Een ongeval of ongeluk kan aanzienlijke psychische schade met zich meebrengen. U kunt een schadevergoeding eisen voor al het leed, pijn en verdriet wat u heeft ondergaan of in de toekomst nog te wachten staat. Een schadevergoeding claimen voor geestelijke of emotionele schade wordt smartengeld eisen genoemd.
U kunt deze immateriële schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij. Een ongeluk of ongeval kan veel letselschade met zich meebrengen. Als u gewond bent geraakt en letsel heeft opgelopen, krijgt u met allerlei kosten te maken.

Onkosten waar u zelf niet voor heeft gekozen en ook niets aan kon doen, maar er wel mee zit. Immers iemand anders is aansprakelijk voor het ongeluk of ongeval. De wet stelt dat de aansprakelijke partij dan al uw schadeposten moet voldoen. U krijgt een schadevergoeding voor alle onkosten die het gevolg van uw letsel.
U maakt allerlei grote en kleine onkosten die u anders niet gemaakt zou hebben:
- reiskosten naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum;
- kosten voor uw eigen risico van uw zorgverzekering die u moet aanspreken;
- verlies op uw inkomen door tijdelijke arbeidsongeschiktheid;
- onkosten voor huishoudelijk hulp omdat u het niet meer zelf kunt;
- kosten voor niets voor uw sportabonnement waar u niets meer aan heeft;
- onkosten voor het betalen van een eigen bijdrage voor medicijnen of verbandmiddelen;
- kosten voor het inhuren van rechtshulp voor het claimen van uw schade;
- onkosten aan parkeergeld voor uw bezoekjes aan uw fysiotherapeut.
Allemaal schadeposten die u kunt claimen. Daarnaast is er een speciale letselschade schadepost: uw immateriële schade ofwel uw smartengeld. Dit is één van de schadeposten die u bij de wederpartij kunt claimen, ook al is deze ‘immaterieel’ en niet met bonnetjes of facturen aan te tonen. Geestelijke, psychische of emotionele schade is een schadepost waarvoor u ook een schadevergoeding kunt claimen. Smartengeld eisen doet u op dezelfde manier als de overige schadeposten. U stelt de wederpartij aansprakelijk en meldt dat u immateriële schade hebt opgelopen en hoeveel vergoeding aan smartengeld u wilt.
Hoeveel smartengeld eisen bij de tegenpartij?
Emotionele schade is lastig in een geldbedrag uit te drukken. Hoeveel is het in Euro’s nu waard als u weer gewoon met uw kinderen kunt spelen zoals voor het ongeval? Hoeveel is het waard als u zich niet steeds weer hoeft te schamen voor uw littekens. Hoeveel is het waard als u weer kon voetballen zoals u dat voor het ongeluk met zoveel plezier deed? Hoeveel is het waard als u niet al die pijn van de operatie had moeten ondergaan? Hoe kunt u de hoogte van het bedrag aan smartengeld bepalen wat u kunt eisen van de wederpartij? Dit is niet eenvoudig. Hoe wordt pijn, verdriet en andere gederfde levensvreugde nu uitgedrukt in een geldbedrag?
Smartengeld eisen is een vergoeding claimen van de aansprakelijke partij voor gederfde en in de toekomst nog te derven levensvreugde. Welk geldbedrag aan smartengeld te eisen, hangt af van vooral de ernst van het letsel en de impact op de rest van uw leven.
De hoogte van het bedrag aan smartengeld is van een aantal groot factoren afhankelijk. Deze factoren worden door de rechter afgewogen tegen de specifieke omstandigheden van uw letselschade zaak. U kunt hierbij denken aan:
- in welke mate beperkt uw geestelijk leed uw toekomstige werk;
- hoe lang het zal duren voor u daadwerkelijk herstelt bent;
- de pijn en verdriet wat u heeft ondervonden tijdens uw herstel;
- in welke mate uw geestelijke schade van invloed is op uw studiemogelijkheden;
- in welke mate uw letsel van invloed is de uitoefening van uw hobby’s en sportactiviteiten;
- hoe lang u in het ziekenhuis of revalidatiecentrum bent geweest om beter te worden;
- de pijn en verdriet die u permanent zal ondervinden door uw letsel;
- of u opgenomen bent geweest in het ziekenhuis of een revalidatiecentrum;
- de invloed van uw letsel op uw sociale leven;
- in hoeverre u ongeschikt bent om te kunnen werken;
- hoeveel uw geestelijke schade invloed heeft op uw werk;
- of gevolgen als littekens, amputaties, spierverlies of verminkingen blijvend en zichtbaar zijn;
- hoe oud u bent, jong en nog een lang leven te gaan of bent u al op leeftijd;
- hoe zwaar de medische behandeling was en de duur daarvan;
- en als belangrijkste: de ernst van het letsel en het soort letsel.
Smartengeld gids als richtlijn voor bedrag
Bij smartengeld eisen, en ook bij het toekennen daarvan, wordt er in de letselschade praktijk door zowel rechters als letselschade juristen en advocaten gebruik gemaakt van de zogenaamde Smartengeld gids. Dit is een boekwerk waar periodiek alle uitspraken van Nederlandse rechters over de toegekende immateriële schadevergoeding in worden vermeld. Deze verzameling van uitspraken worden als referentie gebruikt als er smartengeld geëist moet worden. Door een gelijksoortige case te zoeken uit eerdere uitspraken kan worden bepaald in welk geldbedrag de emotionele schade gevat kan worden. Bij het doen van uitspraken over de hoogte van de immateriële schadevergoeding zijn deze eerder uitspraken een richtlijn voor rechters. Maar ook letselschade juristen of letselschade advocaten gebruiken de smartengeldgids als richtlijn hoeveel smartengeld te eisen van de tegenpartij.
U kunt niet te hoge bedragen aan smartengeld eisen
Grote bedragen aan smartengeld eisen is in Nederland eigenlijk niet aan de orde. De bedragen als vergoeding voor uw emotionele schade vallen slachtoffers over het algemeen tegen. Dit komt bij sommige slachtoffers als een onrechtvaardig smartengeld bedrag over. De geldbedragen zoals deze in het buitenland worden uitgekeerd, worden in Nederland niet betaald. Vooral de vergoedingen zoals deze door letselschade juristen in Amerika worden geëist, zijn in vergelijking met de bedragen aan smartengeld die in Nederland worden uitbetaald buitenproportioneel groot. Houdt u bij het berekenen van uw smartengeld bedrag er rekening mee dat de bedragen die u kunt vorderen niet al te hoog zijn.
Smartengeld voor nabestaanden eisen
Voor mensen die een dierbaar iemand hebben verloren bij een ongeval ondervinden veel leed. Over het algemeen hebben nabestaanden veel verdriet van een bij een ongeluk overleden vriend of familielid. Dit kan bij nabestaanden leiden tot aanzienlijke psychische en emotionele schade. Het verlies kan een grote impact op hun leven hebben. Toch kunnen nabestaanden geen smartengeld eisen van de aansprakelijke partij die het noodlottige ongeluk of ongeval heeft veroorzaakt.
Alleen het slachtoffer van het ongeval heeft in Nederland recht op het krijgen van een smartengeld vergoeding.
In Nederland heeft alleen het slachtoffer zelf recht op smartengeld. Ook al is een ouder of een kind door de schuld van een ander bij een ongeluk om het leven gekomen. Nabestaanden hebben in Nederland geen recht op een vergoeding voor hun emotionele schade, hoe erg het leed voor de nabestaande ook is.