U heeft te maken gehad met een ongeluk op de skipiste. Een ski ongeval wat flinke gevolgen heeft. Uw leven is na uw wintersport vakantie nooit meer als voorheen. U wilt van de veroorzaker van het ski ongeval of snowboard ongeluk een schadevergoeding ontvangen voor de opgelopen schade.
Ski ongevallen gebeuren tijdens de wintersport regelmatig. Skiërs of snowboarders komen ongelukkig ten val. Soms is dat gewoon pech door een verkeerde beweging en soms is dat veroorzaakt door onzorgvuldigheid of zelfs roekeloosheid van een andere skiër of snowboarder die achterop is gekomen en u omver heeft geskied. U zit met de gevolgen.

Wellicht kunt u een tijd niet werken terwijl u net een eigen bedrijf bent begonnen, heeft u te maken met een langdurig revalidatietraject waarvan de uitkomst nog niet duidelijk is, wellicht moet u een aantal vingers missen, kunt u nooit meer normaal lopen, zijn uw dure ski’s of uw skipak vernielt, heeft uw voor altijd een lelijk litteken of bent u zelfs voor de rest van uw leven in een rolstoel beland.
Er zijn heel veel schade gevallen die u kunt oplopen tijdens uw skivakantie die uw leven na uw ski ongeval anders zal maken dan daarvoor. U wilt de veroorzaker van de schade aansprakelijk stellen voor het ski ongeval en de schade verhalen door een schadevergoeding te eisen voor de materiële en immateriële schade. Maar gaat dat bij een langlauf-, snowboard- of ski ongeluk wel zo eenvoudig? Is er niet gewoon sprake van een sport en spel letselschade situatie? Gelden de regels van het land waar geskied of gesnowboard niet? Is het mogelijk om de financiële gevolgen van een ski ongeval afwentelen op de veroorzaker van de schade?
Bij ski ongeval of snowboard ongeluk gelden de regels van de skipiste
Elke skipiste heeft gedragsregels. Of u nu in Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk of skiet of snowboard op een indoor skipiste bij u om de hoek: er zijn gedragsregels waaraan u zich in de sneeuw moet houden. Deze regels zijn opgesteld door de Internationale Ski Federatie. Het zijn regels die van toepassing zijn op bijna alle skipistes.
Rechters gaan bij een ski ongeval, voor wat het gedrag van skiërs en snowboarders betreft, uit van deze regels:
- u dient altijd rekening te houden met andere skiërs en snowboarders;
- u dient afstand te houden van de andere gebruikers van de piste;
- u dient zich te houden aan de verkeersborden;
- u dient uw snelheid en wijze van skiën en snowboarden onder controle te hebben;
- u dient het juiste spoor te kiezen;
- u dient zich te kunnen legitimeren bij het skiën;
- u dient zich niet te lopen op het deel waar geskied of snowboard wordt;
- u dient de piste vrij te maken na een ski ongeval;
- u dient bij een ski ongeval of snowboard ongeluk hulp te verlenen aan het slachtoffer.
De rechters stellen dat deze regels van de Internationale Ski Federatie (FIS) de zorgvuldigheidsnormen zijn waar een ieder op de piste zich aan dient te houden. Of er bij een ski ongeval of snowboard ongeluk deze zorgvuldigheid wel goed is nageleefd moeten ook de omstandigheden die tot het ski ongeluk hebben geleid te worden meegenomen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het gedrag van het slachtoffer en de veroorzaker van het ongeluk, maar ook de drukte op de piste of bijvoorbeeld het weer.
Letselschade en schadevergoeding eisen bij snowboard of ski ongeval
Als er schade is ontstaan dan kunt u een vergoeding claimen. Dit kan een materiële en een immateriële vergoeding zijn. De materiële vergoeding is een vergoeding voor de extra kosten die u moet maken en zonder het ski ongeval niet had gemaakt. Hierbij kunt u denken aan:
- de kosten van huishoudelijke hulp omdat u dat niet meer helemaal zelf kunt doen,
- de reiskosten naar het ziekenhuis of dokter die niet door de verzekering worden vergoed,
- de reiskosten van de bezoeken aan het revalidatiecentrum,
- aanpassingen aan uw huis,
- kapotte skibril en beschadigde ski’s,
- vergoeding voor de kosten omdat u een tijd niet meer kunt werken of wellicht helemaal niet,
- misschien moet u een langdurig re-integratie traject in.
Allemaal kosten die u anders niet had gemaakt. De kosten die helemaal het gevolg zijn van het snowboardongeval of skiongeval dienen te worden vergoed door de aansprakelijke partij. Maar ook immateriële schade komt voor vergoeding in aanmerking. U heeft wellicht:
- veel pijn en ellende geleden,
- verdriet omdat u uw favoriete hobby niet meer kunt uitoefenen,
- of een lelijk litteken opgelopen waar u door schaamtegevoelens psychisch veel moeite mee heeft.
Alle emotionele en psychische schade zou in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding die ook wel een smartengeld uitkering genoemd wordt. Voor het vergoeden van de schade dient u wel iemand aansprakelijk te kunnen stellen. Het is dus van belang dat u goed registreert wie verantwoordelijk is voor uw ski ongeval of snowboard ongeluk.
Aansprakelijkheid bij ski ongeval voor vergoeding van de schade
Bij ski ongelukken dient de internationale wet- en regelgeving toepast te worden. In principe is het zo dat de van toepassing zijnde wettelijke regels van de letselschade zaak die zijn van het land waar het ongeluk of ongeval heeft plaatsgevonden. Alleen als de betrokkenen allemaal uit een ander land komen is deze regel niet van toepassing.
Dus als de veroorzaker ook uit Nederland (of België) komt dan is de Nederlandse (of Belgische) rechter bevoegd tot een oordeel, anders niet. Weet dan in de bekende Europese skilanden de schadevergoedingen die worden uitgekeerd bij een letselschade zaak hoger zijn dan in Nederland en België. Daarnaast is voor de aansprakelijkheid van belang of er sprake is van een sportsituatie of een spelsituatie. Is dat het geval bij een snowboard ongeval of ski ongeval?
De Nederlandse rechters gaan uit van een sport- en spelsituatie bij ongelukken en ongevallen in de sneeuw door:
- snowboarders,
- langlaufers,
- skiërs,
- slee rijders,
- kortom bij alle wintersportactiviteiten.
Dit betekent echter wel dat het aansprakelijk stellen van veroorzaker van het ski ongeval niet eenvoudiger wordt. De aansprakelijkheidsdrempel wordt hoger. Iemand mag meer doen, mag zich zorgvuldiger gedragen. Er is dan pas sprake van aansprakelijkheid voor het skiongeval of snowboardongeval als de handeling ook niet in een spelsituatie of een sportsituatie te verwachten was. Er is dus minder snel sprake van aansprakelijkheid en dus ook minder snel kans op een letselschade schadevergoeding uitkering.
Verzamel zo goed mogelijk bewijs van uw wintersportongeval
Verzamel altijd zo veel mogelijk bewijzen bij een snowboard of ski ongeval. Foto’s zijn daarbij een goed middel. Zorg dat u of uw omstanders foto’s of filmpjes met hun smartphone maken. Verzamel de omstandigheden van het weer en van de sneeuw ten tijde van het skiongeval, verzamel de namen en contactgegevens van de veroorzaker en alle getuigen van het ongeval, de exact locatie waar het ongeval heeft plaatsgevonden, het opgemaakte politierapport van het ongeluk, de rekeningen en dossiers van het ziekenhuis en de geraadpleegde arts, het rapport van de reddingswerkers, enzovoort. Hoe meer bewijs hoe beter.
Meest gestelde vragen over ongeval op de piste
Op de piste zijn er heel wat fanatieke skiërs die hard de berg af skiën en weinig rekening houden met anderen op de piste. Als u door een onbesuisde skiër of snowboarder gewond bent geraakt en letsel hebt opgelopen, dan is het mogelijk deze aansprakelijk te stellen voor de schade. Er gelden op de piste bepaalde regels. De Internationale Ski Federatie (FIS) heeft die vastgesteld. Als iemand op de piste zich niet aan de FIS-regels houdt, dan kan de veroorzaker van uw letselschade aansprakelijk gesteld worden voor alle door u opgelopen schade.
Bij het aansprakelijk stellen spelen de regels van de Internationale Ski Federatie (FIS) een belangrijke rol. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de rechtsregels van toepassing zijn van het land waar u bent verongelukt op de piste. De aansprakelijkheidsregels en het vaststellen van de schuld van de ander verschillen van land tot land. Maar ook de omstandigheden spelen een rol. Was er sprake van een mooie zonnige dag of waren er onstuimige weersomstandigheden? Was de veroorzaker van het skiongeval een beginnende skiër of een ervaren skiër? Er zijn meerdere factoren die meespelen bij de aansprakelijkheid.
Documenteer uw skiongeval of snowboardongeval zo goed en uitgebreid als mogelijk. Als u er zelf niet toe in staat bent, laat een ander dit dan doen. Noteer alle gegevens van de veroorzaker van het ongeval en maak foto’s van de situatie en de schade. Noteer ook de gegevens van iedereen die getuige was van het onderuit skiën. Wacht hier niet te lang mee, getuigen zijn vaak snel weer weg. Haal de politie erbij en zorg dat de politie een politierapport opmaakt. Maar vooral: ga naar een dokter en zorg dat deze alles in het medische dossier noteert. Maak hiervan een kopie of foto’s en neem deze mee naar huis terug. Kortom verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal.
Denk u erom dat er de FIS regels zijn, maar elk land heeft ook nog eens zijn eigen regels. Ook de regelgeving om schade vergoed te krijgen is afhankelijk van de regelgeving van het land waar u bent verongelukt op de piste. Zo is bijvoorbeeld het dragen van een skihelm in Oostenrijk een belangrijk punt om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen. Probeer in ieder geval zo snel mogelijk contact op te nemen met de alarmcentrale van uw verzekeringsmaatschappij.
Als het lukt om de veroorzaker van uw skiongeval volledig aansprakelijk te stellen, dan wordt al uw schade vergoed. Blijkt dat later niet het geval te zijn, dan is het voor u belangrijk te weten of uw verzekeraar uw medische behandeling vergoed. U kunt hier meer zekerheid over krijgen door de behandelend arts zijn behandelingsvoorstel naar uw verzekering te sturen. Als deze een bevestiging van de dekking stuurt, dan kunt u zich met een gerust hart laten behandelen of opereren. Vooral bij privé-klinieken is contact met uw verzekeraar aan te raden. Is de operatie niet spoedeisend volgens uw verzekeraar, dan wordt deze achteraf ook niet vergoed.