U bent betrokken geraakt bij een ongeval in het verkeer. U heeft bij de botsing flinke schade opgelopen. U wilt de schade vergoed hebben. Hoe de schade verhalen na aanrijding en mogelijke letselschade van het auto ongeluk claimen?
Bij een auto-ongeluk kan er sprake zijn van blikschade bij een lichte aanrijding tot ernstige letselschade als u bij de botsing gewond bent geraakt. Of u alleen schade aan uw auto, kleding, bril of andere persoonlijke eigendommen heeft, of u lijdt langdurig schade omdat u lichamelijk letsel en mogelijk ook psychisch letsel ondervindt van het verkeersongeluk, u maakt hoe dan ook kosten. Als het auto ongeval is veroorzaakt door een ander, dan kunt de schade claimen bij de aansprakelijke partij. Hoeveel schadevergoeding u kunt claimen en hoe hoog de vergoeding is, hangt van verschillende factoren af.

Schade verhalen na aanrijding of auto ongeluk begint altijd met het schriftelijk aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Als deze de aansprakelijkheid heeft erkend, kunt u de schade claimen bij de tegenpartij. Omdat de kosten bij mogelijke letselschade niet direct duidelijk zijn en bij bepaalde aandoeningen als een whiplash of een dwarslaesie flink kunnen oplopen, zal de aansprakelijkheid met de verzekeringsmaatschappij wel wat discussie opleveren. Belangrijk is dat u zoveel mogelijk kunt aantonen wat er is gebeurt en wat de medische en financiële gevolgen van het ongeluk zijn.
Schade verhalen na aanrijding begint met verzamelen bewijs
Om bij een schadeprocedure of bij het claimen van de schade stevig in de schoenen te staan, is het hebben van bewijsmateriaal belangrijk. Zorg dat u na de aanrijding zoveel mogelijk bewijzen verzamelt.
- Maak met uw telefoon foto’s van de situatie of vraag een omstander dit te doen. Maak foto’s van de blikschade van de auto’s, de mogelijke verwondingen die bij u en wellicht de wederpartij zijn ontstaan en de situatie als geheel.
- Noteer ook de namen en contactgegevens van de getuigen en noteer alle nummerplaat gegevens.
- En vergeet het belangrijkste niet: vul het Europees schadeformulier in en zorg dat de wederpartij dit ondertekent.
Dit maakt de discussie bij het schade verhalen na aanrijding of auto ongeluk vaak eenvoudiger. Als u gewond bent geraakt of pijn ondervindt als nekpijn of hoofdpijn, bezoekt u dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of de arts van het ziekenhuis of huisartsenpost. Zorg dat uw klachten en aandoeningen goed in uw medisch dossier worden vermeld.
Stel de tegenpartij aansprakelijk voor alle opgelopen schade
Begin bij het claimen van de schade met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Bij aanrijdingen met alleen blikschade wordt de afhandeling door de verzekeraar van uw autoverzekering ter hand genomen. Deze zal de tegenpartij aansprakelijk stellen en de schade voor u afwikkelen.
- Heeft u letselschade opgelopen, dan dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de schade die u als gevolg van uw letsel heeft opgelopen en mogelijk nog oploopt.
U dient dit schriftelijk te doen. U vermeldt in een brief wat er is gebeurt, welke schade u heeft opgelopen, dat u in de toekomst nog meer schade verwacht en dat u de wederpartij aansprakelijk stelt voor alle schade. Zorgt u er dus voor dat u alle onkosten die u maakt als gevolg van het door u opgelopen letsel goed noteert. Alles wat u extra moet betalen, dat zijn onkosten die u als u het letsel niet had opgelopen bij het auto ongeluk niet had hoeven te betalen, komt voor een schadevergoeding in aanmerking bij volledige aansprakelijkheid.
Wees attent op psychisch en lichamelijk letsel na de aanrijding
Het is vooral de letselschade waar u attent op moet zijn als het gaat om schade verhalen na aanrijding of auto ongeluk. Berucht letsel bij een verkeersongeval is de whiplash aandoening. Een nekletsel waar ogenschijnlijk niet veel mee aan hand hoeft te zijn, maar in de loop der tijd kunnen de klachten behoorlijk verergeren en tot ernstig letsel uitgroeien met aanzienlijk financiële schade tot gevolg.
Goede medische dossiervorming draagt bij aan succesvol schade verhalen na aanrijding of auto ongeluk.
Wanneer de letselschade bedragen hoog kunnen worden, zijn verzekeraars van de tegenpartij veel minder snel geneigd om de aansprakelijkheid te erkennen. Zij zullen aanvoeren dat de symptomen al voor het ongeluk aanwezig waren of daarna zijn ontstaan. Het is daarom belangrijk om direct na het ongeval medische hulp te zoeken bij de eerste hulp van het ziekenhuis of uw huisarts. Lichamelijke en psychische symptomen worden dan in uw medische dossier vastgelegd en daarmee een causaal verband tussen de aanrijding en uw medische klachten. Bij letsel wordt het schade verhalen na aanrijding of auto ongeluk daardoor aanmerkelijk eenvoudiger.
Welke schade verhalen na aanrijding?
Uw casco of allrisk verzekering regelt vaak de afhandeling van de autoschade en de kosten van vervangend vervoer. Als u letsel hebt opgelopen en te maken krijgt met letselschade, dan kunt u in principe alle extra te maken onkosten claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Het gaat om alle zaken waar u onkosten voor maakt. Dit kunnen hoge kosten zijn als inkomensschade omdat u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, maar ook portokosten omdat u vaker iets per post moet opsturen tijdens uw herstel. Er zijn een groot aantal schadeposten waaraan u kunt denken:
- compensatie van de eigen bijdrage van uw ziektekostenverzekering;
- vergoeding voor opnamedagen in het ziekenhuis;
- financiële compensatie omdat u voor een tijd niet kunt werken;
- bijdrage in de kosten van huishoudelijke hulp omdat dit niet meer lukt;
- schadevergoeding voor de reiskosten naar het ziekenhuis of fysiotherapie;
- vergoeding van rechtshulpkosten voor een letselschade jurist of advocaat;
- vergoeding van de schilder omdat u zelf uw huis niet meer kunt schilderen;
- compensatie van de kosten van uw sport abonnement omdat u die niet meer kunt gebruiken;
- schadevergoeding voor de studie die u tijdelijk niet meer kunt volgen;
- vergoeding voor de immateriële schade in de vorm van een smartengeld uitkering;
- vergoeding van medische behandelingen die de zorgverzekeraar niet vergoed;
- compensatie van extra kosten voor opvang van de kinderen;
- kortom, alle extra onkosten die u moet maken door het ongeluk.
Bij schade verhalen na aanrijding is het dus belangrijk om dagelijks bij te houden waar u kosten aan maakt. Schroom niet om ook kleine kosten te claimen. Uiteindelijk, vele kleintjes maken één grote en u heeft er recht op. Bewaar van zoveel mogelijk uitgaven bonnetjes en facturen. Het is echter niet nodig om overal bonnen van te hebben. Bij sommige schadeposten krijgt u een vaste vergoeding. Het maakt dan niet uit of u iemand inhuurt of dat een familielid of vriend deze werkzaamheden voor u uitvoert.
Smartengeld vergoeding claimen na een aanrijding
Behalve materiële schade kunt u ook immateriële schade oplopen. Ook psychische en emotionele schade komt voor een schadevergoeding in aanmerking. Dit is een vergoeding voor zaken als:
- verdriet;
- leed;
- pijn;
- schaamte.
Allemaal psychisch leed wat u heeft en wellicht nog moet ondergaan:
- de pijn van de behandeling en het herstel,
- de schaamte over de ontsierende littekens,
- het verdriet omdat u uw favoriete sport niet meer kunt uitoefenen.
Immateriële schade verhalen na aanrijding doet u op dezelfde wijze. Omdat u hier geen bon van kan laten zien wordt de hoogte van het smartengeld bepaald door eerdere uitspraken in een gelijksoortige situatie met gelijksoortig letsel. De hoogte van het bedrag aan smartengeld is van verschillende factoren afhankelijk, maar wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gevolgen die het letsel voor uw dagelijks leven heeft.
Over het algemeen zijn deze bedragen niet al te hoog. Bij de meeste slachtoffers van aanrijdingen die recht hebben op smartengeld vallen deze bedragen tegen. Neemt niet weg dat bij het schade verhalen na aanrijding het claimen van een smartengeld uitkering meegenomen kan worden.
Schade claimen als tegenpartij is doorgereden
Het schade verhalen na aanrijding of botsing met een andere auto kan problemen opleveren als de andere automobilist doorrijdt na het ongeluk. U heeft het kenteken niet kunnen noteren en weet dan niet wie u heeft aangereden en kunt dus ook bij niemand de schade claimen. Het waarborgfonds motorverkeer kan u dan helpen met de schadeclaim. Indien u aan de voorwaarden van het waarborgfonds voldoet, dan is het mogelijk uw schade bij dit fonds te claimen.