U bent aangevallen door een hond en lelijk gebeten. U moet aan uw verwondingen geholpen worden. U heeft lichamelijk letsel opgelopen. Maar ook emotioneel heeft u schade. U wilt al deze schade vergoed hebben. U wilt een maximale schadevergoeding. Hoe schadevergoeding hondenbeet claimen bij de aansprakelijke partij.
De schade die een agressieve hond kan aanrichten kan aanzienlijk zijn. De scherpe honden tanden en sterke kaken van een hond kunnen flink letsel aanbrengen aan de huid, spierweefsels, zenuwen, pezen en aders van arm, been, hoofd en gezicht. Plekken waar hondenbeten vaak plaatsvinden.

Maar ook kunt u behoorlijk geestelijk letsel oplopen door de hond die u heeft aangevallen. Zichtbare littekens door de gehechte wonden kunnen u uw hele leven blijven achtervolgen. Maar ook functieverlies door doorgebeten pezen en zenuwen kunnen voor blijvend letsel zorgen. Kortom de beet van een hond kan u behoorlijke schade bezorgen. U wilt al uw schade financieel gecompenseerd hebben. Hoe een schadevergoeding hondenbeet claimen en wie aansprakelijk stellen voor uw letselschade?
Bij wie een schadevergoeding hondenbeet claimen?
Als u bent aangevallen door een hond, dan is de aansprakelijkheid meestal duidelijk. Artikel 179 boek 6 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de eigenaar van de viervoeter bijna altijd aansprakelijk is voor de schade die zijn hond aanricht. Een schadevergoeding voor de hondenbeet kan altijd geclaimd worden bij de eigenaar van de hond.
- Het maakt hierbij niet uit of het een beetje uw eigen schuld was omdat u de hond heeft lopen uitdagen.
- Het maakt niet uit of de eigenaar u diverse keren gewaarschuwd heeft.
- Het maakt ook niet uit dat de eigenaar helemaal niet in de buurt was.
- Het maakt ook niet uit dat de eigenaar er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat de hond u zou bijten.
De eigenaar van de hond moet bijna altijd voor de schade die zijn viervoeter aanricht opdraaien. Een schadevergoeding voor de hondenbeet claimt u dan ook bij de eigenaar van de hond.
Welke schade kunt u claimen bij de aansprakelijke partij
Uitgangspunt bij een letselschadevergoeding is dat alle extra kosten die u moet maken door het bijtongeval worden vergoed door de aansprakelijke partij. Direct na het ongeval met de bijtende hond maakt u al extra kosten. U moet wellicht naar het ziekenhuis om aan uw verwondingen geholpen te worden. Dit betekent reiskosten naar het ziekenhuis. Maar ook:
- eigen bijdragen voor verbandmiddelen en medicijnen,
- parkeerkosten bij de fysiotherapeut,
- doorlopend abonnement van uw tennisvereniging waar u geen gebruik meer van kan maken,
- verminderde inkomsten omdat u een tijd niet kunt werken of bepaald werk niet meer kunt uitvoeren,
- cosmetische plastische chirurgie die niet door uw zorgverzekering worden vergoed,
- hulp in de huishouding omdat u dat een periode niet zelf kunt,
- telefoonkosten omdat u meer telefoontjes moet plegen.
Kortom alle extra kosten die u moet maken kunt u claimen. Alle gemaakte onkosten die u noodzakelijk moet maken omdat u bent aangevallen door de hond komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Maar een schadevergoeding voor een hondenbeet claimen betreft niet alleen materiële schade, maar ook immateriële schade. De gevolgen van een hondenbeet kunnen ook psychisch een grote impact hebben. Hiervoor kunt u een smartengeld vergoeding claimen.
Schadevergoeding hondenbeet voor emotionele schade
Een schadevergoeding hondenbeet claimen voor emotionele of psychische schade wordt ook wel smartengeld eisen genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor zogenaamd gederfde levensvreugd. En vergoeding voor alle pijn en verdriet die u moet doormaken. De pijn van de operatie en het herstel. De angst die u ondervindt als u op straat langs een hond moet lopen of in de verte een loslopende hond ziet.
Schadevergoeding hondenbeet claimen voor emotionele schade is belangrijke schadepost. Als u bent gebeten door een hond, dan heeft u recht op een schadevergoeding.
De schaamte en verdriet over uw littekens elke keer als u ze ziet. Als de littekens door de beet van de hond zichtbaar zijn, zoals op hand, armen en in het gezicht, dan is uw schaamte en verdriet nog groter. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn:
- sociaal isolement,
- niet kunnen vinden van een partner,
- niet durven zwemmen met de kleinkinderen,
- in de pubertijd worden gepest met de littekens, e.d.
Voor deze geestelijke schade wordt u gecompenseerd door een smartengeld vergoeding. Smartengeld is één van de schadeposten die u in uw letselschade procedure tegen de verzekeraar van de hondeneigenaar kunt eisen.
Hoe schadevergoeding hondenbeet claimen bij eigenaar hond?
Als u te maken hebt met een bijtwond en schade en alle letselschade wilt claimen, dan dient u de eigenaar van de hond aansprakelijk te stellen voor al uw schade. Houdt u er ook rekening mee dat er in de toekomst ook nog schade kan ontstaan die u op dit moment nog niet weet. Het aansprakelijk stellen doet u per brief waarin u meldt wat er is gebeurt, wat uw schade is, dat u mogelijk nog meer schade in de toekomst verwacht en dat u een schadevergoeding voor de hondenbeet wilt claimen. Zorg daarom dat u direct na het bijtincident:
- gegevens van de eigenaar noteert,
- contactgegevens van getuigen op schrijft,
- uw huisarts of spoedpost van het ziekenhuis bezoekt met de bijtwond,
- schadevergoeding van hondenbeet claimt bij de hondeneigenaar,
- alle schadeposten nauwkeurig bijhoudt,
- uw huisarts blijft bezoeken om infecties, niet genezende littekens en angststoornissen te voorkomen,
Bij volledige aansprakelijkheid van de eigenaar van de hond kunt u een maximale schadevergoeding van de hondenbeet claimen. Een schadevergoeding hondenbeet claimen houdt dan in dat u al uw onkosten kunt declareren bij de eigenaar van de hond.
Kosten rechtsbijstand onderdeel schadeclaim
Alle extra kosten komen voor een schadevergoeding bij een hondenbeet in aanmerking. Indien u een letselschade expert of letselschade advocaat moet inhuren om u juridisch te helpen bij uw letselschadezaak, dan zijn dit ook extra kosten. Uw rechtshulp kosten kunnen dan ook meegenomen worden als schadepost. Een schadevergoeding voor uw hondenbeet claimen betekent ook het claimen van alle kosten die u moet maken voor uw juridische bijstand.
Meest gestelde vragen
Heeft een hond u gebeten en heeft u letsel opgelopen, dan dient u te denken aan uw gezondheid en de opgelopen letselschade. Voor uw gezondheid verzorgt u uw letsel en meldt u zich bij een arts en voor u letselschade verzamelt u bewijsmateriaal. Zorg ervoor dat u de contactgegevens van de eigenaar en mogelijke getuigen noteert. Maak ook foto’s van uw letsel en bezoek een arts.
De arts zorgt niet alleen voor uw gezondheid, maar ook voor belangrijk bewijsmateriaal. In uw medische dossier zal de arts nauwkeurig de opgelopen medische schade noteren. Vergeet ook niet om alle kosten die u maakt als gevolg de beet van de hond te noteren. U kunt alle schadeposten meenemen in de schadeclaim.
De eigenaar van een hond is altijd aansprakelijk voor de schade die zijn hond aan anderen toebrengt. Artikel 6:179 BW is daar duidelijk over. De eigenaar is altijd aansprakelijk voor de gedragingen van zijn hond. Het is niet uw schuld, ook al waarschuwde de eigenaar u bij voorbaat om de hond niet aan te halen, was de hond netjes aangelijnd en trok de eigenaar de hond juist weg. De eigenaar is altijd aansprakelijk en u kunt uw letselschade claimen.
Een hondenbezitter is aansprakelijk voor de letselschade die zijn viervoeter toebrengt aan een ander. Met de aanschaf van de hond heeft de eigenaar de risicoaansprakelijkheid aanvaard. Maar wat nu als u van huis weg bent en er wordt bij u ingebroken en uw hond bijt de dief en deze loopt letselschade op. U bent in dat geval niet aansprakelijk. Als u de hond onder controle had gehad, dan had u de hond mogelijk uit noodweer ook op de inbreker afgestuurd. Er is dan geen sprake van bijten uit eigen energie van de hond. U bent als hondeneigenaar dan niet aansprakelijk voor de door de inbreker opgelopen letselschade.