Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de financiële gevolgen kunnen groot zijn. Als u betrokken bent bij een ongeval en schade heeft opgelopen, wilt u deze vergoed krijgen van de verzekeringsmaatschappij. Maar welke schade keert de verzekering uit na een ongeval? Wat dekt de verzekering na een ongeluk? Hoe zit de schade uitkering van de verzekering in elkaar. Op welke vergoeding kunt u rekenen?
Indien u betrokken bent geraakt bij een ongeluk dient u zich bij uw eigen verzekering te melden. Indien de wederpartij aansprakelijk is, zal uw verzekeringsmaatschappij zich richten tot de verzekeraar van de wederpartij en de schade direct verhalen. Doet uw verzekeraar dat niet, dan dient u zich zelf te richten tot de verzekeraar van de tegenpartij. U kunt de schade uitkering dan regelen met de verzekering. Bij volledige aansprakelijkheid kunt u al uw schade claimen. Alle schadeposten kunt u dan indienen voor een schadevergoeding.

Ongevallen kunnen flinke materiële schade met zich mee brengen, maar het is vooral het lichamelijk letsel en ook de psychisch verwondingen die aanmerkelijke kosten met zich mee kunnen brengen. Er zijn vele verzekeringen waar u bij een ongeval een schade uitkering of andere financiële compensatie voor schade die bij het verkeersongeluk is ontstaan kunt claimen:
- ongevallenverzekering;
- WA-autoverzekering;
- rechtsbijstandsverzekering;
- zorgverzekering;
- allrisk-autoverzekering;
- AVP-aansprakelijkheidsverzekering;
- inzittendenverzekering.
Schade uitkering van verzekering na aanrijding of auto ongeluk
Bij verkeersongevallen zijn er verschillende soorten van verzekeringen die schade uitkeren. Het is maar net hoe u verzekerd bent en voor welke schade u bij welke verzekering kunt aankloppen.
Maar welke schade keert de verzekering uit na een ongeval?
Ligt de aansprakelijkheid voor het ongeval niet bij u, dan is het eenvoudig, dan kunt u zich voor al uw schade melden bij de verzekering van de tegenpartij. Iedere automobilist heeft een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit betekent dat alle schade die u als bestuurder aan anderen berokkend, wordt vergoed. Deze WA-verzekering vergoedt niet uw eigen schade.
Bent u degene die is aangereden, dan zal de WA-verzekering van de tegenpartij uw schade vergoeden. Dit is anders bij een volledig casco WA-verzekering. Bij volledig casco wordt al uw schade vergoed, of u nu schuld aan het ongeluk heeft of niet. Met een WA-volledige casco verzekering bent u wat het vergoeden van de schade betreft het beste af. U kunt dan bij een ongeval een hogere schade-uitkering van de verzekering verwachten.
U begrijpt dat deze verzekering ook aanmerkelijker duurder is dan alleen de verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Er is ook nog een zogenaamd WA-beperkt casco verzekering. Een tussenvorm die qua dekking er tussen in zit. Hier valt de wettelijk verplichte WA-dekking onder, maar daarnaast ook schades als gevolg van stormschade, brand, hagelschade, botsing met dieren, kapotte ruiten, e.d.
Rechtshulp verzekering voor juridische hulp na ongeval
Een belangrijke aanvullende verzekering bij een ongeval is de rechtsbijstandsverzekering. Een verzekering voor juridische ondersteuning bij een juridisch geschil. Dit kan gaan over de aansprakelijkheid, de letselschade vergoeding, een voorschot op de letselschade uitkering, de hoogte van de schadevergoeding, welke schadeposten de verzekeraar moet vergoeden, de hoogte van de schade uitkering door de verzekering, etc.
Uw rechtsbijstandsverzekering helpt met brieven en advies tot de procedure in de rechtbank en de afwikkeling. Rechtsbijstandsverzekeraars hebben schade experts en letselschade deskundigen in dienst die weten hoeveel en welke schade na een ongeval de verzekering van de tegenpartij moet uitkeren.
Een rechtshulp verzekering kunt u gebruiken om schade bij de tegenpartij te verhalen maar ook als u zich moet verdedigen tegen een schadeclaim. Het is niet mogelijk om na het ongeval nog even snel een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten om er zo gebruik van te maken. Er geldt een wachttijd voordat u van uw afgesloten rechtshulp verzekering gebruik kunt maken.
Bewijs belangrijk voor schade uitkering verzekering
Er kan over de mate van aansprakelijkheid veel discussie ontstaan als de schade groot is. Vooral letselschade waarbij de medische einddatum nog niet in zicht is, kan voor de verzekeringsmaatschappij veel onrust opleveren als het gaat om het nog uit te keren bedrag. Verzekeringsmaatschappijen keren het liefst zo min mogelijk uit.
Om discussies over de mate van aansprakelijkheid voor te zijn en de schade uitkering van de verzekering zo hoog mogelijk te krijgen, is het verzamelen van bewijs van de toedracht van het ongeval of ongeluk belangrijk. Of het nu een bedrijfsongeval, aanrijding, hondenbeet, valpartij, beroepsziekte of enig ander ongeval is, zorg dat u alles documenteert.
- Fotografeer zo veel mogelijk. Pak uw smartphone en maak foto’s, of laat dit een omstander doen. Leg de situatie vast en fotografeer de gevolgen van het ongeval.
- Vraag de namen en adressen van getuigen. Heel vaak zijn getuigen na het ongeluk snel weer verdwenen.
- Laat als het mogelijk is de politie een rapport opmaken.
- Zorg bij aanrijdingen dat het schadeformulier goed is ingevuld en ondertekend.
- Als u gewond bent geraakt bezoek dan zo snel mogelijk na het ongeval een arts en zorg dat alles goed en uitgebreid in uw medische dossier terecht komt.
Een maximale schade uitkering van de verzekering is eenvoudiger te realiseren als u aantoonbaar kunt bewijzen dat u het bij het rechte eind hebt en dat de aansprakelijkheid volledig bij de tegenpartij ligt.
Welke schade keert de verzekering uit na ongeval?
Hoeveel schade de verzekering uitkeert na een ongeval is van verschillende zaken afhankelijk. Is de tegenpartij volledig aansprakelijk, dan krijgt u van de verzekering de maximale vergoeding uitgekeerd. Bent u zelf schuldig of voor een deel schuldig aan de aanrijding, dan hangt het van de situatie af hoeveel u uitgekeerd krijgt van de verzekering.
Bij de vraag welke schade keert verzekering uit na ongeval, is het van belang te weten welke verkeersdeelnemers betrokken waren bij de aanrijding. Fietsers en voetgangers zullen nooit volledig aansprakelijk gesteld kunnen worden bij een botsing met een gemotoriseerd voertuig. Ook al hebben zij volledig schuld aan de aanrijding. De schade uitkering van de verzekering van de tegenpartij is minimaal altijd de helft van de schade.
Als er een kind jonger dan 14 jaar bij het verkeersongeval betrokken was, dan is deze nooit aansprakelijk te stellen. Daarnaast hangt het ervan af in welke mate de botsende partijen zelf individueel een aansprakelijkheid hebben. Voor welke deel was een ieder aansprakelijk. Als de auto die is aangereden zelf ook schuld had, kan deze voor bijvoorbeeld 20% aansprakelijk zijn. De verzekering hoeft in dat geval dan ook maar 80% van de geclaimde schade uit te keren. De schade uitkering van de verzekering hang van de mate van aansprakelijkheid af.
Goed documenteren is belangrijk voor schade uitkering
Welke schade de verzekering uitkeert is afhankelijk van de bij het ongeval betrokken verkeersdeelnemers. Zorg voor een zo hoog mogelijke schade uitkering van de verzekering er wel voor dat u zoveel mogelijk achteraf kunt aantonen. Documenteer het bewijsmateriaal, bezoek als u gewond bent geraakt een dokter en houdt nauwkeurig een schadelijst bij van alle extra kosten die u als gevolg van het ongeval moet maken en claim de schade bij de tegenpartij.