Wat betekent regres en wat betekent regresrecht in de letselschade praktijk nu precies? Het is een recht om terug te kunnen vorderen wat u voor een derde partij aan kosten heeft betaald. Vaak zijn dit onkosten die noodzakelijkerwijs gemaakt moeten worden door toedoen van een derde partij.
Het kan zijn dat u een beroep doet op uw verzekering die de schade van de aansprakelijk partij zal vergoeden, maar ook zal terugvorderen. Het kan ook zijn de werkgever die de loonschade terugvordert op de veroorzaker van het arbeidsongeschikt maken van zijn werknemer.

Wat is regresrecht?
Regresrecht is het recht om kosten terug te vorderen die door toedoen van een derde partij moeten worden gemaakt. Regresrecht wordt vaak toegepast als een werknemer, al dan niet privé, een ongeval heeft gehad en de werkgever door de arbeidsongeschikte werknemer loonschade lijdt. De werkgever kan de loonschade dan verhalen op de veroorzaker.
Wat is regres?
Regres halen is het verhaal halen op een derde partij om noodzakelijk gemaakte kosten te betalen. Vaak is het regres halen het (ver)halen van loonschade door de werkgever bij een derde partij die aansprakelijk gehouden mag worden voor het arbeidsongeschikt raken van de werknemer.
Bij regres haalt iemand anders de schadevergoeding op
Als u bij een ongeval betrokken bent geraakt, wordt de schade (als u verzekerd bent) door de verzekeringsmaatschappij direct vergoed. Uw autoverzekering voorziet erin dat uw schade wordt uitgekeerd. Het gaat er niet om of u schuld heeft, de verzekering betaalt gewoon uit. Hiervoor heeft u immers premie betaald. En ook als u naar uw huisarts moet of naar het ziekenhuis dan betaalt uw ziektekosten verzekering de kosten van de noodzakelijke behandelingen en medische verzorging direct uit.
De schuldvraag is niet aan de orde. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de schuldvraag dan niet van belang is. Uw verzekeringsmaatschappij zal als u geen schuld heeft aan het ongeluk geen zin hebben om de kosten van de schade op zich te nemen. Zij zullen, zonder dat u er veel van merkt overigens, de letselschade proberen te verhalen op de schuldige tegenpartij cq. zijn verzekeringsmaatschappij. Er wordt een vordering ingesteld tegen de veroorzaker van het ongeluk. Dit noemt men regres halen en valt onder het zogenaamde regresrecht.
Regres en regresrecht bij werkgevers
Niet alleen verzekeringsmaatschappijen maar ook werkgevers kunnen gebruik maken van het regresrecht. Want stel dat u door het ongeluk wat u is overkomen een tijd niet kunt werken? U kunt zich voorstellen dat dit voor uw werkgever ook vervelend is. Uw werkgever moet dan extra kosten maken. Niet in de laatste plaats aan u, want uw werkgever moet uw loon gewoon doorbetalen. Maar ook zal uw werkgever u moeten helpen met uw re-integratie en mogelijk aanpassingen aan uw werkomgeving zodat u uw werk weer kunt doen. Uw werkgever heeft dan loonschade.
U wordt tijdens een dagje uit met uw gezin aangereden door een auto die u geen voorrang gaf. U loopt daarbij een ernstige hoofdwond op en kunt maanden niet werken. Uw werkgever moet u tijdens ziekte wel door blijven betalen, terwijl uw werkgever part nog deel had aan uw ongeval. Ook moet uw baas re-integratie kosten maken om u weer terug te laten keren op uw werkplek. U heeft een nieuwe bureaustoel nodig en een eigen kamer omdat u niet zo goed meer tegen herrie om u heen kunt. Hier maakt uw baas ook nog eens extra kosten voor. Uw werkgever kan dan van zijn regresrecht gebruik maken en regres halen bij degene die u heeft aangereden. Zijn schadeposten kan uw werkgever dan claimen bij de automobilist die u geen voorrang gaf.
Uw werkgever kan dan van het regresrecht gebruik maken en regres halen. De veroorzaker van het ongeluk kan dan aansprakelijk gesteld worden voor schade die uw werkgever lijdt. Dit regres noemt men ook wel loonregres.
Wat kan een werkgever bij de derde partij claimen?
De werkgever kan alle loonschade die het gevolg is van het ziek zijn van zijn werknemer, claimen bij de aansprakelijk derde partij die het ongeval heeft veroorzaakt. Dit betekent vooral het loon wat elke maand naar de werknemer moet worden overgemaakt. Bij het ziek zijn van een werknemer moet gedurende twee jaar het loon doorbetaald worden. Dit kan afhankelijk van de CAO tussen de zeventig en honderd procent van het nettoloon zijn. Het loon wat wordt uitbetaald kunt worden geclaimd bij de aansprakelijke derde partij. Maar niet alleen de loonkosten zijn een schadepost. Ook de re-integratiekosten komen voor vergoeding in aanmerking. Alle kosten die de werkgever maakt om ervoor te zorgen dat de werknemer zijn werk weer kan oppakken kunnen worden opgevoerd. Dit betekent niet alleen alle kosten die een re-integratietraject met zich meebrengt, maar ook aanpassingen aan de werkplek of werkomgeving.
Loonschade niet altijd helemaal te verhalen op de veroorzaker
Een werkgever kan alleen regres halen voor het netto loon en niet voor het bruto loon. Ook kunnen loontoeslagen als vakantiegeld en een dertiende maand niet worden geclaimd. Ook kan uw werkgever de kosten voor bijvoorbeeld een uitzendkracht die tijdelijk uw werk moet doen niet opvoeren als schadepost. Helemaal geen loonschade kan worden geclaimd als de werknemer zelf aansprakelijk is voor het ongeval. Ook als een collega van de werknemer het ongeval heeft veroorzaakt kan de werkgever daar geen regres op halen. Ook is geen mogelijkheid om gebruik te maken van het regresrecht bij risicoaansprakelijkheid.
Let op de verjaringstermijn voor regresrecht
Indien een werkgever te maken heeft met een arbeidsongeschikte werknemer door een ongeval, het maakt daarbij niet uit of het ongeval tijdens of buiten werktijd heeft plaatsgevonden, dan is het verstandig niet al te lang te wachten met het uitoefenen van het recht om de loonschade te claimen. De verjaringstermijn is vijf jaar. Na vijf jaar vervalt het recht op loonregres. Laat u informeren door een letselschade advocaat of een letselschade specialist.
Meest gestelde vragen over regres en regresrecht
Regresrecht is het recht van een verzekeraar of werkgever om de schade die zij hebben vergoed aan een slachtoffer van letselschade te verhalen op de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. Dit betekent dat de verzekeraar of werkgever de kosten van de schadevergoeding terugvordert van de partij die aansprakelijk is voor het letsel.
Regres kan worden toegepast als een verzekeraar of werkgever schade heeft vergoed aan een slachtoffer van letselschade en er sprake is van aansprakelijkheid aan de zijde van een derde partij. De verzekeraar of werkgever kan dan de kosten van de schadevergoeding terugvorderen van de aansprakelijke partij of diens verzekeraar.
De hoogte van het regresbedrag wordt bepaald door de kosten van de schadevergoeding die zijn vergoed aan het slachtoffer van letselschade. Dit kan onder meer bestaan uit medische kosten, inkomensverlies en smartengeld. Het regresbedrag kan worden verhoogd met de wettelijke rente en eventuele kosten van het regresrecht.
Ja, het is mogelijk dat een verzekeraar of werkgever regres toepast en de kosten van de schadevergoeding die zij aan jou hebben vergoed, terugvordert van de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. Het is daarom belangrijk om bij het afhandelen van de letselschadezaak ook rekening te houden met het regresrecht.
Als slachtoffer van letselschade ben je niet verplicht om mee te werken aan het regresrecht. Het is echter wel in je belang om hieraan mee te werken, omdat dit kan bijdragen aan een snelle en zorgvuldige afhandeling van de letselschadezaak. Het is belangrijk om hierover goed geïnformeerd te zijn en eventueel advies in te winnen bij een juridisch specialist op het gebied van letselschade.