U bent betrokken geraakt bij een scootmobiel ongeluk. U heeft een aanrijding gehad met een scootmobiel? U heeft zelf een scootmobiel en een ongeval veroorzaakt of bent met uw scootmobiel omgevallen door een slechte weg? U wilt een letselschade schadevergoeding van het scootmobiel ongeluk.
De hoeveelheid scootmobielen op de weg neemt flink toe. Meer en meer maken deze vervoermiddelen deel uit van het verkeersbeeld. Steeds vaker is een scootmobiel ook betrokken bij een ongeluk met schade. Het kan zijn dat u of uw kind is aangereden door een scootmobiel. Het kan zijn dat u bestuurder bent van een scootmobiel en zelf bent aangereden. Ook willen scootmobielen nog wel eens omvallen door een bocht, stoep of een slecht en onregelmatig wegdek.

De opgelopen schade door deze eenzijdige ongevallen kunnen mogelijk verhaald worden op de wegbeheerder. Vaak ligt de oorzaak van de schuld echter bij de bediening door de bestuurder. Bedieningsfouten zorgen vaak voor scootmobiel ongeluk. De schade kan bestaan uit blikschade aan het voertuig en wellicht een buil op het hoofd of een schaafwond. Maar het letsel kan erger zijn. Vooral als een kind door een scootmobiel is aangereden kan de letselschade onverwacht aanzienlijk zijn. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid bij ongevallen met een scootmobiel?
Scootmobiel ongeluk valt onder regelgeving kwetsbare verkeersdeelnemer
Een scootmobiel wordt gezien als een zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemer. Bij een scootmobiel ongeluk is de in de Wegenverkeersweg opgenomen regelgeving voor deze verkeersdeelnemers van toepassing. De wet beschermt verkeersdeelnemers die veel meer kans hebben op letsel in het verkeer dan anderen. Fietsers en voetgangers zijn ook kwetsbare verkeersdeelnemers. Doordat bestuurders van motorvoertuigen beschermt worden door:
- bumpers;
- kreukelzones;
- een motorkap.
Daardoor lopen zij veel minder kans op letsel en ernstige lichamelijk schade dan voetgangers en fietsers. De wet heeft bepaald dat scootmobielen ook in deze categorie verkeersdeelnemers vallen. Dit heeft wel consequenties voor de aansprakelijkheid bij een scootmobiel ongeluk. In artikel 185 van de wegenverkeerswet is bepaald dat de wederpartij die bij het scootmobiel ongeluk betrokken zijn altijd minimaal voor de helft aansprakelijk zijn, schuld hebben, aan het scootmobiel ongeval.
Scoot mobiel bestuurders kunnen hun letselschade dan ook voor ieder geval de helft claimen bij de wederpartij, ook al hebben deze scootmobiel bestuurders volledig schuld aan het ongeval. Een rechter kan eventueel besluiten om het aandeel in de aansprakelijkheid voor de wederpartij te verhogen van 50% tot mogelijk 100%, als daar aanleiding toe is.
Wegbeheerder aansprakelijk voor scootmobiel ongeluk bij slecht wegdek
Veel eenzijdige ongevallen met scootmobiels ontstaan door omvallen door stoepen, bochten, slechte wegen en andere ongelijke wegdekken. Meestal is de scootmobiel rijder aansprakelijk voor zijn eigen veroorzaakte schade. De gemeente, Rijkswaterstaat en de provincie zijn over het algemeen de wegbeheerder van de wegen. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg. Ook moet de weg zo ingericht en bewegwijzerd zijn dat dit een veilige inrichting van de weg is. Een weg die niet goed is onderhouden kan voor een scootmobiel ongeluk zorgen.

Als de wegbeheerder op de hoogte is van deze situatie en daar niet aan doet kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor de schade. Een wegdek wat beschadigd is moet gerepareerd worden. Als dit uitblijft kan er een onveilige situatie ontstaan met een scootmobiel ongeval tot gevolg.
Ook als er olie of sneeuw op een wegdek ligt kan dit betekenen dat een wegdek gebrekkig is geworden en de wegbeheerder aansprakelijk voor de schade van het scootmobiel ongeluk. Er kan bij de wegbeheerder dan een schadeclaim worden ingediend voor de opgelopen letselschade.
Letselschade schadevergoeding van ongeval claimen
De eerste stap die u moet ondernemen is het aansprakelijke stellen van de tegenpartij. Wanneer u succesvol een letselschade schadevergoeding wilt claimen van het scootmobiel ongeval dan is het erkennen van de aansprakelijkheid door de tegenpartij een voorwaarde. Indien de aansprakelijkheid niet erkend wordt dan dient u dit via de rechter te regelen.
Zorg dat u alles goed documenteert:
- vraag naam en adressen van getuigen;
- maak foto’s;
- ga naar de huisarts of ziekenhuis en laat een medisch dossier aanleggen;
- bewaar ook alle bonnetje van alle onkosten.
Een schadeclaim dient u te onderbouwen met welke extra kosten u allemaal heeft moeten maken. Ga er van uit dat alle kosten die u, wanneer u het scootmobiel ongeval niet had gehad, niet gemaakt zou hebben voor vergoeding in aanmerking komen.
Ook kosten die mogelijk in de toekomst kunnen ontstaan dient u in uw schadeclaim op te voeren. U kunt hierbij de hulp van een letselschade advocaat of letselschade specialist inroepen. Indien de aansprakelijkheid wordt erkend zullen de kosten van uw rechtshulp onderdeel uitmaken van de schadeclaim.
Schade opgelopen met scootmobiel of invalidenwagen
Als u een motorisch of elektrisch aangedreven vervoersmiddel heeft zoals een scootmobiel, elektrische fiets, elektrische rolstoel, invalidenwagen dan is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor het vervoermiddel verplicht. Zorg als u schade oploopt dat u het schadeformulier invult en alle gegevens en bijzonderheden goed documenteert.