U heeft een voedselvergiftiging opgelopen en daardoor is er letselschade ontstaan. Door onzorgvuldigheid van het restaurant, cafetaria, winkel, fabrikant of snackbar heeft u schade. U wilt de veroorzaker aansprakelijk stellen. Hoe nu een schadevergoeding bij voedselvergiftiging claimen voor al uw opgelopen letselschade?
Als de veroorzaker van de voedselvergiftiging aansprakelijk is, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Bij letselschade mag het slachtoffer er financieel niet op achteruit gaan. Is de veroorzaker volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het bedorven eten, dan krijgt u al uw letselschade vergoed.

Heeft u te maken gehad met bedorven voedsel of eten waar u ziek van bent geworden, dan is de veroorzaker daarvan aan te spreken op de financiële consequenties die de besmette maaltijd of het bedorven eten voor u tot gevolg had. Heeft u extra kosten moeten maken of heeft u inkomen gemist door de voedselvergiftiging, dan kunt u al uw schade verhalen op de veroorzaker hiervan.
Als u te maken krijgt met een voedselvergiftiging, dan is het prettig als u kunt aantonen wie de veroorzaker is van de letselschade die u door deze vergiftiging hebt opgelopen. Een goede zet is de voedselvergiftiging te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA zal bij voldoende bewijzen onderzoek gaan doen naar de misstanden.
Wat is een voedselvergiftiging?
Giftige stoffen die zijn geproduceerd door schimmels en bacteriën in uw eten zijn de oorzaak van de voedselvergiftiging. De toxines zijn vaak de afvalstoffen van deze bacteriën, virussen en schimmels. Slechte hygiëne is vaak de hoofdoorzaak. Bacteriën die door hun afvalstoffen ervoor hebben gezorgd dat uw eten besmet is geraakt zijn vaak:
- salmonella,
- stafylokokken,
- campylobacter,
- e-coli,
- listeria,
- norwalk.
Deze bacteriën hebben bij u een infectie aan uw darmen en/of maag veroorzaakt.
Verschijnselen waar u mee te maken krijgt zijn pijn in de buik en buikkrampen die gepaard gaan met misselijkheid, diarree en overgeven. Hoofdpijn, een draaierig gevoel en koorts kunnen ook als symptomen optreden. Meestal na een uur of acht nadat u het besmette eten hebt gegeten ontstaan deze klachten. Het kan echter ook voorkomen dat er sprake is van een acute vergiftiging. Zorg dat u bij overgeven en diarree uitdroging voorkomt.
Een vergiftiging is iets anders dan een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie is een ziekmakende hoeveelheid van virussen, bacteriën en parasieten in uw voedsel de oorzaak.
Heeft u een vergiftiging opgelopen door eten uit een snackbar, winkel, restaurant of kantine meldt u dit dan direct aan de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bij voldoende bewijs wordt er onderzoek gedaan. Dit betekent dat ze op bezoek gaan bij de veroorzaker.
Schadevergoeding bij voedselvergiftiging
Een eerste voorwaarde om een schadevergoeding bij een voedselvergiftiging te kunnen claimen, is dat er een aansprakelijke partij moet zijn. De veroorzaker moet aansprakelijk zijn voor het bereiden van het bedorven voedsel. Om iemand aansprakelijk te stellen hoeft u dit niet te bewijzen. De wetgever neemt hierin de consument in bescherming.
De bewijslast ligt bij de fabrikant of restauranthouder.
U hoeft niet te bewijzen dat het betreffende restaurant of fabrikant de veroorzaker is van het ‘gebrekkige product’, het is aan het restaurant of fabrikant om met bewijzen te komen dat er niets aan de hand was. Uw beschuldiging moet wel ter goede trouw zijn, anders kan u terecht laster verweten worden en bent u strafbaar.
Schadevergoeding bij letselschade? Accepteer nooit een schadevergoeding ter plaatse en teken in ieder geval nooit ter plekke een document.
Door een klacht in te dienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal deze bij voldoende bewijs een onderzoek instellen. Er worden dan ter plaatse monsters genomen voor bacteriologisch onderzoek. Dit onderzoek zal leiden tot een rapport waaruit zal blijken wie de veroorzaker en daarmee de aansprakelijke partij is om uw letselschade te vorderen. U kunt zich telefonisch melden 0900-0388 of per e-mail info@nvwa.nl een klacht indienen.
Bij letselschade dient de aansprakelijke partij de voor u financiële gevolgen van het eten van besmet voedsel te vergoeden. Bij volledige aansprakelijkheid dient alle schade te worden betaald.
Letselschade bij voedselvergiftiging
U kunt schadevergoeding bij een voedselvergiftiging claimen voor alle extra kosten die u maakt of verminderde inkomsten als gevolg van het drinken of eten waar u ziek van bent geworden. Dit betekent bijvoorbeeld:
- medische kosten die niet door de zorgverzekering worden vergoed,
- medicijnen waar u een eigen bijdrage voor moet betalen,
- hulp in de huishouding omdat u te ziek bent om dit zelf te doen,
- verlies van inkomen omdat u een tijd niet kunt werken,
- eigen bijdrage van uw zorgverzekering die u moet aanspreken,
- kosten als gevolg van uw studieachterstand waar u mee te maken krijgt, e.d.
Alle financiële schade die u lijdt dient te worden vergoed door de veroorzaker van de voedselvergiftiging. Dit kan een restauranthouder zijn met een onhygiënische keuken, maar ook een fabrikant van zalmvis met een salmonella besmetting of een cafetaria die met de poepbacterie E coli bedorven kip verkoopt.
Letselschade opgelopen door een voedselallergie
De wetgeving over het vermelden van allergenen heeft gezorgd voor meer voedselveiligheid als het gaat om voedsel allergieën. Als een restauranthouder of fabrikant van voedsel niet vermeldt welke allergenen het betreffende product bevat, kan deze aansprakelijk gesteld worden bij eventuele letselschade. Letselschade die voortvloeit uit de allergische reacties die de betreffende consument niet kon voorzien omdat deze niet was voorgelicht over de allergenen, moet dan volledig worden vergoed.
De consument met de allergische reacties en de financiële schade die dat tot gevolg heeft gehad, kan deze claimen bij de onzorgvuldige restauranthouder of fabrikant.
Aansprakelijkheid letselschade besmet voedsel
Als u in een restaurant eet of u koopt een product wat u kunt opeten, dan gaat de restauranthouder, winkelier, fabrikant of cafetariahouder een resultaatsverbintenis aan om u onschadelijk en onbesmet voedsel aan te bieden. Dit maakt dat zij bij een voedselvergiftiging aansprakelijk zijn voor alle letselschade die u oploopt. Niet alleen de productaansprakelijkheid ligt bij de restauranthouder, winkelier, fabrikant of cafetariahouder, maar ook de bewijslast.