U bent betrokken geraakt bij een scooterongeluk. U heeft daarbij flinke letselschade opgelopen. U wilt deze schade vergoed hebben. U wilt een schadevergoeding ontvangen van de tegenpartij. Alles over vergoeding van schade bij ongeluk met scooter.
Een scooterbestuurder is bij een verkeersongeluk veel kwetsbaarder dan de bestuurder van een auto. De kans op flinke letselschade is bij een ongeluk met scooter of brommer dan ook veel groter. Bij een botsing met een auto is de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij dan ook niet zo scheutig als het gaat om het accepteren van de, al dan niet volledige, aansprakelijkheid. Het erkennen van de aansprakelijkheid is nodig om een schadevergoeding te kunnen claimen voor alle letselschade, zowel de materiële schade als de immateriële schade.

Omdat bij een scooter of brommer geen sprake is van een kwetsbare verkeersdeelnemer is degene die het ongeluk heeft veroorzaakt ook volledig aansprakelijk voor de schade. Neemt niet weg dat er bij elke letselschade zaak waar letselschade bedragen moeten worden uitgekeerd, geprobeerd kan worden om slechts gedeeltelijke de aansprakelijkheid te erkennen. Een volledige schadevergoeding voor de aanrijding met de scooter is dan niet aan de orde.
Wie is aansprakelijk bij een ongeluk met scooter of brommer
In artikel 185 van de WvW is bepaald dat de mate waarin er sprake is van aansprakelijkheid onderscheid moet worden gemaakt tussen beschermde verkeersdeelnemers en die dat niet zijn. Een aanrijding tussen een auto en een voetganger kan voor ene verkeersdeelnemer zeer ernstige letselschade met zich meebrengen in tegenstelling tot de ander. Als er geen sprake is van een overmacht situatie zal om deze reden motorvoertuigen altijd minimaal voor de helft de schade moeten vergoeden.De auto krijgt ten opzichte van de voetganger dus altijd minimaal voor de helft de schuld, ook al heeft de autobestuurder totaal geen schuld aan het verkeersongeval.
Voor een aanrijding met kinderen gaat de Wegenverkeerswet nog een stap verder. Bij een kind dient de automobilist altijd volledig voor de volle 100% de schade te vergoeden. Niet alleen voetgangers worden gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Deze regels zijn ook van toepassing op fietsers, maar niet voor scooters en brommers.
Scooters worden bij een scooterongeluk gezien als een normale verkeersdeelnemer, net als ander gemotoriseerd verkeer als auto’s, vrachtauto’s, bestelwagens, bussen, etc. Er is geen extra wettelijke bescherming voor scooters. Bij een ongeluk met scooter zijn de regels van toepassing alsof twee auto’s een botsing veroorzaken. De verkeersdeelnemer die zich niet aan de verkeersregels heeft gehouden en daarmee veroorzaker is van het scooterongeval, is aansprakelijk voor het verkeersongeval. Mocht het zijn dat u met een opgevoerde scooter een scooterongeluk heeft veroorzaakt dan is de schuldvraag helemaal eenvoudig. In dat geval is de bestuurder van de opgevoerde scooter altijd volledig aansprakelijk voor alle schade van het verkeersongeval.
Aansprakelijk stellen tegenpartij scooterongeluk voor alle schade
Het eerste wat u moet ondernemen als u een ongeluk met scooter hebt gehad en alle schade vergoed wilt zien, is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Hier kunt u beter niet al te lang mee wachten. Dit is een belangrijk en noodzakelijk onderdeel van een letselschade procedure. Pas als de aansprakelijkheid door de wederpartij is erkend, kan een schadevergoeding worden geclaimd.
Dit levert bij een aanrijding waar een scooter of brommer bij betrokken is meestal wel wat gesteggel met de tegenpartij op. Of liever gezegd met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Omdat met scooters en brommers al op zestienjarige leeftijd mag worden gereden, ligt het argument van onbesuisd en onverantwoordelijk rijgedrag bij de schaderegelaar direct voor in de mond.
Aanrijding met scooter gehad? De letselschade kan bij een scooterongeluk aanzienlijk zijn.
Ondanks dat wettelijk gezien een scooterbestuurder niet wordt aangemerkt als een kwetsbare verkeersdeelnemer, is de scooterbereider dat in de praktijk echter wel. Scooterongelukken leveren vaak flinke gevallen van letselschade op. De kans op ernstige letselschade is dus groot, en levert daarmee flinke kostenposten op voor de schadeverzekeraar van de wederpartij.
Het aansprakelijk stellen van de wederpartij dient daarom zorgvuldig te gebeuren. U stelt de tegenpartij aansprakelijk per aangetekende brief. Hierin geeft u aan dat de tegenpartij de veroorzaker van het scooterongeluk is en welke schade u heeft opgelopen en dat u de mogelijkheid openhoudt dat er nog meer letselschade bijkomt als gevolg van de aanrijding met de scooter of brommer.
Schadeclaim indienen voor schadevergoeding ongeluk met scooter
Als de aansprakelijkheid voor het scooterongeluk is erkend kan de schadeclaim worden ingediend bij de veroorzaker van het scooterongeval. U kunt bij volledige aansprakelijkheid alle schade claimen als gevolg van de aanrijding met de scooter. Er zijn vele kostenposten die voor schadevergoeding in aanmerking komen.
U kunt alle kosten in de claim declareren die u, als u het scooterongeval niet had gehad, ook niet zou hebben gehad. Dus alle extra kosten die u moet maken komen in aanmerking. Ook kunt u kosten opvoeren die nu nog niet bekend zijn, maar in de toekomst wel te verwachten zijn. U kunt de materiële schade en en de immateriële schade als gevolg van het scooterongeluk claimen.
Een schadevergoeding kan worden geclaimd voor alle opgelopen schade. Bij een ongeluk met een scooter kan er vaak meer geclaimd worden dan u denkt.
Immateriële kosten zijn een vergoeding voor alle gederfde levensvreugd. Een schadevergoeding voor alle emotionele en psychische schade die u door het scooterongeval heeft opgelopen. Een materiële vergoeding kan van alles zijn. Hierbij kunt u denken aan van alles wat door uw ongeval extra kosten met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld:
- het verlies aan inkomen als gevolg van uw geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid;
- inhuren van huishoudelijke hulp omdat u niet alles meer kunt in huis;
- vergoeding voor sportabonnementen waar u geen gebruik van kunt maken;
- opleiding waar u mee begonnen bent en die u niet af kunt maken;
- vergoeding van telefoonkosten omdat u geregeld naar de fysiotherapeut moet bellen.
Voor het krijgen van een schadevergoeding is het opstellen van een nauwkeurige lijst van onkosten als gevolg van uw letselschade van belang.
Letselschade vergoeding na brommer- of scooterongeluk
Een nauwkeurige lijst met schades is niet altijd eenvoudig op te stellen. Vooral omdat u niet altijd weet wat er allemaal voor een letselschade vergoeding in aanmerking komt. U kunt hiervoor ook een letselschade advocaat of letselschadebureau raadplegen. Bij volledige aansprakelijkheid worden uw rechtsbijstand kosten ook volledig vergoed en zullen deel uitmaken van de schadeclaim.
De belangrijkste kostenpost is vaak het verlies aan inkomen. Dit kan flink oplopen. Hierbij is het dus ook belangrijk hoe uw letsel zich in de toekomst ontwikkelt. Als u arbeidsongeschikt raakt door het scooterongeluk dan heeft dat in de toekomst veel financiële gevolgen voor u. In de claim van de schade dient u hier terdege rekening mee te houden.
Ook kunt u mogelijk voor een smartengeld vergoeding in aanmerking komen. Een vergoeding voor alle pijn en leed wat u heeft moeten doormaken als gevolg van het scooterongeluk. Omdat ernstige letsels niet ongebruikelijk zijn bij scooterongelukken kan een smartengeld uitkering tot de mogelijkheden behoren. Hierbij worden gelijksoortige gevallen waar al eerder een smartengeld bedrag voor is bepaald als referentie genomen.
Contactgegevens verzamelen bij ongeval met brommer of scooter
Indien u betrokken bent bij een ongeval met een brommer of scooter zorgt u er dan voor dat u de gegevens van de tegenpartij noteert. Naam en contactgegevens zijn nodig om de tegenpartij aansprakelijk te kunnen stellen voor de aanrijding. Noteer ook de gegevens van de getuigen, deze zijn vaak snel weer verdwenen. Maak ook foto’s met uw mobiele telefoon en ga direct naar een arts met uw lichamelijke klachten. Kortom, zorg dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt van het scooterongeluk om een letselschade claim succesvol te kunnen indienen.