Uw arts of therapeut heeft een grove medische misser gemaakt. Een medische blunder waar u nu de dupe van bent. U heeft hierdoor letselschade opgelopen. U wilt al uw schade vergoed hebben. Wat te doen bij een medische fout? Hoe krijgt u een schadevergoeding?
Wat is een medische fout? Een medische fout is als een redelijk bekwame en redelijk handelende andere arts beter werk zou hebben afgeleverd en de schade aan uw gezondheid zou hebben voorkomen.

Als u door de fout van de arts extra kosten moet maken, kosten die u als de medische fout niet was overkomen niet had gemaakt, dan is er sprake van letselschade.
Schade als gevolg van het door u opgelopen letsel. Letsel wat ontstaan is omdat uw arts zijn werk niet goed heeft gedaan. Althans een redelijk bekwame en redelijk handelende andere arts zou het wel goed hebben gedaan. Er is niet gehandeld zoals een medisch professional onder die omstandigheden had moeten handelen. De medische missers kunnen van alles zijn:
- een knullige fout of onzorgvuldigheid met grote gevolgen tijdens de operatie,
- klemmen en andere operatiemateriaal in het lichaam achterlaten,
- compleet verkeerde voorlichting met ernstige gevolgen,
- een diagnose die helemaal fout bleek te zijn,
- de implantaten zijn verkeerd of worden foutief geplaatst.
- het deel van het lichaam wat geopereerd moest worden is verkeerd,
- letsel door verkeerd afgestelde apparatuur,
- voorschrijven van verkeerde medicatie met ernstige complicaties tot gevolg,
- verkeerde interpretatie onderzoeksgegevens, etc.
Echter, niet elke ongewenste uitkomst van een medische ingreep is een fout van de dokter of andere medische behandelaar. U kunt bij een medische ingreep ook letsel oplopen door een complicatie die zich tijdens de behandeling heeft voorgedaan. Dan is er een medische situatie ontstaan waarbij uw arts of behandelaar niets te verwijten is.
Een complicatie kan ontstaan hoe bekwaam een behandelend medicus ook is.
Een medisch adviseur zal moeten vaststellen of er sprake is van een medische misser of een medische complicatie.
Schadevergoeding bij een medische fout
Bij de start van een letselschade traject dienen er twee stappen te worden ondernomen:
- er moet worden vastgesteld dat er sprake is van een medische fout,
- de arts, ziekenhuis of andere behandelaar dient aansprakelijk gesteld te worden.
Wat fout is gegaan betekent nog niet dat dit fout is gedaan. Er zal moeten worden onderzocht of er fouten zijn gemaakt of dat er sprake was van een complicatie. U zult als eisende partij daarvoor het bewijs op tafel moeten leggen. Is dat bewijs geleverd, dan dient er een aansprakelijke partij te zijn om uw schade als gevolg van de mislukte operatie of mislukte behandeling te kunnen claimen. U dient de verzekeraar van de arts of ziekenhuis aansprakelijk te stellen.
Vaststellen medische fout
Belangrijk is om vast te stellen of er missers zijn gemaakt of dat er sprake was van een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden waarbij de dokter niets te verwijten viel.
1. Is er sprake van een fout of een complicatie
Een operatie of andere medische behandeling kan anders lopen dan vooraf verwacht. Het menselijk lichaam reageert nu eenmaal niet volgens het boekje. Veel factoren kunnen onbedoeld een doorslaggevende rol spelen in de uitkomsten van een ingreep of behandeling. Niet alle mislukte operaties hebben medische fouten als oorzaak.
In een letselschade procedure wordt er een medisch adviseur ingeschakeld als het erom gaat te bepalen of er sprake is van een falende arts of dat er sprake is geweest van een onfortuinlijke medische complicatie. De medisch adviseur zal:
- uw medisch dossier opvragen en uitgebreid bestuderen,
- u zelf vragen stellen over uw gezondheid en de gang van zaken,
- mogelijk een eigen medisch onderzoek instellen.
Hierna zal de adviseur een rapport uitbrengen waar deze in zal melden of de arts iets te verwijten valt of dat er sprake is van een complicatie. Is er sprake van een medische fout dan is de volgende stap in het claimen van een schadevergoeding, voor de letselschade als gevolg van dit medisch onzorgvuldig handelen, het aansprakelijk stellen van de arts of het ziekenhuis.
Aansprakelijkheid medische fout
Wie eist die bewijst. Als u een schadevergoeding wilt ontvangen voor de door u opgelopen schade, dan zult u moeten bewijzen dat het ziekenhuis of de arts daarvoor aansprakelijk is.
2. aansprakelijke stellen arts of ziekenhuis
U als patiënt die schade ondervindt door de medische misser moet zelf bewijzen dat u te maken heeft gehad met een medische fout. Voor het leveren van bewijs heeft u bewijsmateriaal nodig. Bij medische fouten door dokters is het medische dossier bewijsmateriaal nummer één. Het behandelcentrum, kliniek of ziekenhuis is verplicht u een kopie van uw eigen medisch dossier te leveren.
Uw dossier met uw medische gegevens en de gang van zaken rondom uw operatie of behandeling dient te worden beoordeeld door een medisch deskundige. Deze medische adviseur zal uw dossier beoordelen op de haalbaarheid voor een schadeclaim. Vaak zult u dit onderzoek zelf dienen te financieren.
Uw medische dossier is belangrijk bewijsmateriaal om te bewijzen dat er sprake is van een medische fout.
Indien er daadwerkelijke sprake is van een medische misser, dan kunt u de kosten van de ingeschakelde medisch adviseur terugvorderen in uw schadeclaim. U krijgt de onderzoekskosten dan weer terug van de verzekeraar van het ziekenhuis of de arts. De twee grootste aansprakelijkheidsverzekeraar voor de medische wereld zijn:
- MediRisk,
- CentraMed.
Ook als uw zaak niet voor de rechter komt, maar in onderling overleg met de aansprakelijkheidsverzekeraar wordt ‘opgelost’, dan kunt u ook uw onderzoekskosten opvoeren en vergoed krijgen.
Het bepalen en claimen van medische letselschade door een foutieve behandeling door uw arts is een lastig traject.
Als patiënt die te maken heeft gekregen met een falende arts of therapeut is een letselschade procedure niet altijd even makkelijk. Vooral omdat de vervolgschade, en daarmee de hoogte van de schadeclaim, vaak hoog is. Om de afwikkeling van medische incidenten voor gedupeerde patiënten te verbeteren, is er een gedragscode ontwikkeld: Gedragscode Openheid Medische Incidenten GOMA. Kijk of uw letselschade behandelaar deze gedragscode onderschrijft.
Het kan ook zijn dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van het ziekenhuis of de arts de aansprakelijkheid direct erkend. In dat geval is het aansprakelijk stellen voor een medische fout snel geregeld, maar dat betekent nog niet dat de schadeafhandeling snel geregeld is. Uw letselschade advocaat of letselschadebureau zal in onderhandeling gaan met de verzekeringsmaatschappij over de te vergoeden schadeposten en de hoogte daarvan.
Claimen schadevergoeding bij medische fout
De arts heeft een verwijtbare fout gemaakt. Er is medisch onzorgvuldig gehandeld. Dit is door een medisch adviseur onderzocht en de verzekeringsmaatschappij van het ziekenhuis of de arts heeft zijn aansprakelijkheid voor deze misser erkend. Als de tegenpartij aansprakelijk is, dan kunt u alle kosten als gevolg van de fout van de arts of behandelaar vergoed krijgen. Als u schade heeft opgelopen door de medische fout van uw arts, dan heeft u recht op een:
- schadevergoeding ter compensatie van alle extra kosten die u moet maken als gevolg van de fout van uw dokter,
- smartengeld vergoeding voor alle door u ondervonden pijn, verdriet en leed van de medische ingreep en de gevolgen daarvan voor uw dagelijks leven.
De schade kan dus bestaan uit materiële schade en immateriële schade. Omdat u als slachtoffer wettelijk ‘in dezelfde situatie teruggebracht moet worden als voor het ongeval’ mag u door onzorgvuldig handelen van uw behandelaar er financieel niet op achteruit gaan.
Stel de dokter of het ziekenhuis aansprakelijk en claim een maximale letselschade vergoeding voor de gevolgen van de medische fout.
Bij volledige aansprakelijkheid van uw arts of therapeut, dienen alle kosten die u extra moet maken als gevolg van de flater van uw behandelaar te worden vergoed.
Een schadevergoeding bestaat uit alle aantoonbare gemaakte onkosten. Kosten die u met een bonnetje, factuur, rekening of urenregistratie kunt aantonen. Smartengeld is een vergoeding voor gederfde levensvreugde. De psychische schade die u ondervindt door de gevolgen van de door uw dokter gemaakte misstap.
Schadevergoeding bij een medische fout
U kunt door de operatiefout, de verkeerde diagnose, de foutieve voorlichting, de verkeerde medicatie, etc. met allerlei onkosten komen te zitten die u, als de arts zijn werk goed had gedaan, niet had gehad. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan:
- parkeerkosten bij het ziekenhuis elke keer als u weer terug moet komen voor onderzoek en behandeling,
- gemiste inkomsten omdat u door de misslag van de arts gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt,
- het tijdelijk moeten stop zetten van de opleiding waar u mee bezig was waardoor u weer een jaar extra kosten maakt,
- hulp in de huishouding die u hebt moeten inhuren omdat u dit na de ingreep niet meer zelf kon oppakken,
- afgenomen kansen op een beter betalende baan omdat u met de opgelopen aandoening niet zo makkelijk meer kunt solliciteren,
- reiskosten naar de fysiotherapie en het ziekenhuis elke keer als u weer behandeld moet worden,
- eigen bijdragen aan de medicatie die u nodig hebt en moet bijbetalen bij de apotheek,
- extra verwarmingskosten omdat u door de stommiteit van uw arts de hele dag thuis zit,
- het moeten inhuren van een klusjesman omdat u de klusjes in huis niet meer zelf kunt uitvoeren, etc.
Allemaal extra te maken kosten die u niet had gehad als uw dokter niet zo had geblunderd. Kosten waar u een schadevergoeding voor wilt claimen. U kunt er namelijk niets aan doen dat u zich geconfronteerd ziet met al deze rekeningen door de medische fout van de arts.
Zorg dat u alle schade noteert. Alle kosten die u niet gehad zou hebben als de medische fout u niet was overkomen kunt u op uw schadestaat vermelden. Hoe groot of hoe klein deze kosten ook zijn.
Moet u meer printen omdat u meer rapporten of formulieren moet uitprinten of maakt u meer portokosten omdat u vaker moet corresponderen met uw letselschade advocaat, dan zijn dit ook kosten die u, als de ingreep goed was gegaan, niet gehad zou hebben.
Alle extra te maken onkosten komen voor een schadevergoeding in aanmerking als uw arts zijn aansprakelijkheid heeft erkend voor zijn gestuntel.
Smartengeld bij een medische misser
Een medische misser brengt niet alleen lichamelijk ongemak en financiële schade met zich mee. U kunt ook emotioneel lijden onder de verkeerd uitgevoerde operatie, de foutieve medicatie of de onjuiste voorlichting. Ook geestelijk en psychisch kan de schade als gevolg van de medische fout aanzienlijk zijn. Uw plezier in het leven kan danig verminderen door de gevolgen van de operatiefout of andere medische misstap. Verdriet, pijn, schaamte, angstgevoelens, onzekerheid kunnen uw leven beheersen na de medische blunder:
- schaamte voor de zichtbare littekens door de brandwonden als gevolg van de verkeerd ingestelde bestralingsapparatuur,
- verdriet omdat u niet meer met uw kinderen kunt spelen als voorheen door de verkeerde medicatie waardoor uw onderbeen verlamd is geraakt,
- pijn door de chronisch ontstekingen in uw bovenarm omdat de arts vergeten was antibiotica voor te schrijven,
- angststoornissen door de mislukte ingreep aan uw hersenen waardoor u regelmatig een epileptische aanval krijgt,
- pijn door de revalidatie en de herhaal operaties omdat u een verkeerde prothese is aangemeten, etc.
Allemaal psychische schade waarvoor u een smartengeld vergoeding kunt claimen. Bij het bepalen van de hoogte van de smartengeld vergoeding voor de medische fout wordt vaak gekeken naar eerdere gelijksoortige casussen uit het verleden. De letselschade bedragen zijn vaak niet al te hoog. De vergoedingen vallen patiënten die te maken hebben gehad met een falende arts vaak tegen.
Voorbeeld bedragen bij medische fouten
Eerdere casussen zijn vaak een richtlijn voor een letselschade vergoeding voor immateriële schade. De aard en ernst van het letsel speelt een belangrijke rol als het gaat om de hoogte van het bedrag.
Voorbeeld bedragen immateriële schadevergoeding medische fout
Letselschade bedrag: € 15.000,-
Aansprakelijkheid: ziekenhuis aansprakelijk voor zenuwletsel tijdens operatie
Een 58-jarige man heeft door de onzorgvuldige operatie zenuwletsel aan zijn been opgelopen. Hierdoor heeft de man aan beenkracht verloren, er is sprake van lichte verlammingsverschijnselen. Pas na een jaar enige herstel. Heeft zijn werk in zijn eigen restaurant moeten stop zetten. Kan zonder hulpmiddelen de trap niet meer op of af, hinder bij het lopen van lange afstanden, kan niet meer lang staan of op een ongelijk terrein lopen. Kan zijn favoriet hobby, het wandelen in de bergen. niet meer uitoefenen.
Letselschade bedrag: € 36.302,-
Aansprakelijkheid: ziekenhuis aansprakelijk voor onjuist gebruik medische apparatuur
Een 50-jarige man heeft tijdens een hartoperatie te maken gehad met een op niet juiste wijze aangesloten hart-/longmachine. Hierdoor is een luchtbel in de hersenen gekomen wat een infarct heeft veroorzaakt. Door het letsel in de hersenen wat hier het gevolg van was is de man volledig arbeidsongeschikt geraakt en moest zijn bedrijf verkopen.
Letselschade bedrag: € 3.403,-
Aansprakelijkheid: ziekenhuis aansprakelijk voor onjuiste diagnose
Een man heeft met pijn aan zijn ringvinger het ziekenhuis bezocht. Hier zijn twee rontgenfoto’s gemaakt. Er was echter verzuimt om ook, als gebruikelijk, een röntgenfoto van de zijkant te maken. Hierdoor is een botbreuk van de vinger gemist, waardoor de vinger niet op de juiste wijze is genezen en er artrose is opgetreden. De inschatting was echter dat de vinger sowieso niet meer dan voor 50% zou genezen. Om deze reden is een smartengeld vergoeding van 50% toegewezen.
Letselschade bedrag: € 58.991,-
Aansprakelijkheid: ziekenhuis aansprakelijk voor onzorgvuldige diagnose
Na een operatie aan de heup is er een infectie opgetreden. De infectie is veel te laat opgemerkt. Hierdoor moet de 63-jarige vrouw haar rechterbeen en rechter bekkenhelft laten amputeren. Ziekenhuis had de vrouw ook naar een ander ziekenhuis moeten doorverwijzen. Aanzienlijke beperkingen in haar dagelijks leven. In rolstoel zitten is moeilijk door de enkele bekken. Veel operaties en pijn gehad. Heeft ook fantoompijn en nachtmerries.
Letselschade bedrag: € 2.500,-
Aansprakelijkheid: arts aansprakelijk voor operatiefout
De man is geopereerd aan zijn rug waar hij pijn aan had. De pijn bleef na de operatie. Een tweede operatie bleek noodzakelijk toen bleek dat een uitstulping niet helemaal was verwijderd, terwijl dit wel had moeten gebeuren. Voor het ongemak en de onnodig geleden pijn wordt een smartengeld bedrag toegekend.
Letselschade bedrag: € 1.000,-
Aansprakelijkheid: arts aansprakelijk voor foute cosmetische behandeling
Een vrouw heeft een borstvergrotende operatie en een buikwandplastiek laten ondergaan. De cosmetische operatie was dusdanig slecht uitgevoerd dat de vrouw er een lelijk litteken op de buik aan overhield. Een klein litteken onder de bikinilijn was de afspraak met de cosmetisch arts. Door snel optredend vormverlies was ook een tweede operatie aan haar boezems noodzakelijk.
Uw arts of therapeut heeft een grove medische misser gemaakt. Een medische fout waar u nu de dupe van bent. U heeft schade die u allemaal vergoed wilt hebben! Wat moet u doen? Wat te doen bij een medische fout? Stel de dokter of het ziekenhuis direct aansprakelijk en claim een maximale letselschade schadevergoeding!
Informed consent is ook een medische fout
Als u als patiënt vooraf onvoldoende bent geïnformeerd over de risico’s en de mogelijke complicaties van de operatieve ingreep, dan is uw dokter schuldig aan schade door slechte informatievoorziening. Om de schade vergoed te krijgen moet u bewijzen dat:
- de schade door de operatie is ontstaan,
- u onvolledig of onvoldoende vooraf bent geïnformeerd,
- u van de operatie zou hebben afgezien als u wel goed geïnformeerd was geweest.
Als er schade is ontstaan door een operatiefout en u was van tevoren wel goed geïnformeerd geweest over de risico’s, dan had u van de operatie afgezien. Van informed consent is sprake als u vooraf niet voldoende informatie hebt gehad over de risico’s van de ingreep. Maak er altijd melding van als u denkt met een medische misser te maken te hebben gehad.
Samenvatting schadevergoeding bij een medische fout

Als u door een medische fout of medische misser schade oploopt, heeft u recht op schadevergoeding en mogelijk smartengeld. Maar wanneer heeft u recht op een financiële vergoeding en hoe een schadevergoeding medische fout claimen? Voordat u een schadevergoeding voor de medische fout krijgt, is er een lange weg te gaan.
Een vergoeding claimen voor schade veroorzaakt door een medische fout of medische blunder is geen eenvoudige zaak. Uw geduld wordt gedurende de procedure om een schadevergoeding te krijgen vaak behoorlijk op de proef gesteld. De eerste stap is de aansprakelijkheid van de arts of behandelaar voor de schade vaststellen .
Waar mensen werken worden fouten gemaakt, en dus ook in de gezondheidszorg. Het snijden in verkeerde delen van het lichaam, het verwisselen van lichaamsdelen en operatiemateriaal in het lichaam achterlaten komt regelmatig voor. Een hoop medische fouten worden begaan in de operatiekamers. Een groot deel van de door artsen gemaakte fouten kunnen worden herstelt of de patiënt herstelt er zelf weer van.
Andere koek is het als de patiënt door de medische fout van de dokter letselschade heeft opgelopen. Mogelijk heeft u als slachtoffer van de falende arts zelfs blijvend letsel aan de misstap van uw dokter overgehouden. Medische fouten komen om verschillende redenen voor:
- de diagnose wordt veel te laat gesteld,
- er is verkeerde medicatie is voorgeschreven,
- er zijn foutieve handelingen verricht tijdens de operatie,
- de huisarts heeft de patiënt niet naar een specialist doorverwezen,
- er is onvoldoende informatie gegeven over de gevolgen van de ingreep,
- de medische apparatuur is op onjuiste wijze gebruikt,
- de arts heeft een verkeerde diagnose gesteld,
- er is vooraf onvoldoende informatie over de risico’s gegeven,
- de patiënt is niet doorverwezen naar een ander ziekenhuis.
Medische fouten kunnen leiden tot letselschade. Als u langer in het ziekenhuis moet blijven, brengt dit voor u extra kosten met zich mee. Als u door het veroorzaakte letsel huishoudelijke hulp moet inschakelen, brengt dit extra kosten met zich mee. Als u door de falende arts geheel of gedeeltelij arbeidsongeschikt thuis komt te zitten, lopen voor u de gemiste inkomens snel hoog op.
U wilt als deze extra te maken kosten vergoed krijgen van het ziekenhuis of de arts. U wilt een schadevergoeding voor de medische fout die u is overkomen. Maar wanneer is er nu sprake van een medische fout. Het opgelopen letsel kan ook het gevolg zijn van een complicatie die is opgetreden.
- Kwam de ernstige infectie waardoor uw arm moest worden geamputeerd omdat er ongelukkigerwijs een agressieve bacterie infectie was ontstaan of kwam de uit de hand gelopen infectie omdat de arts vergeten was antibiotica voor te schrijven?
- Waren de brandwonden in uw gezicht die lelijke littekens hebben achtergelaten het gevolg van de normale gang van zaken bij een sterke bestraling of zijn de brandwonden ontstaan omdat de arts de bestralingsapparatuur verkeerd heeft ingesteld?
- Had u geweten dat de ooglidcorrectie bij u hoge risico’s op het raken van de zenuw en daarmee het verdwijnen van bepaalde emoties in uw gezicht tot gevolg zou hebben, dan had u de cosmetische operatie nooit door laten gaan. Heeft de arts u vooraf gebrekkige geïnformeerd of had u wel kunnen weten?
Wanneer is er sprake van een medische fout en wanneer is er sprake van een complicatie. Beide kunnen ernstige gevolgen hebben, maar bij een complicatie kan de arts niets verweten worden en is een schadevergoeding niet aan de orde. Bij een medische fout kan er een schadevergoeding geclaimd worden bij het ziekenhuis of de arts.
Lange weg te gaan bij claimen schadevergoeding medische fout
Is er letselschade opgelopen, dan komt de vraag om genoegdoening in de vorm van schadevergoeding medische fout of smartengeld snel boven. Maar voor medische missers geldt niet alleen dat er iets fout gegaan moet zijn, maar de medische fout moet ook nog eens bewezen kunnen worden. Schadevergoeding medische fout wordt alleen actueel als er bewijs ligt. De bewijslast van een fout van de dokter ligt bij de patiënt en niet bij de blunderende arts of het ziekenhuis.
Smartengeld en schadevergoeding bij een medisch fout
Als er een fout gemaakt is betekent dan niet meteen dat er iets fout gedaan is. En om een claim te kunnen indienen moet er werkelijk iets fout gegaan zijn. De dokter of andere hulpverlener heeft een zogenaamde ‘inspanningsverplichting’. Dit betekent dat deze zijn uiterste best zal doen om het resultaat zo goed mogelijk te krijgen. Een concreet resultaat van de behandeling kunt u als patiënt niet eisen. Dit is vaak van heel veel zaken afhankelijk. Indien de arts zich maximaal heeft ingespannen om u beter te krijgen en er treden toch complicaties op dan kunt u geen schadevergoeding medische fout eisen. De arts valt dan geen zogenaamde medische letselschade te verwijten.
Anders is het als de arts onzorgvuldig geweest is en een fout heeft gemaakt. Om uw claim gehonoreerd te krijgen moet u eerst aantonen dat de dokter ook daadwerkelijk onzorgvuldig is geweest. Hierbij moet u aantonen dat uw dokter als deze vergeleken wordt met een collega dokter, in dezelfde soort omstandigheden in ongeveer een gelijksoortig geval, een slechte prestatie heeft neergezet waardoor de medisch fout is ontstaan. Vervolgens moet u aantonen dat het letsel ook daadwerkelijk komt door deze onzorgvuldigheid. En dan moet u ook nog bewijzen dat er schade is. Een schadevergoeding medische fout is een lange weg met advocaten en medische adviseurs.
Bewijs verzamelen voor maximale schadevergoeding medische fout
Als u door toedoen van uw arts schade heeft geleden en uw arts heeft daadwerkelijk een medische fout gemaakt, dan is het nog geen uitgemaakte zaak. U zult uw zaak moeten gaan bewijzen. De bewijslast voor een schadevergoeding bij een medisch misser ligt bij de patiënt, u dus.
Schadevergoeding medische fout claimen: de bewijslast voor de fout van de arts ligt bij de patiënt.
Het is dus zaak als u merkt dat uw gezondheid lijdt onder de misser van uw dokter dat u zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt.
- Om te beginnen natuurlijk met uw medisch dossier. Uw dokter moet u een kopie van uw eigen dossier ter hand stellen.
- Vraag een second opinion aan bij een andere arts.
- Ga met elke klacht en beperking naar uw huisarts. Laat ook alles goed in uw medisch dossier noteren.
- Bewaar alle facturen, bonnetjes, brieven, e-mail, etc. U zult de schade moeten bewijzen.
Want één ding is zeker: verzekeringsmaatschappijen van ziekenhuizen en dokters zullen er veel aan doen om te voorkomen dat ze een schadevergoeding voor een medische fout moeten uitbetalen. De meeste ziekenhuis en klinieken zijn aangesloten bij de verzekeringsmaatschappijen MediRisk en CentraMed. Hoe ernstiger het letsel, hoe meer discussie over de vergoeding van de schade.
U kunt alleen een maximale schadevergoeding medische fout of medische misser krijgen als het ziekenhuis of arts volledig de aansprakelijkheid op zich heeft genomen. Alleen bij 100% aansprakelijk kunt u al uw letselschade volledig vergoed krijgen en een volledige schadevergoeding eisen.
Aantonen causaal verband tussen klachten en medische misser
Bij een medische misser dient u aan te tonen dat uw klachten en beperkingen het gevolg zijn van de fout van de dokter. Dit is een zogenaamd causaal verband. Dus als u tot de ontdekking komt dat uw dokter heeft zitten blunderen vraag dan zo snel mogelijk in een ander ziekenhuis een second opinion aan. Dan ligt dat in ieder geval vast. Vervolgens dient u met uw klachten en beperkingen met regelmaat uw huisarts te bezoeken. Laat deze in uw dossier deze klachten en beperkingen als gevolg van de medische fout goed in uw dossier vermelden.
Zo heeft u later bij uw claim om schadevergoeding bij de verzekeringmaatschappij de gevolgen van de letselschade netjes gedocumenteerd. Noteer alle klachten ook de kleine klachten. Deze kleine klachten kunnen veel later nog van belang zijn als er een relatie blijkt te zijn met uw mislukte operatie of foutieve diagnose.
Medisch foutief handelen: wanneer is er sprake van?
Als u bent behandeld en het resultaat van de behandeling is totaal niet naar uw zin, of is zelfs fataal afgelopen, dan is het niet zo dat er vanzelf sprake is een medische fout van de arts.
Een niet gewenst resultaat van een behandeling betekent niet meteen dat er fouten zijn gemaakt, hoe vervelend en ongemakkelijk of pijnlijk het resultaat van de behandeling ook is. Wanneer is er dan wel sprake van een foutief handelen? Een medische foutief handelen wordt altijd in juridische zin beoordeeld. Kort gezegd is er sprake van een medische fout als een andere arts uw behandeling beter zou hebben uitgevoerd dan uw eigen arts.
Als een redelijk bekwame en redelijk handelende andere arts de behandeling beter had gedaan, dan spreekt men van een medische fout. Als er dus sprake is van redelijke bekwaamheid bij de arts en deze handelde redelijk, in vergelijking met andere artsen, dan is er geen sprake van medisch foutief handelen.
Redelijk bekwaam en handelend zijn criteria voor medisch missers
Dus als een andere arts uw behandeling had gedaan en deze had minder schade veroorzaakt aan uw lichaam of deze arts had helemaal geen schade veroorzaakt, dan is er sprake van een medische fout.
Er is sprake van een fout als de arts onbekwaam handelde
De uitkomst van een medische behandeling staat niet altijd vast. Het succesvol afronden van bijvoorbeeld een operatie is voor een deel afhankelijk van de arts maar ook van uw eigen lichaam. De uitkomst van een behandeling is soms niet van te voren te bepalen.
- Er kunnen allerlei complicaties ontstaan waar de arts helemaal niets aan kan doen.
- Medicijnen kunnen bij u niet aanslaan.
- Er kunnen afstotingsverschijnselen optreden, etc.
Hier hoeft dan geen sprake te zijn van medische fouten. Echter, als de arts niet adequaat reageerde op complicaties of als de verkeerde prothese gebruikt is of als in uw dossier vermeld stond dat u voor de medicijnen allergisch was, dan is er wel weer sprake van een geneeskundige misser.
Er zijn verschillende wetten die u kunnen helpen:
- de Kwaliteitswet zorginstellingen,
- Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg,
- Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst,
- Wijzigingswet Burgerlijk Wetboek,
- Wet klachtrecht cliënten zorgsector,
- Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen.
Bij medische fout is het een lange weg tot vergoeding van de schade
Pas bij een aanwijsbare fout kan er sprake zijn van schadevergoeding medische fout. Als u van mening bent dat u materiële of immateriële schade heeft geleid, dan kunt u pas schadevergoeding of smartengeld claimen als u daadwerkelijk kan bewijzen dat er fouten zijn gemaakt. Dit proces van schade claimen is er eentje van een lange adem. Tot aan het daadwerkelijk uitkeren van de schade kan een aanzienlijke tijd in beslag nemen.
Schadevergoeding medische fout claimen is een langdurige aangelegenheid. Goed alles vastleggen en documenteren kan helpen bij de uiteindelijke schadevergoeding van de opgelopen schade.