U bent betrokken geweest bij een bedrijfsongeval. Een ongeluk op het werk heeft letselschade veroorzaakt. U wilt uw schade vergoed hebben. U wilt een maximale schadevergoeding van uw werkgever. Welke schadeposten kunt u claimen? Alle schadevergoeding na bedrijfsongeval voorbeelden.
Tijdens werktijd bent u slachtoffer geworden van een ongeval. Vaak heeft u direct met onkosten te maken als gevolg van het ongeluk. Beschadiging van uw eigendommen als horloge, bril en kleding maar ook vervoer naar het ziekenhuis of dokter. Gaandeweg uw herstelproces zult u erachter komen dat er steeds meer kosten bijkomen. Schadeposten waar u niets aan kunt doen, maar wel moet betalen.

U wilt een maximale schadevergoeding hebben voor alle kosten na het bedrijfsongeval. Voorbeelden van schadevergoeding na bedrijfsongeval of na een ongeluk tijdens werktijd zijn onder andere:
- verlies van zelfwerkzaamheid;
- huishoudelijke hulp;
- medische kosten;
- verlies van inkomsten;
- studievertraging;
- telefoonkosten;
- reiskosten.
Er zijn nog heel veel meer voorbeelden van schadevergoeding na bedrijfsongeval of ongeluk tijdens werktijd te noemen. U maakt snel meer onkosten dan u op het eerste gezicht denkt. Alle extra kosten die u zonder het arbeidsongeval niet had gehad, komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Hoe klein deze kosten ook zijn, als u deze onkosten extra moet maken als gevolg van het ongeval, dan moet de aansprakelijke partij deze betalen.
Claimen van vergoeding schade door ongeval in werktijd
Door uw werkgever aansprakelijk te stellen kunt u de schade vergoed krijgen. Een schadevergoeding na bedrijfsongeval hoeft uw werkgever zelden zelf te betalen. Een werkgever heeft vaak een bedrijfsongevallen verzekering afgesloten en het afhandelen van de schadeclaim gebeurt door de verzekeringsmaatschappij. U hoeft dan ook niet bevreesd te zijn uw werkgever aansprakelijk te stellen voor alle schade. U kunt gerust een ‘claim aan zijn broek’ hangen. Uw baas begrijpt ook wel dat u al deze schadeposten niet zelf betaald. Daarnaast heeft uw baas een bedrijfsongevallenverzekering die alle vergoedingen op zich neemt. Uw baas hoeft u niet zelf te betalen.
Er zijn weinig voorbeelden van uitkeringen van schadevergoeding na bedrijfsongeval waarbij de werkgever de claim van de werknemer kwalijk neemt. Naast een schadevergoeding voor materiële zaken (de zaken waar u een bon of nota van kunt overreiken) bestaat er ook een immateriële schadevergoeding die u bij uw werkgever kunt claimen. Indien u emotionele en psychische schade als gevolg van het bedrijfsongeval lijdt, dan kunt u hiervoor mogelijk een immateriële schadevergoeding, een zogenaamde smartengeld vergoeding, ontvangen.
Meer voorbeelden van schadevergoeding na bedrijfsongeval dan u denkt
Er komen veel schadeposten in aanmerking voor een schadevergoeding. Voorbeelden van schadevergoeding na bedrijfsongeval of arbeidsongeval zijn er te veel om op te noemen. Het hangt helemaal van uw persoonlijke situatie af of u nog meer voorbeelden kunt bedenken. Gaat u ervan uit dat alle extra kosten in aanmerking komen voor een vergoeding.
Alles wat u extra moet betalen. Dit kunnen ook kleine schadeposten zijn. Kosten zoals telefoonkosten omdat u door het bedrijfsongeluk meer moet bellen naar het ziekenhuis of apotheek of portokosten omdat u door uw letsel vaker iets moet opsturen. Maar ook kostenposten waar u waarschijnlijk helemaal niet aan denkt. Kosten van uw verwarming omdat u lang de hele dag thuis zit en dus vaker de verwarming aan heeft dan voor het bedrijfsongeval. Of wat denkt u van de hondenuitlaatservice die u extra moet inhuren omdat het niet meer lukt om altijd uw hondje uit te laten.
Allemaal voorbeelden van schadevergoeding na bedrijfsongeval of ongeval in werktijd. Het is dus zaak om een schriftje bij te houden waarin u alle kosten die u tegenkomt in noteert. Verzamel ook nota’s en bonnetjes. U hoeft overigens niet alle schadeposten met een schriftelijk bewijs te onderbouwen. Bij volledige aansprakelijkheid van uw werkgever krijgt u alles vergoed. U zou een dief van uw eigen portemonnee zijn als u niet alle schade claimt.
Voorbeelden schadevergoeding na bedrijfsongeval
Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van vergoedingen waarvoor u in aanmerking kan komen.
- Neem bijvoorbeeld de bekende schadepost huishoudelijke hulp. Als u na een ziekenhuis bezoek thuis komt met uw letsel, dan heeft u bijna altijd hulp nodig in de huishouding. Deze hulp wordt vergoed. Ook als een familielid, collega of vriendin u helpt met het huishouden, en er geen vergoeding voor krijgt, wordt deze schadepost toch vergoed.
- Een andere schadepost zijn de reiskosten. U moet uw therapeut bezoeken, u moet voor controles naar het ziekenhuis, naar uw huisarts, uw advocaat, het revalidatiecentrum. Allemaal extra kosten aan benzinegeld, parkeren of mogelijk de bus of taxi.
- Als u bent opgenomen in een ziekenhuis dan heeft u recht op een daggeldvergoeding. Ook bij opname in een revalidatiecentrum heeft u recht op een vergoeding per dag dat u opgenomen bent.
- Of u loopt vertraging met uw studie op door het bedrijfsongeval. Hierdoor moet u meer cursusgeld betalen, maakt u kosten aan extra boeken en leermiddelen.
- Er moeten wellicht aanpassingen aan uw auto of huis plaatsvinden. Hiervoor krijgt u ook een schadevergoeding.
- Voor alle extra medische kosten die u maakt door het arbeidsongeval krijgt u een schadevergoeding. Kosten die niet door de zorgverzekering worden vergoed, kunt u bij uw werkgever claimen.
- Extra fysiotherapie, uw eigen risico, speciale training of behandeling, medicijnen die maar gedeeltelijk worden vergoed, onkosten die uw aansprakelijke werkgever moet vergoeden.
Allemaal voorbeelden die voor schadevergoeding na bedrijfsongeval in aanmerking komen.
Nog meer voorbeelden van vergoedingen na een arbeidsongeval
Er zijn nog meer voorbeelden van schadeposten die voor een vergoeding in aanmerking komen te noemen.
- Over de schadevergoeding na een bedrijfsongeval moet uw werkgever, tenminste zijn verzekeringsmaatschappij, ook een rentevergoeding betalen. Deze zogenaamde wettelijke rente over de schadevergoeding gaat lopen vanaf de dag dat het ongeval op het werk plaatsvond.
- Als u speciaal iemand moet inhuren of iemand moet u helpen om uw kamer te schilderen, terwijl u dit vroeger altijd zelf deed, dan komt deze schadepost voor vergoeding in aanmerking.
- Als u studievertraging oploopt kunt u ook later starten met werken, waardoor u inkomsten misloopt en u ook langere tijd kosten maakt om uw diploma te halen. Ook dit wordt gezien als een schadepost en moet vergoed worden.
- Heeft u hulp nodig met het onderhoud van de tuin omdat uw letsel het niet meer toelaat om uw tuin netjes bij te houden? Ook deze kosten vallen onder de schadepost verlies van zelfwerkzaamheid.
- Klussen in huis die u voorheen zelf kon, en waar u nu na het arbeidsongeval hulp bij nodig hebt, komen voor een schadevergoeding in aanmerking.
- Extra kosten voor vakanties omdat u niet meer zo goed kunt kamperen met uw door het bedrijfsongeval opgelopen beperkingen. U moet een duurdere vakantie kiezen. Daar kunt u niets aan doen, dus ook deze letselschade schadepost moet vergoed worden.
Schadevergoeding na bedrijfsongeval? Door de uitgebreide zorgplicht is een werkgever vaak volledig aansprakelijk.
- Heeft u extra hulp nodig omdat het oppassen op de kinderen niet goed meer lukt door het arbeidsongeval? Ook deze oppaskosten kunt u meenemen in de schadeclaim naar uw baas zijn bedrijfsongevallen verzekering.
- Ook worden de kosten van rechtsbijstand vergoed. U kunt de onkosten van een letselschade advocaat of letselschadebureau of andere jurist opgeven als onkosten. U had immers deze onkostenpost niet gehad als u geen ongeluk tijdens werktijd had gehad. Daarom komt ook deze post voor vergoeding in aanmerking. De schade wordt echter alleen vergoed bij volledige aansprakelijkheid van uw werkgever. Bent u zelf voor een deel aansprakelijk voor het ongeval, dan moet u ook, de vaak hoge kosten van juridische bijstand, voor een deel zelf betalen.
Schadevergoeding voor verlies van inkomen
Een belangrijke schadepost is de zogenaamde inkomensschade. U kunt een tijd niet werken en u loopt daardoor schade op aan uw inkomen.
- U raakt mogelijk geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
- U krijgt uw jaarlijkse bonus niet meer uitbetaald.
- De voordelen van uw leaseauto heeft u niet meer.
- Uw overwerkvergoeding die u maandelijks ontving krijgt u niet meer.
- De bonus omdat u al zoveel dienstjaren heeft, komt te vervallen.
- Als u een jaar in de ziektewet zit, krijgt u nog maar 70% van uw inkomen. Na twee jaar komt u in de WIA en gaat uw inkomen er helemaal op achteruit.
U krijgt eenvoudigweg minder inkomen. Allemaal het gevolg van het ongeval. Ook voor inkomensschade als gevolg van het bedrijfsongeval krijgt u van uw werkgever een schadevergoeding.
Voorbeeld van smartengeld vergoeding na arbeidsongeval
Van alle voorbeelden van schadevergoeding na bedrijfsongeval of ongeluk onder werktijd is een smartengeld uitkering een speciaal voorbeeld. Zijn alle schadevergoedingen een compensatie voor de materiële schade, smartengeld is een compensatie voor de immateriële schade die u bij het arbeidsongeval hebt opgelopen.
Immateriële schadevergoeding na bedrijfsongeval is voor alle psychische en emotionele schade.
Smartengeld is een vergoeding voor al het leed, de slapeloze nachten, de pijn, het verdriet en de gevoelens van teleurstelling en depressiviteit waaraan u als gevolg van het arbeidsongeval hebt bloot gestaan. Een vergoeding voor alle geestelijke en emotionele schade die u heeft opgelopen op uw fatale laatste werkdag. Ook hiervoor kunt u in aanmerking komen.
Schadevergoeding na bedrijfsongeval voor economische kwetsbaarheid
Het kan zijn dat u na uw herstel weer gewoon aan het werk kunt. Weliswaar bent u niet meer helemaal de oude en ondervindt u beperkingen van het door u opgelopen letsel. Toch kunt u weer in uw oude werk terugkeren, ook al lukt niet alles meer zo goed als voor het arbeidsongeval. Er lijkt voor u niets aan de hand. U heeft geen inkomensschade, alle inkomsten komen weer op uw bankrekening, zoals dat binnenkwam voor uw arbeidsongeval.
Toch heeft u schade opgelopen. Als u namelijk om één of andere bedrijfseconomische reden uw baan verliest en u komt weer op de arbeidsmarkt, dan heeft u door uw beperkingen, die u door het arbeidsongeval hebt opgelopen, eenvoudigweg minder kans op een baan. U bent door het arbeidsongeval zogenaamd economisch kwetsbaar geworden, en dat merkt u als u op zoek moet naar een andere werkgever. Economische kwetsbaarheid is een bijzondere schadepost. Bij schadevergoeding na bedrijfsongeval of ongeluk op het werk is economische kwetsbaarheid, samen met smartengeld, een niet eenvoudig in geld uit te drukken schadepost. Vaak wordt de schade van economische kwetsbaarheid onder voorbehoud afgesproken met de verzekeringsmaatschappij. Mocht deze schade zich voordoen, dan wordt deze alsnog uitgekeerd.
Aansprakelijk stellen werkgever voor vergoeding schade bedrijfsongeval
Om voor een vergoeding van de schade in aanmerking te komen dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade van het arbeidsongeval. De aansprakelijkstelling is altijd de eerste stap die u moet nemen om in een letselschade procedure uw schade vergoed te krijgen. U doet dit schriftelijk. Pas als de aansprakelijkheid is erkend kunt u een schadeclaim indienen. Voor de schadevergoeding na bedrijfsongeval of schadevergoeding na ongeluk tijdens werktijd zal de schadeafdeling van de bedrijfsongevallen verzekeraar van uw werkgever de claim verder afhandelen.