Veel werknemers kunnen op hun werk in aanraking komen met oplosmiddelen: schilders, laboratoriummedewerkers, automonteurs, drukkers, nagelstudio personeel, tapijtleggers, medewerkers in de chemische industrie, etc. Deze mensen lopen allemaal kans op het oplopen van de schildersziekte OPS Organische Psychosyndroom.
Alle mensen die werken met oplosmiddelen als verf, lijm, schoonmaakmiddelen, lak komen in aanraking met vluchtige stoffen als thinner, terpentine (peut) tolueen, ammoniak, benzeen, wasbenzine, etc. lopen gezondheidsrisico’s. Uw werkgever moet zorgen voor een veilige omgeving om te werken, waarbij oplosmiddelen uw gezondheid niet mogen aantasten.

Schildersziekte OPS wordt ook wel Organische Psychosyndroom genoemd en is een vergiftiging door oplosmiddelen die het zenuwstelsel hebben aangetast. Oplosmiddelen zijn zeer schadelijk. Toch worden deze middelen op grote schaal gebruikt.
OPS of Organische Psychosyndroom is niet duidelijk herkenbaar
In eerste instantie is vaak onduidelijk dat het om de schildersziekte of OPS gaat. U krijgt last van hoofdpijn, wordt snel moe, bent prikkelbaar, kunt zich moeilijk concentreren en raakt vergeetachtig en depressies. De beschadiging van de hersenen kan leiden tot een beginnende vorm van dementie.
Andere namen voor schildersziekte: Psychosyndroom, OPS, Toxische Encephalopathie, CTE, Organisch Psycho Syndroom of OPS/CTE.
Als u er op tijd bij bent verdwijnen de schildersziekte OPS klachten vanzelf als u niet meer met de schadelijke stoffen werkt. Is dat niet zo dan bent u te langdurig blootgesteld aan deze oplosmiddelen (solventen) en is er onherstelbaar hersenschade ontstaan door het werken met deze vluchtige stoffen en heeft u een ernstige vorm van OPS.
Schildersziekte OPS op uw werk opgelopen
Als u OPS heeft opgelopen dan gaat uw werkgever vaak niet vrijuit in een letselschade procedure. Er is sprake van een bedrijfsongeval waarbij uw werkgever een zorgplicht naar u toe heeft. U bent langdurig blootgesteld aan vluchtige chemische stoffen en u heeft een ziektebeeld ontwikkeld. Volgens de wet heeft de werkgever een aanzienlijke zorgplicht ten opzichte van zijn werknemer. De werkgever is verantwoordelijk voor een:
- veilige werkplek
- en veilige werkomstandigheden.
Hiermee dient hij te voorkomen dat zijn werknemer het Organische Psychosyndroom oploopt en schade lijdt in de uitoefening van zijn werk. Bovendien heeft de werkgever de plicht om de re-integratie te regelen van werknemers die deze aandoening hebben opgelopen. Uw werkgever heeft in de Arbo wet vastgelegde wettelijke verplichtingen bij het werken met oplosmiddelen.
Regels gebruik oplosmiddelen ter voorkoming van Organische Psychosyndroom
In de Arbo wet zijn een aantal voorschriften waar uw werkgever zich aan moet houden. Zo is uw werkgever verplicht om u goed voor te lichten over het gebruik van gevaarlijke stoffen. Uw werkgever moet u informeren hoe ermee te werken en wat de gevaren van het werken met deze gevaarlijke stoffen is. Op de werkplek moet de verontreinigde lucht worden afgevoerd en er moet schone lucht worden aangevoerd. Er moeten u afdoende beschermingsmiddelen ter beschikking worden gesteld. Ook moet uw werkgever duidelijk in kaart brengen hoe lang en in welke mate u bent blootgesteld aan de oplosmiddelen. De maximaal aanvaarde concentratie (MAC-waarde) mag niet worden overschreden en het gebruik van de gevaarlijke stoffen moet zoveel mogelijk worden vermeden of er dienen alternatieven te worden gebruikt.