U heeft flinke schade opgelopen door het gladde wegdek. U bent ergens tegenaan gebotst of zelfs betrokken geraakt bij een aanrijding door gladheid. Maar wie is aansprakelijk voor de schade. Hoe de schade door gladheid verhalen en een schadevergoeding eisen voor de letselschade.
Aanrijdingen door gladheid is niet ongewoon in de winter. Winterweer zorgt niet alleen voor veel verkeersongevallen maar ook valpartijen door voetgangers. Bevroren stoepen, gladde perrons, besneeuwde wegen, opvriezende wegdelen, aangevroren mist, opgevroren bochten, opvriezende ijzel, noem maar op. Koning winter kan zich van zijn slechtste kans laten zien, met verkeersongevallen en valpartijen als resultaat. De gevolgen van schade door gladde wegen kunnen aanzienlijk zijn. Niet alleen blikschade maar ook verkeersongevallen en glijpartijen waarbij persoonlijk letsel ontstaat.

De grote vraag is dan hoe het zit met het verhalen van de letselschade. Is de schade door gladheid verhalen een mogelijkheid en welk letselschade bedrag kan verhaalt worden? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Is degene die met zijn voertuig is gaan glijden aansprakelijk? Is de wegbeheerder die het wegdek in een ‘goede’ staat moet houden aansprakelijk voor het verkeersongeval? Of had de wegbeheerder beter moeten ‘zorgen’ voor de weg waardoor deze voor de letselschade aansprakelijk gesteld kan worden? De ‘dader’ aansprakelijk stellen voor de aanrijding bij gladheid of de schade door de glijpartij is nog niet zo eenvoudig. De schade door gladheid verhalen bij de juiste partij kent verschillende kanten.
Schade door gladheid verhalen bij de wegbeheerder
De wegbeheerder moet ervoor zorgen dat de weg is in goede staat verkeert. De beheerder van de weg kan zijn:
- de gemeente;
- provincie;
- Rijkswaterstaat.
De zorg voor een goede staat van de weg behoort tot de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder. Ook als de weg bevroren en glad is. Is de zorg niet goed geweest dan is de wegbeheerder aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade (conform artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek). Nu is het wel zo dat de wegbeheerder geen verplichting heeft op het behalen van een bepaald resultaat, zoals bijvoorbeeld de bochten op alle wegen moeten ijsvrij zijn. De wegbeheerder moet zich inspannen om alle wegen ijsvrij te houden.
Bij de aansprakelijk weegt de eigen verantwoordelijkheid van de bestuurder het zwaarst. Als verkeersdeelnemer moet je rekening houden en je aanpassen aan de weersomstandigheden als gladde wegen.
In welke mate dit gebeurt is vooral een invulling die de wegbeheerder zelf mag bepalen. Dit maakt de schade door gladheid verhalen bij de wegbeheerder niet eenvoudiger. Het hangt heel erg van de situatie af of het verhalen van de schade door de gladheid mogelijk is. Als de wegbeheerder een gevaarlijke situatie ongemoeid laat, terwijl deze hiervan op de hoogte was en redelijkerwijs hier wel wat aan had kunnen doen, dan is het verhalen van de letselschade door de gladheid een optie.
Het feit dat een weg glad is geworden door opvriezing, sneeuw, ijzel of bevroren wegdelen maakt op zich een weg niet gebrekkig. De schade door gladheid verhalen en een schadevergoeding eisen bij de wegbeheerder is om uitsluitend deze redenen kansloos.
Een andere mogelijkheid om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen voor opgelopen schade bij een glijdend voertuig is als het wegdek ondeugdelijk is (artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek). Denk hierbij aan gaten in de weg, ontbrekende verkeersborden, slecht wegdek, etc.
De wegbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleg en onderhoud van de weg. Is dit niet in orde dan is de wegbeheerder aansprakelijk. De schade door gladheid verhalen op de wegbeheerder is bij een gebrekkig wegdek een mogelijkheid.
Schade door gladheid verhalen bij de wederpartij aanrijding
De schade door gladheid verhalen op de wederpartij vergt een aansprakelijkheid erkenning. Als door een glijpartij het voertuig van de tegenpartij op uw voertuig is gebotst, dan is de tegenpartij aansprakelijk voor de schade. Deze had rekening moeten houden met de weersomstandigheden en kunnen weten dat de weg glad was.
Bij een aanrijding door gladheid zijn de gewone verkeersregels van toepassing. Een glad wegdek is geen situatie van overmacht. Een aanrijding omdat de eigen auto doorgleed betekent aansprakelijk voor de schade.
Om de letselschade te kunnen claimen dient u de wederpartij aansprakelijk te stellen voor de schade. Hierbij is het van belang dat u ten tijde van het verkeersongeluk voldoende bewijsmateriaal heeft verzameld. Denk hierbij aan:
- een ingevuld en ondertekend schadeformulier;
- naam en contactgegevens van getuigen;
- foto’s van de situatie;
- een duidelijk beschrijving van de toedracht.
Indien de tegenpartij aansprakelijkheid heeft erkend, kunt u de schade claimen. Om de opgelopen schade door de gladheid te kunnen verhalen dient u de opgelopen schade te documenteren. Hierbij kunt u aan alle extra kosten die u moet maken. Kosten die u voor het verkeersongeluk door gladheid niet had gemaakt.
Van kosten voor extra huishoudelijke hulp tot kosten voor sportabonnementen waar u geen gebruik meer van kunt maken en van de reiskosten naar het ziekenhuis tot vergoeding van loon wat u niet heeft gekregen omdat u niet kon werken. Alle extra kosten komen voor vergoeding in aanmerking als de aansprakelijkheid is erkend. Ook de rechtshulpkosten van uw letselschade advocaat of letselschade specialist kunnen in de schadeclaim worden meegenomen.
Whiplash veel voorkomend letsel bij aanrijding door gladde weg
Een whiplash letsel komt vaak voor bij een aanrijding door gladde wegen. Een whiplash letsel ontstaat door een verkeersongeluk waarbij het hoofd een onverwachte beweging maakt. Door deze snelle onverwachte slinger van het hoofd wordt de nek flink uitgerekt met beschadigingen aan de wervelkolom en ruggenmerg tot gevolg.
Ernstig letsel maar vaak niet duidelijk zichtbaar, waardoor het juridisch vaak lastig is om een oorzakelijk verband vast te stellen tussen de aanrijding door gladheid en de letselschade. De wederpartij zal proberen aan te tonen dat de klachten er al waren en dat de huidige klachten niet met het verkeersongeluk als gevolg van de gladde weg te maken heeft. De schade door gladheid verhalen bij de wederpartij is dan werk voor juristen en advocaten.
Schade beperken bij gladde wegen en rijden bij gladheid
- Het meest belangrijkste bij gladde wegen is het aanpassen van de snelheid. Hoe hoger de snelheid bij glad weer, hoe minder eenvoudig af te remmen, hoe groter de kans op een ongeluk. Bij spekglad weer is stapvoets rijden het best.
- Zorg ook voor goede banden met voldoende profiel. Bij glad weer zijn winterbanden het best. Remmen op een gladde weg betekent slippen. Door de sterk verminderde grip op de weg is de remweg bij gladde wegdelen of gladde bochten vele malen langer. Niet te hard remmen dus.
- Omdat de remweg bij opvriezende wegdelen zoveel langer is dan is het belangrijk om flink afstand te houden met de voorganger om een aanrijding bij plotseling remmen te voorkomen. Om deze reden is het geven van een plotselinge ruk aan het stuur geen goed idee. De auto zal van de weg glijden bij gladheid.
Aanrijding met fietser of voetganger door gladheid
Fietsers en voetgangers zijn wettelijk extra beschermd. Een aanrijding door een glad wegdek met een fietser of voetganger brengt extra regels met zich mee. Door artikel 185 van Wegen Verkeerswet zijn deze verkeersdeelnemers, de zogenaamde kwetsbare partij, extra beschermd. De schade door gladheid verhalen op deze verkeersdeelnemers is extra lastig als automobilist.
U moet kunnen aantonen dat u ondanks het winterse weer er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. U moet bewijzen dat uw snelheid aangepast was aan de winterse gladde omstandigheden en dat de fout van deze kwetsbare verkeersdeelnemers u absoluut niet valt aan te rekenen. Bij glad weer is dat niet eenvoudig. Strenge eisen om uw schade door gladheid te kunnen verhalen omdat deze deelnemers in het verkeer extra kwetsbaar zijn.
Schadevergoeding voor schade door gladheid meestal niet te claimen
Iedere automobilist is zelf verantwoordelijk voor zijn snelheid en rijgedrag bij glad weer. Iedere automobilist moet er rekening mee houden dat de weg glad kan zijn en zijn rijstijl daarop aanpassen. Een schadevergoeding van de wederpartij of de wegenbeheerder door een aanrijding bij glad weer is dan ook vaak niet aan de orde.