U bent het slachtoffer van een ongeluk of ongeval en u heeft daarbij schade opgelopen die u vergoed wilt zien. U wilt een schadeclaim indienen bij degene die verantwoordelijk is voor de schade. Werk voor een letselschade jurist of letselschade advocaat.
Als u een schadeclaim als gevolg van de letselschade wilt indienen dan is het belangrijk te weten waar u recht op heeft. Hierbij is de toedracht van het ongeluk of het ongeval van belang. Vaak is bij de indiening van de claim veel discussie over de opgelopen schade wel het gevolg is van het ongeluk of ongeval.

Daarnaast kunnen er discussie ontstaan of de tegenpartij wel echt aansprakelijkheid is en of alle opgevoerde kosten en de hoogte daarvan wel juist zijn weergegeven. Belangrijk is alles wat met uw schadeclaim indienen te maken heeft goed te documenteren
Wat te doen bij een schadeclaim indienen
Belangrijk is dat u de tegenpartij zo snel mogelijk aansprakelijk stelt van de door u opgelopen schade. Vervolgen dient u bij de tegenpartij de letselschade claimen. Een schadeclaim indienen kunt u zelf doen of dit laten verzorgen door een letselschade jurist of advocaat. Belangrijk is in ieder geval dat u start met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. De veroorzakende partij aansprakelijk stellen doet u door een aansprakelijkheidsstelling, oftewel een brief waarin u de tegenpartij aansprakelijk stelt. U zet in deze brief de oorzaak van de letselschade en waarom u de tegenpartij voor het ongeluk of ongeval verantwoordelijk houdt.
Eerste stap schadeclaim indienen: stel tegenpartij aansprakelijk
Bij een schadeclaim indienen procedure dient u eerst de tegenpartij verantwoordelijk gesteld te hebben. Hoe gaat het aansprakelijk stellen om een schadeclaim in te kunnen dienen in zijn werk? U dient de tegenpartij de melden dat:
- u een ongeluk of ongeval is overkomen;
- dat u schade hierdoor heeft opgelopen door dit ongeluk of ongeval;
- dat het aan de tegenpartij te verwijten is dat dit ongeluk of ongeval is gebeurd.
Het aansprakelijk stellen is een belangrijke voorwaarde om een schadeclaim indienen succesvol te laten aflopen. Als u dit heeft gedaan dan kunt u aan het werk om de schade bij de tegenpartij op te eisen door het indienen van een schadeclaim.
Claim met of zonder letselschade jurist of advocaat
Het laten verzorgen van het verhalen van de schade en een schadeclaim indienen kunt u zelf doen of laten verzorgen door een letselschade jurist of een letselschade advocaat. Over het algemeen doen deze in letselschade gespecialiseerde juristen dit voor u gratis. Bij een succesvolle claim zitten de juridische kosten bij de claim in. Het kan ook zijn dat er andere afspraken gemaakt worden. Vooral als de letselschade jurist van te voren inschat dat het een lastige zaak wordt, zullen ze meer geneigd zijn andere afspraken in te dienen. Dit kan dan een afspraak op uurtarief of no cure no pay basis zijn.
U kunt verschillende soorten van schades claimen
Bij een schadeclaim indienen is het belangrijk dat u geen kosten vergeet. Dit kan lastig zijn, vooral als het mogelijke kosten zijn die pas in de toekomst ontstaan. Wellicht duurt uw revalidatie nog jaren of krijgt u over een paar jaar een nieuwe complicatie als gevolg van dit ongeluk of ongeval. U kunt een claim indienen voor kosten als:
- reiskosten naar het ziekenhuis en therapeuten;
- vervangen van kapotte kleding en schoenen;
- niet vergoede fysiotherapie;
- huishoudelijke hulp;
- vergoeding omdat u nog niet volledig kunt werken;
- extra dokters kosten;
- kosten omdat uw studie vertraagd is;
- onderzoekskosten;
- eigen risico verzekering;
- noem maar op.
Deze kosten dekken de materiële schade. Maar u kunt ook immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, in uw schadeclaim opvoeren. Hierbij moet u denken aan emotionele en psychische schade. Zorg ervoor dat u zo volledig mogelijk bent bij het indienen van de schadeclaim.
Op tijd indienen van een schadeclaim
Een vordering neerleggen voor het verkrijgen van een schadevergoeding kunt u om heel veel redenen doen. Denkt u er wel om dat u de tegenpartij op tijd aansprakelijk stelt. Een zaak kan verjaren, dan is een claim voor de opgelopen schade niet meer mogelijk. Iemand kan niet oneindig lang verantwoordelijk gesteld worden.