U heeft een whiplash opgelopen en u ondervindt daarbij flinke psychische en emotionele klachten. U wilt een smartengeld vergoeding voor uw geestelijk lijden hebben. Welke bedragen zijn mogelijk? Hoeveel smartengeld bij whiplash letsel kunt u krijgen en claimen?
Een whiplash aandoening kan voor slachtoffers van een ongeval langdurig vervelende gevolgen met zich meebrengen. Een whiplash kan aanzienlijke geestelijke klachten veroorzaken met emotionele en psychische schade tot gevolg. Op korte en lange termijn kunnen zich pijnklachten voordoen. Hoofdpijn en pijn aan de nek en schouders kunnen een chronisch karakter aannemen.

Pijnklachten zorgen ervoor dat u uw leven als minder prettig ervaart als voor het ongeval. Maar ook ondervindt u gevoelens van verdriet en schaamte. Waarom u dit allemaal moest overkomen. Waarom u niet meer met uw kinderen of kleinkinderen kunt spelen, zoals u dat altijd kon voor de aanrijding. En dat u uw favoriete hobby niet meer kunt uitoefenen als u deed voor het verkeersongeval, bezorgt u depressieve buien. Voor al uw emotionele en psychische schade kunt u een immateriële schadevergoeding eisen. Een smartengeld vergoeding vergoeding kunt u in de schadeclaim opnemen als u door het whiplash letsel schade lijdt door gederfde levensvreugde.
Wat is een smartengeld vergoeding als u een whiplash heeft
Naast een materiële schadevergoeding kunt u ook een schadevergoeding krijgen voor gederfde levensvreugde. Deze vergoeding wordt smartengeld genoemd en is bedoeld als een financiële compensatie voor al de emotionele ellende en het psychische leed wat u heeft moeten ondergaan. Het is niet zo als bij een materiële schadevergoeding dat hier een bonnetje van de gemaakte kosten tegenover staat. Dat maakt het leed koppelen aan een concreet schadebedrag niet eenvoudig. Smartengeld bij whiplash letsel kan worden bepaald aan de hand van een aantal factoren.
In de praktijk wordt een smartengeld bij whiplash uitkering bepaald aan de hand van een eerdere uitspraak. Er wordt een gelijksoortige case gezocht waar al eerder een vergoeding voor smartengeld bij whiplash letsel is gegeven en die vormt het uitgangspunt voor de smartengeld uitkering van uw eigen whiplash letsel.
Psychische klachten bij whiplash vergoed door smartengeld
Het letsel wat u door een ander is aangedaan, veroorzaakt niet alleen veel lichamelijke schade maar ook geestelijke schade. Gevoelens die geschaard worden onder psychisch leed zijn onder andere:
- angst,
- depressiviteit,
- pijn,
- verdriet,
- schaamte.
Ook psychisch en emotioneel leed komt voor een schadevergoeding aanmerking. Voor gederfde levensvreugde door de tegenpartij veroorzaakt, kunt u meenemen als schadepost in een schadeclaim. De hoogte van een whiplash smartengeld vergoeding wordt gebaseerd op een aantal factoren waarbij de impact van het psychisch letsel op uw dagelijks leven een belangrijke factor is. Typisch pijnklachten voor een whiplash zijn:
- nekpijn,
- hoofdpijn,
- schouderpijn,
- rugpijn.
Een whiplash is een vervelende aandoening. Het kan heel goed zijn dat u na het ongeval helemaal geen last ondervindt van dit nekletsel, maar na enige maanden of mogelijk zelfs een jaar des te meer. Ook is deze aandoening lichamelijk niet goed zichtbaar. Dokters kunnen dit letsel ook niet met een röntgenfoto aantonen.
Vraag een maximale vergoeding voor smartengeld bij whiplash aan voor al uw psychisch en geestelijk leed.
Door het onverwacht heen en weer slingeren van uw hoofd, zijn er allemaal scheurtjes en beschadigingen ontstaan:
- in de banden van uw nekspieren,
- in uw nek- en rugwervels,
- in de zenuwen van uw nek.
Een nek- en schouderaandoening die op diagnostische apparatuur niet zichtbaar is voor artsen. Maar een whiplash kan wel voor veel psychisch leed zorgen. Dit is ook letselschade. Door smartengeld bij whiplash letsel uit te keren, wordt de schade door het psychisch en emotionele leed vergoed.
Hoeveel smartengeld bij whiplash letsel claimen
Om een smartengeld claim voor uw whiplash in te dienen, dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor uw psychische schade. U dient in uw aansprakelijkstelling te vermelden dat u psychische- en emotionele schade hebt opgelopen en dat u hier een smartgeldvergoeding voor wilt ontvangen.
De aansprakelijkstelling doet u per aangetekende brief en naast deze immateriële schade vermeld u natuurlijk ook uw materiële schadeposten. De wederpartij zal bij smartengeld voor een whiplash genegen zijn om een voorschot te betalen op deze immateriële schadevergoeding.
De wettelijke rente bij een smartengeld vergoeding gaat op de dag van het ongeval in. Door alvast een voorschot aan u als slachtoffer te geven, bespaart de verzekeringsmaatschappij van de wederpartij een deel van de wettelijk verplichte rente.
Berekenen van uw whiplash smartengeld vergoeding
Als gezegd wordt een smartengeld vergoeding vaak bepaald door een eerdere gelijksoortige whiplash smartengeld uitspraak erbij te pakken. Een uitspraak waarbij de gevolgen van het slachtoffer min of meer gelijk zijn aan die van u. Dit vormt de basis voor een smartengeld berekening. Hoeveel smartengeld bij whiplash u kunt krijgen, hangt van verschillende factoren af. Bij het bepalen van de hoogte van de uitkering van smartengeld bij whiplash, wordt meegenomen:
- de leeftijd van het slachtoffer,
- hoe lang het slachtoffer last heeft van het letsel,
- hoe lang het slachtoffer in het ziekenhuis heeft gelegen,
- hoe lang het herstel duurde,
- hoe erg de pijn was,
- hoe lang de pijnklachten hebben voortgeduurd of nog voortduren,
- of het slachtoffer zijn werk weer kan oppakken,
- en andere zaken die een negatieve impact hebben op het dagelijks leven van het slachtoffer.
Als er gekeken wordt naar gelijksoortige smartengeld zaken, dan gebeurt dit met behulp van de ANWB Smartengeld gids. Hierin staan de bedragen van smartengeld bij whiplash letsels van eerdere rechtszaken vermeld.
Bezoek na de aanrijding van achteren een arts
Omdat een whiplash aandoening vaak gepaard gaat met algemene klachten die voor veel aandoeningen van toepassing zijn, wil de verzekering van de tegenpartij nog wel eens tegenstribbelen als het gaat om het erkennen van de aansprakelijkheid. Om geen schadevergoeding of smartengeld te hoeven uitkeren, willen ze nog wel eens beweren dat u de klachten al had of dat deze na het ongeluk zijn ontstaan. Door na de aanrijding een dokter te bezoeken, worden uw klachten in uw medisch dossier vastgelegd. Hiermee neemt u de wind uit de zeilen van de verzekeraar van de wederpartij, wat het claimen van de materiële en immateriële schade eenvoudiger maakt.