Als patiënt heeft u niet alleen het recht op een goede medische behandeling zonder fouten, maar ook het recht om goed geïnformeerd te worden door uw arts. U heeft recht op goede informatie en duidelijkheid over uw behandeling. Slecht geïnformeerd door de arts of andere behandelaar. Het is een medische fout van de arts als er niet voldoende voorlichting is gegeven.
Over de gang van zaken en de risico’s van uw medische ingreep moet u goed geïnformeerd worden. Uw dokter of medisch specialist is verplicht om u daar goed over voor te lichten en te informeren. Als u niet goed bent geïnformeerd over uw behandeling, dan wordt dit gezien als een behandeling die zonder dat u daarvoor toestemming heeft verleend is verricht.

Medische fout door het niet voldoende geven van voorlichting. Hierbij geldt: hoe hoger de gevaren en risico’s van uw medische behandeling hoe belangrijker de informatieplicht van uw dokter.
Medische fout arts bij onvoldoende voorlichting
Rechters kijken bij een letselschade zaak naar de risico’s van een operatie. De rechter stelt hogere eisen aan de juistheid van informeren als u een risicovollere, meer gevaarlijkere, medische ingreep moet ondergaan. Nu zitten er aan een medische behandeling altijd verschillende risico’s.
Uw arts hoeft u natuurlijk niet alle soorten van risico’s die een medische behandeling met zich mee brengt te informeren. De rechter in een letselschade rechtszaak kijkt wat redelijk is en wat van uw dokter aan voorlichting verwacht mag worden bij deze medische ingreep. Schiet uw arts daarin te kort dan wordt dit beschouwd als een medische fout. Letsel veroorzaakt door een medische fout van een arts komt in aanmerking voor een schadevergoeding. Ook goede voorlichting hoort bij de medische behandeling.
Geen goed advies en slecht geïnformeerd door de arts
Wat gebeurt er nu als er bij een behandeling of medische ingreep iets fout gaat waarbij er echter niet direct iets aan de arts te verwijten valt?
Er hebben zich na de behandeling of operatie complicaties voorgedaan waardoor u ernstige schade heeft opgelopen. Complicaties waarvoor uw arts u niet van te voren voldoende over heeft geïnformeerd. Complicaties die, als u geweten had dat die zouden kunnen ontstaan, u had doen besluiten de operatie of behandeling af te zeggen.
Medische fout en medische misser in Nederland. Per jaar zijn 30.000 mensen slachtoffer van verkeerd medisch handelen.
De rechter zal in een letselschade zaak u als patiënt vragen duidelijk te maken dat u, als u dat allemaal van te voren had geweten, niet voor de behandeling had gekozen. Kunt u dat, dan zal de rechter besluiten dat de arts in gebreke is gebleven en dat deze een medisch fout of misser heeft gemaakt door u niet voldoende goed te informeren over de ingreep.
Onvoldoende informed consent
Bij het informeren van de patiënt over de risico’s is dus niet alleen de toestemming om de behandeling uit te voeren van belang, het zogenaamde consent. Ook is van belang dat u voldoende bent geïnformeerd zodat u ook een voldoende afweging hebt kunnen maken om ‘ja’ tegen de operatie te kunnen zeggen, het zogenaamde informed. Informed consent wil dus zeggen toestemming én geïnformeerd om deze toestemming afgewogen te kunnen geven.
Bent u slecht geïnformeerd door de arts en heeft u hierdoor letselschade opgelopen, laat u dan goed informeren over de mogelijkheden om uw schade als gevolg hiervan vergoed te krijgen.