U heeft een ongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. U maakt allemaal extra onkosten. U wilt al deze schadeposten vergoed hebben van de aansprakelijke partij. U wilt een maximale schadevergoeding. Wat kunt u claimen bij de tegenpartij? Welke schadeposten bij letselschade zijn er?
Het ongeval mag voor u als slachtoffer geen enkele financiële gevolgen hebben. De ander is aansprakelijk en moet alle schade vergoeden. Maar waar kunt u allemaal een schadevergoeding voor vragen? Wat wordt er vergoed aan schade? Aan welke schadeposten bij letselschade kunt u allemaal denken?

Na het ongeval komt u snel voor allerlei onkosten te staan die u moet maken. Onkosten als gevolg van uw letsel waar de ander aansprakelijk voor is. Deze letselschade wilt u vergoed hebben van de wederpartij.
U mag als slachtoffer financieel niet de dupe worden, u mag er geen Euro op achteruitgaan. U moet uw leven kunnen voortzetten alsof het ongeval u nooit was overkomen.
Bij volledige aansprakelijkheid moet de wederpartij al uw kosten vergoeden die het gevolg zijn van uw letsel. Hoe groot of klein de schadeposten bij letselschade ook zijn, voor alle extra te maken kosten kunt u een schadevergoeding claimen. Of dit nu het parkeergeld bij het ziekenhuis is of de aanvulling op uw loon omdat uw gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, alle extra te maken kosten dienen te worden vergoed.
Welke schadeposten bij letselschade worden vergoed?
Er zijn een groot aantal schadeposten die bij letselschade in aanmerking komen om te worden vergoed door de tegenpartij. U maakt ongemerkt meer extra kosten dan u op het eerste gezicht denkt. Neem voor de schadeberekening alle mogelijke schadeposten in overweging.
Belangrijkste schadeposten bij letselschade
1. Verlies aan verdienvermogen
2. Schade aan persoonlijke eigendommen
3. Hulp in de huishouding
4. Aanpassingen aan vakanties en tripjes
5. Kosten zonder nut
6. Vermindering waarde auto
7. Smartengeld voor gederfde levensvreugde
8. Parkeerkosten
9. Duurdere verzekeringen
10. Hondenuitlaatservice
11. Hulp met onderhoud tuin
12. Medische kosten
13. Administratieve kosten
14. Verhuiskosten en kosten van herinrichting
15. Aanpassingen aan vrijetijdsbestedingen
16. Verlies aan zelfwerkzaamheid
17. Reiskosten
18. Wettelijke rente
19. Kinderopvang kosten
20. Letselschade bij zelfstandigen
21. Aanpassingen aan de woning
22. Studievertraging
23. Inkomsten uit zwart werk
24. Economische kwetsbaarheid
25. Daggeldvergoeding
26. Kosten voor verblijf thuis
27. Rechtsbijstand door een letselschade expert
1. Verlies aan verdienvermogen
Eén van de vaak grootste schadeposten bij letselschade is het verlies van inkomsten. Als u tijdelijke arbeidsongeschikt raakt, dan zal de aansprakelijke partij gedurende die periode al uw gemiste inkomsten moeten aanvullen. U mag als slachtoffer van een ongeval er financieel niet op achteruit gaan. Als u een tijd niet kunt werken, lijdt u verlies aan verdienvermogen. U mag niet minder verdienen als gevolg van het ongeval.
Zit u een tijd in de ziektewet en daalt uw inkomen daardoor naar 70% van uw normale inkomen, dan dienen alle gemiste inkomsten te worden aangevuld. U mist 30% van uw normale loon door een ander. Die is aansprakelijk voor het ongeval en daarmee voor de achteruitgang van uw inkomsten.
Ook kan het zijn dat u uw oude werk niet meer kunt oppakken. U moet dan ander werk zoeken. Ander werk wat mogelijk minder betaalt dan uw oude job. Ook dit wordt gezien als verlies aan verdienvermogen en ook dit financiële verlies moet worden gecompenseerd door de aansprakelijke partij.
De letselschade schadepost verlies aan verdienvermogen is al het inkomen wat u na het ongeval minder verdient.
Echt groot worden de bedragen als u volledig arbeidsongeschikt raakt. U kunt niet alleen uw oude werk niet meer oppakken, u kunt helemaal niet meer deelnemen aan het arbeidsproces. U bent permanent uitgeschakeld voor het uitoefenen van een baan. Een baan die u tot uw pensioenleeftijd had kunnen uitvoeren.
Inkomstenverliezen zijn belangrijkste schadeposten bij letselschade
Denk u er wel om dat het niet alleen gaat om het bedrag wat u maandelijks op uw bankrekening krijgt bijgeschreven. U loopt veel meer inkomsten mis dan alleen uw netto loon.
- Elke maand wordt uw pensioen opgebouwd, deze betalingen aan uw pensioenfonds moeten worden gecompenseerd. U mag er door het ongeval in pensioen niet op achteruitgaan.
- Elk jaar mocht u rekenen op een eindejaarsuitkering, deze extra betaling aan het eind van het jaar moet doorgaan. U mag deze uitkering niet mislopen omdat u een ongeval hebt gehad.
- Bij uw voormalige werkgever zou u mogen rekenen op bevorderingen en promoties. Niet alleen deze loopt u door uw arbeidsongeschiktheid mis, maar ook de financiële consequenties van meer loon door de bevordering.
- Elk jaar mocht u in de maand mei rekenen op vakantiegeld. Ook deze looncomponent dient u doorbetaalt te krijgen als u geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken.
- Mogelijk mocht u tijdens uw werk rekenen op fooien van klanten. Die krijgt u nu u thuis zit ook niet meer en dient dus gecompenseerd te worden.
- Moest u tijdens uw werk vaak overwerken en kreeg u daarvoor extra inkomsten door overurentoeslagen, ook deze inkomsten zult u missen en dienen te worden vergoed.
- Kon u elk jaar een dertiende maand tegemoet zien van uw baas en na het ongeluk niet meer, dan dient deze extra maand door de aansprakelijk partij te worden vergoed.
- Deed u in uw vrije tijd allerlei klusjes er zwart bij, dan moet u deze inkomsten ook missen. Ook al waren deze inkomsten zwart, dan nog moet dit verlies aan inkomsten worden vergoed.
- Kon u tijdens uw werk rekenen op bonussen, gratificaties of winstuitkeringen, dan moet u dit gemis aan inkomsten ook vergoed krijgen.
- Kreeg u een toeslag omdat u onregelmatig moest werken, dan loopt u deze extra inkomsten ook mis en moet dit dus ook financieel gecompenseerd worden.
U begrijpt dat bij arbeidsongeschiktheid verlies aan verdienvermogen één van de grootste schadeposten bij letselschade is. U mag er financieel eenvoudigweg geen euro op achteruitgaan, aan onkosten niet en aan inkomen niet.
2. Schade aan persoonlijke eigendommen
Als u bij een ongeval betrokken bent geraakt, dan heeft u vaak te maken met persoonlijke eigendommen die stuk zijn gegaan.
- De bril die is gebroken.
- Kleding die is gescheurd.
- Auto die is beschadigd.
- Mobiele telefoon die kapot is gegaan.
- Schoenen die zijn beschadigd
- Fiets die in de kreukels ligt.
- Laptop die het niet meer doet, etc.
Schade aan eigendommen zijn meteen zichtbare en duidelijke schadeposten. Beschadiging van eigendommen is schade waar de aansprakelijke partij voor moet opdraaien.
3. Hulp in de huishouding
Het kan zijn dat als u weer thuis bent uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum dat u niet alles in huis meer kunt. U heeft hulp in de huishouding nodig. U kunt u huishouden niet meer draaiende houden en moet betaalde hulp of hulp van vrienden, familie of kennissen inroepen. Deze letselschade schadepost kunt u vergoed krijgen. Het gaat er daarbij niet om of u daadwerkelijk deze kosten maakt door het inhuren van een hulp in de huishouding. Ook als iemand u helpt zonder daarvoor geld te vragen, kunt u daarvoor een vergoeding krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u geholpen wordt door een:
- familielid,
- buurvrouw,
- vriend,
- goede kennis, etc.
Er zijn door de Letselschade Raad richtlijnen vastgesteld hoeveel schadevergoeding hiervoor uitgekeerd moet worden. Als u de behoefte aan huishoudelijke hulp aannemelijk kunt maken, dan moet er een vergoeding worden uitgekeerd als u hulp nodig hebt om uw huishouden draaiende te houden.
4. Aanpassingen aan vakanties en tripjes
U zult wellicht door uw letsel uw vakanties moeten aanpassen. Door de noodzakelijk aanpassingen bij het kiezen van een vakantie of een tripje zal de vakantie duurder uitvallen.
- Met uw rolstoel zal u alleen vakantie accommodaties kunnen boeken die rolstoel toegankelijk zijn en mogelijk veel duurder zijn.
- Door uw amputatie is een autovakantie niet meer aan de orde en zult u moeten kiezen voor een veel duurdere vliegvakantie.
- Met de bij het ongeval opgelopen aandoening aan uw rug behoort het slapen op een campingbedje en de relatief goedkope campingvakanties niet meer tot de mogelijkheden behoren.
Als u de rest van uw leven noodzakelijkerwijs uw vakanties zult moeten aanpassen, dan kunt u zich voorstellen dat dit in de loop der tijd in de papieren gaat lopen. Aangepaste vakanties kunnen één van de duurdere schadeposten bij letselschade zijn.
5. Kosten zonder nut
Heeft u kosten gemaakt waar u na het ongeval niets meer aan heeft, dan worden dit kosten zonder nut genoemd. Kosten zonder nut zijn ook letselschade. Ze hebben voor u geen nut meer omdat u er geen gebruik meer van kunt maken. Deze onkosten worden schadeposten omdat u voor deze posten wel moet betalen terwijl u er geen enkel plezier aan heeft. Denk u hierbij aan:
- het jaarabonnement van uw volleybal vereniging waar u met uw amputatie niets meer aan heeft,
- de kaartjes voor de voetbalwedstrijd waar u niet naar toe kunt omdat u in het ziekenhuis ligt,
- de huur van uw appartement waar u geen gebruik van maakt omdat u langdurig in een verpleeghuis bent opgenomen,
- de geboekte vakantie waar u geen gebruik meer van kunt maken,
- uw sportschool abonnement die doorloopt maar nutteloos is omdat u helemaal niet mag sporten, etc.
Deze na het ongeval overbodig kosten vallen ook in de categorie schadeposten bij letselschade. Letselschade schadeposten die, door de wederpartij die aansprakelijk is voor al uw extra te maken kosten, dienen te worden vergoed
6. Vermindering waarde auto
Als u een aanrijding hebt gehad en uw auto is daarbij in de kreukels geraakt, dan moet uw auto worden hersteld. Onderdelen moeten worden vervangen of gerepareerd. Dit betekent dat uw auto is gedegradeerd van een normale auto naar een schade-auto. Dit brengt een waarde vermindering van uw auto met zich mee. Dit is voor u ook financiële schade die u lijdt. De vermindering van de waarde is een schadepost en moet worden gecompenseerd.
Als uw auto na het ongeval door een professioneel schadebedrijf wordt gerepareerd, dan wordt uw auto voortaan gezien als een tweedehandsauto van goede kwaliteit. Dit komt de prijs niet ten goede als u uw auto weer wilt verkopen. Ook het feit dat als uw auto voor meer dan vijftienhonderd euro opgeknapt moest worden u bij de verkoop van de auto verplicht bent dit ook altijd te melden. U begrijpt dat dit ook de verkoopprijs niet ten goede komt.
7. Smartengeld voor gederfde levensvreugde
Niet alleen materiële schade komt voor een schadevergoeding in aanmerking. Ook immateriële schade behoort tot de schadeposten bij letselschade die vergoed moeten worden. Bij immateriële schade moet u denken aan psychische,- emotionele en geestelijke schade doordat u levensvreugde is afgenomen door het ongeval. Een financiële compensatie voor gederfde levensvreugde wordt smartengeld genoemd. U kunt hierbij denken aan verminderde levensvreugde omdat u:
- verdriet heeft van de lelijke littekens op uw armen als gevolg van het ongeval,
- pijn heeft geleden bij de behandeling door de pijn na de operaties en de pijnlijke revalidatie,
- slapeloze nachten hebt omdat u in uw hoofd steeds maar weer met de beelden van het ongeluk geconfronteerd wordt,
- verdriet omdat u uw favoriete hobby gedag moet zeggen omdat u dat fysiek niet meer kunt,
- depressieve gevoelens omdat u niet meer met uw kleinkinderen kunt spelen als voor het ongeluk, etc.
De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door een groot aantal factoren, waarbij de ernst en aard van uw letsel de belangrijkste zijn. Vaak wordt voor de hoogte van de smartengeld uitkering een gelijksoortige case uit het verleden opgezocht die als referentie dient. Zo kunt u vooraf al een goede inschatting maken van de smartengeld vergoeding die u voor uw immateriële letselschade kunt krijgen.
8. Parkeerkosten
Schadeposten bij letselschade kunnen grote letselschade bedragen zijn of kleine letselschade bedragen. Alle extra kosten die u moet maken als gevolg van het ongeval kunt u declareren bij de wederpartij die aansprakelijk is, ook uw relatief lage parkeer kosten. Moet u naar het ziekenhuis voor een operatie of een controle afspraak, u zult te maken krijgen met parkeerkosten voor uw auto. Moet u naar het revalidatiecentrum, de apotheek, de fysiotherapie, als u voor het parkeren geld moet betalen dan kunt u hiervoor een schadevergoeding claimen. Deze parkeerkosten had u niet gehad als het ongeval u niet was overkomen.
9. Duurdere verzekeringen
Als u door uw letsel een dusdanig aandoening hebt opgelopen dat verzekeringsmaatschappijen u weigeren voor bepaalde verzekeringen of u meer premie berekenen voor een verzekering, dan brengt dat voor u extra kosten met zich mee. Als u een ernstig letsel hebt opgelopen, dan kan een levensverzekering voor u niet meer tot de mogelijkheden behoren of wellicht moet u door uw letsel een veel hogere premie betalen. Wellicht moet u zich altijd extra laten bijverzekeren bij het afsluiten van een zorgverzekering of is uw reisverzekering duurder omdat uw letsel in combinatie met de reis meer risico met zich meebrengt. Allemaal extra kosten die vergoed zullen moeten worden.
10. Hondenuitlaatservice
Als u door uw letsel uw hond niet kunt uitlaten, dan moet u iemand anders dat laten doen. Een vriend of kennis moet dit van u overnemen of u maakt gebruik van een betaalde hondenuitlaatservice. U kunt er niets aan doen:
- u moet langdurig in een revalidatiecentrum verblijven,
- u bent opgenomen in het ziekenhuis,
- u bent te vermoeid om uw hond uit te laten,
- u bent herstellende en kunt onmogelijk het einde van de straat halen, etc.
Toch moet het gebeuren. U maakt hierdoor kosten. Deze kosten moeten worden vergoed. Ook als uw hond door een kennis of familielid wordt uitgelaten, kunt u een vergoeding voor hun inspanning claimen. Schadevergoeding bij letselschade wordt ook uitgekeerd bij hulp van vrienden, kennissen of familie.
11. Hulp met onderhoud tuin
Als u na het ongeval niet in staat bent om uw tuin te onderhouden en u heeft daarbij hulp ingeroepen, dan kunt u deze kosten declareren bij de aansprakelijke partij. U kunt niet alleen de kosten van de door u ingehuurde tuinman of hoveniersbedrijf claimen, maar ook als vrienden of familie u geholpen hebben kunt u een vergoeding krijgen. Noteert u ook deze schadepost op de schadestaat.
12. Medische kosten
U krijgt als u gewond bent geraakt bij een ongeval ook te maken met medische kosten die u zelf zal moeten betalen. Medische kosten worden meestal door de zorgverzekeraar vergoed, maar niet alle kosten. Sommige kosten moet u zelf betalen. Medische schadeposten bij letselschade die u uit eigen zak moet betalen kunnen zijn:
- het eigen risico van uw zorgverzekering, welke u al snel kwijt bent als u naar het ziekenhuis moet,
- een eigen bijdrage van medicijnen en medische hulpmiddelen bij de apotheek,
- behandelingen van de fysiotherapeut als deze het aantal van de zorgverzekering overschrijd,
- psychologische behandeling als deze niet wordt vergoed,
- orthopedische schoenen die maar voor de helft worden vergoed, etc.
Allemaal schadeposten die u niet had gehad als u geen letselschade had opgelopen. Heeft u gekozen voor het hoogste eigen risico, en had u dit nog niet opgemaakt, dan bent u met een bezoekje aan het ziekenhuis het eigen risico direct kwijt. Dit zal u eerst uit eigen zak moeten betalen voordat er medische kosten worden vergoed.
13. Administratieve kosten
Als u te maken hebt met een letselschade advocaat en er een letselschade zaak loopt, dan zult u met administratieve kosten te maken krijgen. In ieder geval meer administratieve kosten dan voor het ongeval. U zult:
- brieven moeten sturen aan uw letselschade jurist en portokosten maken,
- kopieerkosten maken omdat kopieën van formulieren, bonnen en bewijsstukken gemaakt moeten worden,
- uw telefoonrekening zal hoger zijn omdat u moet bellen voor afspraken en overleg met uw letselschade advocaat moet voeren, etc.
Al deze, in uw ogen waarschijnlijk hele kleine onkosten, kunnen in de loop der tijd flink oplopen. Voer ook deze schadeposten op voor een schadevergoeding. U heeft er recht op. Vele kleine schadeposten bij letselschade leiden opgeteld uiteindelijk naar een groot letselschade bedrag.
14. Verhuiskosten en kosten van herinrichting
Mogelijk is uw woning door het letsel wat u hebt opgelopen voor u niet meer geschikt om in te wonen. Indien u door de gevolgen van uw letsel gedwongen wordt te verhuizen, bijvoorbeeld omdat u op de hoogste verdieping van een appartementencomplex woont en u na het ongeval in een rolstoel door het leven moet gaan. U zult noodgedwongen op zoek moeten gaan naar een nieuwe woning en deze opnieuw moeten inrichten.
Alle door u extra te maken kosten kunt u claimen bij de aansprakelijke partij. Bij volledige aansprakelijkheid kunt u alle schadeposten bij letselschade claimen bij de wederpartij, ook uw kosten voor herinrichting en verhuizen.
15. Aanpassingen aan vrijetijdsbestedingen
Als u met uw favoriete hobby hebt moeten stoppen omdat u deze niet meer kunt uitoefenen, is het wellicht mogelijk om met aanpassingen uw hobby weer op te pakken. Deze aanpassingen dient de aansprakelijk partij te vergoeden.
- Was u altijd een basketbal liefhebber, maar kunt u niet meer lopen? Met een basketbal sportrolstoel kunt u uw hobby weer oppakken.
- Was u een fervent skiër, maar heeft u problemen met staan? Met speciaal aangepaste ski’s kunt u weer op de piste staan.
- Hield u enorm van lezen, maar bent u blind geworden? Met een speciale braillecomputer kunt u zich weer verdiepen in een spannend boek.
Alle extra te maken kosten dienen door de aansprakelijke partij 100% vergoed te worden als deze volledig aansprakelijk is.
16. Verlies aan zelfwerkzaamheid
Verlies aan zelfwerkzaamheid is één van de schadeposten bij letselschade die in de loop der tijd een grote schadepost kan worden. Verlies aan zelfwerkzaamheid betekent dat u bepaalde zaken na het ongeval niet meer kunt en iemand anders moet laten doen. Zaken die u voor het ongeval nog wel zelf kon. U moet iemand inhuren of vragen u te helpen bij zaken die u voorheen zelf deed. Denkt u hierbij aan:
- het opknappen van de zolder,
- het schilderen van het buitenwerk van uw woning,
- een interne verbouwing aan uw huis,
- het plakken van een fietsband,
- het wassen van uw auto, etc.
Allemaal zaken waar u extra geld aan kwijt bent. Extra geld dat u niet had hoeven uit te geven als u geen ongeval gehad had. Dit extra geld kunt u claimen. Bij 100% aansprakelijkheid kunt u alle schadeposten bij letselschade claimen. Alle kosten van klussen die u moet uitbesteden, dienen te worden vergoed. De Letselschade Raad heeft hier richtlijnen voor opgesteld.
17. Reiskosten
Alle reiskosten die u moet maken vanwege uw letsel dienen te worden vergoed. U kunt alle gereden kilometers vergoed krijgen voor ritjes naar bijvoorbeeld uw:
- huisarts,
- fysiotherapeut,
- ziekenhuis,
- letselschade jurist,
- revalidatiecentrum,
- psycholoog,
- cosmetische kliniek, etc.
Ook als kennissen of familieleden u naar uw zorgverlener rijden, kunnen niet alleen deze reiskosten geclaimd worden, maar ook de tijd die zij hebben moeten spenderen om u te rijden. Alle extra reiskosten kunt u declareren volgens de richtlijnen van de Letselschade Raad. Ook als het u niet lukt om met uw eigen auto te rijden en u voor vervangend vervoer moet kiezen, kunt u de kosten voor vervangend vervoer claimen.
18. Wettelijke rente
Bij alle schadeposten bij letselschade gaat, meestal vanaf de datum van het ongeval of ongeluk, rente lopen over het bedrag waar de schadevergoeding over betaalt moet worden. Dit wettelijk vastgestelde percentage gaat lopen vanaf de dag van het ongeval tot de uitbetaling van de vergoeding. Hoe langer de tegenpartij wacht met het uitbetalen van de schadevergoeding, hoe hoger het bedrag aan rente wordt.
19. Kinderopvang kosten
Als u extra kosten moet maken omdat u oppas moet regelen voor uw kinderen omdat:
- u moet overleggen met uw letselschade advocaat,
- u moet rusten van uw dokter,
- u afspraken heeft met een zorgverlener, etc.
Moet u door uw letsel extra kosten maken omdat u uw kinderen vaker naar de kinderopvang moet brengen of moet u vaker de oppas langs laten komen omdat het oppassen uw niet zo goed meer lukt, dan krijgt u deze kosten vergoed.
20. Letselschade bij zelfstandigen
Als u een eigen bedrijf hebt, dan kunnen de schadeposten snel flink oplopen als u als ondernemer uitvalt. Dit is helemaal het geval als u in een eenmanszaak als ZZP-er aan het werk bent. Als u uitvalt dan:
- bent u meestal meteen uw inkomen kwijt,
- is direct de continuïteit van uw onderneming in gevaar,
- u bent niet in staat om nieuwe klanten te werven,
- zult u een tijdelijke kracht moeten inhuren,
- mogelijk verliest u klanten door uw afwezigheid,
- klanten stappen over naar de concurrent omdat u niet kunt leveren,
- alle vaste kosten lopen door zonder dat er inkomsten zijn, etc.
Voor zelfstandigen kunnen schadeposten bij letselschade aanzienlijke vormen aannemen. Alle zich snel opstapelende schadeposten bij letselschade kunnen de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen.
21. Aanpassingen aan de woning
Mogelijk heeft uw letsel geleid tot lichamelijke beperkingen, waardoor uw woning aangepast moet worden. Aanpassing die nodig zijn om weer normaal te kunnen functioneren. Denkt u hierbij aan:
- aanpassingen aan de badkamer,
- verhoogde aanrecht,
- aangepaste toilet,
- verwijderen van de drempels,
- installeren traplift,
- verwijderen vloerbedekking, etc.
Alle kosten van de aanpassingen die u aan de woning moet doen, dienen te worden vergoed.
22. Studievertraging
Was u met een studie bezig en moet u die noodgedwongen een tijd stop zetten, dan brengt dit kosten met zich mee.
- Wellicht blijft u zitten en moet u het jaar overdoen, waardoor u later op de arbeidsmarkt komt en ook pas later geld gaat verdienen.
- U volgde de opleiding om promotie te maken en hogerop te komen. Omdat u de opleiding pas later afrond, komt de promotie met het bijbehorende hogere salaris ook pas later op uw bankrekening terecht of wellicht helemaal niet meer.
- Ook als u helemaal moet stoppen met de studie brengt dit kosten met zich mee.
Voor studievertraging vergoedingen zijn richtlijnen vastgesteld. Gemiste inkomsten zijn belangrijke schadeposten bij letselschade.
23. Inkomsten uit zwart werk
Kluste u in uw vrije tijd bij, dan had u daar ook inkomsten uit. Ook als u zwart bijkluste had u inkomsten die u na het ongeval moet missen. Ook dit zijn gemiste inkomsten en dienen te worden vergoed door de tegenpartij. U dient dan wel enigszins te kunnen aantonen dat u deze inkomsten voor het ongeluk daadwerkelijk had.
24. Economische kwetsbaarheid
Een schadepost bij letselschade kan ook ontstaan als uw toekomstperspectief slechter is geworden. Als u uw oude baan kunt oppakken en weer aan het werk kunt, lijkt er niets aan de hand. Maar wat als u na een tijd om één of andere reden werkeloos raakt, zijn de kansen op een nieuwe baan met uw letsel dan nog net zo groot als voor het ongeluk zonder uw letsel? Loopt u geen inkomen mis omdat u voor nieuwe werkgevers niet zo aantrekkelijk meer bent? Dit kan een schadepost zijn. Een schadepost waar richtlijnen voor zijn en die u mee moet nemen in uw schadeberekening.
25. Daggeldvergoeding
U heeft recht op een dagvergoeding als wordt opgenomen in:
- het ziekenhuis,
- revalidatiecentrum,
- verpleeghuis,
- sanatorium
- psychiatrische inrichting, etc.
Per dag dat u bent opgenomen krijgt u een vast bedrag ter vergoeding van de mogelijke kosten die u in deze instelling per dag maakt.
26. Kosten voor verblijf thuis
Als u tijdelijke arbeidsongeschikt bent of geheel arbeidsongeschikt, dan zit u meer thuis dan voor het ongeval. Omdat u meer thuis zit, maakt u ook meer onkosten. U maakt meer kosten omdat u meer:
- de verwarming heeft aanstaan,
- elektriciteit verbruikt,
- gas verbruikt,
- water verbruikt,
- thuis belt, etc.
Ook dit zijn schadeposten bij letselschade waar u een schadevergoeding voor kunt claimen. Vergeet u deze schadeposten niet mee te nemen in uw schadeberekening.
27. Rechtsbijstand door een letselschade expert
Heeft u te maken met schadeposten door letselschade, dan zult u deze moeten claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. De aansprakelijkheid zal moeten worden vastgesteld, de schadeposten geclaimd en mogelijk zal er moeten worden onderhandeld of een procedure bij de rechtbank gevoerd moeten worden. Deze rechtshulp van een letselschade jurist of een letselschade advocaat had u zonder het ongeval of ongeluk niet nodig gehad. Deze juridische kosten komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Dit betekent dat bij volledige aansprakelijkheid alle rechtshulp kosten worden vergoed door de tegenpartij.
Noteer schadeposten bij letselschade nauwkeurig
Alle door u extra te maken onkosten, die u niet gehad zou hebben als het ongeval u niet zou zijn overkomen, moeten door de aansprakelijke partij worden vergoed bij 100% aansprakelijkheid. Schadeposten bij letselschade kunnen grote letselschade bedragen zijn, zoals verlies van verdienvermogen. Maar schadeposten bij letselschade kunnen ook hele kleine bedragen zijn, zoals portokosten of printkosten. U heeft recht op vergoeding van uw letselschade, of dit nu grote bedragen betreft of kleine bedragen.
Uiteindelijk worden veel kleine onkosten ook een grote onkostenpost. Noteert u daarom al uw schadeposten nauwkeurig. Het best schaft u een schriftje aan om daar alle extra onkosten die u maakt in te noteren. Zo vergeet u niets te claimen waar u recht op heeft. Zorg dat u geen schadeposten over het hoofd ziet.
Veel gestelde vragen over schadeposten bij letselschade
Na een ongeval krijgt u met onkosten te maken die u niet had gehad als het ongeval u niet was overkomen. Dit kan van alles zijn. Van de vakantiereis die u moet annuleren tot het huis schilderen wat u eerst altijd zelf deed maar nu iemand voor moet inhuren. Van de reiskosten naar het ziekenhuis tot extra oppas voor uw kinderen. Alle door u extra te maken kosten of gemiste inkomsten is schade en dient te worden vergoed.
Als u slachtoffer bent van een ongeval en u heeft daarbij letselschade opgelopen, dan stelt de wet dat u ’teruggebracht moet worden naar de staat van voor het ongeval’. Dit betekent dat bij volledige aansprakelijkheid van de ander ál uw schade als gevolg van het ongeval moet worden vergoed. Dit kunnen de parkeerkosten bij het ziekenhuis zijn tot het aanvullen van uw inkomen wegens arbeidsongeschiktheid. Alle extra te maken kosten kunnen als schadevergoeding worden geclaimd.