U bent betrokken geweest bij een bedrijfsongeval. U heeft letsel en schade opgelopen. Niet alleen materiële letselschade, maar ook immateriële schade. U heeft recht op een vergoeding voor al uw psychisch leed voor alle pijn, verdriet en ellende: een smartengeld na bedrijfsongeval vergoeding.
Een letselschade bedrag bestaat uit een geldelijke vergoeding voor alle materiële zaken. Dat zijn onkosten die u eenvoudig kunt aantonen. Kosten die u als gevolg van uw letsel hebt moeten maken zoals extra medische kosten, reiskosten, verlies van inkomen, beschadiging eigendommen, eigenlijk alles wat in geld is uit te drukken, waar u een bonnetje of factuur van kunt laten zien. Schadeposten die aan te tonen zijn en eenvoudig in een geldbedrag zijn uit te drukken.

Maar letselschade bedragen kunnen ook bestaan uit een immateriële schadevergoeding. Dit is een moeilijk in een geldbedrag uit te drukken schade. Een immateriële schadevergoeding bij een bedrijfsongeval is een schadevergoeding voor:
- al het door u geleden leed;
- de pijn die u heeft moeten doormaken;
- de depressiviteit wat het ongeval op het werk met zich heeft meegebracht;
- de teleurstelling over de lichamelijke gevolgen;
- het verdriet omdat u uw favoriet hobby of sport niet meer kunt uitoefenen.
Een immateriële schadevergoeding wordt ook wel een smartengeld vergoeding genoemd. Smartengeld na bedrijfsongeval is bedoeld ter compensatie van uw zogenaamde gederfde levensvreugde.
Wanneer recht op vergoeding van smartengeld na bedrijfsongeval?
Vaak ligt de aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval bij uw werkgever. Uw werkgever heeft een wettelijke zorgplicht voor zijn werknemers en moet ervoor zorgen dat u veilig kunt werken en dat voor u gevaarlijke situaties niet kunnen ontstaan. Zijn zorg gaat daarbij ver en uw werkgever is al snel aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade. Uw werkgever is dan aansprakelijk voor uw opgelopen letselschade en zal alle onkosten moeten vergoeden. Schadevergoeding en smartengeld na bedrijfsongeluk of ongeval op het werk dient door de bedrijfsongevallenverzekering van uw werkgever aan u te worden vergoed.
Als u door het ongeval emotionele, geestelijke of psychische schade hebt opgelopen, dan heeft u recht op een smartengeld vergoeding. Deze geestelijke schade kan zijn ontstaan door het ongeval zelf of door de gevolgen van het door u opgelopen letsel. Bij het bepalen van de hoogte van smartengeld na bedrijfsongeval op het werk, zijn een aantal factoren van belang, de ernst en soort letsel spelen daarbij een belangrijke rol. Een letselschade advocaat of een letselschadebureau kan alleen voor het slachtoffer zelf een smartengeld vergoeding na het bedrijfsongeval claimen. Familieleden of toeschouwers komen niet voor een smartengeld na bedrijfsongeval vergoeding in aanmerking.
Smartengeld berekenen na een ongeval op het werk
Het berekenen van een smartengeld vergoeding als onderdeel van uw letselschade vergoeding door het ongeval op het werk is niet eenvoudig. Een berekening van deze immateriële schadevergoeding is van een aantal factoren afhankelijk. De ernst van het door u opgelopen letsel en het soort letsel wat u op de werkvloer of tijdens uw werkzaamheden heeft opgelopen speelt daarbij een rol. Hierbij moet u denken aan:
- de chronische pijn die u in de toekomst nog zult ondervinden;
- hoe lang het nog zal duren voordat u helemaal hersteld bent;
- hoe lang u bent opgenomen geweest in het ziekenhuis of een revalidatiecentrum;
- in welke mate u arbeidsongeschikt bent of blijft;
- of de beperkingen die uw letsel veroorzaakt uw werk en carrière negatief beïnvloedt;
- in welke mate de gevolgen van het ongeval invloed hebben op uw leven;
- in welke mate de gevolgen zichtbaar zijn (littekens, amputatie, uitval functies);
- alle pijn, teleurstelling en slapeloze nachten die u heeft moeten doormaken tijdens uw herstel;
- hoe zwaar de medische behandeling en herstel voor u is geweest.
Voor smartengeld na bedrijfsongeval of ongeluk op de werkvloer zijn dit allemaal zaken die meegenomen moeten worden bij de smartengeld berekening voor uw letselschade.
Voorbeelden eerdere bedrijfsongevallen in Smartengeld gids
Voor een letselschade advocaat of letselschade expert en ook voor rechters is het berekenen van een immateriële schadevergoeding geen heldere zaak. De mate van pijn is bijvoorbeeld voor iedereen weer anders en iedereen hecht er een andere waarde van gederfde levensvreugde aan. De Smartengeld gids van de ANWB helpt daarbij. Hierin staan alle eerdere letselschade bedragen die in het verleden aan smartengeld zijn uitgekeerd. Deze bedragen worden vaak als referentie gebruikt. Er wordt dan gekeken in welke categorie u met uw letsel en letselschade valt en het soort letsel wat u heeft.
Het smartengeld bedrag wat in het verleden hiervoor is uitgekeerd, is dan leidend voor uw schadevergoeding van uw gederfde levensvreugd. Zo kan uw juridisch adviseur u al een goede indicatie geven van uw mogelijke vergoeding. Houdt u er wel rekening mee dat de vergoedingen voor uw smart niet al te hoog zullen zijn. Bij slachtoffers van een bedrijfsongeval die recht hebben op een immateriële schadevergoeding voor hun emotionele schade valt het uitgekeerde bedrag vaak tegen.
Aansprakelijk stellen werkgever voor geleden psychische schade
U wilt een maximale schadevergoeding van uw werkgever. Uw werkgever moet al uw letselschade vergoeden, ook uw psychische schade. Het eerste wat u moet doen is uw werkgever aansprakelijk stellen voor al uw schade. Het claimen van alle schade, dus ook uw psychische schade, begint met de aansprakelijkstelling. Dit doet u schriftelijk. Als uw werkgever, of waarschijnlijk zijn bedrijfsongevallen verzekering, volledig aansprakelijk is, dan krijgt u ook alle schade volledig vergoed.
Rechtshulp kosten worden alleen volledig vergoed bij volledige aansprakelijkheid wederpartij
Weet dat ook uw rechtshulp kosten in dat geval volledig geclaimd kunnen worden. Dat is prettig want smartengeld na bedrijfsongeval of psychische schade na ongeluk op het werk is vaak niet eenvoudig te claimen. Bent u zelf voor een deel zelf aansprakelijk, dan kunt u niet alle kosten van uw letselschade advocaat of letselschade jurist claimen. Psychische schade wordt vaak in twijfel getrokken door de verzekeraar van uw baas. Belangrijk is het dan ook om direct na het ongeval op het werk een arts te bezoeken. Ook als er na het bedrijfsongeluk psychische schade ontstaat, bezoek direct uw huisarts of een psycholoog.
Smartengeld na bedrijfsongeval claimen
Als uw werkgever geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is, en dat is deze over het algemeen, dan kunt u uw schadevergoeding en smartengeld claimen. Wordt de aansprakelijkheid maar gedeeltelijk erkend, dan krijgt u maar een deel vergoed. Ook krijgt u uw kosten voor rechtshulp dan ook maar beperkt vergoed. Houdt u hier goed rekening mee voordat u rechtshulp inhuurt.
Schadevergoeding en smartengeld na bedrijfsongeval claimen verslechtert relatie met werkgever meestal niet.
De relatie met uw werkgever zet u bij het claimen van smartengeld na bedrijfsongeval of ongeluk tijdens het werk niet op het spel. Uw werkgever is verzekerd en de verzekeringsmaatschappij zal de schadevergoeding uitkeren. U legt geen schadevergoeding en smartengeld claim direct bij uw baas neer. Uw werkgever hoeft dit niet uit eigen zak te betalen.