U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval met meerdere voertuigen. De aansprakelijkheid is niet duidelijk, maar ligt zeker niet bij u. Niemand wil de aansprakelijkheid erkennen. Hoe krijgt u dan toch uw schade snel vergoed? Dat doet u via de schuldloze derde regeling. Wat is dat en wat betekent deze regeling voor uw situatie?
De schuldloze derde regeling is bij uitstek een regelgeving bij een verkeersongeluk waar een passagier van een auto of een inzittende van een bus zijn voordeel mee kan doen. Het kan gebeuren dat er een aanrijding ontstaat tussen verschillende auto’s of tussen een auto en een touringcar of bus waarbij een passagier gewond raakt.

Deze loopt letselschade op en wil zijn schade vergoed zien van de aansprakelijke automobilist of busmaatschappij.
- Maar wat nu als geen van de betrokken bestuurders hun aansprakelijkheid willen erkennen?
- Hoe komt de schuldloze passagier van de auto of van de bus dan aan zijn schadevergoeding voor alle opgelopen letselschade?
- Niemand erkend aansprakelijkheid, bij wie moet de passagier die geen enkele schuld heeft aan het ongeval zijn schade claimen?
Om niet met de letselschade kosten te blijven zitten zolang er geen duidelijkheid is, wat mogelijk een hele lange tijd kan duren, is er een schuldloze derde regeling die ervoor zorgt dan één van de betrokken bestuurders, direct en ongeacht de aansprakelijkheid, de schadeclaim voldoet.
Hoe werkt de schuldloze derde regeling
Als voor de passagier die ongewild en zonder enige schuld betrokken is geraakt bij een aanrijding niet duidelijk is bij wie zijn schade te verhalen omdat de betrokken partijen geen aansprakelijkheid willen erkennen, dan kan de schuldloze passagier zelf een partij aanwijzen die de schade moet vergoeden. De aangewezen partij kan dan later, als de aansprakelijkheid duidelijk is geworden en deze niet bij deze aangewezen partij ligt, de uitgekeerde schade aan de passagier verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet de schuldloze derde regeling.
De schuldloze derde mag zelf een betrokken partij uitkiezen die de schade moet vergoeden en hoeft niet te wachten met het claimen van de schade tot bepaald is wie aansprakelijk is. Dat is prettig omdat aansprakelijkheidsdiscussies erg lang kunnen duren als iedereen de aansprakelijkheid afwijst. Het Verbond van Verzekeraars heeft in bedrijfsregeling 7 geregeld dat de eerst die de schuldloze inzittende op een schadevergoeding aanspreekt de schade moet voorschieten, vooruitlopend op een definitieve erkenning van de aansprakelijkheid door één van de partijen.
Schuldloze Derde Regeling na busongeval
Bij een ongeval in het verkeer met een bus en meerdere auto’s kan een passagier die gewond is geraakt bij de aanrijding de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade. Als de busmaatschappij echter van mening is dat deze niet aansprakelijk is, en het ook niet duidelijk is wie van de andere auto’s aansprakelijk is voor de schade, staat de buspassagier met lege handen en mogelijk hoge letselschade kosten. Dit terwijl de passagier van de bus in zijn geheel geen schuld heeft aan de aanrijding. De passagier van de bus of de touringcar kan dan een beroep doen op de schuldloze derde regeling en kan naar keuze de busmaatschappij of de bestuurders van één van de betrokken auto’s als regelend verzekeraar de letselschade laten vergoeden.
Regelend verzekeraar wikkelt de schade af
Als de schuldloze passagier die letselschade heeft opgelopen één van de bestuurders die betrokken waren, aanwijst als degene die de schadeclaim moet voldoen, dan wordt dit de regelend verzekeraar genoemd en is daarmee verplicht de schaderegeling ter hand te nemen. In het Verbond van Verzekeraars is dit in onderling afgesproken. De afrekening tussen de voorgeschoten schadevergoeding voor de passagier door de regelend verzekeraar en de uiteindelijke aansprakelijke partij vindt onderling na de definitieve aansprakelijkheidsbepaling plaats.
Ook actieve schaderegeling bij tweede ongeval
Ook als er sprake is van een tweede ongeval is er door de verzekeraars onderling afgesproken dat er een regelend verzekeraar kan worden aangewezen die de schadeclaim op voorhand afhandelt. Want ook bij een tweede ongeval kan er een aansprakelijkheidsdiscussie ontstaan. Iemand is betrokken geraakt bij een auto ongeval en heeft daarbij een whiplash opgelopen. Enkele weken daarna komt het whiplash slachtoffer ongelukkig ten val op zijn werk waarbij zijn hoofd opnieuw heen en weer geslingerd wordt.
De verzekeraar van het bedrijf waar het tweede ongeval plaatsvond verwijst direct naar de aansprakelijke partij van het eerdere auto ongeluk. Het letsel is niet tijdens het ongeval op het werk ontstaan, dat was er al, zal de bedrijfsverzekeraar zeggen. Het gevolg zal een langdurige aansprakelijkheidsdiscussie zijn tussen de verzekeraars waar het whiplash letsel nu is ontstaat. Het gevolg is dat het slachtoffer geen cent aan schadevergoeding uitgekeerd krijgt. Ook dan is schuldloze derde regeling van toepassing en wordt er door het slachtoffer een regelend verzekeraar aangewezen die de schade direct vergoed.
Onschuldig derde wordt altijd geholpen door de regeling
De schuldloze derde regeling heeft tot doel de onschuldige derde partij niet nog meer slachtoffer te maken dan deze al is. Ook al is de bestuurder van de eigen auto of bus volgens het schuldloze slachtoffer niet aansprakelijk aan het ongeval of is de bestuurder een familielid of echtgenoot, toch kan het slachtoffer er zelf voor kiezen de verzekeraar van de bestuurder van de eigen auto aan te stellen als regelend verzekeraar en zijn verzekering alle schade te laten uitbetalen.