Betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval en schade opgelopen? Tijdens uw werk gewond geraakt en letsel opgelopen? Laat uw schade claimen. In de meeste gevallen is uw werkgever aansprakelijk voor de letselschade die zijn medewerkers oplopen na een arbeidsongeval. Hoe kunt u schade claimen na bedrijfsongeval of ongeluk onder werktijd?
Als u als werknemer te maken krijgt met een bedrijfsongeval, dan heeft u niet alleen te maken met de gevolgen van de verwondingen of beperkingen die u heeft opgelopen door het noodlottige ongeval op het werk. Uw aandacht gaat uit naar uw herstel. U wilt weer beter worden. U wilt genezen van uw aandoeningen. U wilt revalideren en snel de oude worden. U wilt uw werk weer kunnen oppakken.

Maar u heeft na een bedrijfsongeval niet alleen te maken met uw lichamelijk en geestelijk herstel. U heeft ook te maken met de financiële gevolgen van het arbeidsongeval. U ondervindt financiële schade van het ongeval op het werk. U moet extra kosten maken die u anders niet zou maken. Wellicht worden deze kosten in de toekomst nog hoger. Die moet u betalen. U lijdt schade. Deze schade wilt u van uw baas vergoed hebben.
U wilt deze schade claimen bij uw werkgever. Schade claimen na een bedrijfsongeval of ongeluk onder werktijd begint met het aansprakelijk stellen van de werkgever. Dit doet u eenvoudig per brief. Schade claimen na bedrijfsongeval zal zich in de meeste gevallen direct terugbetalen. Werkgevers zijn bij bedrijfsongevallen bijna altijd volledig aansprakelijk voor alle schade vanwege hun via de wet opgelegde zorgplicht. Bij volledige aansprakelijkheid kunt u een maximale schadevergoeding claimen voor de door u opgelopen letselschade.
Werkgevers betalen bijna altijd volledige schadeclaim na bedrijfsongeval
Bedrijfsongevallen komen voor, ernstige arbeidsongevallen en minder ernstige arbeidsongevallen, ongelukjes met weinig schade en ongelukken met veel schade:
- uitglijden op een gladde vloer;
- vallen van een onveilige steiger;
- hand in ronddraaiende delen van een machine;
- ongeluk met auto van de zaak in diensttijd;
- verbranden aan hete onderdelen.
Werkgevers hebben de wettelijk opgelegde plicht om ervoor te zorgen dat ongevallen op het werk niet kunnen voorkomen. Ze moeten hierbij heel veel moeite doen om ervoor te zorgen dat u veilig kunt werken. Doen zij dat niet, dan kunnen medewerkers alle opgelopen schade claimen na bedrijfsongeval of ongeluk onder werktijd.
Als er ook maar iets schort aan de veiligheidsmaatregelen, de instructies of het toezicht daarop, dan kunnen werknemers een maximale vergoeding claimen bij hun werkgever. Het is de taak van werkgevers om bedrijfsongevallen te voorkomen. Doordat de wetgever ervoor heeft gezorgd dat de veiligheidsrichtlijnen streng zijn, zullen werkgevers hun uiterste best doen om een ongeval op de werkvloer te voorkomen.
Werkgevers weten dat zij bij een bedrijfsongeval bijna altijd aansprakelijk zullen zijn en een claim voor alle schade tegemoet kunnen zien. Bij een arbeidsongeval kan daarom een werknemer bijna altijd een maximale vergoeding van de schade tegemoet zien.
Schade claimen na bedrijfsongeval mogelijk door wettelijke voorschriften
Door de uitgebreide wettelijke verplichtingen behoort schade claimen na bedrijfsongeval of verkeersongeval onder werktijd bijna altijd tot de mogelijkheden. De verplichtingen waaraan werkgever moeten voldoen om een schadeclaim te voorkomen zijn uitgebreid.
Als eerste moeten om een claim te voorkomen alle mogelijk veiligheidsmaatregelen op de werkplek genomen zijn:
- machines moeten onderhouden zijn,
- bedrijfswagens op tijd een onderhoudsbeurt hebben gekregen,
- afvoer van ongezonde dampen in orde,
- gevaarlijke machines van beschermkleppen voorzien,
- veiligheidsschoenen,
- voldoende licht,
- aanvaardbare werkdruk, etc.
Alle voorzorgsmaatregelen moeten zijn genomen. Daarnaast moet u als werknemer voldoende instructies hebben gehad. Instructies hoe veilig te werken en instructies hoe uw werk te doen. En als dat nog niet voldoende is, moet uw werkgever er ook nog op toezien dat u zich hieraan houdt.
Een heel pakket aan voorwaarden waaraan voldaan moet worden om ongevallen voor te zijn. Als uw werkgever hierin te kort is geschoten, en dat is al snel het geval, kunt u een claim indienen voor een schadevergoeding. Schade claimen na bedrijfsongeval of ongeluk op de weg in diensttijd is mogelijk als uw werkgever één van deze maatregelen niet correct heeft uitgevoerd.
Claim maximale vergoeding na een ongeval op het werk
De eerste stap die u moet nemen om een maximale schadevergoeding bij uw werkgever te claimen voor alle letselschade die u opgelopen heeft en nog gaat oplopen, is het aansprakelijk stellen van uw werkgever. Dit doet u door een brief te sturen waarin u aangeeft wat er is gebeurt, dat u schade heeft geleden, dat u mogelijk nog meer schade zal lijden en dat u deze schade als gevolg van het bedrijfsongeval vergoed wilt zien.
Het is dan aan uw werkgever aan te tonen dat deze aan zijn wettelijke plichten als het gaat om de zorg van u als werknemer heeft voldaan. Uw werkgever moet zelf aantonen dat deze in al zijn verplichtingen niet te kort is geschoten. Kan deze dat niet of kunt u eenvoudig aantonen dat uw werkgever steken heeft laten vallen als het gaat om zijn zorgplicht, dan wordt de aansprakelijkheid al snel aanvaard.
U kunt dan al uw schade claimen bij uw werkgever. Bijna altijd wordt de claim afgehandeld door de bedrijfsongevallenverzekering van uw werkgever. Werkgevers zijn zich bewust van de hoge veiligheidseisen, de aansprakelijkheid en de mogelijk hoge schade claims van gewond geraakte werknemers. Reden dat organisaties en bedrijven bijna altijd een ongevallenverzekering hebben afgesloten voor bedrijfsongevallen. Schade claimen na bedrijfsongeval betekent meestal dat de schade ook vergoed gaat worden.
Schade met opzet of door roekeloos gedrag ontstaan
Heeft u als medewerker de schade:
- met opzet veroorzaakt of
- is de letselschade ontstaan door roekeloos gedrag,
dan is de werkgever niet aansprakelijk voor de ontstane schade. U moet dan zelf voor schade opdraaien. Het is wel zo dat uw werkgever wel zelf moet bewijzen dat er opzet of roekeloosheid in het spel was.
- Heeft u geen veiligheidsschoenen aangedaan omdat het zo warm was die dag?
- Heeft u niet volgens de voorschriften de steiger afgebroken omdat u dan sneller naar huis kon?
- Heeft u met een glas op achter het stuur bestellingen nog even snel weggebracht?
Dan heeft u zich met opzet niet aan de voorschriften gehouden. Als u de veiligheidsvoorschriften opzettelijk in de wind heeft geslagen, draait u zelf voor alle kosten op. Schade claimen na bedrijfsongeval of ongeluk in werktijd bij de werkgever is dan niet mogelijk.
Welke schade claimen na bedrijfsongeval of verkeersongeluk in werktijd?
Als uw baas de aansprakelijkheid volledig heeft erkend, kunt u alle schade claimen. De opgelopen letselschade mag u financieel niet benadelen. U kunt ervan uit gaan dat alle extra kosten die u moet maken als gevolg van het door u bij het bedrijfsongeval opgelopen letsel worden vergoed. Alle schadeposten die het gevolg zijn van het ongeval op het werk kunt u declareren bij de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever. Dit kan zowel een schadevergoeding voor zowel de materiële schade als ook voor de immateriële schade zijn.
Een grote schadepost is vaak de inkomensschade die u oploopt bij geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Maar u maakt ongemerkt veel meer extra kosten, bijvoorbeeld:
- reiskosten naar het ziekenhuis;
- extra benodigde oppas voor de kinderen
- kosten omdat u een klusjesman moet inhuren voor klusjes die u vroeger zelf altijd deed;
- vergoeding voor het sportabonnement van de sportschool waar u niets meer aan heeft;
- kosten van rechtshulp door een letselschade advocaat of letselschade bureau;
- hulp bij het onderhouden van uw tuin wat u zelf niet meer lukt;
- kosten omdat u moet stoppen met uw opleiding, etc.
Alle extra kosten die u als het ongeval niet was gebeurt ook niet had hoeven maken, kunt u claimen bij de verzekering van uw werkgever. Schade claimen na bedrijfsongeval houdt dus vooral in dat u al deze onkosten goed bijhoudt. Ook kleine bedragen als extra portokosten en extra telefoonkosten kunt u claimen.
Schade claimen na bedrijfsongeval en problemen met werkgever
Bij een ernstig bedrijfsongeval kan de schadeclaim aanzienlijk zijn. Maar ook bij een whiplash ontstaan bij een aanrijding onder werktijd, kan mogelijk veel letselschade met zich meebrengen. U moet uw baas aansprakelijk stellen en grote bedragen aan onkosten claimen. U maakt zich wellicht ongerust dat uw werkgever u deze flinke schadeclaims niet in dank gaat afnemen. Wellicht vreest u voor uw baan.
Schade claimen na bedrijfsongeval zorgt niet voor scheve gezicht bij uw werkgever. Claim gerust een maximale vergoeding.
Claimt u echter met een gerust hart een maximale schadevergoeding, hoe hoog deze ook is. Vanwege het risico van hoge schadeclaims en de uitgebreide wettelijke zorgplicht bij bedrijfsongevallen, zijn bijna alle werkgevers goed verzekerd. Schade claimen na bedrijfsongeval en grote letselschade bedragen eisen raakt uw werkgever niet. Het is zijn verzekeringsmaatschappij die u de bedragen moet uitkeren.
Claim smartengeld vergoeding na arbeidsongeval
Naast alle materiële schade kunt u ook immateriële schade claimen na bedrijfsongeval die u ook psychisch belast heeft. Smartengeld is een vergoeding voor alle gederfde levensvreugd. Een vergoeding voor alle pijn en verdriet wat u heeft moeten doorstaan. Een financiële compensatie voor alle psychische en emotionele schade die u bij het ongeval op het werk hebt opgelopen. Smartengeld bedragen zijn vooral gebaseerd op de ernst van uw letsel en de impact op uw dagelijks leven. De bedragen zijn over het algemeen niet al te hoog en worden vaak gebaseerd op eerdere gelijksoortige smartengeld toewijzingen.