Een scooter is een populair vervoermiddelen maar bij een ongeval met scooter is er regelmatig sprake van ernstige letselschade. Wat moet u doen bij een scooterongeval? Hoe gaat het krijgen van een maximale schadevergoeding bij een verkeersongeluk met scooter in zijn werk?
De bestuurder van een scooter is bij een aanrijding met een auto of bus kwetsbaar. De scooterrijder is minder beschermd dan andere gemotoriseerde verkeersdeelnemers. De kans op ernstige letsel is dan aanwezig. Botbreuken, whiplash, letsels aan het hoofd, nekklachten, wervelbreuken zijn niet ongebruikelijk bij een scooterongeluk. Toch worden scooters en brommers gezien als gemotoriseerde verkeersdeelnemers en hebben zij niet een zelfde kwetsbare positie in de Wegenverkeerswet zoals voetgangers en fietsers dat wel hebben.

Dit betekent dat bij een scooterongeval dezelfde regels gelden als bij andere gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Degene die het ongeluk heeft veroorzaakt is schuldig en daarmee aansprakelijk voor alle opgelopen letselschade. Daarnaast ondervindt de scootereigenaar nogal wat tegenwerking bij de aansprakelijkheidserkenning door de tegenpartij. Schaderegelaars van de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij willen nog wel eens erg moeilijk doen over het erkennen van de aansprakelijkheid gezien de ernstige letsels, en daarmee hoge letselschade bedragen, die bij scooterongevallen ontstaan.
Wat te doen na scooterongeval of aanrijding met brommer?
Het eerste wat u moet doen na een scooterongeval is denken om uw eigen veiligheid en de persoon die wellicht bij u achterop zat. Zorg dat u niet nog een keer wordt aangereden maar dan door het andere verkeer. Als uw scooter of brommer de weg blokkeert haalt u deze weg, anders laat u uw scooter liggen. Vergeet geen foto’s te maken voordat u uw scooter verplaatst. Dit geldt ook voor de andere weggebruiker waarmee u in een botsing bent geraakt. Maak indien mogelijk met uw mobiele telefoon zo veel mogelijk foto’s van het ongeluk. Zet alles op de foto of schrijf het op:
- het kenteken van de tegenpartij;
- de remsporen op de weg;
- de schade aan de voertuigen;
- de persoonlijke schade, etc.
Roept u ook de politie erbij als u denkt dat er een misdrijf in het spel is, bijvoorbeeld omdat u merkt dat de tegenpartij heeft gedronken.
- Vul indien mogelijk het Europees schadeformulier in en zorg dat dit ondertekend wordt.
- Noteer ook de naam en contactgegevens van de tegenpartij.
Bij een eventuele schadeclaim moet u deze bestuurder wel aansprakelijk kunnen stellen voor het scooterongeval.
- Ook van de meestal snel weer vertrekkende getuigen dient u de gegevens te noteren of door iemand anders te laten noteren.
Als u lichamelijk of geestelijke klachten heeft, gaat u dan direct naar de huisartsenpost of eerste hulp van het ziekenhuis. Wacht daar niet mee. Het is eenvoudiger het verband tussen uw letsels van de aanrijding te leggen als u direct naar een dokter gaat dan na een paar dagen. Zorg ook dat ze op de huisartsenpost of het ziekenhuis uw medisch dossier goed bijhouden. Hoe meer bewijs u in een letselschade procedure kunt overreiken, hoe beter.
Aansprakelijk stellen veroorzaker ongeval met scooter
Om een letselschade vergoeding te kunnen claimen dient de veroorzaker van het scooter of brommer ongeval eerst hebben erkend dat deze verantwoordelijk is voor het verkeersongeval en niet u. De tegenpartij moet zijn aansprakelijkheid erkennen. Hiermee erkent de tegenpartij dat deze aansprakelijk gesteld kan worden voor alle opgelopen letselschade. U dient hiervoor de wederpartij een brief te sturen waarin u deze aansprakelijk stelt voor het scooterongeval.
Het is bij scooterongevallen niet altijd eenvoudig om de aansprakelijkheid geregeld te krijgen. De schade verzekeraar van de tegenpartij wil bij scooter en brommer ongelukken nog wel eens flink tegenstribbelen. Omdat bestuurders van scooters vaak vrij jong zijn wil de schade afhandelaar van de verzekeringsmaatschappij het verweer van roekeloos gedrag, waarbij er niet is opgelet en veel te hard gereden is, nog wel eens aanvoeren. Zorgvuldig de aansprakelijk stellen is dan ook belangrijk.
Te claimen letselschade schadeposten bij scooterongelukken
Bij het indienen van een schadeclaim kunnen er veel verschillende soorten schadeposten worden geclaimd voor een schadevergoeding. Met welke schade kunt u allemaal te maken krijgen na een scooterongeval? Welke schadeposten zijn er allemaal?
- De belangrijkst post is wel inkomensverlies.
Als u arbeidsongeschikt bent geraakt krijgt u minder salaris binnen dan voor het scooterongeluk. Dit zal moeten worden gecompenseerd.
Verlies aan zelfredzaamheid omdat u niet meer in huis kunt klussen of aan uw auto als voorheen. U zult voortaan iemand moeten inhuren om dat te doen.
- Kosten van huishoudelijke hulp die u moet inhuren omdat u dat allemaal niet meer kan.
- Voordelen van een auto van de zaak die u heeft moeten inleveren.
- Studievertraging op omdat u uw opleiding heeft moeten stopzetten of op een lager tempo kunt voortzetten.
- Medische kosten die niet door uw zorgverzekering worden vergoed.
- Vervoerskosten omdat u naar het revalidatiecentrum of de fysiotherapeut moet rijden.
- Kosten aan medische hulpmiddelen als verband of medicijnen die maar gedeeltelijk worden vergoed.
- Noodzakelijke aanpassingen aan uw huis.
- Het moeten nemen van duurdere vakanties omdat u met uw letsel geen andere keus hebt.
- De wettelijke rente over de immateriële schadevergoeding.
- Mogelijk zelfs kosten voor een hondenuitlaatservice omdat u dat door het scooterongeval niet zelf kunt.
En natuurlijk alle beschadigingen aan:
- kleding;
- voertuig;
- horloge;
- bril;
- en andere directe kosten.
Het gaat om alle kostenposten die u voor het scooterongeval niet had. Ook rechtsbijstand kosten worden meegenomen in de schadeclaim. Dus kosten die u kwijt bent aan een letselschade advocaat, letselschade jurist of letselschade expert kunt u door de tegenpartij laten vergoeden bij erkenning van volledige aansprakelijk.
Smartengeld uitkering na scooterongeval
Naast alle materiële schade kunt u ook recht hebben op immateriële schade. U heeft door het ongeval met scooter veel pijn, verdriet en leed ondervonden. Uw levensvreugde is door de gevolgen van uw scooterongeval er op achteruit gegaan. Dit emotioneel en psychisch letsel heeft u ook schade opgeleverd.
Voor compensatie van deze schade is een smartengeld uitkering van toepassing. Voor de hoogte van smartengeld uitkering wordt er gekeken naar een gelijksoortige situatie als die van u en waar in het verleden al eens een smartengeld vergoeding voor is bepaald. Een letselschade jurist kan u daardoor al een goede inschatting geven wat een redelijk letselschade bedrag voor uw emotioneel leed zal zijn. Reken hierbij niet op al te hoge bedragen.
Onbekende letselschade vergoedingen in de toekomst
Het kan zijn dat u bij het opstellen van een lijst met alle schadeposten niet alle schade nog kent. Er kan in de toekomst nog letsel ontstaan waar u niet van op de hoogte bent of op de hoogte kunt zijn. Een letselschade jurist en een medisch adviseur kan u daarbij van dienst zijn om daarover inschattingen te maken. Ook wordt er in de schadeclaim een afspraak opgenomen dat u in de toekomst schades die zijn ontstaan door uw scooterongeval, en waarvan u niet op de hoogte kon zijn, geclaimd kunnen worden.