Bent u aangereden door een scooter of brommer en heeft u daarbij verwondingen opgelopen? Of heeft u zelf een aanrijding veroorzaakt met een scooter of brommer? Wie vergoed uw schade bij een brommer ongeluk of scooter ongeval? Hoe zit het met de schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter in het verkeer?
Aanrijdingen met en ook door scooters en brommers komen veel voor. Er zit voor wat betreft de aansprakelijkheid een groot verschil welk ander voertuig bij de aanrijding is betrokken. Is een voetganger bij het oversteken door een scooter of brommer aangereden? Is een fietser op zijn fiets aangereden? Of heeft een scooter of brommer een aanrijding gehad met een auto, bus, vrachtauto, brommer, motor, scooter of een ander gemotoriseerde voertuig?

De aansprakelijke partij dient een schadevergoeding te betalen, maar dat is niet voor elk soort verkeersdeelnemer hetzelfde. De aansprakelijkheidsverdeling tussen ongevallen met voetgangers en fietsers is anders dan met andere gemotoriseerde voertuigen. Als het dus gaat om het vergoeden van de letselschade, dan zit er een verschil tussen de zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers, die veel kwetsbaarder zijn in het verkeer, en de sterke verkeersdeelnemers, die door het gemotoriseerde voertuig die ze besturen veel minder kwetsbaar zijn bij een ongeluk.
Bij het claimen van een schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter is dat van belang. Zwakke verkeersdeelnemers kunnen nooit volledig aansprakelijk zijn en krijgen altijd voor de helft hun schade vergoed, ook al was de aanrijding geheel hun eigen schuld. Dit is wettelijk zo geregeld om deze kwetsbare deelnemers in het verkeer extra te beschermen.
Aansprakelijkheid bij aanrijding scooter of verkeersongeval met brommer
Om ervoor te zorgen dat autobestuurders, motorrijders en buschauffeurs en andere gemotoriseerde voertuigbestuurders extra voorzichtig zijn met de in het verkeer kwetsbare voetgangers en fietsers heeft de wetgever ervoor gezorgd dat de bestuurders van gemotoriseerde voertuigen altijd minimaal voor de helft aansprakelijk zijn bij een aanrijding. Dit betekent dat bij een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer de voetganger of fietser altijd voor minimaal al de helft de schade vergoed krijgt.
De schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter wordt dan ook altijd minimaal voor de helft uitgekeerd, ook al heeft de zwakke deelnemer volledig schuld aan de aanrijding.
- Dus bent u als voetganger bij het oversteken door een scooter aangereden en u heeft volledig schuld omdat het stoplicht voor u op rood stond, dan krijgt u toch de helft van al uw letselschade vergoed.
Was het de scooter bestuurder die door rood reed, dan heeft u recht op een maximale schadevergoeding en krijgt u alle schade volledig vergoed. Als u met uw brommer een auto heeft aangereden die van rechts kwam, dan bent u meestal volledig aansprakelijk en moet u alle schade vergoeden. Bij een aanrijding tussen twee sterke verkeersdeelnemers wordt er naar de mate van aansprakelijkheid gekeken. Het kan ook zijn dat de rechter van mening is dat de autobestuurder rekening ermee had kunnen houden dat deze geen voorrang zou krijgen. De aansprakelijkheid verdeling kan dan mogelijk 90% voor de brommer bestuurder zijn en 10% voor de autobestuurder. De schadevergoeding wordt dan in dezelfde verhouding verdeeld.
Schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter claimen
Als u letselschade hebt opgelopen na een ongeluk wat veroorzaakt is door een ander, dan wilt u alle schade verhalen op deze tegenpartij. Om een schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter te claimen, dient u de tegenpartij eerst aansprakelijk te stellen voor alle door u opgelopen letselschade. Deze aansprakelijkstelling doet u per brief. Hierin geeft u aan:
- wat er gebeurt is,
- wat uw schade is,
- dat u de schade volledig vergoed wilt hebben.
Ook geeft u in uw schadeclaim aan dat u alle letselschade vergoed wilt hebben tot de medische eindtoestand is bereikt.
U kunt allerlei soorten van schadeposten opvoeren. Alle onkosten die u moet maken en die u zonder het ongeluk met de brommer of de scooter niet gemaakt zou hebben, komen voor een schadevergoeding in aanmerking. U kunt alle extra te maken kosten claimen. Een schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter kan aanzienlijk oplopen als u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt.
Als u inkomensverlies ondervindt door het letsel van de aanrijding, dan moet de tegenpartij dit vergoeden. U kunt zich voorstellen dat deze schadepost in de loop der jaren aanzienlijk kan worden. U kunt voor uw gemiste loon en alle daarbij horende zaken financiële compensatie ontvangen. Maar een schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter kan voor veel meer soorten van onkosten geclaimd worden. Het verlies van arbeidsvermogen is meestal wel de schadepost waar de hoogste letselschade bedragen in gaan zitten. Als de aansprakelijkheid door de tegenpartij wordt erkend, dan kunt u een maximale schadevergoeding van alle schade van het brommerongeluk of scooterongeluk claimen.
Voor welke schadeposten kunt u een schadevergoeding eisen
Als er letselschade ontstaat bij een aanrijding met een brommer of een scooter dan kunnen er een groot aantal schadeposten zijn die u kunt opvoeren voor een schadevergoeding. Voor alle extra kosten die u maar moet maken als gevolg van de aanrijding met de brommer of botsing met de scooter kunt u een schadevergoeding claimen. U kunt aan verschillende zaken denken:
- uw horloge, telefoon of bril die bij de brommer aanrijding of het scooter ongeluk stuk zijn gegaan;
- de eigen bijdragen van medicijnen en medische hulpmiddelen die u moet aanschaffen;
- de eigen bijdrage van uw ziektekosten verzekering die u in één keer kwijt bent;
- reiskosten naar het ziekenhuis of de parkeerkosten bij uw fysiotherapeut;
- financiële compensatie door verlies van inkomen omdat u niet meer volledig kunt werken;
- portokosten en telefoonkosten omdat u veel moet communiceren met uw letselschade advocaat;
- financiële bijdrage omdat u hulp in de huishouding nodig hebt;
- schadevergoeding voor de extra kosten aan kinderopvang;
- rechtshulpkosten voor het inhuren van een letselschade jurist of letselschade advocaat;
- compensatie van nutteloze onkosten als het doorlopende sportabonnement waar u niets aan heeft.
Alle mogelijke extra onkosten die u extra moet betalen door het het brommerongeluk of scooterongeluk komen voor een schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter in aanmerking, ook alle kleine onkosten. Om maar geen schadeposten te vergeten, kunt u het best dagelijks in een schriftje bijhouden wat voor onkosten u allemaal extra moet maken. Alles wat u normaal gezien niet zou betalen komt in aanmerking om te declareren bij de verzekeraar van de tegenpartij. Maar niet alleen een materiële schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter komt voor vergoeding in aanmerking, ook een smartengeld vergoeding kunt u als schadepost opvoeren.
Schadevergoeding voor psychische schade na ongeluk met brommer of scooter
U kunt na een brommer ongeluk of scooter ongeluk mogelijk ook een immateriële schadevergoeding eisen. Een financiële compensatie voor al het leed en verdriet wat u heeft moeten doormaken als gevolg van het ongeluk met brommer of scooter. De pijn van de behandeling, schaamte voor littekens, verdriet omdat u uw favoriete sport niet meer kunt beoefenen. Ook een immateriële schadevergoeding na ongeluk met brommer of scooter kunt u opvoeren in uw schadeclaim.