U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval en hebt schade opgelopen. U bent door het ongeluk gewond geraakt. U wilt weten hoe het zit met de schuldvraag. Wie is aansprakelijk voor het ongeluk? Wie is schuldig en moet betalen voor alle schade. Schuld bij verkeersongeval en aansprakelijkheid van de schuldige.
Door rood licht rijden, geen voorrang van rechts geven, van achteren op iemand inrijden, geen voorrang geven op voorrangsweg, te hard rijden, niet opletten bij het oversteken, de schuld bij verkeersongeval of aanrijding is vaak wel snel duidelijk. Maar wie de schuldige is bij een ongeluk in het verkeer, hoeft niet degene die zijn die alle schade moet betalen. Als iemand volledig en zonder enige twijfel schuldig is, betekent dat niet dat deze ook volledig aansprakelijk is voor de schade.

Schuld bij verkeersongeval hoeft niet te betekenen dat er ook sprake is van volledige aansprakelijkheid voor alle letselschade die is ontstaan bij het ongeluk. Wordt er in strijd met de verkeersregels deelgenomen aan het verkeer dan is de schuld duidelijk, de aansprakelijkheid en daarmee de schadevergoeding, hangt af van de soort verkeersdeelnemer:
- kind;
- fietser;
- scooter;
- voetganger;
- brommer;
- vrachtwagen;
- auto;
- bus;
- brommer.
Deze verkeersdeelnemers kunnen allemaal schuldig zijn, maar de aansprakelijkheid hangt af van wie er bij de aanrijding betrokken is geweest. Wie in welke mate aansprakelijk is, bepaalt tevens wie in welke mate een schadevergoeding krijgt. Schuld bij verkeersongeval of aanrijding in het verkeer hoeft dus niet te betekenen dat u geen recht op een vergoeding van de schade hebt. Ook bij duidelijke eigen schuld kunt u aanspraak maken op vergoeding van de schade door de tegenpartij die u heeft aangereden.
Schuld bij een verkeersongeval en de zwakke verkeersdeelnemer
De wegenverkeerswet maak onderscheidt tussen:
- zwakke verkeersdeelnemers en
- sterk verkeersdeelnemer.
Deze verkeersdeelnemers worden ook wel:
- kwetsbare deelnemers aan het verkeer en
- minder kwetsbare deelnemers aan het verkeer genoemd.
De wet stelt dat de zwakke kwetsbare verkeersdeelnemers meer beschermd moeten worden in verkeerssituaties dan die minder kwetsbaar zijn.
- Voetgangers en fietsers zijn de zwakke verkeersdeelnemers.
- Alle overige gemotoriseerde voertuigen als de auto, scooter, brommer, vrachtauto, bus, motor, bestelbus zijn de sterkere verkeersdeelnemers.
U kunt zich voorstellen dat bij een aanrijding, fietsers en voetgangers veel ernstiger letsel aan het verkeersongeluk zullen overhouden dan de gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Om deze extra te beschermen heeft de wetgever bepaald dat voetgangers en fietsers nooit volledig aansprakelijk kunnen zijn aan een ongeluk met een gemotoriseerd voertuig.
De schuld kan volledig liggen bij de overstekende voetganger of bij de door rood licht rijdende fietser, maar deze kunnen nooit volledig aansprakelijk zijn. Hoe schuldig ze ook zijn aan de door hun gecreëerde verkeerssituatie, zij zullen nooit volledig aansprakelijk zijn voor de schade, ook al heeft de fietser of voetganger schuld aan de aanrijding.
Verdelen van schuld bij verkeersongeval met voetganger en fietser
Ondanks dat de voetganger of fietser schuldig is aan de aanrijding, ligt de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval met bijvoorbeeld een auto minimaal altijd voor 50% bij de automobilist. De bestuurder van de auto is altijd minimaal voor de helft aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser of voetganger, ongeacht de schuld. De fietser of voetganger is nooit meer dan 50% aansprakelijk ook al:
- reed de fietser door rood licht;
- stak de voetganger zonder op te letten de weg over;
- gaf de fietser geen voorrang van rechts;
- stak de voetganger de weg over ook al stond het voetgangers stoplicht op rood.
De schuldvraag speelt dan geen rol. Dit betekent dat de zwakke verkeersdeelnemer ook altijd minimaal de helft van zijn letselschade vergoed krijgt. Lag de schuld van het verkeersongeval in zijn geheel bij de automobilist, dan is er sprake van volledige aansprakelijkheid en wordt er een maximale schadevergoeding van 100% uitgekeerd.
Schuld bij verkeersongeval? Wie schuldig is en moet betalen voor de schade hangt van de soort verkeersdeelnemer af.
Het is ook mogelijk dat een rechter besluit dat als de auto geen voorrang heeft gegeven, en dus de schuldige van het verkeersongeval is, toch de aansprakelijkheid op 80% zet in plaats van 100%. Als de rechter van mening is dat de fietser enig verwijt is te maken dan kan deze besluiten de fietser voor 20% als schuldig te zien. De fietser moet dan 20 % van de letselschade zelf betalen. Maar als gezegd, de fietser kan bij een aanrijding nooit meer dan 50% aansprakelijk zijn. De fietser krijgt dus altijd minimaal de helft van de letselschade vergoed.
Schuld bij verkeersongeval tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers
Als er een aanrijding plaatsvind:
- tussen een scooter en een auto,
- tussen twee auto’s,
- tussen een brommer en een vrachtauto,
- tussen een bus en een auto,
- tussen een scooter en een vrachtauto,
dan is de mate van schuld aan het verkeersongeval bepalend voor de aansprakelijkheid en daarmee voor de schadevergoeding. Had de auto volledig schuld aan de aanrijding dan moet deze de schade volledig vergoeden. Bepaalt de rechter dat de scooter voor 80% schuld heeft aan het verkeersongeval met de vrachtauto, dan is de scooterbestuurder voor 80% aansprakelijk en wordt de letselschade voor 80% vergoed. De vrachtwagen bestuurder moet dan voor 20% zijn schade uit eigen zak betalen.
Bij niet zwakke verkeersdeelnemers is de schuld bij verkeersongeval of aanrijding bepalend voor de aansprakelijkheid en daarmee voor de schadevergoeding.
Jonge kinderen die schuld hebben aan een ongeluk in het verkeer
Zijn fietsers en voetgangers in de Wegenverkeerswet beschermt door hun status als zwakke verkeersdeelnemer, jonge kinderen zijn nog meer wettelijke beschermd in het verkeer. Kinderen kunnen zich door hun jonge leeftijd nogal onvoorzichtig in het verkeer gedragen, ze kunnen gevaarlijke verkeerssituaties veel moeilijker inschatten.
- Kinderen zijn als zeer kwetsbare verkeersdeelnemers en daardoor nooit aansprakelijk.
Ook al zijn ze door hun gedrag in het verkeer volledig schuldig aan het verkeersongeval, kinderen jonger dan 14 jaar zijn nooit aansprakelijk. De boodschap die de werkgever hiermee geeft, is dat alle deelnemers in het verkeer zeer voorzichtig moeten zijn met kinderen.

Ook al hebben kinderen volledig schuld bij verkeersongeval of aanrijding, en kon u als automobilist er helemaal niets aan doen dat u het kind heeft aangereden, toch ligt de aansprakelijkheid en daarmee de vergoeding van de schade bij de automobilist.
Letselschade opgelopen bij het verkeersongeval
Om de letselschade die bij een verkeersongeval is ontstaan te claimen, dient u de wederpartij aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen letselschade. Als de schuld bij verkeersongeval of aanrijding duidelijk is en de aansprakelijkheid is erkend, dan kunt u de schade claimen. Bent u voor een deel schuldig of voor een deel aansprakelijk, dan kunt u aanspraak maken op dat deel van de schadevergoeding. Indien u een SVI-verzekering heeft afgesloten, dan wordt alle schade bij een verkeersongeval gedekt, ook als het ongeluk door uw eigen schuld is ontstaan. U krijgt dan al uw letselschade volledig vergoed, hoe het ongeluk ook gebeurt is.
Meest gestelde vragen over een aanrijding
U heeft een verkeersongeval gehad waar geen andere verkeersdeelnemer bij betrokken was. U bent van de weg geraakt en hebt schade opgelopen. Als u zelf de oorzaak van het ongeluk bent, dan bent u ook zelf aansprakelijk voor alle schade. Of u van de verzekering iets terugkrijgt, hangt af van de soort van verzekering die u heeft afgesloten. De letselschade van uw passagiers wordt altijd vergoed.
U heeft een verkeersongeluk gehad met uw motor. U heeft daarbij letselschade opgelopen en u wilt een schadevergoeding voor alle kosten die u door het motor ongeluk heb moeten maken. Als degene die het ongeval heeft veroorzaakt volledig aansprakelijk is voor het ongeval, dan krijgt u al uw schade vergoed. Bent u zelf voor een deel aansprakelijk, dan krijgt u ook maar een deel van de schade vergoed.
Als u een verkeersongeval hebt gehad met uw scooter en u bent aansprakelijk voor het ongeluk, dan draait u volledig op voor alle schade. Scooters worden in tegenstelling tot fietsers en voetgangers niet gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. De aangepaste aansprakelijkheidsregels zijn voor scooterrijders niet van toepassing. Bij een ongeval gelden de normale aansprakelijkheidsregels.