Een auto ongeluk kan langdurig vervelende gevolgen met zich meebrengen. Niet zozeer alle schade aan de auto maar vooral het lichamelijke en mogelijk ook psychisch letsel kan voor u op korte en lange termijn veel kosten met zich meebrengen. Schade claimen bij verzekering: wie is aansprakelijk en wat dekt de verzekering?
U wilt de schade verhalen bij de verzekeraar. Waarvoor bent u verzekert bij een aanrijding? Wat krijgt u wel en wat krijgt u niet vergoed na een auto ongeluk? Wat dekt de verzekering? Welke schade keert de verzekering uit na een ongeval?

Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het auto ongeluk, zal zijn verzekeringsmaatschappij de schade moeten vergoeden. Elke verzekering keert weer een ander soort van schade uit.Welke schade u kunt claimen en op hoeveel vergoeding u kunt rekenen na een aanrijding is afhankelijk van de soort verzekering die u heeft afgesloten. U kunt na een ongeval te maken krijgen met verschillende soorten van verzekeringen:
- aansprakelijkheidsverzekering,
- inzittendenverzekering,
- ongevallenverzekering,
- zorgverzekering,
- autoverzekering,
- schadeverzekering inzittenden,
- rechtsbijstandverzekering
- en in het ergste geval uw overlijdensverzekering.
Een autoverzekering is een verplichte verzekering. Degene die is aangereden zal dan ook altijd de schade vergoed krijgen als de tegenpartij die de brokken heeft gemaakt aansprakelijk is voor de aanrijding. Neemt niet weg dat er uitgebreide discussie kan ontstaan over de mate van aansprakelijkheid. Is degene die de aanrijding heeft veroorzaakt in zijn geheel aansprakelijk of maar voor een deel, bijvoorbeeld 50% of 70%. Vooral bij een aanrijding met een fietser of voetganger, deze hebben immers geen verplichte verzekering. Wel hebben deze meestal een aansprakelijkheidsverzekering.
Bij ernstige letselschade of blijvend letsel kan het in totaal om veel schadevergoeding gaan. In de praktijk zal de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid dan niet zo snel erkennen. Schade claimen bij verzekering na aanrijding of auto ongeluk begint echter altijd bij de eigen verzekeraar.
Schade claimen bij verzekering zonder letselschade
Een belangrijk onderdeel de schadeclaim is het ingevulde en ondertekende schadeformulier. Op het Europees schadeformulier vult u de belangrijkste gegevens van de aanrijding in. Zorg daarbij dat:
- u nooit enige schuld erkent;
- de tegenpartij het schadeformulier ondertekent.
Een ondertekent Europees schadeformulier is een belangrijk stuk voor de verzekering. Ook een goed idee is dat u aanvullend bewijsmateriaal verzamelt om het schade claimen bij verzekering van de tegenpartij eenvoudiger te maken. Maak foto’s met uw mobiele telefoon of laat uw medepassagier of omstanders dit doen. Noteer de contactgegevens van getuigen. Probeer dit direct na de aanrijding te doen. Getuigen zijn na een auto ongeluk vaak snel weer verdwenen. Maar maak vooral foto’s van de schade en de hele situatie. Vervolgens is het zaak contact op te nemen met de eigen verzekeringsmaatschappij.
Schade claimen bij verzekering met opgelopen letselschade
Als u gewond bent geraakt, dan is het belangrijk te weten wat de verzekering dekt. Bij ernstige letselschade is het proces van schade claimen bij verzekeraar van de tegenpartij een zorgvuldige activiteit. De financiële afhandeling wanneer er letselschade is ontstaan bij een aanrijding in het verkeer kan soms lang duren. De aansprakelijke partij van de botsing moet volgens de wet alle schade vergoeden.
Als er sprake is van ernstig letsel of van een whiplash, dan kunnen de bedragen aanzienlijk oplopen. Vooral als er sprake is van arbeidsongeschiktheid door het letsel moeten de gemiste inkomsten lange tijd worden gecompenseerd.
Degene die aansprakelijk is moet alle onkosten en gemiste inkomsten van het slachtoffer vergoeden. Houdt u bij ernstig letsel er rekening mee dat de verzekeraar van de tegenpartij moeilijk kan gaan doen. Zorg daarom dat u alles goed documenteert en bezoek zo snel mogelijk na het ongeluk uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw verwondingen in uw medische dossier worden vastgelegd.
Schade claimen bij verzekeraar: wat vergoedt de verzekering?
Er zijn verschillende soorten van autoverzekeringen die de schade op verschillende manieren dekt. Wat dekt de verzekering bij uw autoverzekering.
Schade claimen bij WA-verzekering
Een WA-verzekering dekt alle letselschade van de wederpartij. Uw eigen opgelopen letselschade wordt niet door een WA-verzekering gedekt. Een WA-verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering. Deze autoverzekering is verplicht voor elke gemotoriseerd voertuig. Iedere automobilist moet over zo’n verzekering beschikken. Dus als u bent aangereden door een auto en deze is aansprakelijk en u heeft daarbij letselschade opgelopen, dan wordt dit gedekt door de verzekering van de bestuurder die de botsing heeft veroorzaakt. U kunt de schade claimen bij de verzekering van de tegenpartij.
Schade claimen bij volledig casco verzekering
Een all-risk-verzekering, ook wel volledige casco verzekering genoemd, dekt al uw letselschade. Als u aansprakelijk bent, wordt uw eigen letselschade vergoed en die van degene die u heeft aangereden. U bent met deze verzekering zo compleet mogelijk verzekerd. Daarnaast dekt deze verzekering ook uw letselschade bij een eenzijdig ongeluk. Als u schade wilt claimen bij een verzekeraar bent u met een all-risk verzekering het beste af.
Schade claimen bij ziektekosten verzekering
Een ziektekosten verzekering dekt een groot deel van uw ziektekosten, maar niet alles. Niet alle medische kosten worden door deze verzekering vergoed. Wel betaalt de verzekering:
- al u gewond naar het ziekenhuis moet,
- als er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden,
- als uw wond verbonden moet worden op de spoedpost,
- als u geopereerd moeten worden, etc.
Maar niet alle schade wordt door deze verzekering gedekt:
- uw eigen risico die u eerst moet opmaken zult u zelf moeten betalen,
- bij bepaalde verbandmiddelen of bepaalde medicijnen is een eigen bijdrage verplicht,
- heeft u meer fysiotherapie behandelingen nodig dan in uw polis dan moet u deze zelf betalen, etc.
Deze extra kosten worden geschaard onder de letselschade schadeposten. U kunt al deze extra schade claimen bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij of uw eigen verzekeraar als u een alle-risk verzekering heeft.
Schade claimen bij schade verzekering inzittenden
Een schade verzekering inzittenden, een SVI-verzekering dekt aanvullende schade bij een WA-verzekering. Als u eenzijdig bij een ongeluk in het verkeer bent betrokken, bijvoorbeeld als u niet goed oplet en tegen een boom aan botst, dan keert een schadeverzekering inzittenden de door u opgelopen letselschade wel uit. U kunt dan al uw schade claimen bij uw verzekeraar.
Schuldvraag en aansprakelijkheid voor schade na verkeersongeval
Om de schade te claimen zal de eerste actie van uw verzekeraar zijn de schuldige aan het ongeluk aansprakelijk te stellen. Vervolgens dient deze partij zijn aansprakelijkheid te erkennen. Erkent de verzekeringsmaatschappij van degene die de aanrijding heeft veroorzaakt de aansprakelijkheid volledig, dan krijgt u een maximale schadevergoeding en een maximale smartengeld uitkering. Al uw schade wordt dan vergoed.
U zult begrijpen dat de verzekeraar er alles aan zal doen om niet de volledig aansprakelijkheid te hoeven erkennen als er ernstige letselschade is, waardoor er veel en langdurige kosten betaald moeten worden en gemiste inkomsten vergoed moeten worden. Schade claimen bij verzekeraar van de tegenpartij dient daarom zorgvuldig te gebeuren. Zorg zoveel mogelijk voor bewijsmateriaal en bezoek na de aanrijding direct een arts.
Belangrijk is altijd de vraag wie er aansprakelijk is. Het gaat hierbij niet alleen om de schuldvraag. De verkeersdeelnemer die de aanrijding heeft veroorzaakt en volledig schuld heeft, hoeft niet altijd ook volledig aansprakelijk te zijn. U kunt alleen schade claimen bij de verzekering als de bestuurder in zijn geheel of voor een deel aansprakelijk is.
Aansprakelijkheid aanrijding fietser of voetganger
Als een voetganger of een fietser de aanrijding heeft veroorzaakt, en ook volledig schuld aan het verkeersongeval heeft, dan zijn deze verkeersdeelnemers nooit meer dan 50% aansprakelijk voor de schade. Een automobilist die een fietser of voetganger aanrijdt moet altijd minimaal de helft van de schade zelf betalen. Dit komt omdat een fietser of voetganger zwakke verkeersdeelnemer zijn. Deze worden wettelijk beschermd door bij aanrijdingen de gemotoriseerde verkeersdeelnemers altijd minimaal voor de helft aansprakelijk te maken. De boodschap van de wetgever is: pas extra op bij deze deelnemers aan het verkeer, bij een ongeluk draait u altijd voor de helft van de schade op.