U heeft een verkeersongeluk gehad met de leaseauto van het werk. U heeft daarbij aanzienlijk schade opgelopen. Wie gaat deze schade vergoeden? Wie is aansprakelijk en wie gaat alle kosten betalen? Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak?
Omdat de aanrijding plaatsvond terwijl u werkzaamheden verrichtte voor uw baas, is uw werkgever aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit de botsing. De schadevergoeding voor alle letselschade zal moeten worden betaald door uw werkgever.

Omdat u werkzaamheden aan het verrichten was voor uw werk, is het wettelijk bepaald dat het uw baas zijn verantwoordelijkheid is dat er geen ongelukken in het verkeer gebeuren. Bent u schuldig aan het ongeluk, dan is uw werkgever aansprakelijk. Dit is wettelijk geregeld omdat hier sprake is van een bedrijfsongeval. Ook is wettelijk geregeld dat uw werkgever goed verzekerd moet zijn als werknemers voor hun werk de weg op moeten.
Het maakt niet uit of u onvoorzichtig reed of een domme verkeersfout maakte, als u zich maar niet roekeloos gedraagde of de aanrijding opzettelijke veroorzaakte. Uw werkgever moet alle schade vergoeden. Lag de aansprakelijkheid bij het voertuig dat u heeft aangereden, dan is het de verzekering van deze bestuurder die de letselschade moet vergoeden.
Werkgever betaalt schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak
De stelregel is dat de aansprakelijkheid niet bij u, maar bij uw werkgever ligt als u:
- een aanrijding veroorzaakt in werktijd,
- voor uw baas werkzaamheden aan het verrichten was.
Dit kunt u ruim opvatten. Ook als u in uw vrije weekend nog even een pakketje bij een klant aflevert die in de buurt woont, bent u werkzaamheden aan het verrichten. Als u tijdens uw middagpauze nog even boodschappen gaat doen, dan valt dit onder werktijd.
Is de bestuurder die u heeft aangereden schuldig aan het ongeluk, dan is deze bestuurder aansprakelijk. Het is dan zijn verzekering die uw letselschade zal moeten vergoeden. U krijgt dus altijd een schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak. Als u voor uw baas met de auto van de zaak de weg op moet, zult u nooit voor hoge onkosten komen te staan als u gewond raakt bij een aanrijding. Of de derde partij of uw werkgever zal de schadevergoeding voor al uw letselschade onkosten betalen na een aanrijding met de auto van de zaak.
Verzekering werkgever betaalt schadevergoeding voor letselschade
Als u veel op de weg bent met de auto van de zaak, dan heeft u meer kans op ongelukken. Reden voor de wetgever om ervoor te zorgen dat het afsluiten van een uitgebreide letselschade verzekering voor medewerkers die de weg op moeten verplicht is voor werkgevers. Een schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak wordt altijd vergoed door de:
- inzittendenverzekering van de werkgever,
- wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever.
U kunt als werknemer nooit voor onverwacht hoge letselschade kosten komen te staan omdat u ernstig gewond bent geraakt door een aanrijding onder werktijd.
Om de verzekeringsgelden te innen moet u wel uw baas aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen letselschade. Daar hoeft u dus niet huiverig om te zijn. Uw baas is verzekerd als u een ongeluk onder weg gebeurt door zijn inzittenden verzekering (SVI-verzekering) en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Ondanks dat uw baas aansprakelijk is, wordt de schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak dus in zijn geheel betaald door de verzekeringsmaatschappij.
Hoogte van de schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak
U heeft bij de botsing met de auto van de zaak flinke letselschade opgelopen, maar wat krijgt u nu vergoed? Voor welke schadeposten krijgt u een schadevergoeding en voor welke onkosten niet? De regels voor de schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak zijn eenvoudig: u krijgt al uw onkosten door extra uitgaven als gevolg van de aanrijding vergoed.
Slachtoffers van een ongeluk die daar niet aansprakelijk voor zijn, mogen niet lijden door de financiële gevolgen van het ongeval. De aansprakelijke partij moet alle extra te maken kosten als gevolg van het ongeval vergoeden. Alle extra te maken kosten, alle gemiste inkomsten en alle onnodig te maken kosten komen voor een schadevergoeding in aanmerking.
Dit betekent dat u alle kosten, die op u afkomen als gevolg van het letsel wat u hebt opgelopen tijdens de aanrijding, zullen worden vergoed. Dit kunnen kleine kosten zijn als bijvoorbeeld extra belkosten of extra oppas voor de kinderen. Maar er kunnen ook grote schadeposten ontstaan. Als u arbeidsongeschikt bent geraakt zal uw werkgever een lager loon moeten aanvullen, inclusief alle vaste toelagen, vakantiegeld, eindejaaruitkering, etc. Voor alle extra kosten kunt u een schadevergoeding krijgen.
Materiële en immateriële schadevergoeding claimen bij werkgever
Na een ongeluk in het verkeer met de bedrijfsauto kunnen er een groot aantal schadeposten ontstaan. Dit is niet alleen schade waar u een bonnetje voor kunt laten zien, ook emotionele en geestelijk schade is een op te voeren schadepost die kan ontstaan. Een schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak kan bestaan uit een:
- materiële schadevergoeding,
- immateriële schadevergoeding.
Een materiële schadevergoeding zijn alle kostenposten waar u de portemonnee voor moet trekken. Dit kan van alles zijn. Van parkeergeld bij het ziekenhuis tot vergoeding van uw nutteloos geworden sportabonnement en van aanpassingen aan uw huis tot het vergoeden van de extra dure vakantie omdat u na het ongeluk met een rolstoel naar uw vakantiebestemming moet.
Een immateriële schadevergoeding is een schadepost voor al uw opgelopen psychisch leed. Geestelijke schade omdat u voor een deel het plezier in het leven is afgenomen door de gevolgen van uw letsel. Emotionele schade door pijn en verdriet omdat u:
- moet stoppen met uw favoriete hobby wat u altijd met heel veel plezier deed,
- door uw ernstige letsel maakt u eigenlijk geen kans meer op het vinden van een partner,
- zich enorm schaamt voor de vele ontsierende littekens op uw lichaam,
- uw baan moet opzeggen omdat u zich niet goed meer kunt concentreren,
- veel pijn heeft moeten lijden na de operatie en tijdens de revalidatie,
- u niet meer met uw kinderen kunt spelen zoals voor de aanrijding.
Als onderdeel van de schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak kunt u voor alle zogenaamde gederfde levensvreugde ook een financiële compensatie krijgen. Houdt u er wel rekening mee dat deze letselschade bedragen over het algemeen niet al te hoog zijn.
Geen schadevergoeding met drank op achter het stuur
U hoeft niet te rekenen op een schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak als u zich in het verkeer roekeloos heeft gedragen of de aanrijding met de bedrijfsauto opzettelijk hebt veroorzaakt. U bent dan zelf aansprakelijk. De verzekering keert dan niet uit. Als u met een slok op in uw leasewagen stapt, dan is er sprake van roekeloos rijden.
Als de verzekeraar van de inzittende verzekering van uw werkgever, met behulp van een blaastest van de verkeerspolitie, kan aantonen dat u met drank op achter het stuur zat, dan krijgt u geen schadevergoeding na aanrijding met auto van de zaak uitgekeerd.