U heeft een ongeluk gehad en een whiplash opgelopen. U lijdt door uw ernstige nekletsel schade en wilt deze vergoed hebben. Welke kosten kunt u claimen? Welke schadeposten zijn er? Hoe schadeposten bij whiplash claimen?
Welke schadeposten bij whiplash kunnen bij de verzekeraar van de tegenpartij worden ingediend om te worden vergoed? Hoe hoog is de schadevergoeding bij een whiplash letsel? Wanneer worden alle onkosten door de tegenpartij vergoed en wanneer niet? Als iemand anders aansprakelijk is voor de schade die u bij een ongeval hebt opgelopen, dan dient deze alle onkosten die het gevolg hiervan zijn te vergoeden.

Dit is in de wet zo geregeld. Het maakt hierbij niet uit of de schade laag of hoog is en of de schade al is ontstaan of nog gaat ontstaan. Bij chronisch en langdurig whiplash letsel kunnen de onkosten aanzienlijk worden, vooral als er sprake is van inkomensschade door geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Maar ook kleine bedragen kunnen voor een vergoeding in aanmerking komen.
Aansprakelijkheid voor schadeposten bij whiplash
Door het whiplash letsel heeft u flinke schade opgelopen die u vergoed wilt zien. Belangrijk hierbij is de aansprakelijkheid. Degene die aansprakelijk is, dient de onkosten te vergoeden. Is de tegenpartij volledig aansprakelijk, dan dienen alle schadeposten van uw whiplash letsel volledig te worden vergoed. Is de tegenpartij voor een deel aansprakelijk, dan kan de schade ook maar voor een deel worden geclaimd.
Vaak is dit letsel het gevolg van een aanrijding. Een aanrijding waarbij een auto van achterop is gekomen. Nu is de aansprakelijk bij een botsing van achteren vaak meteen duidelijk. De achterop rijder is bijna altijd volledig aansprakelijk voor alle schade. Dus als u van achteren bent aangereden, dan is de vergoeding van de schadeposten van de whiplash vaak volledig. Verzekeringsmaatschappijen zijn gezien de enorme onkosten die langdurig whiplashletsel met zich mee kan brengen er niet bepaald happig op om volledige aansprakelijkheid te erkennen.
Alle extra onkosten zijn schadeposten bij whiplash letsel
U zult zich afvragen welke schadeposten bij whiplash kan ik claimen en hoe hoog zijn de onkosten posten die ik vergoed krijg? U kunt ervan uit gaan dat alle extra kosten die u moet maken worden vergoed. U krijgt een schadevergoeding voor alle letselschade. Alle onkosten die u voor het ongeluk niet hoefde te maken maar door het ongeluk nu wel, krijgt u van de verzekeraar van de tegenpartij vergoed. Het ongeluk mag u niets extra’s kosten. Dit betekent dus dat u alles kunt claimen wat u maar aan extra onkosten maak.
Te claimen schadeposten bij whiplash letsel zijn alle extra onkosten die u moet maken.
Dit kunnen grote schadeposten zijn zoals inkomensschade omdat geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken. Maar dit kunnen ook kleine schadeposten zijn zoals portokosten omdat u vaker iets op de post moet doen naar bijvoorbeeld uw letselschade advocaat of uw zorgverzekering. Gaat u ervan uit dat alle extra kosten worden vergoed.
Het is dan ook raadzaam om een schriftje schadeposten whiplash bij de houden en daarin alles te noteren. Het is niet nodig om overal nota’s van te hebben. Ook als een kennis of familielid moet inspringen om u te helpen met iets wat u voor het ongeluk zelf deed, komen deze uren voor een schadevergoeding in aanmerking.
Verschillende schadeposten bij whiplash
Omdat alle extra kosten worden vergoed zijn er een groot aantal kostenposten die bij whiplash letsel voor een vergoeding in aanmerking komen. Schadeposten van uw whiplash letsel kunnen kleine letselschade bedragen zijn of grote. Schadeposten bij whiplash kunnen al zijn ontstaan, maar mogelijk is dat er nog schadeposten door het whiplash letsel kunnen gaan ontstaan. Onkosten als gevolg van het letsel waar u nog geen weet van heeft.
Pas als de medische eindtoestand is bereikt weet u wat het totaal aan schadeposten door het whiplash is geweest. Waar kunt u allemaal aan denken?
Vervoer- en reiskosten
Als u behandeld moet worden zal u naar het ziekenhuis, revalidatiecentrum of fysiotherapeut moeten rijden, of met taxi of openbaar vervoer u moeten laten rijden. U maakt dan kosten die u anders niet zou maken. Kosten per kilometer van uw auto of het kaartje van de bus of de rekening van de taxi. Reiskosten is één van de schadeposten van uw whiplash letsel die voor vergoeding in aanmerking komt, ook als iemand anders u naar uw behandelaar brengt. Ook aanpassingen die u moet doen aan uw auto vallen onder deze kostenpost.
Verlies van inkomen
Inkomensverlies of verlies van verdienvermogen omdat u geheel of gedeeltelijk uw werk niet meer kunt doen is vaak één van de grootste schadeposten bij whiplash letsel. Als u voor een deel of zelfs geheel arbeidsongeschikt bent geraakt, zal de aansprakelijke partij uw inkomen moeten aanvullen zoals dat was voor het ongeluk. U kunt zich voorstellen dat bij een langdurig whiplashsyndroom dit aardig in de papieren kan lopen. Het gaat daarbij niet alleen om aanvulling van uw netto inkomen. Ook mist u secundaire inkomsten als:
- overwerkvergoeding,
- dertiende maand,
- bonussen,
- winstuitkering, etc,
Deze inkomsten, welke u gehad zou hebben als u gene ongeval had gehad, komen met de rest van de schadeposten van uw whiplash letsel voor een schadevergoeding in aanmerking.
Medische en geneeskundige onkosten
Als u een behandeling of onderzoek moet ondergaan die niet, of voor een deel niet, door uw zorgverzekering wordt vergoed, en u moet dit uit eigen portemonnee betalen, dan kunt u dit claimen. Moet u een eigen bijdragen betalen voor medicijnen die u nodig heeft om de symptomen te bestrijden, dan wordt dit vergoed. Ook als u door het ongeval met whiplash tot gevolg uw eigen risico moet opmaken door het ziekenhuisbezoek of behandeling door uw huisarts, dan wordt ook dit vergoed door de verzekering van de tegenpartij.
Kosten voor rechtshulp of juridische ondersteuning
Ook de kosten van een letselschade advocaat of letselschade jurist of andere expert komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Ook deze kosten had u niet gemaakt als u geen ongeluk of aanrijding van achteren had gehad en kunnen dus meegenomen worden in de schadeclaim. Denk u er wel om dat deze onkosten alleen in zijn geheel worden vergoed bij erkenning van volledige aansprakelijkheid door de wederpartij.
Schadepost smartengeld voor gederfde levensvreugd
Eén van de schadeposten bij whiplash letsel die niet vergeten mag worden, is het claimen van een immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld vergoeding genoemd. Deze schadepost is een compensatie voor al het leed, pijn en verdriet wat u heeft moeten ondervinden en mogelijk blijft ondervinden door het whiplash ongeluk. Een schadevergoeding voor al het emotionele en psychische leed wat de aanrijding of ongeval heeft veroorzaakt. Hoeveel smartengeld u krijgt hangt van verschillende factoren af, waarbij de ernst van het letsel en de gevolgen die het letsel voor uw dagelijks functioneren heeft de belangrijkste zijn.
Verlies van zelfwerkzaamheid
Door uw whiplash aandoening kunt u niet meer alle klusjes in huis doen, die u voor de aanrijding van achteren of het ongeval nog wel kon. U moet hier hulp voor inhuren. Dit kunnen betaalde professionals zijn, maar ook familie, kennissen of vrienden. Hiervoor kunt u ook een vergoeding claimen bij de verzekeraar van de wederpartij. Denkt u hierbij aan:
- het schilderen van uw huis,
- het bijhouden van uw tuin wat u niet meer lukt,
- de verbouwing van de keuken die u zelf had willen doen,
- het wassen van uw auto wat u met het whiplash letsel echt niet meer lukt.
Al deze schadeposten worden in de whiplash letselschadevergoeding meegenomen onder het hoofdstuk whiplash schadepost door verlies van zelfredzaamheid.
Schadeposten whiplash letsel bij tegenpartij claimen
Om de schadeposten van uw whiplash te kunnen claimen is de eerste stap het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Dit doet u door een aansprakelijkstelling. U geeft de tegenpartij schriftelijk aan wat er is gebeurt, dat u de wederpartij aansprakelijk stelt en wat uw schade is. Bij een whiplash aandoening ontstaat er met de verzekeraar van de wederpartij nog wel eens discussie of de whiplash klachten wel het gevolg zijn het ongeluk.
- Kan het niet zijn dat de klachten een oorzaak hebben van een gebeurtenis die ná het ongeval plaatsvond?
- Zitten de klachten van het slachtoffer niet alleen maar tussen de oren?
Omdat het diagnosticeren van dit nektrauma niet eenvoudig is, en het totaal aan schadeposten bij een whiplash behoorlijk hoog kunnen worden, zijn er vaak discussie met de schadeafhandeling van de verzekeringsmaatschappij. Indien de aansprakelijkheid is erkend, kunnen alle schadeposten door de whiplash ontstaan worden geclaimd.
Bezoek direct een arts na het ongeluk of ongeval
Voor een goede behandeling van uw whiplash letsel en om discussies met de verzekeraar van de tegenpartij voor te zijn is het verstandig om zo snel mogelijk na het ongeluk uw huisarts of een arts van het ziekenhuis te bezoeken. Ook als u later klachten krijgt, bezoek een arts. Het is belangrijk om het causaal verband tussen uw aandoening en het ongeluk in uw medische dossier vastgelegd te hebben.