U bent slachtoffer geworden van een arbeidsongeval. Een ongeval op het werk waar u letselschade hebt opgelopen. U wilt uw werkgever aansprakelijk stellen voor alle door u opgelopen schade. Voor welke schade kunt u een schadevergoeding krijgen? Welke schadeposten bij bedrijfsongeval of arbeidsongeluk kunt u claimen?
Bij een bedrijfsongeval is de werkgever vaak aansprakelijk. Uw werkgever is verantwoordelijk voor uw veiligheid als u aan het werk bent. Uw baas heeft een wettelijk bepaalde zorgplicht die vrij ver gaat. Hij moet ervoor zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen, zodat u veilig uw werk kunt verrichten. En niet alleen moeten alle maatregelen zijn genomen, u moet instructies hierover hebben gehad en uw baas moet ook controleren of u zich ook houdt aan deze voorzorgsmaatregelen.

Veiligheidsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat een ongeval op het werk niet kan gebeuren. Als uw werkgever in gebreke is gebleven, en u heeft letselschade opgelopen, dan kunt u hem aansprakelijk stellen voor alle schadeposten. De verzekeringsmaatschappij van uw baas zal moeten betalen voor alle onkosten die u maakt door het ongeluk in werktijd wat u is overkomen. Als uw werkgever volledig aansprakelijk is, dan kunt u een maximale schadevergoeding claimen. Om de schadeposten bij bedrijfsongeval te claimen dient u als eerst uw werkgever aansprakelijk te stellen.
Welke schadeposten bij bedrijfsongeval kunt u claimen
Hoe goed alles ook is afgedicht in protocollen of in een goede organisatie.Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, ook op het werk ontstaan ongelukken:
- vallen van een trap of steiger;
- uitglijden op een gladde vloer;
- verkeerd gebruik van gereedschap;
- beklemd raken in een machine;
- ongeval met een heftruck;
- verkeersongeval met auto van de zaak;
- brandwonden door een hete machine;
- collega die een zwaar voorwerp op u laat vallen;
- verwondingen door draaiende onderdelen;
- whiplash door aanrijding van achter met de bestelbus.
Allemaal bedrijfsongevallen waar flinke letselschade kan ontstaan. En daarmee ontstaan er voor u aanzienlijke kosten. Schadeposten bij bedrijfsongeval of arbeidsongeval vergoed krijgen betekent dat u uw werkgever aansprakelijk moet stellen en u een lijst moet maken van alle schade die u oploopt. En dat kunnen heel veel soorten van schadeposten zijn. Omdat u bij volledige aansprakelijkheid van uw baas alles vergoed krijgt, is het dan ook zaak om geen enkele onkostenpost te vergeten. Niet alleen heeft u recht op een schadevergoeding van alle materiële kosten maar mogelijk ook een smartengeld uitkering. Er zijn verschillende soorten van materiële onkosten die u moet maken. Dit zijn niet alleen de kosten van uw kleren, bril of horloge die stuk zijn gegaan. Alle extra kosten die u moet maken, omdat u dit arbeidsongeval hebt gehad, moeten worden vergoed. Aan welke onkosten kunt u denken als u schadeloos gesteld wilt worden voor alle schadeposten van uw opgelopen letselschade?
Letselschade schadeposten en de schadevergoeding
Er zijn veel schadeposten bij bedrijfsongeval of ongeluk tijdens werktijd op te noemen. U wilt natuurlijk alle kosten vergoed hebben en een maximale schadevergoeding claimen. Alle schade die u hebt geleden, die u nog steeds lijdt of in de toekomst nog gaat lijden, kunt u vergoed krijgen bij volledige aansprakelijkheid van uw werkgever. Het is daarom van belang dat u alle kostenposten goed bijhoudt. Er kan meer geclaimd worden dan u op het eerste gezicht denkt.
Werkgever bijna altijd aansprakelijk voor schadeposten bij bedrijfsongeval
Gaat u ervan uit dat alle kosten die u extra moet maken worden vergoed. Dus zijn er kosten die u, als u het arbeidsongeval niet had gehad, niet gemaakt zou hebben, dan komen deze onkosten voor een schadevergoeding in aanmerking. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan posten als:
- studievertraging;
- ziektekosten;
- reiskosten;
- wettelijke rente;
- rechtsbijstand;
- verlies van inkomen;
- zelfwerkzaamheid;
- economische kwetsbaarheid.
Ook behoort de schadepost smartengeld, een vergoeding voor uw psychische en emotionele schade, tot de mogelijkheden om te claimen. Er zijn een aantal belangrijke schadeposten bij letselschade bij een bedrijfsongeval te noemen.
Verlies van inkomen en inkomensschade
Als u op het werk gewond bent geraakt, dan kunt u een tijd niet meer werken. Of u kunt wellicht helemaal niet meer werken, of slechts gedeeltelijk. U bent geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt. Mogelijk kunt u uw oude werk niet meer oppakken en moet u ander werk gaan doen wat minder betaald. Door het bedrijfsongeluk krijgt u elke maand minder inkomen uitgekeerd dan voor het ongeluk. U lijdt inkomensschade. Maar uw verminderde nettoloon is niet het enige verlies van inkomen wat u heeft. Wat dacht u bijvoorbeeld van uw:
- overwerkvergoeding;
- bonussen;
- pensioenopbouw;
- eindejaarsuitkering;
- vakantiegeld.
Al deze inkomsten die u krijgt naast uw standaard loon worden ook minder of verdwijnen zelfs. Maar ook als u door uw arbeidsongeschiktheid na twee jaar in de WIA terechtkomt, dalen uw inkomsten aanzienlijk. Ook dit inkomensverlies moet gecompenseerd worden door de verzekeraar van de werkgever. Schadeposten bij bedrijfsongeval zijn er meer dan u denkt. Alle extra kosten, en daar vallen gemiste inkomsten ook onder, komen voor een schadevergoeding in aanmerking.
Voorbeelden van medische kosten
Alle medische kosten en ziektekosten komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Uw ziektekosten verzekeraar zal uw ziektekosten als gevolg van het ongeluk op het werk vergoeden. U heeft daar een ziektekostenverzekering voor. Maar houdt u er goed rekening mee dat niet alles vergoed wordt.
- Als u voor 12 fysiotherapie behandelingen bent verzekerd, en u heeft 24 behandelingen nodig, dan moet u toch echt 12 behandelingen uit eigen zak betalen.
- Als u medicijnen nodig hebt met een eigen bijdrage daarop. U zult de apotheek uit uw eigen portemonnee deze extra kosten moeten betalen. Wellicht worden sommige medicijnen helemaal niet vergoed.
- Wat dacht u van uw eigen risico van uw ziektekosten verzekering? Die bent u wel kwijt door het letsel van het bedrijfsongeval en moet u dus zelf betalen.
Zo kunnen de extra ziektekosten voor u hoog oplopen. Onkosten en schadeposten die u niet had gehad als u het arbeidsongeval niet was overkomen. Deze kosten moeten dus betaald worden door de bedrijfsongevallen verzekering van uw werkgever.
Kosten van verlies aan zelfwerkzaamheid en huishoudelijke hulp
Een andere post die tot de schadeposten bij bedrijfsongeval horen, is het verlies aan zelfwerkzaamheid. Van alle schadeposten bij bedrijfsongeval of ongeval tijdens werkuren is verlies aan zelfwerkzaamheid een belangrijke onkostenpost. Door het bij het ongeval op de werkvloer opgelopen letsel kunt u niet alles meer in huis. Zaken die u voor het bedrijfsongeval nog wel kon. Ook heeft u wellicht hulp nodig in huis. Hulp, die u vroeger nooit nodig had. Hulp, omdat u het allemaal niet meer lukt.
- Moet u extra oppas inhuren voor het oppassen op uw kinderen?
- Moet u iemand vragen om de tuin bij te houden omdat u dat niet meer lukt?
- Moet iemand de hond voor u uitlaten?
- Heeft u extra huishoudelijke hulp nodig?
- Maar denkt u hierbij ook aan het inhuren van een schilder voor het schilderen van uw woning?
- Een klusjesman die voor u een kraan moet monteren, terwijl u zelf loodgieter bent?
Of u moet hiervoor vrienden of familie vragen om te helpen. Allemaal activiteiten die u niet meer kunt omdat uw zelfwerkzaamheid is verminderd door het arbeidsongeval. Deze schadeposten bij bedrijfsongeval of ongeluk in werktijd worden ook vergoed als u een kennis of vriend vraagt om te helpen. Hier zijn richtlijnen voor.
Meerdere kleinere onkosten posten
Schadeposten bij bedrijfsongeval claimen draait niet alleen maar om de grote materiële onkosten. Ook de, voor u wellicht onbeduidende, kleinere onkosten komen voor een schadevergoeding in aanmerking. En denkt u erom: vele kleintjes maken één grote.
- U moet meer telefoonkosten maken vanwege uw contacten met uw therapeut,het ziekenhuis of uw letselschade advocaat.
- U moet meer brieven en formulieren versturen waardoor uw portokosten hoger worden.
- U moet een duurdere vakantie boeken omdat kamperen niet meer lukt.
- Uw energierekening wordt hoger omdat u de hele dag in huis bent.
- Maar ook moet de tegenpartij aan u een zogenaamde wettelijke rente betalen. Een vastgesteld percentage wat ingaat op de dag dat u het ongeval op het werk is overkomen.
- Of de kosten van studievertraging. Doordat u uw cursus of studie tijdelijk stop moet zetten, maakt u extra kosten aan boekengeld, examenkosten, inschrijfkosten, etc.
Smartengeld vergoeding als schadepost
Ook kunt u een schadevergoeding krijgen voor alle door u geleden pijn, verdriet, schaamte en al het geestelijk leed wat u is aangedaan door het bedrijfsongeval. Dit wordt ook wel gederfde levensvreugde genoemd. Voor alle emotionele en psychische schade kunt u een vergoeding krijgen. De bedragen voor deze schadepost zijn vaak niet al te hoog en is afhankelijk van de aard en ernst van uw letsel, maar maakt wel onderdeel uit van de vele mogelijk schadeposten bij een bedrijfsongeval.