Om een rechtszaak te vermijden moet de werkgever ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden op de werkplek goed voor u zorgen. De Arbowet verplicht hem daartoe. Hij heeft de wettelijke plicht om ook maatregelen nemen bij RSI symptomen.
Moet u te vaak steeds dezelfde bewegingen maken? Moet u in een ongemakkelijke lichaamshouding werken? Heeft u te lange werktijden zonder voldoende pauzes of afwisseling van werkzaamheden? Moet u werken onder hoge druk? Wordt er te veel stress gecreëerd? Is het tempo te hoog? Zit u te lang achter een beeldscherm?

Allemaal zaken waar uw werkgever wil deze RSI symptomen voorkomen voor aanpassingen moet zorgen. Voldoende pauzes, ergonomische werkplek, lopende band op voldoende hoogte, werkdruk niet te lang te hoog, genoeg informatie over uw werkhouding, voldoende variatie in het werk, etc. Allemaal zaken waar uw werkgever zelf actief in moet zijn geweest. Van belang voor een letselschade advocaat in een letselschade rechtszaak is of er een verband is met uw werk, wanneer de klachten toenamen en of de RSI symptomen door uw dokter lichamelijk zijn aangetoond of niet.
Letsel en schade door RSI symptomen op het werk
Belangrijk punt is dat uw arts heeft vastgesteld dat er een verband is tussen uw werk en uw RSI klachten. Uw arts heeft u onderzocht op RSI symptomen en heeft een diagnose gemaakt en mogelijk een behandelplan of adviezen gegeven. Het is van belang dat uw arts een directe relatie heeft geconstateerd tussen uw dagelijkse werkzaamheden op uw werk en uw RSI klachten.
Wanneer begonnen de RSI symptomen
Ook belangrijk is dat u het moment kunt aangeven wat het begin is geweest van uw RSI klachten of wanneer er een moment is geweest waarop uw RSI symptomen zich hebben verergerd. Dus is er een moment geweest waarop u op een andere werkplek moest werken die niet ergonomisch verantwoord was.
- Moest u daar in een onnatuurlijke houding werken?
- Was het bureau niet goed in te stellen?
- Was de lopende band te laag?
- Werden uw pauzes korter?
- Kon u helemaal niet meer pauzeren door de drukte?
- Moest u plotseling veel en langdurig overwerken omdat er zoveel orders binnenkwamen?
Kunt u dit moment aanwijzen? Het moment waarop de RSI symptomen zich openbaarden is van belang in een rechtszaak?
Minder duidelijk aantoonbare RSI klachten in een rechtszaak
Zijn uw klachten duidelijk herkenbaar als RSI of heeft u te maken met minder duidelijk herkenbare RSI, ook wel specifiek respectievelijk aspecifieke RSI genoemd. Bij specifieke RSI weet de arts direct wat er aan de hand is. Er kan na het lichamelijk onderzoek direct geconstateerd worden dat er sprake is van RSI symptomen. De symptomen zijn duidelijk en de plek is duidelijk. Anders is het bij aspecifieke RSI. Dan geven röntgenfoto’s of lichamelijk onderzoek geen uitsluitsel. De klachten zijn dan verschillend en kunnen zich op verschillende plekken voordoen. Pijnscheuten, verdoofd gevoel, moe, tintelingen, het kan van alles zijn.
Een dokter kan er alleen maar achter komen wat er aan de hand is door te vragen naar de werkzaamheden en de werkomstandigheden van de persoon. U zult begrijpen dat een rechtszaak waarin sprake is van minder duidelijke aspecifieke RSI symptomen de bewijslast wel wat moeilijker ligt.
Een RSI arbeidsvoorwaarden rechtszaak is niet eenvoudig
De verzekeringsmaatschappij van uw werkgever zal in deze rechtszaak betwisten dat de oorzaak van de klachten op het werk liggen. Een duidelijk lichamelijke verwijzing naar RSI symptomen is namelijk niet te maken. Voor de afwikkeling van uw rechtszaak is dat wel prettig.