Tijdelijke arbeidsongeschiktheid door een ongeval. Als werkgever heeft u bij een ziekmelding direct te maken met extra kosten. Het loon zult u moeten doorbetalen bij ziekte. Door het regresrecht loonschade bij ziekteverzuim door een ongeval, kunt u uw schade voor een deel verhalen.
Regresrecht loonschade is het recht wat u als werkgever heeft om zelfstandig een deel van de schade die u heeft te verhalen. U kunt als werkgever uw schade direct claimen bij de veroorzaker van het ongeval. De veroorzaker moet dan wel aansprakelijk zijn voor het ongeval.

Het regresrecht loonschade, ook wel het verhaalsrecht van de werkgever genoemd, stelt u in staat om zelfstandig een aantal schadeposten direct te verhalen bij de veroorzaker. Het zijn vooral de loonkosten die, vooral bij langdurig ziekteverzuim, tot een flinke schadepost kunnen uitgroeien. Als werkgever bent u volgens de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte (WULBZ) verplicht om uw zieke werknemers gedurende 104 weken door te betalen. Loondoorbetaling voor minimaal 70%, en in sommige branches oplopend tot 100% van het loon.
Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe hoger de onnodige extra kosten voor de werkgever worden.
- U heeft de maken met een vervanger die moet worden doorbetaald.
- De verzuimadministratie moet worden opgestart.
- Het loon van de zieke werknemer moet worden doorbetaald.
- Wellicht lijdt u omzetverlies of verliest u klanten.
- De kosten voor re-integratie en werkplek aanpassing staan u dan nog te wachten.
Met behulp van het regresrecht loonschade bij ziekteverzuim kunt u een deel van de verzuimkosten verhalen op de veroorzaker van het ongeval.
Regresrecht loonschade bij ziekteverzuim: hoeveel kunt u verhalen?
Bij loonregres is er sprake van zogenaamd civiel plafond. U kunt als werkgever nooit meer verhalen, dan uw werknemer had kunnen verhalen op de veroorzaker. Nu uw werknemer alleen zijn daadwerkelijke inkomensverlies had kunnen claimen, zijn netto inkomen, kunt u als werkgever ook alleen het netto loon verhalen op de veroorzaker. Dit betekent netto loon inclusief alle netto loon componenten als netto vakantiegeld, netto eindejaarsuitkering, etc. Al datgene wat uw werknemer netto op zijn bankrekening elke maand krijgt bijgeschreven.
De wetgever verlangt van u als werkgever dat u inspanningen levert om uw medewerker weer aan het werk te krijgen Alle redelijke re-integratie kosten kunt u ook claimen. Dit kan het inschakelen van een re-integratie organisatie zijn, maar ook:
- kosten voor het maken van de verslagen,
- de hele verzuimregistratie,
- omscholing,
- het maken van het plan van aanpak, e.d.
Ook alle benodigde aanpassingen aan de werkplek kunt u meenemen in uw claim. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan:
- werkplek toegankelijk maken,
- aanpassen werkzaamheden in verband met tijdsdruk,
- aanschaf van een voetensteun,
- speciale software,
- aangepast vervoer,
- gebruik van een doventolk,
- geluidsarme ruimte creëren,
- aangepast bureau,
- verwijderen drempels, e.d.
Werkplek aanpassingen vallen onder de schadeposten die verhaald kunnen worden. Het regresrecht en de loonschade regeling is wettelijk geregeld in artikel 6:107a BW.
Beperkingen bij het regres nemen
Verhaalsrecht van de werkgever is niet altijd mogelijk. Indien de dader van het incident een collega van de werknemer is, dan kan er geen regres genomen worden. Ook moet er sprake zijn van een oorzakelijk verband. De verwondingen dienen te zijn veroorzaakt door deze derde partij. Ook is er geen schadevergoeding van loonschade mogelijk bij risicoaansprakelijkheid. De aansprakelijke derde partij dient door eigen handelen de schade bij de werknemer veroorzaakt te hebben. Als een kind de schade heeft veroorzaakt, dan is regres nemen dus niet mogelijk. De ouders zijn dan aansprakelijk. Is de werknemer zelf aansprakelijk voor het incident, dan kan er ook geen regres genomen worden. Is de werknemer voor een deel niet aansprakelijk, dan kan er alleen regres genomen voor dat deel van de schadeclaim.
Kosten juridische hulp niet in schadeclaim
Als de derde partij die het ongeval heeft veroorzaakt niet bereid is de schade als genoemd in artikel 6:107a BW te voldoen, dan moet er een gerechtelijke procedure gevolg worden om dit voor elkaar te krijgen. Bij regresrecht loonschade procedures is het niet mogelijk om de rechtshulp kosten in de claim mee te nemen. De loonschade jurist zal vaak een no cure no pay afspraak maken. De loonschade jurist hoeft dan alleen betaald te worden bij een succesvolle schadeclaim, meestal een percentage van het schadebedrag. De wettelijke rente en de buitenrechtelijke kosten kunnen wel worden geclaimd bij de derde partij.
Regresrecht loonschade vaak niet eenvoudig te halen
Voor uitbetaling van de loonschade zal eerst de aansprakelijkheid moeten worden erkend. De aansprakelijke veroorzaker van het ongeval wordt bijna altijd vertegenwoordigd door zijn verzekeringsmaatschappij. Verzekeringsmaatschappijen zijn niet alleen deskundig, maar zullen ook proberen zo min mogelijk uit te betalen. Omdat verzekeringsmaatschappijen beschikken over fulltime loonschadejuristen, hebben zij op voorhand tal van argumenten waarom zij niet tot betaling hoeven over te gaan.