U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval en u heeft schade opgelopen, flinke schade. U wilt alle opgelopen letselschade helemaal vergoed hebben van de tegenpartij. Hoe nu een schadevergoeding verkeersongeval afwikkelen?
U wilt de schade van uw verkeersongeluk vergoed zien. Schadevergoeding van het verkeersongeval claimen dient u zorgvuldig te doen. U kunt na het verkeersongeval schade hebben aan uw auto of aan uw kleding, uw bril kan gebroken zijn, uw horloge kan zijn stuk gegaan zijn. Allemaal zaken die vervangen moeten worden. Maar u kunt ook lichamelijke schade hebben gekregen door het verkeersongeval.

Hierbij kunt u extra dokterskosten of therapeut kosten moeten maken die niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed. U zal wellicht regelmatig naar het ziekenhuis moeten reizen om de dokter te bezoeken. Mogelijk krijgt u in de toekomst nog meer klachten die nu nog niet zichtbaar zijn. Al met al kunnen de kosten oplopen. U wilt dan nog maar één ding: schadevergoeding verkeersongeval claimen.
Hoe de schadevergoeding verkeersongeval claimen
U heeft recht op een vergoeding van de schade na uw verkeersongeluk maar hoe moet u deze schadevergoeding nu gaan claimen? De eerste stap in de schadevergoeding verkeersongeval procedure is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij die u verantwoordelijk acht. De schuldvraag in een verkeerssituatie is vaak eenvoudig. Zijn volgens het politierapport de verkeersregels overtreden dan heeft deze verkeersdeelnemer schuld.
U moet dan wel aantonen dat de letselschade het gevolg is van verkeersongeval. Schadevergoeding verkeersongeval afwikkelen betekent vooral aansprakelijk stellen en aantonen dat de ander de schuld heeft. De veroorzaker van de letselschade dient een vergoeding aan het verkeersslachtoffer betalen. Eigenlijk dienen alle kosten te worden vergoed die het slachtoffer meer moet maken dan voor het verkeersongeval. Een schadevergoeding verkeersongeval wordt door de verzekeringsmaatschappij vergoed op het moment dat de aansprakelijkheid door de tegenpartij is erkend.
Schadeposten voor schadevergoeding verkeersongeval
Als u letselschade heeft ondervonden van een verkeersongeval dan kunnen verschillende kostenposten in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Verschillende kostenposten komen als schadevergoeding verkeersongeval kostenpost in aanmerking voor een vergoeding:
- kosten van opname in een ziekenhuis;
- kosten om u te begeleiden naar ander werk;
- hulp bij het onderhouden van de tuin;
- hulp bij het onderhoud van uw huis;
- compensatie omdat u minder kunt werken en dus minder inkomsten heeft;
- schadevergoeding voor minder pensioenopbouw;
- hulp bij het uitlaten van de hond;
- kosten voor het onderbreken van uw studie of cursus;
- extra medische kosten die niet vergoed worden;
- hulp bij het naar school brengen van de kinderen;
- wettelijke rente;
- de no-claim van de ziektekosten verzekering;
- hulp in de huishouding;
- kosten van een opname in een revalidatiecentrum;
- reiskosten naar het ziekenhuis;
- hulp bij het boodschappen doen;
- reiskosten naar therapie;
- extra medische kosten;
- smartengeld voor de emotionele en psychische schade.
Kortom alle kosten die u zonder het verkeersongeluk niet had gemaakt. Ook vrienden en familie die u helpen om de dagelijkse zaken voor elkaar te krijgen, kunnen als schadevergoeding verkeersongeval post worden opgevoerd.
Letsel en schade door het ongeval
U bent betrokken geraakt bij een ongeval in het verkeer. U bent aangereden of u heeft een aanrijding veroorzaakt. Een verkeersongeval waarbij letsel en schade is ontstaan. U wilt de opgelopen letselschade claimen en de ander aansprakelijk stellen voor het vergoeden van alle schade. U wilt een maximale schadevergoeding.
Wat nu te doen na een verkeersongeval? Welke acties moet u ondernemen? Hoe kunt u de schade van de aanrijding verhalen op de tegenpartij? Hoe krijgt u uw schade vergoed? Hoe letselschade door verkeersongeval claimen? Wat te doen bij een verkeersongeval en hoe de schade verhalen? Hoe kan ik een maximale vergoeding van de schade krijgen? Allemaal vragen waar u na uw verkeersongeluk mee zit.

Geen voorrang geven, te weinig afstand houden, rijden zonder licht, te snel rijden, een vreemd manoeuvre maken, geen richting geven, een verkeersfout met een aanrijding tot gevolg kan in een klein hoekje zitten. Belangrijk is dat u het verkeersongeluk goed documenteert. Zorg bijvoorbeeld dat u de contactgegevens van de andere bestuurder en mogelijke getuigen noteert. Ga ook altijd direct naar een dokter als u lichamelijke klachten ondervindt. Pijn na een auto-ongeluk of klachten na een ongeluk, ga direct naar een arts. Wacht hier niet mee en zorg dat alles goed in uw medische dossier vermeld wordt.
Schadevergoeding verkeersongeval claimen bij veroorzaker
Een procedure om een maximale schadevergoeding te claimen bij de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder start met het aansprakelijk stellen van deze tegenpartij. Als de aansprakelijkheid is erkend, kan letselschade van het verkeersongeval worden geclaimd. Daar komt wel het een en ander bij kijken.
Als de aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijk is erkend door de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder die het ongeluk heeft veroorzaakt, kunt u overgaan tot het claimen van de schade. Er zijn veel verschillende kostenposten die voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Het gaat er hierbij om dat u alle kosten kunt claimen die u niet had gemaakt als het verkeersongeval niet had plaatsgevonden. Alle extra kosten die u door uw opgelopen letsel moet maken komen voor een letselschade vergoeding in aanmerking. Dit kunnen grote kostenposten zijn als bijvoorbeeld uw inkomensschade omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, maar ook kleine posten als het inhuren van een honden uitlaatservice omdat u dat zelf niet meer kunt.
Uw werkgever is aansprakelijk voor uw letselschade als u in werktijd een aanrijding heeft gehad.
Niet alleen kunt u materiële schade claimen maar ook immateriële schade. Immateriële schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd. Een vergoeding voor de zogenaamde gederfde levensvreugd. Een schadevergoeding voor alle pijn, ellende en verdriet die het gevolg waren van het verkeersongeval, bijvoorbeeld:
- de pijn tijdens de oefeningen bij de fysiotherapeut;
- het ernstige gevoel van schaamte door de ontsierende littekens;
- het verdriet omdat u uw favoriete sport niet meer kunt uitoefenen.
Kortom een compensatie voor alle emotionele en psychische schade die u heeft opgelopen.
Mogelijk veel kostenposten voor letselschade claim
Er zijn vele kostenposten die in aanmerking komen voor een letselschade bedrag ter compensatie van de door u gemaakte kosten.
- De hoogste kostenpost is wel de inkomensschade die u lijdt door het ongeluk.
U kunt een tijd of wellicht helemaal niet meer werken. Hierdoor loopt u van alles mis wat vergoed moet worden. Denk u hierbij aan korting op uw loon omdat u ziek bent. Maar ook aan het gemis van de voordelen van uw leaseauto die u moet inleveren, of de jubilea uitkering die u mis loopt. Allemaal als gevolg van het verkeersongeval waar u buiten uw schuld bij betrokken bent geraakt.
- U moet vervoerskosten naar het ziekenhuis of fysiotherapeut maken.
- Wellicht moet u hulp inhuren voor het schoonhouden van uw huis of het onderhouden van uw tuin. Dit kunt u door het ongeval zelf niet meer.
- Ook rechtshulp kosten worden vergoed. Als u een letselschadejurist of letselschade advocaat inhuurt worden zijn kosten meegenomen in de schadeclaim. Als u niet betrokken was geraakt bij het verkeersongeval had u deze rechtshulp immers niet nodig gehad.
- Denkt u ook aan sportabonnementen die wel doorlopen maar waar u geen gebruik van kunt maken.
- De opleiding waar u mee bezig was kunt u niet meer op tijd afronden. Dit brengt ook kosten met zich mee.
- Zelfs uw energiekosten kunt u opvoeren. U zit immers ongewild thuis en maakt meer stookkosten dan u had gedaan als u geen verkeersongeval had gehad.
Alle extra kosten die u moet maken, hoe klein ook, komen in aanmerking voor een schadevergoeding.
Verzamel zo veel mogelijk bewijs van het ongeluk
Als de aansprakelijkheid niet erkend wordt zal u moeten bewijzen dat de bestuurder van het voertuig fout zat. Dat de tegenpartij schuldig is aan het verkeersongeluk. Dan is van toepassing ‘wie eist, bewijst’. Als u van mening bent dat de andere schuldig is en u wilt een schadevergoeding van de andere hebben dan dient u zijn schuld te bewijzen.
Verzamel dus namen en contactgegevens van getuigen, maak foto’s van de plek, de schade, remsporen, etc. Ga direct naar de dokter en wacht niet een paar dagen. Zorg dat alles netjes in uw medisch dossier komt te staan. Daarnaast bewaar alle bonnetjes en maak een dagboekje waarin u alle kosten die u extra moet maken nauwkeurig bijhoudt.
Voorbereiden eis tot schadevergoeding verkeersongeval
Vul altijd het Europees schadeformulier in. Dit formulier dient door beide partijen te worden ingevuld, hoe groot of klein uw verkeersongeval ook is. Heeft u geen schadeformulier bij de hand schrijf dan dezelfde gegevens (namen, kentekens, contactgegevens, situatieschets, etc) op een papier en ondertekend door beide partijen. Denk u er bij het verkeersongeval om een politierapport op te laten stellen. Bij voorkeur op de plek van het ongeval. Voor het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is het prettig als de politie in zijn rapport de veroorzaker van de letselschade heeft bepaald. Bij een schadevergoeding voor een ongeval in het verkeer dient u bij voorkeur zo veel mogelijk vast te leggen en zo veel mogelijk bewijs te verzamelen. De foto faciliteit op uw mobiele telefoon kan u hierbij goede diensten verlenen.