Uw werknemer is uitgevallen door een ongeval. Uw medewerker zit ziek thuis en kan niet werken. Als werkgever loopt u na een ongeval van uw werknemer tegen extra flinke kosten aan. Kan een werkgever loonschade vergoed krijgen? Hoe schade werkgever berekenen? Welke schadeposten worden vergoed?
Omdat u loon moet doorbetalen na ziekte en mogelijk een vervanger inschakelen, kunnen de kosten bij langdurige afwezigheid door ziekte hoog oplopen. Daarna zal uw werknemer moeten re-integreren. U wilt de schade bereken en verhalen bij de veroorzaker van het incident.

U wilt als werkgever een berekening maken welke schade u allemaal kunt verhalen. Het regresrecht stelt u in staat om de schade die u als werkgever maakt door het ongeval van uw werknemer te verhalen bij de veroorzaker van het incident. U heeft het recht om zelfstandig de loonschade te claimen. Maar welke schadeposten moet u allemaal in uw schade berekening meenemen? Welke schade heeft u opgelopen door het ongeval van uw werknemer? Hoe kunt u de verhaalschade berekenen?
Omdat u als werkgever wettelijk verplicht bent het loon van een zieke werknemer door te betalen, zit u meteen met een kostenpost. Wettelijk bent u verplicht om gedurende 140 maanden het loon door te betalen. Minimaal met 70% en in sommige branches mogelijk tot 100%. Elke maand moet u die betaling doen, zonder dat er arbeid tegenover staat. De schade van de werkgever berekenen na een ongeval van de werknemer om te claimen betekent vooral het berekenen van de loonkosten. Maar er zijn veel meer schadeposten dan allen het loon waar u als werkgever mee geconfronteerd wordt als uw werknemer u meldt dat deze tijdelijk arbeidsongeschikt is geraakt door een ongeval.
Welke werkgever schadeposten meenemen bij berekenen van schade?
Hoeveel schade u heeft opgelopen is afhankelijk van de functie en de werkzaamheden van de tijdelijk arbeidsongeschikte werknemer. In ieder geval kunt u in uw berekening het loon van de werknemer meenemen. Maar er zijn meer kosten.
- U moet misschien een uitzendkracht of zzp’er aanstellen als vervanger.
- Mogelijk verliest u klanten door de afwezigheid van uw werknemer.
- Wellicht lijdt u omzetverlies omdat u niet voldoende kan produceren zonder uw vaardige en ervaren medewerker op het werk.
- U zult kosten maken aan het wettelijk verplichte re-integratie traject.
- Mogelijk moeten er extra opleidingen gevolgd worden. De werkplek moet aangepast worden.
- De vervanger moet ingewerkt worden.
- Wellicht moet het gebouw rolstoelvriendelijk gemaakt worden.
En in de tussentijd moet u het loon van uw medewerker tot maximaal twee jaar met minimaal zeventig procent doorbetalen.
Hoe schade werkgever berekenen om te kunnen claimen?
De schade van de werkgever berekenen na een ongeval van de werknemer is niet zo lastig. Ondanks dat er een groot aantal schadeposten op u afkomen na de ziekmelding en ondanks dat nog onduidelijk zal wat de hoogte van de schadeposten zullen zijn, kunt u toch al een goede indicatie krijgen. Een goede indicatie hoeveel u op de veroorzaker kunt verhalen. U kunt als werkgever eenvoudig alle mogelijk te claimen schade berekenen na ongeval van de werknemer. Door uit te gaan wat u volgens het regresrecht mag verhalen op de veroorzaker heeft u meteen de relevante berekening. U kunt volgens het regresrecht namelijk niet al uw schade claimen. Slechts een deel van de schade kunt u als werkgever in uw berekening meenemen.
Schade werkgever berekenen en claimen bij veroorzaker
Wat kunt u van alle schade die als werkgever oploopt door een zieke werknemer nu verhalen? Niet alle extra kosten kunnen in de schadeclaim worden meegenomen. Schade werkgever berekenen na ongeval werknemer? Dan zijn er drie kostenposten die u als loonschade kunt verhalen op de aansprakelijke derde:
- het nettoloon,
- de re-integratie kosten met alle administratie daaromheen,
- de kosten voor het aanpassen van de werkplek.
Netto-loon
U kunt alleen het netto-loon van de werknemer claimen. Het loon dat uw werknemer elke maand daadwerkelijk krijgt, kunt u als schadepost opvoeren. Het regresrecht schrijft voor dat u als werkgever niet meer schade mag berekenen dan uw werknemer zou doen als deze zelf zijn inkomensschade zou claimen. Dit betekent dus dat u sociale lasten en loonbelasting niet kunt vorderen. Wel kunt meenemen in uw schade berekening.
- de netto vergoeding voor een dertiende maand,
- netto vaste onkostenvergoeding,
- het netto vakantiegeld,
- de netto vaste overwerkvergoeding, etc .
Re-integratie kosten
Als werkgever heeft u de verplichting om uw arbeidsongeschikt geraakte werknemer weer aan het werk te helpen als deze weer beter is. U zult een re-integratie traject moeten regelen. De kosten hiervan kunt u in uw schadeclaim meenemen. In de schade berekening kan een werkgever alle redelijke re-integratie kosten meenemen:
- het inhuren van een re-integratiebureau,
- bijhouden van het ziekteverloop,
- inschakelen van een arbodienst,
- het maken van het plan van aanpak,
- het bijscholen van de medewerker,
- alle verplichte verslagleggingen, e.d.
Aanpassingen werkplek
Bij de schade van de werkgever berekenen na uitvallen van een werknemer door ongeval hoort ook dat u alle redelijke kosten voor het aanpassen van de werkplek of werkomgeving kunt declareren. Hierbij kunt u denken aan:
- aangepast vervoer,
- taxikosten,
- aangepaste bureaustoel,
- speciale software,
- rolstoel toegankelijk maken,
- teksttelefoon,
- aangepast gereedschap, e.d.
Schade werkgever binnen vijf jaar na ongeval werknemer verhalen
Bij de berekening van de schade van de werkgever dient u er rekening mee te houden dat u binnen vijf jaar de veroorzaker aansprakelijk stelt. Na vijf jaar verjaard het verhaalsrecht. U kunt de veroorzaker zelfstandig aansprakelijk stellen. U hoeft de werknemer niet te informeren. Dit betekent dat u als werkgever de mogelijkheid heeft om tot vijf jaar terug uw personeelsbestand te controleren. De schade werkgever berekenen na ongeval van een werknemer kan met terugwerkende kracht. De medewerker hoeft niet meer in dienst te zijn bij de werkgever. Wel moet de werknemer de werkgever informeren over de toedracht van het ongeval en de persoonlijke gegevens overreiken.
Laat u goed informeren over de schadeberekening
Zorg bij de schadeberekening dat u al uw onkosten die voor een vergoeding in aanmerking komen goed noteert. U heeft bij het claimen van de loonschade te maken met verzekeringsmaatschappijen. Verzekeraars die niet graag uitkeren en dan nog liefst zo min mogelijk. Verzekeraars hebben ervaren loonschadedeskundigen in huis. Laat u daarom goed informeren.