Wat is en wat betekent het redelijkheidsbeginsel en schending daarvan. Het redelijkheidsbeginsel is een beginsel van behoorlijk bestuur. Dit betekent dat als de overheid een beslissing neemt dit in alle redelijkheid moet doen.
Dit betekent dat alle belangen die bij de beslissing gemoeid zijn tegen elkaar moeten zijn afgewogen. Als het beginsel niet is toegepast, is er sprake van een schending van het beginsel van alle redelijkheid.

Rechter stelt alleen schending redelijkheidsbeginsel vast
Als een rechter vaststelt dan het redelijkheidsbeginsel geschonden is dan stelt de rechter alleen maar vast dat dit zo is. De rechter zal zeggen dat het niet juist is geweest dat de overheid deze beslissing heeft genomen. De rechter zal niet zeggen welke beslissing de overheid nu wel had moeten nemen. De rechter stelt alleen vast óf het redelijkheidsbeginsel is geschonden.
Bij geen keuze is er geen schending redelijkheidsbeginsel
Uitgaande van de redelijkheid kan het beginsel alleen worden toegepast als er ook sprake is van een keuze. Schending van dit beginsel gaat ervan uit dat er een beslissing door de overheid is gemaakt die tegen alle redelijkheid ingaat. Echter als de overheid geen keus had, en de beslissing genomen moet worden, kan er geen sprake zijn van schending. Er is dan een noodzakelijke keuze gemaakt en geen onterechte keuze. Het beginsel is dan ook niet van toepassing.
Redelijkheid beginsel gaat uit van een redelijke keuzemogelijkheid
Als het inredelijkheidbeginsel niet is toegepast, dan is er sprake van een schending van dit beginsel.