U heeft emotionele en psychische schade geleden. U heeft recht op een vergoeding van deze immateriële schade. U wilt een smartengeld uitkering ontvangen. Een schadeloosstelling voor gederfde levensvreugde. Maar hoeveel kunt u verwachten? Hoe kunt u de hoogte van de uitkering aan smartengeld berekenen?
Wat is smartengeld? Smartengeld is een financiële compensatie voor de immateriële schade. Een schadevergoeding voor alle leed, pijn, verdriet na een ongeval. Een vergoeding voor alle gederfde levensvreugde en daarmee verminderde kwaliteit van leven van het slachtoffer.

U heeft een ongeval of ongeluk gehad en wilt gecompenseerd worden voor al het leed wat het ongeval voor u met zich meebrengt. U wilt naast een materiële schadevergoeding ook een schadevergoeding voor alle psychische en emotionele schade.
Inhoud
- Wat is smartgeld?
- Smartengeld berekenen
- Smartengeldgids ANWB
- Voorbeelden van smartengeld bedragen
- Verschil materiële en immateriële schade
- Smartengeld claimen
- Hoogte smartengeld bedrag valt vaak tegen
- Smartengeld vergoeding is netto schadevergoeding
Alle pijn en verdriet wat u overkomen is, en wat u mogelijk nog steeds ondervindt, wilt u vergoed hebben.
Letselschade zijn alle lichamelijke schade en alle psychische schade van letsel veroorzaakt door een ander. Als die ander voor het ongeval aansprakelijk is, kunt u alle extra kosten die u moet maken vergoed krijgen. Naast een schadevergoeding kunt u ook smartengeld claimen voor uw immateriële schade.
Wat is smartengeld?
Wat is smartengeld? Smartengeld is een vergoeding voor gederfde levensvreugde. Een financiële compensatie omdat door de gevolgen van het ongeval de kwaliteit van het leven is afgenomen. Het plezier in het leven is eenvoudigweg minder dan voor het ongeluk.
U heeft verdriet omdat u dingen niet meer kunt, waar u voor het ongeval nog veel plezier aan beleefde. U heeft pijn ondervonden of ondervindt dit nog altijd. Dit zorgt voor gevoelens van smart:
- angst,
- depressiviteit,
- droefheid,
- treurigheid,
- ellende,
- rouw,
- bedroefdheid,
- chagrijn.
Deze psychische-, geestelijk- en emotionele schade is niet eenvoudig aan te tonen. Voor ieder slachtoffer is de persoonlijke situatie en daarmee de immateriële schade weer anders en pakken de gevolgen van het ongeval ook weer anders uit op het leven van het slachtoffer.
Een smartengeld uitkering moet al dit leed voor u compenseren. Een geldbedrag dat uw verlies aan levensvreugde en uw gevoelens van pijn en verdriet moet compenseren.
Een ongeval zorgt ook voor veel emotioneel en psychisch leed, verdriet en pijn. Heeft u recht op een smartengeld uitkering voor al uw opgelopen immateriële schade?
Bij materiële schade kunt u bij de aansprakelijke partij eenvoudig een rekening indienen, u maakt immers onkosten. Anders is het als u met geestelijke-, emotionele- en psychische schade krijgt te maken na een ongeval. Deze schade kunt u niet eenvoudig met een bonnetje of rekening aantonen:
- angst om weer achter het stuur te kruipen na het ernstige auto-ongeluk,
- depressiviteit omdat u met een lelijk litteken in uw gezicht zit,
- droefheid omdat u in uw rolstoel niet meer kunt voetballen met uw kleinkinderen,
- treurigheid omdat u een aantal vingers moet missen door het bedrijfsongeval,
- ellende omdat u uw hele leven met chronische rugpijn van doen zult hebben,
- rouw gevoelens omdat u voor altijd uw oog moet missen,
- bedroefdheid omdat u een ander beroep moet zoeken omdat het allemaal niet meer lukt,
- chagrijn omdat u weer geopereerd moet worden en een pijnlijke revalidatie moet ondergaan,
- de pijn van de operaties en de pijnlijke en frustrerende herstelperiode,
- het verdriet omdat u voor altijd met zichtbare lelijke littekens zit,
- de terugkerende angst als u weer geconfronteerd wordt met de situatie,
- het verdriet omdat u uw favoriete hobby nooit meer zult kunnen beoefenen,
- depressieve gevoelens omdat u ander werk moet zoeken, u kunt uw oude werk niet meer oppakken,
- verdriet omdat u niet meer met uw kinderen kunt spelen als voor het ongeval,
- chronische pijn waar u voor altijd last van blijft houden, etc.
Ondanks dat deze gederfde levensvreugde niet eenvoudig in een geldbedrag kan worden uitgedrukt, kunt u toch hiervoor een schadevergoeding claimen. Een immateriële schadevergoeding wordt smartengeld genoemd. Een vergoeding die uw verminderde levenskwaliteit door pijn, verdriet en leed moet compenseren. Smartengeld is één van de schadeposten die u kunt opvoeren bij de aansprakelijke tegenpartij.
U kunt een schadevergoeding voor immateriële schade claimen bij de tegenpartij als deze zijn aansprakelijkheid heeft erkend voor het ongeval.
Niet altijd recht op smartengeld
Bij een ongeval waarbij iemand anders aansprakelijk is, heeft het slachtoffer er recht op dat alle schade vergoed wordt. Een slachtoffer van een ongeval mag er financieel niet op achteruit gaan. Artikel 6:106 van het Nederlands Burgerlijk Wetboek schrijft voor dat alle kosten moeten worden vergoed. Als er echter ook sprake is van een zogenaamd ‘ander nadeel’ dan stelt artikel 6:101 lid 1 sub b dat ook dit andere nadeel, in de vorm van psychische- en geestelijke schade door verdriet, pijn en gederfde levensvreugde, moet worden vergoed.
De wet stelt dat alleen het slachtoffer van het ongeval of ongeluk recht heeft op een immateriële schadevergoeding. Alleen het psychisch leed van het slachtoffer komt voor een vergoeding in aanmerking. Dit neemt niet weg dat er bij een ongeval veel meer psychisch leed ontstaat, bijvoorbeeld bij:
- de vader en moeder van een kind wat wordt aangereden en voor de rest van zijn leven in een rolstoel terecht komt,
- de partner van een man die tijdens zijn werk op de bouw van een steiger valt en een dwarslaesie oploopt,
- de kinderen van een vader die door een blunder van een arts cognitieve stoornissen heeft opgelopen,
- de moeder die verdriet heeft omdat haar dochter een arm moet missen door het bedrijfsongeval.
Overlijdensschade
Ondanks de verminderde kwaliteit van leven hebben andere personen dan het slachtoffer geen recht op smartengeld. Zelfs als er een kind tijdens een ongeval komt te overlijden of een partner bij een ongeluk om het leven komt, is er geen mogelijkheid om een smartengeld vergoeding te claimen. Smartengeld na ongeval of ongeluk is uitsluitend voor het slachtoffer. Bij overlijden is er wel een mogelijkheid om overlijdensschade als vergoeding te claimen.
Shockschade
Er is voor familieleden en nabestaanden wel een mogelijkheid om psychische schade te claimen als zij het ongeval met ernstige afloop voor het slachtoffer hebben waargenomen. Als een moeder getuige is geweest van het auto-ongeluk waarbij haar dochter is overreden, dan is dit zo een grote shock dat de moeder hierdoor immateriële schade oploopt die valt onder de categorie shockschade. Shockschade kan worden verkregen als een familielid of partner getuige is geweest van een ongeval of kort daarna geconfronteerd is met de gruwelijke gevolgen.

Smartengeld berekenen
Het berekenen van het bedrag u recht op heeft is geen sinecure. Geestelijke-, emotionele- en psychische schade is niet via een eenvoudig rekensommetje te bepalen. Ook kunt u hiervoor geen bon of factuur overreiken zoals bij materiële schade wel kan.
Hoe bereken je nu de hoogte van het geldbedrag wat uw verlies aan levensvreugde en uw gevoelens van pijn en verdriet moet compenseren?
Deze schade als gevolg van uw opgelopen letsel wordt berekend door een groot aantal factoren, gemeten aan uw persoonlijke situatie na het oplopen van het letsel. De rechter weegt elke factor af in welke mate dit voor uw persoonlijke situatie verminderde levensvreugde tot gevolg heeft.
Voor alle geleden pijn, verdriet, ergernis, angst wilt u een schadevergoeding ontvangen. Terecht. Bij letselschade kan er een materiële schadevergoeding en een immateriële schadevergoeding worden gegeven. De ene in de vorm van een schadevergoeding en de ander in de vorm van smartengeld. Een vergoeding voor de geleden en de nog te lijden smart.
Maar de vergoeding voor smartengeld berekenen is niet makkelijk. Het is niet eenvoudig om gevoelens van angst, verdriet en ander emotioneel lijden te verwoorden in een geldbedrag. Ieder beleeft psychisch leed op een persoonlijke manier. Hoe bereken je het leed wat iemand is aangedaan? De berekening van de immateriële schadevergoeding voor gederfde en nog te derven levensvreugde is voor rechters niet zo lastig.
Smartengeld berekenen wordt vaak gedaan door een gelijksoortig letsel en een gelijksoortige situatie op te zoeken in de jurisprudentie van smartengeld uitkeringen. Elke uitspraak in een smartengeldzaak wordt bijgehouden en rechters putten uit deze eerdere rechtszaken voor het berekenen en bepalen van de smartengeld uitkering.
Wanneer smartengeld berekenen?
Een letselschade vergoeding kan bestaan uit een schadevergoeding en een smartengeldvergoeding. Dit wordt ook wel materiële en immateriële letselschade genoemd. Immateriële letselschade is al die schade waarvoor geen bonnetje, rekening of factuur opgemaakt kan worden. Het is schade in de vorm gederfde levensvreugde door verdriet en pijn omdat uw levenskwaliteit minder is dan voor het ongeval. U kunt hierbij denken aan:
- depressieve gevoelens elke keer als u geconfronteerd wordt met uw geamputeerde vingers,
- verdriet als u elke ochtend in de spiegel uw zichtbare lelijke littekens in het gezicht moet bekijken,
- ondraaglijke angstgevoelens als u na de periode van langdurig herstel als gevolg van een aanrijding de weg moet oversteken,
- de pijn van de vele operaties en het langdurige revalidatieproces wat u hebt moeten ondergaan,
- neerslachtige gevoelens omdat u door uw beenletsel uw favoriete voetbal hobby, wat u al van jongs af aan deed, nooit meer doen,
- de chronische pijn die u elke keer ervaart door de aanrijding van achteren waarbij u een whiplash opliep,
- het verdriet omdat u door het ongeluk in een rolstoel bent beland en nooit meer met uw kinderen kunt spelen als voor het ongeval,
- depressiviteit omdat u door uw gehoorschade en ernstig cognitieve stoornissen het vinden van een partner niet meer zo gaat als voor het ongeval, etc.
Bij het smartengeld berekenen wordt met allerlei persoonlijke factoren rekening gehouden. Bij het berekenen wordt geprobeerd om alle aspecten die de kwaliteit van uw leven heeft doen afnemen in geld uit te drukken.
Smartengeld berekenen uit eerdere rechtszaken
Alle rechtszaken die er zijn geweest, waarbij er een uitspraak is gedaan over de hoogte van een smartengeld uitkering, staan gebundeld in de ANWB Smartengeldgids. Deskundigen putten uit dit boekje als het gaat om smartengeld berekenen en het vinden van gelijksoortig cases:
- rechters,
- letselschade advocaten,
- letselschade juristen,
- aansprakelijkheidsverzekeraars,
- letselschade experts.
Bij het berekenen van smartengeld kijkt de rechter of de aansprakelijkheidsverzekeraar in eerste instantie naar uw persoonlijke situatie. Uw persoonlijke letselschade situatie wordt dan vergeleken met een gelijksoortige case uit de Smartengeldgids. Per soort van letsel staat in categorieën alle smartengeld bedragen genoemd:
- mishandeling,
- medische fout,
- niet-letsel,
- ongeval,
- voeging in strafproces.
Over het algemeen is het dan zoeken naar een gelijksoortige case als die van u. De bedragen variëren van 200 euro tot 200.000 euro. Over het algemeen is het wel zo dat de bedragen aan vergoeding flink tegenvallen. De bedragen zijn laag. In zijn geheel niet te vergelijken met de enorme bedragen die in de Verenigde Staten worden gegeven als vergoeding voor de immateriële schade. De beleving van letselschade slachtoffers hoeveel financiële compensatie zij redelijk achten, is heel anders dan wat er aan schadeloosstelling wordt uitgekeerd.
Persoonlijke factoren bepalen smartengeld berekening
In eerste instantie wordt er bij het berekenen van smartengeld gekeken naar de persoonlijke letselschade situatie.
- de mate en duur van uw herstel,
- hoe erg u pijn heeft geleden,
- wat voor soort letsel u heeft,
- hoe ernstig dit letsel is,
- of er sprake is van ontsierende en permanente littekens,
- wat uw leeftijd is,
- of u in het dagelijks leven afhankelijk bent van hulp van anderen,
- of u uw hobby’s niet meer kunt uitoefenen,
- of u uw werk nog wel kunt oppakken,
- kunt u uw favoriete sport nog wel uitoefenen,
- bent u zich van uw situatie bewust
Persoonlijke letselschade factoren die een rol spelen bij het smartengeld berekenen. Factoren die ook allemaal worden meegewogen bij het smartengeld berekenen.
- Hoe oud bent u? Bent u nog jong en zult u nog de rest van uw leven de psychische gevolgen van het letsel moeten dragen of bent u al op leeftijd. Bij het berekenen van de hoogte maakt het uit of u bijvoorbeeld al een oog moet missen als kind zijnde of dat u op pensioengerechtigde leeftijd uw oog kwijtraakt door een ongeval. Leeftijd speelt een rol bij het bepalen hoeveel geld u aan smartengeld krijgt.
- Hoe ernstig is uw letsel? Heeft u uw arm op verschillende plaatsen gebroken waardoor u een tijd niet kunt werken, maar bent u na enige maanden weer volledig genezen. Of heeft u een aanrijding gehad waarbij u een dwarslaesie heeft opgelopen, waardoor u de rest van uw leven rolstoel afhankelijk bent. U begrijpt dat het smartengeldbedrag dan anders berekend wordt.
- Kunt u uw hobby’s nog uitoefenen? Als u al vanaf uw zesde jaar meerdere keren per weerop het voetbalveld te vinden bent en steevast elk weekend een wedstrijd voetbalt, en dit valt weg na het ongeval, dan kunt u zich voorstellen dat dit een grote impact op uw leven heeft. Meer impact dan wanneer u het voetbalseizoen voor gezien moet houden, maar het volgende seizoen gewoon weer in de basis kunt staan.
- Hoeveel pijn houdt u nog? Dat u pijn ondervindt door de operatie en tijdens het herstel is niet ongebruikelijk na een ongeval. Maar houdt de pijn op als u genezen bent of is de pijn chronisch. Krijgt u de rest van uw leven met pijnklachten van doen, dan kunt u zich voorstellen dat de financiële compensatie hoger is.
- Welk letsel heeft u? Heeft u te maken met een dwarslaesie, bent u blind geraakt, heeft u littekens in het gezicht, heeft u enige tijd hoofdpijn, is uw arm geamputeerd, heeft u een hersenschudding, bent u incontinent geraakt, is uw arm gebroken, de letsels kunnen verschillen. U kunt zich voorstellen dat een rechter de soort van letsel in zijn afweging laat meewegen.
- In welke mate bent u arbeidsongeschikt? Als u na het ongeval niet meer kunt werken, dan heeft dat impact. Maar in welke mate en hoelang bent u arbeidsongeschikt. Bent u een paar maanden thuis of moet u ander werk zoeken omdat u uw oude werk niet meer kunt oppakken of bent u volledig afgekeurd om nog te werken.
- Bent u opgenomen geweest? Bent u voor uw letsel opgenomen geweest in het ziekenhuis en hoe lang heeft u in het ziekenhuis gelegen? Ben u in een revalidatiecentrum geweest om te revalideren en hoe lang nam de revalidatie daar in beslag? Factoren die door de rechter worden meegewogen bij het berekenen van uw smartengeld vergoeding.
- Heeft u hulp van anderen nodig? Bent u in uw dagelijks leven voor activiteiten of voor uw persoonlijke verzorging afhankelijk van de hulp van anderen? Kunt u nog alles zelf ondanks uw opgelopen letsel of moet u hulp inschakelen voor uw huishouden, persoonlijke verzorging of medische hulp? U begrijpt dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van uw smartengeld bedrag.
- Hoe zwaar was uw medische behandeling? Is er bij u alleen gips gezet en kon u daarna naar huis of bent u meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen geweest om verschillende operaties te ondergaan. Bent u al jaren bezig uw whiplash klachten te laten behandelen of had u aan een aantal sessies bij de fysiotherapeut voldoende. Hoe lang u medische behandeld bent geweest en hoe zwaar de medische behandeling was, speelt een rol bij de berekening van uw smartengeld.
- Beperkt het letsel u in uw carrière? Zorgen de gevolgen van uw letsel ervoor dat u niet de carrière kunt maken die u zonder het ongeval waarschijnlijk wel gemaakt zou hebben? Wordt uw toekomstige werkzame leven beperkt door u letsel? Bent u een pianist zonder duim, een model met een litteken of zangcoach met een gehoorstoornis. Een factor die wordt meegenomen.
- Heeft u restbeperkingen? Heeft u na het ongeval te maken met beperkingen die blijvend zijn? Kunt u nooit meer goed lopen? Kunt u nooit meer uw duim gebruiken? Heeft u voor altijd concentratiestoornissen? Blijft u altijd met uitvalverschijnselen van doen hebben. Als door uw letsel uw kwaliteit van leven blijvend verminderd wordt, telt dat mee in de berekening van uw smartengeld.
- Hoe zwaar was uw herstel? De totale duur en de pijn die u ondervonden hebt tijdens uw herstelperiode wordt in de afweging voor uw immateriële schadevergoeding meegenomen. Een herstel wat pijnlijk en langdurig was doet de kwaliteit van uw leven meer verminderen dan wanneer u snel en zonder al te veel pijn weer herstelt bent.
- Zijn er zichtbare gevolgen? Als u zichtbare littekens in uw gezicht heeft, uw oog moet missen of uw arm geamputeerd is, dan heeft dit gevolgen voor uw relatie, op uw werk en in uw sociale leven. Kunt u nog wel een nieuwe relatie vinden? Durft u nergens meer naar toe omdat iedereen maar naar uw litteken blijft staren? Praten mensen op het werk minder met u omdat ze uw kunstoog zo eng vinden? De zichtbare gevolgen kunnen uw levensvreugde danig verminderen.
Bij het berekenen van uw smartengeld vergoeding wordt met al deze factoren rekening gehouden. De rechter bepaalt welke factoren in meer of mindere mate moeten worden meegewogen om uw smartengeld vergoeding te bepalen. Bij het smartengeld berekenen wordt daarnaast nadrukkelijk gekeken naar uitkeringen in het verleden voor gelijksoortig verminderde levensvreugde. De aansprakelijke tegenpartij dient bij volledige aansprakelijkheid dit bedrag dan aan u te voldoen.
Smartengeld berekenen bij schade
Er zijn dus twee onderdelen die van belang zijn bij smartengeld berekenen. De rechter gaat in eerste instantie uit van al uw persoonlijke letselschade omstandigheden. De aard van uw letsel en de ernst van uw letsel en de gevolgen in uw dagelijks leven spelen daarbij een belangrijke rol. Vervolgens wordt er gekeken naar de hoogte van de eerder uitgekeerde bedragen in eerdere vergelijkbare letselschadezaken.
De hoogte van uw smartengeldvergoeding kan pas worden berekend als uw medische eindsituatie is bereikt. U kunt pas een schadevergoeding voor al uw immateriële schade als gevolg van het ongeval tegemoet zien, als duidelijk is wat uw emotionele- en psychische schade precies is.
Omdat voor de aansprakelijke partij de wettelijke rente gaat lopen op de datum van het ongeluk of ongeval, zult u als het duidelijk is dat u recht heeft op deze financiële compensatie voor uw leed, voorschotten van de aansprakelijke tegenpartij ontvangen. Een letselzaak kan namelijk een lange tijd duren en de rente kan daardoor flink gaan oplopen. Door alvast de smartengeldvergoeding uit te keren, hoeft er uiteindelijk ook geen rente betaald te worden door de aansprakelijke partij. Het kan in een letselschade zaak lang duren voordat er een uitspraak is.
De bedragen die u uitgekeerd krijgt zijn netto. U hoeft daar geen inkomstenbelasting over te betalen. Een uitkering voor gederfde levensvreugde is persoonlijk en behoort ook niet tot de huwelijkse boedel mocht u gaan scheiden.
Wees realistisch over de berekening
Wees realistisch bij uw verwachtingen over de hoogte van de schadevergoeding voor uw emotionele leed. In de praktijk komen alleen zware vormen van psychisch leed voor een uitkering in aanmerking. U dient een ernstig letsel te hebben. Dat u psychisch niet goed voelt en wellicht ’s nachts niet slaapt is vaak geen reden voor een vergoeding.
Naast deze methode van smartengeld berekenen door een afweging van persoonlijke factoren, wordt er ook gebruik gemaakt van de ANWB Smartengeldgids methode. Hierbij wordt er geen nieuwe berekening gemaakt, maar een gelijksoortige case uit het verleden als referentie gebruikt.

Smartengeldgids ANWB
De Smartengeldgids van de ANWB bestaat uit een verzameling van uitspraken van letselschade zaken waar een smartengeld vergoeding is uitgekeerd. De ANWB geeft deze gids, waar alle rechtelijke uitspraken over immateriële schadevergoedingen in vermeld staan, uit. Verschillende soorten van ongevallen, letsels en de gevolgen daarvan staan vermeld. Rechters, letselschade advocaten, juristen en verzekeraars maken van deze gids gebruik om een referentiezaak te zoeken. Een ongeveer gelijksoortige situatie als die van u wordt dan opgezocht. Het in deze eerdere letselschade zaak uitgekeerde bedrag is dan een goede richtlijn voor de hoogte van het bedrag aan smartengeld waar u recht op heeft.
Uitspraken die eerder zijn gedaan zijn een goede richtlijn om te bepalen hoeveel smartengeld u kunt verwachten. In de Smartengeldgids van de ANWB zijn, onderverdeel naar letsel, een groot aantal zaken vermeld met het toegekende bedrag aan smartengeld.
De gids is ingedeeld naar verschillende soorten van letsel in de categorieën: ongeval, mishandeling, medische fout, niet-letsels en voegingen in strafprocessen. Bij elk letsel kunt u diverse letselschade zaken vinden met het uiteindelijk uitgekeerde bedrag daarbij.
- oorletsel,
- whiplash,
- schouderletsel, borstkasletsel, wervelkolomletsel,
- hoofdletsel, hersenletsel, zenuwletsel, psychische schade,
- oogletsel,
- verlies van reuk en smaak, neusletsel,
- ontsiering van gelaat en lichaam,
- letsel aan de geslachtsorganen
- armletsel, handletsel,
- heupletsel, bekkenletsel, beschadiging inwendige organen,
- belemmerd spraakvermogen, mondletsel
- beenletsel, voetletsel,
Doordat een eerder gedane uitspraak een goede richtlijn is, kunt u dus via deze gids vooraf al een redelijk goede indicatie krijgen op welk bedrag u kunt rekenen. Uw letselschade advocaat of letselschade jurist kan u dat dan vrij goed uw smartengeld berekenen.
Voorbeelden van smartengeld bedragen
Om u een indicatie te geven wat er zoal wordt uitgekeerd hierbij enige voorbeelden van eerdere zaken. Eerdere zaken die mogelijk een referentie zijn voor toekomstige zaken. Bij het smartengeld berekenen wordt vaak gekeken naar eerdere uitspraken.
Rechters kijken naar eerdere uitspraken in gelijksoortige zaken over immateriële schade van een ongeval. Bekijk meer voorbeelden van smartengeld bedragen uit eerdere zaken om een goede indicatie te krijgen voor uw eigen letselschade zaak.
€ 24.958,- amputatie onderbeen
Een 77-jarige man wordt terwijl hij voorrang had, aangereden door een motor. Zijn onderbeen moest worden geamputeerd. De bejaarde man ligt 3 maanden in het ziekenhuis. Uitstekende gezondheid voor het ongeval. Deed huishouden voor zijn zieke vrouw. Fietsen en in de tuin werken waren zijn grootste hobby’s.
€ 1.134,- polsletsel
Man is op zijn werk van een cateringwagen afgevallen omdat het handvat van de ladder van de wagen afbrak. De man heeft een tijd zijn werk niet kunnen uitvoeren omdat hij klachten aan zijn elleboog en pols ondervond.
€ 34.034,- langdurig behandeltraject
Een meisje van 17 jaar wordt op haar bromfiets door een vrachtwagen aangereden. Hersenschudding, hoofdpijn, snel moe, gedurende vier jaar veel medische behandelingen ondergaan. Twee keer voor in totaal meer dan 100 dagen in het ziekenhuis opgenomen geweest. Studievertraging opgelopen. Was niet in staat de opleiding voor haar beroep naar keuze te gaan volgen. Bij het smartengeld berekenen was het lange behandeltraject voor de rechter een belangrijke factor. Het was van grote negatieve invloed op haar levensvreugde.
€ 400,- ongemak
Door het vallen van een drinkglas is er glas van de grond opgespat en in het oog van het slachtoffer gekomen. Hoornvlies is hierdoor licht beschadigd geraakt. Hierdoor heeft het slachtoffer droge ogen gekregen, wat overigens niet gelinkt kon worden aan het letsel(tje). Het slachtoffer kreeg de 400 euro voor het ongemak en het drie keer moeten bezoeken van de oogarts.
€ 22.689,- littekens
Een jongen van 7 jaar heeft brandende benzine over het hoofd gekregen. Zijn gezicht is hierdoor vol met littekens komen te zitten. Een paar maanden opgenomen geweest in het brandwondencentrum en heel veel pijn geleden. In de toekomst nog meer plastische chirurgie nodig. De jongen zal met zijn gezicht nooit in de zon kunnen.
€ 90.756,- dwarslaesie
Een 25-jarige man is op zijn motor door een auto aangereden. Diverse letsels waaronder een dwarslaesie en ingeklapte long. Verlamd geraakt, incontinent, reuk- en smaakverlies, slechte doorstroming bloed en andere blijvende schades. Rechter hield er rekening met dat de man nog in de bloei van zijn leven zat.
€ 3.000,- whiplash
Vrouw is in haar auto van achteren aangereden terwijl zij voor een rood stoplicht stond te wachten. Licht hersentrauma en post-whiplashsyndroom van haar wervelkolom opgelopen. Na behandelingen blijvend last van duizeligheid, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, concentratieproblemen en geheugenverlies. Vergoeding voor de whiplash klachten 3000 euro.
€ 34.034,- whiplash
Een man is in zijn auto van achteren aangereden. Had al eerder een whiplash via een aanrijding opgelopen. Deze botsing verergerde de klachten. Door het ongeval volledig arbeidsongeschikt geraakt. Door restbeperkingen is zijn sociale leven ingestort. Een liefdesrelatie is niet meer aan de orde, sporten is afgelopen, problemen in relationele sfeer en geheugenproblemen.
€ 12.500,- longoedeem
Man heeft op zijn werk een stofwolk ingeademd. Longoedeem gekregen. Benauwd, ademnood, pijnklachten, verminderde weerstand en ernstige vermoeidheidsklachten. Kon zijn bestaande werk niet meer oppakken, in sociaal isolement terechtgekomen en slaapproblemen.
€ 22.689,- medische fout
Een chauffeur heeft door een val beenletsel opgelopen. Door een aantal medische blunders moet een been tot 15 centimeter onder de knie geamputeerd worden. Veel pijn gehad. Moest zijn werk opgeven en kon zijn favoriete paardrijd hobby niet meer uitvoeren.
€ 3.000,- sportletsel
Tijdens een voetbalwedstrijd, terwijl de bal ergens anders was, hard tegen zijn achillespees getrapt. Moest geopereerd worden aan een afgescheurde achillespees. Een jaar fysiotherapie en niet normaal kunnen werken. Restbeperkingen bij heffen van de voet en pijn bij lange tijd lopen.
€ 12.500,- mishandeling
Vrouw is langere tijd door haar partner mishandeld. Door een ruit geduwd en daarbij verwondingen aan handen en hoofd opgelopen. Pijnklachten en problemen bij buigen vingers. Rechter heeft bij de immateriële schade toekenning er rekening mee gehouden dat de mishandelingen al gedurende enkele jaren plaats gevonden moeten hebben.
€ 200,- gebitsschade
Man heft in een restaurant op een stukje ijzer wat in het eten zat gebeten. Loopt schade aan het gebit op en moet worden behandeld door de tandarts. Zijn pijn en ongemak levert hem 200 euro op.
€ 136.134,- zeer ernstig letsel
Een 25-jarige man is op zijn fiets aangereden. In coma gelegen en zes jaar in revalidatiecentrum gezeten. Groot aantal letsels en operaties ondergaan. Kan nooit meer lopen. Afhankelijk van anderen voor dagelijkse verzorging. Kan nooit meer zelfstandig wonen en kan nooit meer enig werk verrichten. Kan alleen met hulp van anderen nog sociale contacten onderhouden. Ondanks zijn psychisch letsel is hij zich volledig bewust van zijn situatie en wat hem is overkomen.
Verschil materiële en immateriële schade
Een letselschade vergoeding kan uit een groot aantal schadeposten bestaan. Het uitgangspunt is dat een slachtoffer van een ongeval, waar iemand anders aansprakelijk voor is, er financieel niet op achteruit mag gaan. Elke vorm van schade die het slachtoffer oploopt, kan worden geclaimd bij de aansprakelijke partij. De aansprakelijke partij is vaak de verzekeringsmaatschappij van degene die het ongeluk heeft veroorzaakt.
Bij een ongeval komt ook immateriële schade om de hoek kijken. Pijn, verdriet, schaamte, depressies, kortom alle leed dat u na het ongeval ondervindt. Ook voor deze schade kunt u een schadevergoeding krijgen: smartengeld.
Het kenmerk van materiële schade is dat u de schade kunt aantonen middels een rekening, factuur of bon. U moet daadwerkelijk kosten maken. Materiële schade omvat al die schadeposten die u eenvoudig kunt aantonen:
- uw bril die bij het ongeval stuk is gegaan,
- eigen bijdrage van verbandmiddelen die u zelf moet betalen,
- gemiste inkomsten omdat u een tijd niet kunt werken,
- parkeergeld voor bij het ziekenhuis,
- vergoeding voor extra kosten door opgelopen studieachterstand,
- tijdelijke hulp in de huishouding, etc.
Kortom alle extra kosten. Hierbij is vaak de schadepost inkomensverlies het grootst. Als u niet meer kunt werken of gedeeltelijk niet meer uw werk kunt oppakken, dan moeten alle gemiste inkomsten worden vergoed. Niet alleen uw loon maar ook allerlei andere inkomsten die daarbij horen, zoals:
- overwerktoeslag
- ploegentoeslag,
- jubileum bedrag,
- bonussen, etc.
Maar ook kleine onkosten waar u mogelijk niet zo snel bij stil staat komen in aanmerking voor vergoeding:
- hogere verwarmingskosten omdat u meer thuis bent,
- meer telefoonkosten omdat u meer afspraken moet maken met therapeuten en uw jurist,
- extra printerkosten omdat u meer brieven moet versturen om alles te regelen, etc.
Houdt u daarom nauwkeurig een schadestaat bij zodat u alles bij de verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijke tegenpartij kunt declareren. Dit is anders bij een immateriële schadevergoeding. Dit is ook een schadepost, maar hierbij kunt u geen bon indienen. De Smartengeldgids biedt hierbij een leidraad voor de vergoeding. Dit kan door de rechter bepaald worden of in onderhandeling met de verzekeringsmaatschappij.

Smartengeld claimen
Bent u van mening letselschade te hebben opgelopen en recht te hebben op een smartengeld vergoeding, dan is het zaak de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is de eerste stap bij het claimen van smartengeld. Wacht daar niet te lang mee. Het aansprakelijk stellen is eenvoudig. U laat schriftelijk, bij voorkeur aangetekend, weten wat er is gebeurt, dat u materiële en immaterieel schade hebt opgelopen, dat in de toekomst mogelijk nog meer schade is te verwachten en dat u de aangeschrevene aansprakelijk stelt voor al uw schade.
Als u recht heeft op een vergoeding voor al uw verdriet, pijn en leed, dan dient u uw smartengeld te claimen bij de ander, de wederpartij. Om uw psychische schade te kunnen claimen moet de wederpartij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn.
Als de aansprakelijkheid door de tegenpartij volledig is erkend, kunt u een maximale schadevergoeding en maximale smartengeld vergoeding claimen. U krijgt dan al uw kosten vergoed. Wordt de aansprakelijkheid maar voor een deel erkend, dan krijgt u ook alleen maar voor dat deel een materiële en immateriële schadevergoeding.
Smartengeld bij medische eindsituatie
Wanneer krijgt u uw immateriële schadevergoeding? Wanneer keert de aansprakelijke tegenpartij uw immateriële schadevergoeding uit? Pas als u uw medische eindsituatie heeft bereikt, is duidelijk wat uw immateriële schade precies is. Pas dan kan berekend worden wat de impact op de kwaliteit van uw leven is en op hoeveel vergoeding voor gederfde levensvreugde u dan recht heeft.
Een medische eindtoestand is een situatie waarin de benadeelde in zijn geheel is hersteld of dat er in het herstel geen wezenlijke verbeteringen of verslechteringen meer zullen ontstaan.
Pas dan is voldoende duidelijk wat de gevolgen zijn geweest of wat de gevolgen nog zullen worden. U bent zogezegd uitbehandeld. De berekening kan worden gemaakt en een definitief bedrag worden bepaald.
Vanaf de dag dat het ongeval of ongeluk u is overkomen heeft u recht op smartengeld. Immers u lijdt vrijwel direct psychische schade. Het kan echter nog jaren duren voordat de medische eindtoestand is bereikt en duidelijk is op welk bedrag u recht heeft.
De aansprakelijke partij is smartengeld verschuldigd vanaf de datum van het ongeval.
Omdat u vanaf de datum van het ongeval al recht had op een immateriële schadevergoeding, gaat op de dag van het ongeval ook de wettelijke rente lopen. De wettelijke rente over het smartengeldbedrag komt bovenop de uiteindelijke uitkering.
Vaak reden voor de aansprakelijke partij om alvast voorschotten op de uitkering te doen. Door het doen van een voorschot loopt de rente tot de daadwerkelijke uitkering niet te veel op. Een definitieve bedrag aan smartengeld berekenen kan pas plaatsvinden als de medische eindtoestand is bereikt.
Hoogte smartengeld bedrag valt vaak tegen
De hoogte van het bedrag aan immateriële schadevergoeding is dus afhankelijk van een groot aantal factoren en de weging die de rechter daar aan de hand van uw persoonlijke situatie aan geeft. U hoeft zich bij de bedragen aan smartengeld die in Nederland worden uitgekeerd niet rijk te rekenen. Over het algemeen vallen de bedragen tegen. De rechters in Nederland zijn conservatief te noemen.
De hoogte van het bedrag aan smartengeld wordt op twee manieren berekend. Of er wordt gekeken naar eerdere rechtszaken of alle afzonderlijk factoren worden gewogen om tot een schadebedrag voor de immateriële schadevergoeding te komen.
De hoogte van de smartengeld bedragen zoals die in sommige buitenlanden worden uitgekeerd, vormt geen goede referentie voor uw zaak. Vooral de miljoenen zoals deze soms in de Verenigde Staten worden uitgekeerd, zijn geen goede referentie. In Nederland zijn de bedragen laag. Het valt de slachtoffers van een ongeval, mishandeling of medische fout vaak flink tegen wat ze als compensatie krijgen voor al het leed wat hun is overkomen.
Wilt u snel een goede indicatie krijgen over het bedrag wat u mogelijk zou kunnen verwachten, raadpleeg dan de Smartengeldgids, of laat deze voor u raadplegen. Bekijk de uitgekeerde bedragen van afgeronde rechtzaken om een idee te krijgen van de hoogte van de bedragen waar u mogelijk recht op hebt.
Smartengeld vergoeding is netto schadevergoeding
Smartengeld is een aan de persoon gebonden vergoeding. Deze vergoeding wordt ook alleen maar aan het slachtoffer uitgekeerd. Ook als u gaat scheiden blijft deze immateriële schadevergoeding van u. U hoeft deze schadevergoeding niet te delen met uw (ex)partner. Moet u na uw scheiding alimentatie betalen, dan wordt er wel rekening gehouden met deze schadevergoeding.
Als u lichamelijk of psychisch letsel heeft opgelopen door een ander en die ander is geheel of gedeeltelijk aansprakelijk, dan heeft u recht op smartengeld. U kunt een beroep doen op Artikel 6:106 Burgerlijk Wetboek. Dit is de wet die de smartengeld vergoeding regelt.
De smartengeld vergoeding is belastingvrij. Het bedrag wat u krijgt is netto, u hoeft over uw vergoeding geen inkomstenbelasting meer te betalen. Wel kan het zijn dat u belasting moet betalen omdat uw vermogen met een bedrag is toegenomen. Komt u daarvoor in aanmerking, dan moet u vermogensbelasting betalen.
Ontvangt u een bijstandsuitkering dan is deze immateriële schadevergoeding over het algemeen niet van invloed op de hoogte van uw uitkering. U wordt niet gekort op uw bijstandsuitkering. Er kan per gemeente wel een limiet gesteld worden op de hoogte daarvan.
Veel gestelde vragen over smartengeld berekenen
Bedragen die aan smartengeld worden uitgekeerd valt slachtoffers vaak tegen. De bedragen zijn niet zo hoog. De vergoedingen die in het buitenland soms worden uitgekeerd, zijn hier niet aan de orde. De hoogte hangt vooral af van het soort letsel en de gevolgen voor het dagelijks leven. Toch kunt u een goed idee krijgen waar u mogelijk recht op hebt. Smartengeld bedragen die eerder zijn uitgekeerd geven een goede indicatie.
De hoogte van een schadevergoeding voor pijn en verdriet is niet eenvoudig. Iemand kan een litteken een verschrikkelijke ontsiering van het lichaam vinden en er elke dag opnieuw verdriet over hebben. Een ander ziet zijn litteken na een tijdje niet meer. Een rechter weegt een aantal factoren af die gederfde levensvreugde tot gevolg hebben en baseert daar het uit te keren smartengeld bedrag op.
U ondervindt de psychische gevolgen van het ongeval. De lelijke littekens waar u zich voor schaamt. Het verdriet om uw favoriet hobby te moeten opgeven. De pijn van de operatie en het pijnlijke revalidatie traject. U plezier in het leven is afgenomen en moet door een smartengeld vergoeding worden gecompenseerd door de wederpartij. De opgelopen immateriële schade zal moeten worden bewezen en vastgesteld.