, maar wel had, moeten worden gecompenseerd door een vergoeding. Al het inkomen wat u niet meer krijgt, en voor het bedrijfsongeval wel kreeg, moet worden vergoed.
Gedeeltelijk arbeidsongeschikt en het re-integratie traject
Als de arboarts of bedrijfsarts heeft besloten dat u uw re-integratie traject kunt gaan starten, dan bent u over het algemeen nog gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Dit blijft zo tot uit het re-integratie traject blijkt dat u weer volledig hersteld bent en weer volledig aan het werk kunt.
Onderschat u het re-integreren na een bedrijfsongeval niet. Emotioneel kan dit voor u impact hebben. Een terugval tijdens het traject kan plaatsvinden. De bedrijfsarts zal u wel adviseren om weer zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Hoe eerder u weer in een werkritme zit, hoe beter dit voor het herstel is. Na twee maanden arbeidsongeschiktheid wordt er een re-integratieplan gemaakt. Het kan zijn dat u dan al aan het re-integreren bent. Dat u alweer werkzaamheden verricht en aan de dagelijkse routine aan het wennen bent. In het re-integratieplan wordt beschreven wat de bevindingen zijn en hoe u weer geheel of gedeeltelijk, al dan niet in ander passend werk, aan het werk kunt.
Het kan natuurlijk zijn dat u niet alleen lichamelijke moeilijkheden ondervindt, maar ook psychisch. Na een bedrijfsongeval kunnen gevoelens van angst en onzekerheid om de werkzaamheden weer op te pakken een rol spelen. Re-integreren na een bedrijfsongeval dient zorgvuldig te gebeuren waarbij u goed naar de signalen van uw lichaam en geest moet luisteren.
Geschil met uw werkgever bij arbeidsongeschiktheid door arbeidsongeval
Werkgevers zijn meestal volledig aansprakelijk als er een arbeidsongeval plaatsvindt in hun bedrijf. Als u hierdoor geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt loopt u schade op. Als u arbeidsongeschikt bent geraakt door een bedrijfsongeval tijdens werktijd dient uw werkgever zich door middel van re-integreren in te spannen om u weer aan het werk te helpen. Ook dient uw werkgever u door te betalen. Het eerste jaar volledig en het tweede jaar minimaal zeventig procent van uw inkomen. Pas na twee jaar kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen.
Nog gedeeltelijk arbeidsongeschikt na re-integreren na bedrijfsongeval? Claim uw verlies van arbeidsvermogen bij uw werkgever.
Na het bedrijfsongeval dient uw werkgever u te re-integreren en daarvoor alle inspanningen te verrichten. Toch kan het zijn dat u hierbij een geschil met uw werkgever krijgt. Re-integreren na een bedrijfsongeval is geen sinecure en wellicht werkt uw werkgever u tegen.
- U krijgt niet volop de gelegenheid om te re-integreren waardoor u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt blijft, en een inkomensdaling te zien krijgt omdat u in de WIA beland.
- Of uw werkgever is niet bereid uw gehele loon het eerste jaar volledig uit te betalen.
Allemaal zaken waardoor u minder inkomen krijgt dan voor het ongeval. Voor al dit verlies van inkomsten kunt u een schadevergoeding bij uw werkgever claimen.
Letselschade door verlies van arbeidsvermogen vergoed krijgen
Als u een geschil met uw werkgever heeft omdat deze onvoldoende zijn re-integratie verplichtingen nakomt, dan kunt u de schade die u oploopt claimen. Om de financiële gevolgen van uw verlies van arbeidsvermogen en eventuele andere letselschade te compenseren, dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen en de schade te melden. Bij volledige aansprakelijkheid moet alle loonschade worden vergoed.